Setapouch Setapouch komentáře u knih

☰ menu

Společnost a vědění: Od Gutenberga k Diderotovi Společnost a vědění: Od Gutenberga k Diderotovi Peter Burke

Absolutní pecka.

24.02.2019 5 z 5


Život, na který metr nestačí Život, na který metr nestačí Karolina Mikšíková

Párkrát jsem se smíchy málem zadusila arašídovou křupkou. To se mi často nestává.

26.03.2018 5 z 5


Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Dobře: možná jsem z žánru "detektivky, dobrodružné, thrillery" přečetla příliš a jsem tudíž zaujatá. A taky jsem se možná pořád nepoučila z toho, že knížka, kterou všichni vychvalují, ještě nemusí být dobrá, což je v podstatě to samý, jen obráceně. Možná.
Dávám čtyři a sice za to, že hlavní postava - myšleno Rachel - je celkem sympaticky nesnesitelná, oběť klasická a motiv předvídatelný, ale přesto docela pěkně zpracovaný a vrah - pozor, citlivějším povahám může tohle připadat jako !!!SPOILER!!! - sice uvěřitelný, ale mimořádně snadno odhalitelný (shoduji se se zde přítomným osazenstvem na 2/3, možná ještě dřív z důvodu toho, že prostě nikdo jiný do počtu jaksi nezbývá). Celkově je to pěkně napsané, nic světoborného, stará Agáta by asi nesouhlasně zamlaskala a seveřani by možná zívali nudou, ale co už, z formálního hlediska se to taky dalo. Takže tak.

08.07.2017 4 z 5


Alchymista Alchymista Michael Scott

Mám dojem, že kdyby mi bylo o dekádu míň, nejspíš budu Alchymistu zbožňovat, ale takhle mi to přišlo trochu moc předimenzované. Každopádně slova špatné nebo nudné, kterými knihu častovali mnozí z těch, kdo ji četli přede mnou, si rozhodně schovávám pro něco jiného.

03.07.2017 3 z 5


Povídky z jedné kapsy Povídky z jedné kapsy Karel Čapek

Tohle bylo fajn, tohle bylo.. vážně moc fajn.
Osobně doporučuji kousek Rekord :)

18.02.2017 5 z 5


Všichni mí pacienti kopou a koušou Všichni mí pacienti kopou a koušou Jeff Wells

Další ze série takových, se kterými si člověk dá dostaveníčko, zatímco se schovává v knihovně během již přespříliš dlouhého pobytu u příbuzných o svátky. Nutno podotknout, že tentokrát to bylo mimořádně milé.

25.12.2016 4 z 5


Banánové chybičky Banánové chybičky Halina Pawlowská

Na rodinných oslavách u příbuzných je nejhorší, že když se chcete zdejchnout, máte jen omezený počet možností úniku. V mém případě se naskytla jen jediná varianta, která mne dovedla až k četbě této knihy. Ukrytá za mírně se rozpadající knihovnou pratety Aleny strávila jsem půldruhé hodiny zkoumáním tohoto výkvětu, a je na místě uznat, že to nebylo zdaleka takové utrpení jako poslouchat donekonečna příhody z doby, kdy se poprvé ženil třetí Alenin manžel. Není to sice žádné veledílo, ale psychické zdraví mi kupodivu zachránilo a nemohu tak úplně říct, že bych tohoto intimního dostaveníčka úplně litovala.

07.12.2016 2 z 5


Královskou cestou za romantikou Královskou cestou za romantikou Richard Halliburton

Rozhodně nejpříjemnější a nejosobitější autorova kniha. Dvacetiletý cucák na pouti přes celou planetu, mnohokrát podnikající vpravdě sebevražedné kousky mě naprosto ohromil a jeho další, podstatně pohodlnější cesty v pozdějším věku už za Královskou cestou poněkud pokulhávají.

14.11.2016 5 z 5


Candide Candide Voltaire (p)

"Proč byl vlastně stvořen svět?" řekl Candide.
"Aby nás mělo co přivádět k zuřivosti," odvětil Martin.

07.11.2016 4 z 5


Stopařův průvodce Galaxií Stopařův průvodce Galaxií Douglas Adams

Ohromné. Skoro by to člověku mohlo vyrazit mozek z hlavy plátkem citronu obaleným kolem masivní zlaté cihly..

29.10.2016 5 z 5


Barva kouzel Barva kouzel Terry Pratchett

Úžasnou Zeměplochu se mi povedlo doposud úspěšně ignorovat a musím říct, že to ode mě byla pěkná blbost.

Protože je to paráda.

Za mě plných pět a doporučení všem, které tato řada podobně jako mě nějakým způsobem minula, a kteří mají pocit, že by mohli ocenit věci jako čtyřhranné trojúhelníky, lidožravé truhly, neskonalou originalitu a hydrofobní mágy.

29.09.2016 5 z 5


Renesanční filozofie Renesanční filozofie Aleksandr Chaimovič Gorfunkel

Stranou všechny poznámky o ideologickém a politickém zabarvení. Gorfunkel to napsal dobře, srozumitelně a zajímavě.

11.09.2016 4 z 5


Renesanční filosofie Renesanční filosofie kolektiv autorů

V porovnání s jinými knihami z této série se to dokonce i dá číst bez touhy začít před sebou okusovat hranu stolu. Hankins (a kolektiv) píše o filosofii srozumitelně, a kdo píše o filosofii srozumitelně, si rozhodně zaslouží uznání.

11.09.2016 4 z 5


Sofiin svět Sofiin svět Jostein Gaarder

Tato kniha mě přivedla k nápadu studovat filosofii. Nikdy jí to nepřestanu vyčítat.

11.09.2016 4 z 5


Padesát odstínů šedi Padesát odstínů šedi E. L. James (p)

Vážně se tenhle pseudoliterární paskvil někomu opravdu líbí? Hodnoceno z postmoderního pohledu - evidentně to má něco do sebe, když to způsobilo takový poprask; hodnoceno z pohledu doslova jakéhokoli jiného - dneska může asi napsat bestseller opravdu každý, stačí jen nemít pražádný nápad na děj, zato mít neobyčejně stereotypní a nudné postavy a Stmívání jakožto vzor. Paskvil.

11.09.2016 odpad!


Zrození moderní doby: Devatenácté století Zrození moderní doby: Devatenácté století Paul Johnson

Nenechte se odradit olbřímími rozměry této monumentální knihy (a tohoto komentáře). Johnson zde opět dokazuje, že svému řemeslu rozumí a výsledkem je nejen neuvěřitelně informacemi nabité, ale k tomu také čtivé a snadno zvládnutelné dílo (na rozdíl od čtení spousty odborné literatury podobného rázu nehrozí smrt dobrovolnou zástavou dechu). Prodchnuto jemným, suchým humorem (Beethoven léčící své mnohé neduhy mimo jiné tzv. Brownovou metodou léčení protikladů, o které "se soudí, že zahubila víc lidí než všechny napoleonské války dohromady"), zahrnující mnohé oblasti života (od války za nezávislost přes vznik okrasných zahrad až ke světové prosperitě "radikálové se dali na pornografii") a čtenáře vzdělávající v dosti nenásilné formě bez všemožných příkras patří toto dílo k těm, do kterých by každý aspirant na byť nepatrnou znalost dějin 19. století měl minimálně nahlédnout.

11.09.2016 5 z 5


Radostné dětství? Radostné dětství? Milena Lenderová

Velmi dobře napsaná a neobyčejně zajímavá kniha. Čteno v rámci povinného seznamu knih do dějin 19. století, přičemž mohu tvrdit, že se jednalo o nejspíše nejlépe podanou a nejsnáze stravitelnou četbu, jaká se v tomto seznamu vyskytovala. Pokud se zde někdo nachází za účelem zjištění, jestli je toto dílo vhodné k "rychločetbě" a zařazení do seznamu podobného - doporučuji.

11.09.2016 5 z 5