Sabča92 Sabča92 komentáře u knih

☰ menu

Čtvrté křídlo Čtvrté křídlo Rebecca Yarros

Čtvrté křídlo je romantické fantasy, kterému jsem naprosto propadla.

Violet Sorrengailová je křehká hrdinka, která je pro všechny snadný cíl. Vi se svým osudem bojuje, nelituje se, nevnucuje ostatním že je slabá, že není vyvolená. Dokonce si vychytrale hledá možné přežití. Její úhlavní nepřítel je sexy dračí jezdec Xaden, a samozřejmě, že se do něj zamiluje. Ovšem ta chemie mezi nimi je tak hmatatelná, že se budete smát, vztekat, bát a vzlykat spolu s nimi.

Xaden, co k němu napsat. Je neodolatelný, sexy, bad guy kterého si zamilujete. Violet nenávidí, protože její matka dala příkaz k popravě jeho rodičů. A Violet ho vlastně také nenávidí, protože její bratr padl v bitvě, kterou jeho otec rozehrál. Přesto to mezi oběma neskutečně jiskří.

Hate to love romantika mezi hlavními hrdiny skvěle funguje. Jsou to nepřátelé, nenávidí se a přesto spolu nějak začínají spolupracovat. Špičkují se a Violet na něm může oči nechat. A ty erotické scény stojí opravdu za to! Musím říct, že Violet a Xaden jsou v současnosti asi mým nejoblíbenějším párem.

Draci tu nejsou jen mytickým stvořením, chrličem ohně, nepřítelem nebo legendou. Ani nevíte, jak moc jsem ráda za změnu, po všech těch upírech a vílách tu máme draky! A nechybí tu ani dračí mládě, které je ťuťu.

Svět, který autorka představila je tak zajímavý, že jsem ihned měla pocit, že ho dokonale znám.Autorce se povedlo skvěle vykreslit svět, jeho politiku, že se nesmírně těším, co bude dál. Je pravda, že pár okamžiků v Akademii mi nedávalo tolik smysl, ale ve výsledku mi to vůbec nevadilo.

Čtvrté křídlo je plné akčních scén, autorka se nebojí zabíjet postavy, hrdiny čeká nejedna těžká zkouška. Kromě dávky akce a adrenalinu bude ve vašich žilách proudit spicy atmosféra, a v neposlední řadě se můžete těšit také na sarkastické draky.

25.03.2024 5 z 5


Leonardo da Vinci Leonardo da Vinci Jean-Charles Gaudin

Série Byl jednou jeden je pro mě obrovskou nostalgií, a zároveň objevením nového, jelikož jsem jako dítě zaznamenala pouze sérii Život. Jako dítě jsem milovala studium lidského těla, dějiny a v neposlední řadě vesmír, takže kdybych tehdy věděla, že existují řady i o dalších mých oblíbených tématech, jistě bych je sledovala od rána do večera.

6. díl se věnuje renesanci a Leonardu da Vinci. Už v úvodu vás chytne svým humorem, nechybí staré známé postavy, a rozhodně vás upoutá. Zmiňuje se nově vynalezený knihtisk. Věděli jste, že Leonardo da Vinci žil v době, kdy Itálii vládli Medicejové? V době, kdy byla v zemi velmi vysoká kriminalita.


Leonardo byl velmi učenlivý a chtěl všemu přijít na kloub. Jeho studium i umění je fascinující. Věděli jste, že byl levák? Odhalíte také, proč po Leonardovi zůstala celá řada nedokončených soch. Jeho život byl plný zajímavých dobrodružství a nepřízní osudu. Přesto byl ale nesmírně vzdělaný a jeho kreativita neznala meze. Zbylo nám po něm opravdu velké dědictví, které není jen o Moně Lise, ale i o jeho dalších studiích, které se stali skutečností až o mnoho let po jeho smrti.

19.03.2024 4 z 5


Srdcerváči. Kniha 5 Srdcerváči. Kniha 5 Alice Oseman

Srdcerváči jsou roztomilá záležitost, která vždy pohladí po duši. Každý z nás sní o tom, že jednou potká někoho jako je Nick. Ovšem série Srdcerváči není jen o sladkých okamžicích, naopak je plná řady bolestivých a aktuálních témat.

Žila jsem v domnění, že se jedná o poslední díl, ale ne, bude ještě jeden a ve výsledku jsem ráda. Nechci ještě opustit Nicka a Charlieho. V tomto díle je čeká celá řada důležitých rozhodnutí. Kam se vydat na vysokou školu? Vztah na dálku nebo ne? Posunout vztah o další metu?

No miluju Srdcerváče, a po zklamání ze druhého a hlavně třetího dílu jsem nadšená a těším se na další díl.

19.03.2024 4 z 5


Čarodějův učeň Čarodějův učeň Walt Disney

Mickey Mouse je mou nejoblíbenější postavičkou již od útlého dětství, a dnes v dospělosti se má láska k němu nijak nemění.

Nádherná velkoformátová kniha obsahuje celou řadu jak těch menších ilustrací, tak těch přes celou dvojstranu. Krásně barevné obrázky si zamilují děti všech kategorií.

Čarodějův učeň je zcela nová kniha obsahující zcela nový příběh Mickeyho alias mladého učně čaroděje Yen Sida. Pokud znáte starý Disney film Fantazie, ten obsahuje mimo jiné i vlastní příběh o neposlušném učni jednoho čaroděje, který se stal kultovní záležitostí. V nové knize se ale jedná o zbrusu nový příběh ponechávající si základní zápletku.

Mickey je učedník velkého mistra a rád by se jednoho dne stal velkým čarodějem. Využije první příležitosti, když Yen Sid opustí domov, a přes přísný nákaz se pouští do velkého dobrodružství. Mickeyho lumpárna ho přivede do nejednoho úskalí, a bude jen na něm, zda se z něj sám dostane, nebo se bude muset nechat zachránit Yen Sidem. Nádherná kniha s překrásnými ilustracemi a poutavým příběhem zaujme nejen děti, ale i dospělé fanoušky, kterým přinese zase jiný nový příběh.

19.03.2024 5 z 5


Slovník ztracených slov Slovník ztracených slov Pip Williams

Knihy s nálepkou Bookclub Reese Witherspoon vyhledávám bez váhání. Popravdě se mi ještě nestalo, že by se mi kniha s tímto doporučením ještě nelíbila.

Slovník ztracených slov je historický román, který mi učaroval svou anotací. Úplně jsem nevěděla, co od knihy očekávat, jelikož ani anotace toho příliš neprozradila, kromě toho, že v ní půjde o slova. Autorka se inspirovala skutečnými událostmi. Je to kniha o významu slov, o slovech. A ač bych očekávala, že budu mít plnou knihu velkého množství lepíků u pěkných myšlenek, bohužel se tak nestalo. Je to trošku smutné a paradoxní, že mě na knize nebavily právě ty slova. První polovina čítající dvě stě stran pro mě byla dost nezáživná. Hrdinka dospívala, sbírala slova o které jiní neměli zájem, tedy muži, a jinak se tam bohužel až tolik nedělo. Pak nastal ale zvrat, kdy hrdinka přestala řešit pouze slova a její život zasáhla rozkoš a mateřství, které mě v této knize asi nejvíce zasáhlo.

Slovník ztracených slov je historický román, který mě měl okouzlit historií anglického jazyka a zrození Oxfordského slovníku, bohužel mě ale tato zápletka nechala zcela chladnou, i když je pravda, že o některých slovech jsem si ráda početla. Například by mě nenapadlo, že se v jedné části dostane Esme k vulgarismům. Nicméně druhá polovina knihy o mateřství, a posléze válečných událostech mě kniha nesmírně bavila. Závěr jsem pak přečetla téměř na posezení.

Pokud máte rádi pomalé historické romány ve kterých nechybí válečná tématika, a máte rádi atmosférické příběhy, potom se vám Slovník ztracených slov jistě zalíbí.

05.03.2024 3 z 5


Pixar - Kouzelná sbírka pohádek Pixar - Kouzelná sbírka pohádek kolektiv autorů

Miluji Disney pohádky a sbírky pohádek, které vycházejí mě opravdu moc baví. Nový rok jsem začala zatím nejnovější sbírkou a tentokrát s hrdiny ze studia Pixar. Nejedná se o klasické filmové příběhy, ale o zcela nové pohádky.

Kouzelná sbírka pohádek přináší celkem 12 nových příběhů se starými hrdiny z filmů Toy Story, Příšerky s. r. o., ovšem kromě těch starších přináší také pohádky s novými hrdiny z filmů Coco, Duše, nebo Luca a spousty dalších. V pořadí sedmá - v tomto provedení šestá sbírka krátkých pohádek, které jsou ideální jako čtení před spaním. Pokud jste některou z filmů neviděli vůbec nevadí, jelikož s hrdiny prožijete zcela nové dobrodružství.

Úvodní pohádka vypráví o hrdinech z filmu Frčíme s názvem Neohrožená maminka, kdy Laura své chlapce bude ochraňovat na dobrodružné výpravě nejen před obrovským pavoukem. Zpátky na Zemi je krásný příběh s Vall-im a Evou, který navazuje na úspěšný film. Na Kapitána čeká těžká úloha jak pomoct lidem znovu žít na Zemi. Zatímco Vall-i je šťastný jako blecha, protože konečně není sám, Eva se cítí malinko ztracená, protože její životní úkol již splnila. Pepita a Dante zasahují se s hrdiny z filmu Coco podíváme zpátky do malého mexického městečka Santa Cecilia. Blíží se velký svátek Día de los Muertos neboli Den zesnulých, který poprvé bude pro rodinu Riverových vzpomínat nejen na babičku Coco ale především na jejího tatínka Hectora...

15.02.2024 4 z 5


Čarodějky W.I.T.C.H.: Komiks 10-12 Čarodějky W.I.T.C.H.: Komiks 10-12 Elisabetta Gnone

Čarodějky Witch miluji od dětství, kdy jsme si se sestrou kupovaly komiksy, které jsme hltaly. Dodnes na ně ráda vzpomínám a nasbíraná čísla máme schovaná. Knižní vydání komiksů s vůbec prvními čísly vychází v reedici.

Svazek Witch komiksy 10-12 obsahuje dalších pět příběhů: Stopy minulosti, Osvobození, Klam a zrada, Koruna ze světla a Buď navždy. Číselné označení této řady bohužel úplně neodpovídá, protože svazek neobsahuje pouze tři díly série. Nebezpečí roste a napětí vzrůstá, takže jsem tento svazek zhltla ještě rychleji než obvykle.

Will, Irma, Taranee, Cornelia a Hay Lin jsou teenagerky, které řeší školu, rodinu i kluky stejně jako každá jiná dívka v jejich věku. Kromě toho ale tají před běžným světem svou identitu Strážkyň. V Meridianu se chystá korunovace princezny Elyon, Fobos intrikuje, Strážkyně se musí pokusit ochránit princeznu, a přitom musí řešit také problémy ve škole. Líbí se mi, že se děj nesoustřeďuje pouze na události v Meridianu, ale také na další postavy. A přiznám se, že mi zlomilo srdce (stejně jako Cornelii) jedna událost.

První díly této série čtu úplně poprvé, takže jsem napnutá jak kšandy. Sice jsem viděla kdysi obě série natočené podle komiksů, které se ale od těchto příběhů docela liší. Těším se na další svazek, jak to celé dopadne. Sérii ocení nejen ti, kteří mají k Witch nostalgii, ale také ti, kteří nikdy neviděli seriál nebo nečetli časopisy. Je to skvělá série s dávkou napětí, humoru a akce. Pro všechny příznivce komiksů a fantasy.

14.02.2024 4 z 5


Recept na lásku Recept na lásku Jarrett Melendez

Sama se musím přiznat, že najít odpověď na tuto otázku pro mě není úplně jednoduchá. Z příloh miluji hranolky, miluji klasické vánoční jídlo řízek se salátem, ale zároveň miluji špagety se sýrem. Mou nej polévkou je květáková.

Můj názor: Komiksy mě velmi baví i když je pravda, že je příliš často nevyhledávám. Ovšem tato roztomilost mě nemohla minout.
Recept na lásku je roztomilý komiks, který si zamiluje asi každý knihomol. Hlavní hrdina Ben je snílek a knihomol srdcem i duší. Má ve svém pokoji přes celou stěnu knihovnu, čímž si získal mé srdce. Ač si myslí, že ví přesně co od života chce, postupně zjišťuje, že možná ve skrytu duše chce něco jiného. Mám ráda Srdcerváče, jsou roztomilé a zároveň návykové, ale Recept na lásku je lepší. Celé mi to přišlo daleko víc realističtější, ano i když je tam Watson, který reálný není ani trochu. Líbilo se mi, že tu jde sice o LQBT romanci, a i když je to sladké, tak to není přeslazené. A samozřejmě, že jsem se zamilovala do prasátka. Tuto feel-good záležitost budete mít sice přečtenou za jedno odpoledne, ale sladký úsměv na duši vám po ní zůstane ještě opravdu dlouho.
Komiks je za mě krátký, brala bych další díly, nebo i delší rozsah. Pro čtenáře je alespoň malý bonus v bonusovém materiálu na konci knihy, kde najdete profily postav, bonusové ilustrace a samozřejmě také Benovy recepty. Včetně kresbového materiálu.

07.02.2024 4 z 5


Námi to začíná Námi to začíná Colleen Hoover

Od Colleen Hoover u nás vyšlo celkem 14 knih a kromě Ztracené naděje mám načtené všechny. Námi to začíná jsem četla po víc než pěti letech po dočtení Námi to končí, které jsem si zamilovala a které mi zároveň zlomilo srdce. Jedná se o pokračování osudů hrdinů z první knihy. Jak jsme u Colleen zvyklí, její hrdinové nemají na růžích ustláno, naopak mají opravdu trnité cesty ke štěstí a Lily s Atlasem si říkali o pokračování, jelikož první díl končil nepatrně otevřeně.

Lily našla svého prince z pohádky, provdala se za něj, měla být šťastná, ale. Ryle trpí nekontrolovatelnými výbuchy hněvu, které se projevily vlnou násilí na Lily. Téma domácího násilí je velmi ošemetné, a jsem ráda, že si ho autorka zvolila, protože si z hlavy nevybavuji, že bych o něm v nějaké knize četla. Lily je statečná, že se rozhodla se svým trápením skoncovat, ale rozvodem to nekončí, když máte doma malé dítě. Dítě, které nechcete připravit o milujícího otce.

Atlas je velmi trpělivý a milující hrdina, kterého si myslím, že každá tajně nebo i veřejně milujeme. Je skvělý, vlastní dvě restaurace, všechno co má si vybudoval vlastní pílí a rukama. Navíc stále miluje Lily a dává jí prostor, aby si život nejprve dala dohromady.

Námi to začíná obsahuje přesně to, co od autorky máme rádi. Romantiku, jiskření, silný emotivní příběh, vyprávění ze dvou úhlů pohledu a nekončící čtivost. Dvojka není tak skvělá jako jednička, ale přesto mě moc bavila a těšila.

07.02.2024 4 z 5


Země snů Země snů Nicholas Sparks

Nová kniha mého nejoblíbenějšího spisovatele. Čekala jsem dle anotace něco ve stylu Bezpečného přístavu a druhý romantický letní příběh. Má třináctá přečtená kniha od autora ale nakonec dopadla zcela jinak, než jsem původně očekávala.

Nicholas Sparks je právem označován za krále romantiky, za tím si rozhodně stojím a jeho knihy naprosto miluji. Nicholasova tvorba se velmi proměnila v posledních letech, což ovlivnil i jeho rozvod s dlouholetou manželkou. Jeho příběhy nikdy nebyly pouze ploché příběhy o lásce, ale byly to osudové příběhy s přesahem. Příběhy, kdy jste nikdy nevěděli dopředu, zda hrdiny čeká happy end či nikoliv. Hrdinové Sparksových příběhů nemají na růžích ustláno. Zažívají trápení, které jim připravil život, nebo jejich špatná rozhodnutí.

Země snů je Sparksova nejnovější kniha. Na slunné Floridě se seznamuje farmář Colby a TikToková influencerka Morgan. Oba mají silný vztah k muzice, takže kromě vzájemné chemie je k sobě poutá také hudba. mohla být jiskřivá letní romance, ale na mě to působilo všechno nějak moc hrr.

Země snů v sobě ukrývá dva příběhy, které sice na první pohled nemají zdaleka nic společného, ale v samotném závěru se protnou. Ač jsem měla jisté teorie, jsem ráda, že mě Nicholas přechytračil a zápletku jsem tak úplně neuhodla. Přesto mě nakonec mrzelo, co se z příběhu vyklubalo. Asi jsem čekala opět dva velké příběhy o lásce. Proto mě zklamalo, že příběh Beverly byl víc dramatický než se na první pohled zdálo. Sparks zjevně přechází na temnější příběhy, a čtenář z nejnovější knihy může mít pocit, že čte spíše thriller, než romantiku s přesahem.

Země snů je příběh o minulosti, která nás dožene i když si myslíme, že jsme vše překonali. Je to příběh o naději, o dospělých rozhodnutích a povinnostech, o rodině, a v neposlední řadě o lásce. Když je vůli, jde překonat všechny překážky.

07.02.2024 3 z 5


Hlava plná lásky Hlava plná lásky Ali Hazelwood

Po loňském nadšení z knihy Hypotéza lásky jsem neváhala ani vteřinu se čtením další autorčiny knihy. Ač u mě vede výše zmiňovaná kniha, Hlava plná lásky mě také moc bavila, a stojí si jen půl stopy za autorčinou předchozí knihou.

Chytrá romantika, jiskření, neokoukané prostředí, to jsou ingredience, které autorčiny knihy staví na vysoké příčky. Jde dohromady láska a věda? Samozřejmě že ano! Tento hravý příběh se skvělými dialogy a perfektní romantickou linkou je vyprávěn ich formou z pohledu Bee.

Bee má piercing v nose, tetování a fialové vlasy, navíc je to hvězda ve svém oboru a leckdy mluví o věcech, kterým sice naprosto nerozumím, za to je hltám jako bych jí rozuměla. Může za to lehkost, jakou autorka příběh vypráví. Žádné zdlouhavé nebo hloupé pasáže. Samozřejmě se nejedná o knihu velké akce, ale přesto budete mít problém knihu odložit.

Bee je sice chytrá a má ostrý jazyk, přesto se ale čas od času ocitne v nesnázích. Například když omdlívá, nebo když se nechá zavřít na hřbitově. A vždy jí přispěchá na pomoc ten, kterého z celé své duše nenávidí. Bee mě velmi bavila, a nikdy bych nečekala že to řeknu, ale scéna ze hřbitova se řadí mezi mé nejoblíbenější.

Romantická kniha se skvělými hlavními hrdiny, hate to love linkou a originální prostředí, to je Hlava plná lásky. Tuto zábavnou romanci jsem si zamilovala a nerada se s hrdiny loučila.

07.02.2024 5 z 5


Medvídek Pú a já Medvídek Pú a já Mark Burgess

Kdo by neznal rošťáckého medvídka Pú? Já ho miluji od dětství, v době kdy vysílali jeho seriálové dobrodružství jsem ani moc netušila, že se jedná o jeho Disney podobu, a že jeho historie sahá daleko hloub. Medvídek Pú se narodil v roce 1926, letos tedy oslavil neuvěřitelné 97. narozeniny.
Medvídek Pú a já je nové dobrodružství oblíbených hrdinů, které vyšlo na začátku letošního roku. Plánováno je několik dílů, zatím v originále vyšly knihy dvě.
Pokud jste fanoušci knih Panda a dráček nebo Chlapec, krtek, liška a kůň, potom si zamilujete i Medvídka Pú a já. Také se jedná o melancholický příběh na krátkém rozsahu s bohatými ilustracemi.
Knihu jsem si zamilovala už jen svým věnováním památce královny Alžběty II. . Kniha neobsahuje nijak náročný příběh, vlastně pokud budete číst mezi řádky dostanete od knihy daleko víc, než se na první pohled může zdát. A navíc v provedení oblíbených postav.

03.01.2024 4 z 5


Lišákova vánoční nadílka Lišákova vánoční nadílka Julia Boehme

Nádherná vánoční kniha pro děti plná krásných ilustrací a co víc, přináší krásný příběh s poselstvím. Taková vánoční koleda pro nejmenší. Lstivý lišák, který všechny zlobí by na Vánoce nedostal žádné dárky... Ale je tu Santa Claus a kouzlo Vánoc. Příběh o síle přátelství a zejména odpuštění, o druhé šanci, kterou si zaslouží každý. Moc doporučuji

03.01.2024


Přání - Příběh podle filmu Přání - Příběh podle filmu kolektiv autorů

Přání je jedinečné, vytvořené ke speciální příležitosti. Obsahuje pěkné poslání - každé přání bychom si měli nechat, schovat si ho a věřit, že se časem může vyplnit. Nikdy se svého snu nevzdávejte. Někdy vám ho splní druzí, ale mnohdy si ho můžeme vyplnit i my sami. Přání je nádherně ilustrovaná kniha, která se z většiny odehrává za noci. Hlavní hrdinka Aša je velký dobrák a moc by si přála, aby se jejímu dědečkovi vyplnilo jeho přání. Kozlíka jménem Valentino a dobrosrdečnou hvězdičku si zamilujete pro jejich roztomilost a pár vtipných okamžiků. Naopak záporákem budete pohrdat. Ten jakoby z oka vypadl samotné zlé královně ze Sněhurky.
Jediný případ, kdy porušuji pravidlo nejdříve kniha a potom film, jsou právě Disney příběhy. Přání je oslavou 100. výročí založení studia Disney, a obsahuje spoustu jedinečných okamžiků. Na rozdíl od spousty příběhů podle filmu má Přání opravdu znamenitý počet stran a příběh opravdu skvěle kopíruje svou filmovou předlohu. Nejedná se o zkráceninu, nechybí v ní nic podstatné. Děti si ji rozhodně zamilují, a pokud ji plánujete číst svým nejmenším před spaním, budete mít na dva až tři večery opravdu o zábavu postaráno.

03.01.2024 4 z 5


Nezkrotná říše Nezkrotná říše Stacey Marie Brown

Nezkrotná říše navazuje na první díl, který končil velmi nečekaně a otevřeně, takže jsem pokračování v příběhu hodně uvítala. Tato série je jiná a zároveň obsahuje všechno, co mám na podobné literatuře ráda. Máme tu sexy týpka, který je tajemný, urostlý, hrubý, a hlavně hodně hot. Pak tu máme hrdinku, která je odvážná, ano zabije několik lidí, dokonce i své známé, a jde prostě dál. A tito dva jsou nějakým způsobem spojeni. Ač si lezou nesmírně na nervy, tak by ze sebe nejraději strhali všechno oblečení a vlítli na to.
Brex nenávidí Warvicka za to, co jí na konci prvního dílu provedl (a kdo by se jí divil), ocitá se pod zámkem lorda Kiliána a poznává další zákoutí světa, ve kterém žije. Tváří v tvář nové pravdě a okolnostem začíná odhalovat další střípky o kterých neměla doposud sebemenší ponětí. Část, kdy se Brex znovu setkává s Cadenem ve mně opět vyvolala feeling Hunger games (já si zkrátka nemůžu pomoct). Caden mi je na jednu stranu sympatický, na stranu druhou je to jen pěšák bez nějaké silné vůle. Ale věřím, že se ještě změní a vybarví, časem.
Líbí se mi jak jsou na sebe Brex a Warvick kousaví, sarkastičtí a jak to mezi nimi jiskří. Není mezi nimi žádný stud, a přesto k sobě nejsou upřímní. Oni k sobě nikdy nebudou ochranitelští jako hrdinové, které mám radši, přesto je vítám s otevřenou náručí.
Dvojka je znovu napínavá, Brex se ocitá na jiném místě, dozvídá se další informace o světě ve kterém žije, a o kterém toho zas tolik nevěděla. Přesto se mi dvojka líbila o něco málo méně. Možná za to mohlo to, že mezi hlavními hrdiny nedošlo k velkému posunu. Jejich hra na kočku a myš je od jedničky stále stejná.
Zkrátka a dobře, dvojka se povedla, nejednalo se o žádnou vycpávku - a to ani s faktem, že se jedná teprve o druhý díl ze šesti. Doufejme, že si série udrží laťku, která je postavena velmi vysoko. Závěr je opět otevřený, a já se ho nemůžu dočkat.

13.11.2023 4 z 5


Pozdrav z Itálie Pozdrav z Itálie Jules Wake (p)

Pozdrav z Itálie je romantickou oddechovou četbou, kterou mohu doporučit jako ideální letní čtení na dovolenou nebo do horkých dní, kdy se nikomu nic nechce. Hlavní hrdinka Laurie pracuje v knihovně a svou práci miluje. Díky tomu si ji oblíbí daleko víc čtenářů samozřejmě. Její život je poměrně nudný a černobílý, ale ona sama si to nijak zvlášť neuvědomuje. Myslím, že postava Laurie je napsaná dost reálně.
Už když si přečtete anotaci je jasné o čem celý příběh bude. Mladá dívka se rozhodne splnit poslední vůli svého strýčka. Odjede s neznámým mechanikem a kamarádem strýčka za splněním posledního přání strýčka Milese. Romantika je na spadnutí. A víte co? I když je jasné, o čem kniha bude, vůbec mi to nevadilo.
Celá kniha plyne poměrně rychle. Začíná se na pohřbu a velmi brzy se dostáváme až na road trip. Nijak mi nepřekáželo, že se tu děj nijak nezdržoval a šel rovnou k věci. Vztah mezi Laurie a Camem není jednoduchý. Cam není na vztahy a Laurie je zrovna zasnoubená. Navíc Cam má tajemství, o kterém se Laurie nesvěřil.
Knihu doporučuji jako skvělou romantickou počtenou. Pro příznivce letních romancí, vášnivých dobrodružství a zároveň oddechovou četbu.

20.10.2023


Melissa Melissa Alex Gino

Melissa je příběh, který byl v zahraničí velmi vidět, a není se čemu divit. V žánru middle grade opravdu nemá obdoby, jedná se totiž o první beletristickou LGBT knihu pro děti. Melissa neboli chlapec George, který si uvědomuje, že je dívka své tajemství pečlivě střeží před světem. Jak to komukoliv říct? Jak to přijme jeho okolí, které se mu už nyní posmívá? Co na to řekne jeho vlastní rodina?
Dítě, které si podobnou skutečnost začne uvědomovat, a které nenachází ve svém okolí nikoho, komu by se mohl svěřit musí nesmírně trpět. Melissu smlsnete jako malinu, díky svému krátkému rozsahu ji přečtete opravdu za večer, přesto ale ve vás zanechá svůj otisk. První část knihy je nesmírně smutná. Druhá část knihy je svižnější, George se svěří se svým tajemstvím, a celý jeho svět se upne ke školnímu představení.
Pokud hledáte jemný, ale za to citlivě napsaný middle grade příběh o chlapci, který je ve skutečnosti dívkou, Melissa vás jednoznačně dostane. Je to příběh, který by si měl přečíst zkrátka každý.

20.10.2023 4 z 5


Divoká říše Divoká říše Stacey Marie Brown

Říkal někdo fantasy a romantika z dystopické Budapešti? Mohl někdo namíchat ještě větší lákadlo, než abych se do knihy ponořila? První stránky knihy nám ukazují Brexley jako hrdinku, která vyrostla v přepychu. Ač je navenek stejná jako ostatní z její třídy, má duši rebelky. Ve stínech totiž krade z vlastních řad. Na prvních začtení jsem měla dejavu ze svých oblíbených trilogií. Divoká říše mi připomínala Divergenci ve svých bojových tréninzích, Selekci v romantické zápletce mezi Brex a Cadenem, a pak samozřejmě v Hunger games - ve hrách, které se odehrávají ve vězení. A samozřejmě mimo tuto trilogii nechybí neuvěřitelné erotické jiskření alá Sarah J. Maas.
Když se tak na to podívám, šance, že by se mi Divoká říše nemohla líbit, opravdu neexistovala. Obsahuje totiž všechno, co mám na young adult fantasy ráda. Je mimořádně čtivá a stále se v ní něco děje. Mezi hrdiny to opravdu jiskří i když spolu nesdílí lože. První díl měl slabší místa v pochopení světa, a všeho, co se přímo nedělo Brex. Warwick je jako hrdina dost nečitelný, což ale není zrovna na škodu. Těším se, co se o něm dozvím ve druhém díle.
Závěr knihy mě nesmírně mile překvapil, jelikož sice končí napínavě tak, že hned potřebuju druhý díl, ale zároveň přinesl skvělou zápletku, kterou jsem nečekala a ani v žádné podobné young adult fantasy nedostala. Baví mě, že se autorka nebála napsat jiné hrdiny než najdeme ve většině knih. A teď už se jdu pustit do druhého dílu.

20.10.2023 4 z 5


Ledové království - Slavíme narozeniny Ledové království - Slavíme narozeniny Walt Disney

Slavíme narozeniny je krásná sbírka obsahující nové čtyři příběhy s našimi oblíbenými hrdiny.

Dokonalé narozeniny je příběh malé princezny Anny, která slaví své narozeniny. Jak vypadá taková královská oslava v Arandelle se dočtete v prvním příběhu, který ukazuje na sesterskou lásku mezi Annou a Elsou.

Kristoff slaví je příběh, který byste měli číst až poté, co jste viděli druhý film. Malý Kristoff, který spolu se Svenem žije mezi trolly nikdy neslavil narozeniny, protože neví, kdy je má slavit. Proto se jeho trollí maminka rozhodne mu uspořádat jeho první oslavu.

Elsina oslava s překvapením patří mezi první a druhý film, kdy se Elsa, královna Arandelle pečlivě stará o své královské povinnosti natolik, že přitom zapomene na své narozeniny. Ještě že její nejbližší přesně vědí, jak jí udělat radost.

Čím potěšit soba? Příběh, kde se oslavencem pro změnu stal sob Sven. Jeho přátelé si pro něj také připravili oslavu, a Olaf si pěknou chvíli láme hlavu, co svému příteli dá on.

Pokud jste fanoušci Ledového království, pak vám tato sbírka pohádek rozhodně nesmí uniknout. Jednotlivé příběhy se týkají všech oblíbených postav. Kniha je krásně ilustrovaná, a jednotlivé příběhy jsou krátké, proto jsou vhodné i jako pěkné čtení před spaním pro nejmenší.

20.10.2023 4 z 5


Čarodějky W.I.T.C.H.: Komiks 7-9 Čarodějky W.I.T.C.H.: Komiks 7-9 Elisabetta Gnone

Třetí svazek oblíbené komiksové série se odehrává v zimě. A děj se hodně soustřeďuje kolem mé nejoblíbenějších Strážkyně Cornelie.
V částech 7-9 dočítáme o historii Strážkyň od babičky Hay Lin a všechno začíná dávat ještě větší smysl. Zkrátka a dobře, tohle pokračování bylo perfektní, a já se těším na další

30.09.2023 4 z 5