rachel4439 rachel4439 komentáře u knih

☰ menu

Vodopád Vodopád Lauren Kate

U téhle série pokračuje mé naprosté zmatení. Když jsem rozebírala jendičku, celé se mi to líbilo, ale závěr to zabil. Původně jsem do dvojky jít nechtěla, ale nevzdala jsem to a zkusila, že třeba to byla jen chyba v matrixu a bude to lepší. A bylo to lepší, bylo to vcelku super, až na závěr, ten to zase zabil. Byl naprosto šílený, ale asi ne úplně v dobrém slova smyslu. Jak kdyby autorka před tím něco popila a pak zapomněla co kdy kde které postava, tak to prostě nějak dopíšu. Ale vzhledem k tomu, že to stejné se stalo na konci Slzy, tak možná to dělá schválně a ve trojce to rozsekne a konečně pochopíme, o co šlo. Ale podotknu, obálka nádherná.

28.10.2015


Proroctví Proroctví Jamie McGuire

Za mě snad i lepší, než první díl. Tam mě obrovsky vadila podobnost se Stmíváním, to se tady ztratilo, takže jsem konečně dostala nový příběh místo "andělského Stmívání". I děj se mi vcelku líbil, hlavní postava už nebyla tak och a ach jako dříve, dostalo se nám trochu tajemna a přemýšlení, o co asi jde a jak by to šlo uzavřít. Žádný zázrak, ale četla jsem to v době, kdy jsem měla chuť na YA a byla jsem spokojená, dostalo se mi života mladé dospělé s fantasy prvky v příběhu, to jsem po tom taky chtěla.

28.10.2015


Eleanor & Park Eleanor & Park Rainbow Rowell

Původně jsem byla rozhodnutá, že knížku budu nesnášet, protože ji všichni vychvalovali. Hodně mě překvapilo, že se jim líbí klasické trapné tlustá nicka a playboy se zamilují a žili šťastně až do smrti, tak je dílo popisované. Ale šla jsem do toho a říkala si, buď otevřená. A dost brzo jsem naprosto obrátila a pochopila, co na tom všem učarovalo. Nejlepší je na tom asi to, jak je to napsáno. Dostaneme podrobnosti a náhled z obou stran a čeká nás skvělé v myšlenkách - Ona: ať mě chyt í za ruku On: tyjo fakt bych ji chytnul, ale vypadá, že se odtahuje Ona: jako blíž už nemůžu a on pořád nic grrr On: apod. To mě fakt bavilo. Celé je to krásně ironické a vtipné a na druhou stranu sladké, první láska, zmatení, nevtíravě popsáno a podáno. Našla by se i hlubší myšlenka, což je už jen vítaným bonusem.

28.10.2015


Nespavost Nespavost R. Jenn Johansson

Tohle dílo mělo podle anotace obrovský potenciál a úžasný nápad. No řekněte, být ve snu toho člověka, kterému se naposledy před spaním podíváte do očí, to se dá využít. Byly tam ale chvíle, kdy to, myslím, autorka až moc překombinovávala a tím mi to kazila, protože stačí využít jednu nadpřirozenou věc a vytvořit z ní dobrý příběh, než vzít jednu skvělou zápletku a přidat tam několik dalších, které už jsou prostě navíc a nedovolí mi soustředit se na hlavní téma.

Na druhou stranu měla pár fakt dobrých nápadů ohledně nespavosti hlavního hrdiny a moc pěkně popisovala problémy, které mu to působí. Je tu hodně překvapivých zvratů a vůbec jsem netušila, jak to může skončit, což je vždycky fajn, když jsem napjatá až do poslední chvíle.

02.05.2015


Prozřetelnost Prozřetelnost Jamie McGuire

Tady mi hodně vadilo, že mi knížka neuvěřitelně připomínala Stmívání. Jsi rychlý, silný, nadpřirozeně krásný. Miluji tě zpovzdálí a nemůžeme být spolu. Oba jsme z jiné rasy. Ale ptala jsem se sestry, která to taky četla a neříkala, že to bylo tak hrozné, tak možná jsem to v tom tolik viděla jenom já, ale vážně vážně hodně. Občas jsem se musela téměř smát, jako by tam byly vyměněné stránky z TWS.

Když tohle pominu, máme tu zase příjemný YA příběh, on, ona, nemůžou být spolu a přitom se tolik milují. Jsou tam vcelku pěkně popsány city a atmosféra, radost, bolest, strach. Samozřejmě nás čeká pár pěstních soubojů a podle vzoru Edward x Jacob nesmí chybět druhý fešák a rozhodování samozřejmě není lehké. No uvidíte, já už mám doma dvojku a soukromě si myslím, že se mi bude líbit víc, než jednička, že hra je rozehraná zajímavě, tak doufám, že mě autorka mile překvapí. Hodně se tu řeší rodina a rodinné vztahy, hned zkraje víme, že Nina přijde o otce, což je samozřejmě citlivé téma, navíc když očividně skrýval nějaké tajemství, které se zatím nemáme dozvědět.

02.05.2015


Eden Eden Helen Douglas

Vím, že hodně lidí knížku hodnotilo za slabou, ale mě se četla moc dobře. Příběh mě bavil a dokonce ani není tak předvídatelný, jak to zpočátku vypadá. Najdeme tu sice klasický YA románek, ale je okořeněn cestováním v čase, což ho trochu ozvláštnilo. A hlavní myšlenka - co by se asi stalo, kdybychom v minulosti změnili nějakou drobnost, třeba i vážně maličkou, jak by to ovlivnilo budoucnost, změnilo by to něco - to se mi hodně líbilo.

Líbilo se mi číst, jak autorka stanoví pravidla, časoprostorové kontinuum, kdy, kde, kdo, jak a proč může cestovat. A především, co tu má ten fešák za tajný úkol? Kniha má i moc hezký přebal, tyhle "vesmírné obrázky" já můžu. Je tu i nejlepší kamarád a různé přátelské trable.

02.05.2015