petra.kind petra.kind komentáře u knih

☰ menu

Království Království Jo Nesbø

Pan Nesbø bude opravdu "the king of Nordic Noir" :) Tohle mě ohromně bavilo! Skvělé postavy, takové trochu panoptikum :D, zajímavý způsob vyprávění, dokonce ani ty ptačí odbočky mě nenudily. Snad jen trochu navíc mi tam přišla ta epizodka z kadeřnictví. Asi jsem divná, ale dokonce mi to ani nepřišlo nějak brutální, ale to bude tím, že mám ještě v poměrně živé paměti poslední knižní setkání s Keplerovci :D

10.01.2022 4 z 5


Coura Coura Jana Bernášková

(SPOILER) Vzhledem k tomu, že jsem ve věku hlavní hrdinky, čekala jsem, že to bude jiné, že to bude něco jako Netflixová Valeria, ale nebylo... bohužel. Až dětinské vyjadřování (btw dát si panáka pokaždé, když je v textu "lulina", by byla dobrá chlastací hra) střídají pseudohluboké myšlenky. Humor byl na začátku docela fajn, postupně ale začal váznout a váznout. Vulgarity beru, můj slovník taky není nonstop jako ze žurnálu. Co mě ale skoro až bolelo, byly některé... příměry? Namátkou "... Náš polibek nebyl nevinný a Petr mi ten večer odhalil svoji duši"... och, jaká romantika!, ale pak ta věta pokračuje: "... a celý se roztekl JAKO MARŠMELOUN NAD OHNĚM". Ehm, cože? COŽE?! :D A ještě by mě zajímalo, jestli jiné ženy běžně používají slovo "klenot", když mluví o penisu, že je to v knížce hned dvakrát. Musím se zeptat kámošek :D

... to mám za to, že jsem se nechala utáhnout na růžovoučkou líbivou obálku :D

07.10.2021 1 z 5


Zrcadlový muž Zrcadlový muž Lars Kepler

Ok, po předchozím díle jsem zvažovala, jestli si tenhle přečíst, ale byla jsem zvědavá a říkala jsem si, Jurek už je snad fakt definitivně po smrti, tak to nemůže být tak strašný. Takže... je to prostě velký špatný :D Keplerovci evidentně ztratili poslední zbytky soudnosti, zábran, čehokoliv :D V posledním díle jsme se zbavili IronDědečka bez ruky, tak teď tu máme co? IronBabičku o holi! (Pokud se teď někdo lekl, že to je spoiler, poprvé se tahle čupr babča objeví na scéně už asi v deváté kapitole, takže no stress) Za jiných okolností bych ocenila tuhle genderovou vyváženost :D Ale čeho je moc, toho je příliš, přičemž tohle je vlastně jen střípek z nekonečné přehlídky absurdit :D S nostalgií vzpomínám na první díly... Joono, co to s tou sérií provedli?

08.02.2021 1 z 5


Někdo cizí v domě Někdo cizí v domě Shari Lapena

Takže jdou napsat i knihy, kde se to mrtvolami nehemží a k udržení pozornost stačí jen jedna jediná. Výborně :D Velmi čtivý thriller. Lepší než Manželé odvedle, jen jsem měla několikrát pocit, že mi to něco připomíná, že už jsem něco podobného četla, a na mysl mi vždycky připadla kniha od Gillian Flynn Zmizelá :)

22.01.2020 4 z 5


Laserový muž: Príbeh o Švédsku Laserový muž: Príbeh o Švédsku Gellert Tamas

Že v 90. letech po Stockholmu pobíhal (ehm... tedy jezdil na kole) magor, který střílel na přistěhovalce jsem věděla, nicméně co jsem nevěděla (a co mě překvapilo), byla celková situace ve Švédsku v té době. Ta typická protipřistěhovalecká rétorika, zkreslování faktů, zveličování situace, neskrývaný rasismus a hlavně to, jak si díky tomu někteří politici připisovali kredity... Příliš mnoho paralel s tím, co se děje u nás. Každopádně my si můžeme gratulovat, že tu máme jen pana Baldu, který "pouze" pokácel stromy na koleje. (Ironie, pokud by to nebylo jasné). Díky Absyntu propadám reportážní literatuře čím dál víc a už teď jsem moc zvědavá na knihu Jeden z nás.

27.08.2019 5 z 5


Autismus & Chardonnay Autismus & Chardonnay Martin Selner

Martina Selnera sleduju už nějakou dobu na sociálních sítích, takže už jsem věděla, co očekávat. Kniha mě i tak moc bavila a vlastně je mi docela líto, že není delší. Místy jsem se smála, místy jsem byla naměkko, protože je to zároveň i hodně citlivé a laskavé čtení. Na těch 120 stránek stačí jen pár hodin a určitě to není promarněný čas :)

13.06.2019 5 z 5


Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Další krásná kniha od paní Mornštajnové. U všech jsem zatím obdivovala krásný jazyk, kterým píše, a s jakou lehkostí se její knihy čtou, i když obsahově nejedná úplně o lehká témata. Přijde mi, že u jejích knih jde tak nějak o víc, než o pouhý příběh jedné rodiny. Asi z každé její knihy jsem si něco vzala. U Hany především to, kam až nás můžou zavést naše rozhodnutí, i když se nám zpočátku zdá, že se jedná o banality. U knihy Tiché roky to bude zase to, jak důležité je komunikovat. Jak důležité je umět ostatním říct nejen to hezké, ale i to, co nám vadí nebo co nás trápí, protože nikdo nemá věšteckou kouli, aby naše pocity přesně odhadl. Zdá se to tak jasné, ale přitom na to mnohdy zapomínáme, místo toho mlčíme a práskáme dvěřmi. Hezky se to ukázalo nejen u vztahu otce s Bohdanou, ale i s Bělou. Název knihu skvěle vystihuje.

04.06.2019 4 z 5


Oči války Oči války Miroslav Beňo

Na knihu jsem narazila náhodou a jsem tomu ráda. Příběh z našeho regionu, z milovaného Valašska. Oceňuji, že autor vykreslil situaci takovou, jaká tehdy skutečně byla, a to včetně toho, jak se lidi mezi sebou udávali nebo taky úlohu partyzánů, kteří bohužel kolikrát místním způsobili jen problémy nebo rovnou smrt. Vzhledem k tomu, že se děj odehrává na konci války, kniha okrajově zmiňuje i události na Ploštině nebo Vařákových pasekách. Příběh zamilované Marty odlehčuje tísnivou atmosféru, takže se nad knihou člověk i zasměje. Krásná kniha.

07.02.2019 5 z 5


Byly jsme tam taky Byly jsme tam taky Dagmar Šimková

Není to tak dávno, co jsem do komentáře ke knize Ani mouše by neublížili od Slavenky Drakulić psala otázku, co by taková válka asi udělala s námi. Vzpomněla jsem si na to už asi u dvacáté strany této knížečky, kdy mi došlo, že my jsme tu válku ani nepotřebovali. Že i Češi Čechům jsou schopni provádět hrozné věci, když k tomu dostanou příležitost. Zastyděla jsem se, že s tím, co vím a znám z historie, mi to nedošlo už tenkrát.

24.01.2019 5 z 5


Modlitba za Černobyl – kronika budoucnosti Modlitba za Černobyl – kronika budoucnosti Světlana Alexandrovna Alexijevič

O Černobylu jsem už něco četla, nějaké dokumenty jsem viděla, ale tato kniha mě stejně zasáhla. Faktům, která jsem znala, to dodalo jinou stránku. Celou škálu emocí. Další důkaz o zrůdnosti komunistického režimu, pro který má lidský život nulovou hodnotu, hlavně když si zachová tvář. Úplně to dokresluje vyprávění bývalého tajemníka okresního výboru, který kvůli tomu obětoval zdraví své vnučky. Před vyprávěním dětského sboru jsem musela knihu na chvíli odložit.

01.01.2019 5 z 5


Lazar Lazar Lars Kepler

Do puntíku souhlasím s komentářem uživatele mamadli1922, i když v hodnocení jsem trochu shovívavější. Většinou odpouštím, když se knize, objevují věci, které trochu nedávají smysl. Když chci věrně zobrazenou realitu, nevyberu si knihu, jejíž příběh je čistá fikce. Ale tady tolik věcí nedávalo smysl. Vždycky jsem myslela, že nemám logické myšlení, ale až tak zle na tom nebudu, aspoň to je příjemné zjištění :D Ani nevím, jestli jsem kdy četla knihu, u které bych tolikrát vytáčela panenky nahoru a říkala si "to nééééééé" :D Přesto dávám dvě hvězdičky. Čtivé to celkem je a účel (odreagování se) to docela splnilo.

01.01.2019 2 z 5


Válečný reportér Válečný reportér Patrick Chauvel

Strhující je přesně to slovo, které tuto knihu vystihuje. Tempo vyprávění je neuvěřitelné. Už úvodní kapitola je jako vystřižená z akčního filmu, až na to, že popisuje realitu, která předčí kdejakou fikci. Šílené, ale především cenné svědectví. Je důležité "vyprávět o nich", o tom, co se dělo, o tom, co se děje...

13.09.2018 5 z 5


Deníky Poliny Žerebcovové - Děvčátko uprostřed čečenské války Deníky Poliny Žerebcovové - Děvčátko uprostřed čečenské války Polina Žerebcova

Když začala první čečenská válka, bylo mi pět let. A zatímco já jsem prožívala bezstarostné dětství, Polina vyrůstala uprostřed válečného pekla. V knize neidealizuje ani jednu z válečných stran, ale naopak bez příkras popisuje podmínky, ve kterých vyrůstala. Se svým ruským původem to v Čečensku měla o to těžší. Důležitá kniha.

"Mluvili jsme o tom, že moc uměle rozeštvala národy, které po dlouhá staletí žily svorně. Jen proto, aby mohla konat své černé dílo a nikdo se s poukazem na všeobecnou nespravedlnost nesnažil vyvolat revoluci. A aby si místo toho šli lidi po krku na základě etnické nesnášenlivosti. Je to promyšlený, lstivý a podlý plán."

05.09.2018 5 z 5


Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Ladislav Zibura

Knížku mám doma už asi od Vánoc, ale protože jsem Ladislavovo putování průběžně sledovala už na FB a protože jsem byla i na přednášce, s knížkou jsem si dala trochu načas. Po předcházející četbě, na základě které jsem akorát nabyla dojmu, že lidstvu by ponejvíc prospěla srážka s asteroidem, byla tahle kniha vyloženě balzámem na duši. Smála jsem se nahlas a i ty filozofické pasáže mi sedly. Tak jsem zvědavá, kam se vydá tento rok... :)

17.05.2018 5 z 5


Ani mouše by neublížili Ani mouše by neublížili Slavenka Drakulić

Autorka v knize pokládá otázky, které mě samotnou při čtení knih s takovou tématikou napadají. Co jsou ti lidi zač? Rodí se už jako "obludy", nebo se tak mění pod vlivem situace? Projevila by se někdy tato jejich stránka, kdyby nepřišla válka? Kniha nutí k zamyšlení. Obzvláště když si člověk uvědomí, jaké peklo se rozhořelo mezi lidmi, kteří dlouhá léta žili vedle sebe jako sousedé, přátelé, kolegové... A co by taková válka udělala s námi?

17.05.2018 4 z 5


Válka nemá ženskou tvář Válka nemá ženskou tvář Světlana Alexandrovna Alexijevič

"Hodně z těch jejích příběhů jsem si zapamatoval - už kvůli vnukům. Často jim vyprávím o její válce, a ne o své. Všiml jsem si, že je pro ně zajímavější. Protože já reprodukuju hlavně vojenské a válečné znalosti, kdežto ona city. A city jsou vždycky výraznější a působivější než fakta."

A proto má tato kniha takovou sílu.

Jinak doporučuju i český dokument Kamarádky na smrt, ve kterém vypráví o své účasti ve válce ženy, které sloužily v 1. čs. armádním sboru.

13.03.2018 5 z 5


Jako bys jedla kámen Jako bys jedla kámen Wojciech Tochman

128 stran. Kosti, zabití muži, chlapci, strach, znásilněné a zabité ženy, děti, těla, smutek, bída, masové hroby, nelidskost, zničené rodiny, zničené životy...

Po přečtení této knihy jsem si vzpomněla na jeden citát od Platóna. „Jen mrtví viděli konec války; jen mrtví vědí, co to znamená žít.“

23.02.2018 5 z 5


Druhý život Marýny G. Druhý život Marýny G. Vladimíra Klimecká

Po knize jsem sáhla kvůli tomu, že se mi hodně líbila Slepá mapa od paní Mornštajnové, což je taky taková rodinná sága. Tato kniha má pro mě navíc tu přidanou hodnotu, že se děj odehrává na Valašsku, protože já sama su cérka z valašskej dědiny :) Takže mi kniha vyvolala spoustu vzpomínek na dětství. Na prababičku nebo na rozmluvy s prarodiči v typickém nářečí. A věta "ztiš tu televizu, ta reklama strašně řve", je jako vystřižená z obýváku mých rodičů :D Strohý způsob vyprávění mi vyhovuje, protože ve mně (kupodivu) dokáže vyvolat víc emocí, než když se je ze mě někdo snaží za každou cenu ždímat.

19.02.2018 4 z 5


Ireniny děti Ireniny děti Tilar J. Mazzeo

Příběhy neobyčejného hrdinství. Není to tak dávno, co jsem narazila na článek o Ireně Sendlerové, takže když jsem v knihkupectví viděla tuto knihu, ani chvilku jsem neváhala. Často jsem při čtení měla pocit, že sleduju nějaký dokument. Kniha je nejen o paní Sendlerové, ale i o dalších, neskutečně statečných lidech, díky kterým se podařilo zachránit tolik dětí. Podle mě určitě stojí za to si ji přečíst.

15.02.2018 5 z 5


Rychleji mluvit nedokážu: Od Gilmorových děvčat ke Gilmorovým děvčatům (a všechno mezi tím) Rychleji mluvit nedokážu: Od Gilmorových děvčat ke Gilmorovým děvčatům (a všechno mezi tím) Lauren Graham

Knihu jsem dostala a pustila jsem se do ní, aniž bych zjišťovala, co od ní mám čekat. Dokonce jsem si ani toho podtitulu (od Gilmorových děvčat ke Gilmorovým děvčatům...) nejdřív nevšimla :D Takže mě nezklamala, ani nenudila, ale naopak pobavila. Stránek má (na takovou knížku) tak akorát. Celkem příjemný relax, než se pustím zase do něčeho vážnějšího :)

09.02.2018 3 z 5