PetraMishka PetraMishka komentáře u knih

☰ menu

Hygge - Fenomén útulna Hygge - Fenomén útulna Signe Johansen

Úvod do hygge jakožto životního stylu, který obsahuje z jedné třetiny recepty, z druhé třetiny hygge domácnosti a skandinávský design a nakonec nalezení vnitřní harmonie v přírodě a volném pohybu. Pěkně napsané, krásné fotky, doporučuji.

16.07.2017 5 z 5


Falešný svědek Falešný svědek Stella Blómkvist

Dobrá detektivka, trochu lepší než ostatní díly, ale vadilo mi tam fyzické napadení jedné osoby hlavní hrdinkou, to už bylo moc. Jinak toto je 3. díl série, 4. díl je Hra na pravdu, aby se vám nestalo, že to budete číst jako já obráceně díky chybě v označení série.

14.07.2017 3 z 5


Fantastická zvířata a kde je najít Fantastická zvířata a kde je najít Mlok Scamander (p)

Hezká, ale nijak objevná kniha. Jako drobnost, která pomohla dobré věci, je to však skvělé.

30.05.2017 3 z 5


Šťastný Jim Šťastný Jim Kingsley Amis

Kniha mě neoslovila. Hrdinovy problémy mi byly cizí, humornost jsem nepostřehla a jediná zábavná část byla na konci, když jel neuvěřitelně pomalým autobusem.

30.05.2017 2 z 5


Hra na pravdu Hra na pravdu Stella Blómkvist

Autor/ka se už docela dost opakuje, ale stále je to poměrně zábavné, rychle se to čte a potěšilo i to, že se Stella před konfrontací alespoň trochu pojistila, takže ji už nenachytali, jako v předchozích dílech.

30.05.2017 3 z 5


Tiché vody Tiché vody Viveca Sten

Vyšetřování vražd plynulo pomalu, ale bylo to osvěžující, protože to vypadalo opravdově. Žádné bestiality a akční přestřelky, na druhou stranu mnoho logických chyb a nepochopitelných jednání hlavních aktérů. Autorka si moc nepohlídala detektivní stránku věci a příběh Nory a manžela nebyl dotažený. Nevím, zda se pustím do dalšího dílu.

18.05.2017 3 z 5


Polibek půlnoci Polibek půlnoci Lara Adrian (p)

Nečetlo se to tak špatně a koncept upírského světa byl zajímavý, ale hlavní postava Gabrielle mě na konci natolik štvala, že jsem to dočetla se sebezapřením. S předpokladem, že bude žít i v dalších dílech se do toho již nepustím.

17.04.2017 2 z 5


Milý Johne Milý Johne Nicholas Sparks

Další příjemné počtení od Nicholase Sparkse představuje studentku Savannah a vojáka Johna, kteří se do sebe v létě zamilují, ale není jim přáno, aby spolu byli.

16.04.2017 4 z 5


Andělé a démoni Andělé a démoni Dan Brown

Skvěle napsané, velmi napínavé. Dan Brown umí vystavět akci a mystifikovat, vést čtenáře špatným směrem, a pak ho překvapit. Při srovnání s Šifrou je vidět výrazná podobnost, podobné schéma, vytváření nepřátel. Nakonec si člověk říká, jak to ten Robert mohl přežít, ale odpověď je stejná, jako v akčních filmech. Popírá fyzikální zákony, ale stejně je to jedno. Přesto mě naštval dalším "rodinným problémem", za chvíli budu v jeho knihách čekat, že jsou všichni příbuzní.

14.04.2017 4 z 5


Vražda v televizi Vražda v televizi Stella Blómkvist

Kniha byla velmi podobná té předchozí. Advokátka Stella dělá stejné chyby, občas to nedává smysl, ale velmi dobře se to čte.

13.04.2017 4 z 5


Rytíř Des Touches Rytíř Des Touches Jules Amédée Barbey d'Aurevilly

Vyprávění účastnice výpravy Dvanácti za záchranou šuana rytíře Des Touches v roce 1799. Nebylo to vůbec špatné, téma zajímavé a popis odboje šuanů a jejich dvou akcí poutavé. Ale stejně nejvíc oceňuji vysvětlení, proč se panenská hrdinka Aimée při vyslovení jeho jména rděla jako růže.

05.04.2017 3 z 5


Svět zlodějů Svět zlodějů Robert Asprin

Vynikající kniha fantasy povídek, které se odehrávají ve městě Asylum. Každý příběh má svého hrdinu, svého autora, svůj styl vyprávění, ale ten je u všech podobný a hlavně velmi čtivý.

01.04.2017 5 z 5


Rozvaliny Gorlanu Rozvaliny Gorlanu John Flanagan

Jednoduchá fantasy kniha pro děti od cca 10 let. Hlavní postava Will je drobný chlapec, který umí šplhat a je rychlý. Jako sirotek se má uplatnit v jednom z prospěšných oborů a k jeho štěstí si jej za učně vybere hraničář Halt. Nejsou zde žádné velké bitvy, žádné boje, ale je to dostatečně zábavné a pěkně napsané, takže rozhodně doporučuji jako první knihu fantasy.

24.03.2017 4 z 5


Příslib deště Příslib deště Shana Abé

Nebylo to zas tak špatné, klasická červená knihovna s historickým rámcem, kdy on byl dokonalý a hrozně krásný a ona odvážná a taky strašně krásná. Na konci už jsem jí jen přála sletět z té věže, ale dopadlo to dobře.

20.03.2017 2 z 5


Bronzová socha Bronzová socha Stella Blómkvist

Ta kniha se četla sama. Hlavní hrdinka byla sympatická, zápletka slušná a především mě překvapilo to tykání.

17.03.2017 4 z 5


Devět princů Amberu Devět princů Amberu Roger Zelazny

Nebylo to špatné, i když svět Amberu je opravdu specifický a obtížně se chápe jeho fungování. Jsem zvědavá na další díly.

16.03.2017 3 z 5


Princ Kaspian Princ Kaspian C. S. Lewis (p)

Kniha se dobře a rychle četla, ale nemělo to kouzlo prvního dílu. Vlastně tam jenom přišli a byl konec, protože zbytek děje je vlastně vyprávění o věcech minulých.

15.03.2017 2 z 5


Krev elfů Krev elfů Andrzej Sapkowski

První jsem hrála Zaklínače 3, pak jsem teprve objevila tuto sérii a seriál jsem nikdy neviděla. Čekala jsem akci, boje s příšerami, ale základem této knihy je představení alternativního světa, v němž existuje magie, ale současně se tam dějí stejné politické čachry, jako ve středověké Evropě. Určitě se podívám po dalších dílech.

12.03.2017


Mlýn na mumie Mlýn na mumie Petr Stančík

Velmi těžká a neobvyklá kniha, která překvapuje na každé stránce. Autor je génius, protože dokáže vystavět neuvěřitelný příběh na historickém pozadí, s detailními popisy jídel i sexu. Takové dílo česká literatura dosud neměla, takže jsem moc ráda, že jsem na něj narazila.

11.03.2017 5 z 5


Zabiják Anders a jeho přátelé (a sem tam nepřítel) Zabiják Anders a jeho přátelé (a sem tam nepřítel) Jonas Jonasson

Průměrná kniha, která se díky krátkým kapitolám rychle čte, ale ty postavy jsou takové divné, až neživotné. Se Stoletým staříkem nelze knihu srovnávat, nemá ten náboj a zábavnost, ale mohl by to být dobrý film.

08.03.2017 3 z 5