Oksalakka Oksalakka komentáře u knih

☰ menu

Tak zítra Tak zítra Tore Renberg

Parádní mnohovrstevnatý příběh, něco jako kdybyste zkřížili některý z románů Donny Tartt se Spolčením hlupců. Leckterá Rudiho promluva by mohla z fleku soutěžit s výrony Ignáciuse Reillyho. Bizarní norské příběhy mi prostě sedí. Škoda jen na Argo docela odbyté redakční práce, v textu je spousta chyb.

03.10.2023 5 z 5


Skrytá těla Skrytá těla Caroline Kepnes

Takový mix Dextera, Carla Hiaasena a Míň než nula od Bretta Eastona Ellise, mrazivý a přitom proklatě (až leckdy krutě) zábavný komentář fungování Los Angeles a hollywoodské mašinérie. Dobrá znalost americké popkultury výhodou (a koho neznáte, toho si vygooglíte). Snad jen ty rozhovory před likvidací Goldbergovi nepohodlných lidí byly občas až moc natahované. Rozhodně doporučuji!

28.08.2023 5 z 5


Galerie mrtvých Galerie mrtvých Chris Carter

(SPOILER) Asi nejslabší Carter z toho, co jsem zatím četl. (Příliš) velkou část knihy tvořily procedurální záležitosti o kompetencích mezi FBI a LAPD a když už se děj rozjel, začali nejspíš Cartera buzerovat, že už by měl odevzdat rukopis, tak to narychlo utnul. Jako kdyby vám v půlce filmu Zachraňte vojína Ryana řekli: hele, tak Ryana najdou, pak je poslední přestřelka, kde kapitán Miller umře, konec, čau. Škoda, postava vraha byla vynikající.

26.08.2023 3 z 5


Muž bez tváře Muž bez tváře Peter May

Tohle mělo zůstat v archivech, pro mne jednoznačně nejslabší May. Ještě, že se od té doby naučil psát a konstruovat zápletky.

09.01.2023 2 z 5


Tichá smrt Tichá smrt Peter May

Po dost hrozném Muži bez tváře jeden z lepších Mayů, s trilogií z ostrova Lewis a Karanténou možná jeden z nejlepších. Mackenzie, Cleland, Ana i Cristina jsou hodně zajímavé postavy, jejich interakce a prostředí přebijí předvídatelnost zápletky. K tomuhle se v budoucnu určitě ještě vrátím.

09.01.2023 4 z 5


Neklidná krev Neklidná krev Robert Galbraith (p)

Tisíc stránek nebyl dobrý nápad. Tenhle rozsah funguje v příbězích typu Kryptonomikonu od Stephensona nebo Toho od Kinga, což jsou obrovská klubka dějových linií, motivů, zvratů, zákrutů a oboje to navíc odsejpá jako film od Ritchieho. Tohle Neklidná krev nemá. Příběh je dimenzován zhruba tak na 500 stran (což je rozsah prvních dvou Galbraithů, Kukačky a Hedvábníka, kde se navíc Rowlingová mohla spolehnout na perfektní znalost prostředí hudebního a vydavatelského průmyslu, čehož hojně využila ke skvělým sarkastickým postřehům) a dvojnásobnou délku prostě neutáhne. Rowlingová je pořád dobrá vypravěčka, ale už by to chtělo změnit prostředí, změnit dynamiku: už pátou knihu se vrací k tématům Cormoranova zranění ve válce, vztahu s otcem, vztahu s matkou, vztahu s Charlotte a moc nového do toho nevnáší, začíná to být ohrané. Cormoran a Robin kolem sebe pořád krouží, pořád a pořád... ať už si konečně proboha zašukají! Ale hlavně: krátit, krátit, krátit!!!

Šestý díl The Ink Black Heart si samozřejmě přečtu, ale nebudu se na něj tak těšit jako třeba na Ve službách zla.

26.12.2022 3 z 5


Bez lítosti Bez lítosti Martina Cole

Telenovela ze zločineckého podsvětí. Říkám si, jestli je to tak plytké proto, že autorka chtěla zdůraznit plytkost života gangsterské rodiny nebo prostě proto, že píše plytce. Ať je to jak chce, četlo se mi to blbě. Všichni se neustále královsky baví, jsou to správní chlapi nebo ženské, jeden za druhého by dýchal, nikdo si nenechá nakecat žádné nesmysly a tyhle nebo podobné věty tvoří zhruba 70% knihy. Když se proklestíte tímhle balastem, dostanete nevynalézavou gangsterskou ságu z Londýna. Druhá hvězdička je za to, že se na posledních stranách konečně začne trochu něco dít.

01.07.2022 2 z 5


Houellebecq Houellebecq Denis Demonpion

Pečlivě vyrešeršované dílo, napsané mírně bulvárním tónem, který se k provokatérovi a mediálnímu masážistovi Houellebecqovi výborně hodí. Perfektní pro lidi, kteří od něj nic nečetli a rádi by se seznámili.

12.05.2022 5 z 5


Konec války Konec války David Lea Robbins

Čtete rádi o druhé světové? Tohle vám nesmí uniknout. Pro mne skoro na úrovni Laskavých bohyní, určitě v top 10 válečných románů. Strhující mnohovrstevnatý příběh o tom, jaké je válka svinstvo a jaké kořeny může mít někdy odvaha.

05.02.2022 5 z 5


URaNovA URaNovA Lenka Elbe

Klobouk dolů, takhle jsem se u českého autora naposledy bavil při Stančíkově Mlýnu na mumie. Dobrá, jsou tam skvělé hororové scény a atmosféra správně houstne, Kafka by měl asi radost a Murakami nejspíš taky, ale mě nejvíc dostal humor, který se vine celou knihou, párkrát jsem si pořádně zařval smíchy. Autorka také udržuje čtenářovu pozornost různými fígly, nahodí například nejdřív výsledek nějaké situace a pak se vrací k tomu, co k tomu vedlo... mám rád příběhy, které čtenáře nutí přemýšlet a nevodí ho za ručičku. Tahle kniha nebude pro každého, ale spousta lidí se jí určitě nechá pohltit jako podzemním jezerem mrtvoslizu...

To MonkeyMarty: Knihou poplivala hroby vězňů v Jáchymově?! Kristepane. Doporučuji omývat určité části těla vlažnou vodou...

04.02.2022 5 z 5


Kryptonomikon Kryptonomikon Neal Stephenson

1040 stran blaha, které rozhodně nedáte na jeden zátah (a kdo jo, tak před ním udeřím třikrát hlavou o zem). Nejde o délku, ale o extrémní hutnost textu, kde je vaty pomálu. Přihoďte několik proplétajících se dějových linií a solidní ukotvení v realitě, které (alespoň mne) nutilo neustále si dohledávat věci a vedlo k dalším objevům, jak třeba film Kód Enigmy o Alanu Turingovi. A neustálá otázka - opravdu se to stalo nebo si to autor vymyslel? Nádhera, nádhera, nádhera. Jdu hned číst dalšího Stephensona.

23.08.2021 5 z 5


Pozůstalí Pozůstalí Tom Perrotta

V podstatě komorní příběh o globální události, navzájem propletené osudy několika lidí, které zásadně ovlivní nevysvětlitelné zmizení členů rodiny nebo přátel. Autor je Američan, takže se hodně akcentuje víra a kulty. Akceptujte tohle, nečekejte akční sci-fi a počtete si. Po všech zombárnách, epidemiích, vyvražďovačkách a hořících lidech je to lázeň pro duši. Několikrát jsem si při čtení vzpomněl na Stehlíka od Donny Tartt.

23.07.2021 4 z 5


Tankerka Jedna Tankerka Jedna Alan Martin

"A tahleta zbraň způsobí, že se ti desettísíckrát zvětší varlata!" (vystřelí do nebe, za chvíli spadne letadlo)
"Co blbnete? Neumíte lítat nebo co?"
"Néé, normálně v pohodě si letíme a najednou se pilotovi strašně zvětšily koule! Asi desettisíckrát! Vůbec nedošáh na knipl!"

Komiksový punk s tak infantilním humorem, že jsem občas pořádně valil oči. A samozřejmě se ukrutně bavil. Několik dílů budete možná znát z prvních čísel časopisu CREW. Skvěle vypravená kniha a výborný překlad. Jediné, co mi úplně nesedělo, proč vlastně překládat název Tank Girl do češtiny ...

21.03.2021 5 z 5


Vrchol vulkánu: Oceněné povídky Harlana Ellisona Vrchol vulkánu: Oceněné povídky Harlana Ellisona Harlan Ellison

Řeknu Vám to asi takhle: začal jsem číst v osm večer a skončil druhý den ve dvě odpoledne. Nešlo přestat a to jsou to povídky. Čtenářský zážitek roku 2020. Nějaké dotazy?

26.12.2020 5 z 5


Cari Mora Cari Mora Thomas Harris

Přijde mi, jako by to byla spíš trochu rozšířená synopse než hotová kniha. Kdyby si s tím Harris dal víc práce a trochu ty kosti obalil masem jako u lecterovských románů, byla by to možná i pecka. Ale zase, třeba naběhli z nakladatelství: "Harrisi, už jsi 12 let nic nevydal, máš tu smlouvu, koukej něco navalit." "No, chtěl jsem si s tím ještě 8 let hrát, ale dobře, no." Taky nesmíme zapomínat, že v rok dokončení knihy bylo Harrisovi 83 a ne každý spisovatel dokáže slušně psát i ve vysokém věku jako třeba Bradbury nebo Pohl. Závěr: číst se to dá, ale nečekejte pecku jako Mlčení jehňátek.

26.12.2020 3 z 5


God's Pocket God's Pocket Pete Dexter

Ona ta kniha asi dobrá bude, ale je to tak strašně blbě přeložený, že jsem nedočetl ani k razítku knihovny na straně 17. Když Vám nedávají smysl celé věty, někdy (ale jen někdy!) smysl chytíte, když si zpětně přeložíte ustálené slovní spojení a v češtině máte zřetelně anglický slovosled, s láskou si vzpomenete na prznitele Kinga, Simmonse a Strauba - překladatele Ivo Reitmeyera, který často ustřelil, ale aspoň mu to dávalo ten smysl. Teda většinou. Hnus fialovej. Fuj!

23.12.2020 odpad!


Přátelé Přátelé Kelsey Miller

Jsem fanoušek seriálu Přátelé, v devadesátých letech a na úsvitu milénia jsme je ve videopůjčovně v Čase v Karlových Varech sjížděli všichni (díky, Františku), takže tahle knížka byla víceméně povinnost. Nečekejte ale veselé historky z natáčení (jsou tam, ale není to primárně o nich), je to v podstatě kronika (změn) televizní zábavy od osmdesátých let až po současnost. Autorka sleduje seriál od doby, která předcházela vzniku až po dnešek, vše v dobových souvislostech.

30.03.2020 5 z 5


Mosty do Tel Avivu Mosty do Tel Avivu Jiří Šulc

Znamenitě beletristicky zpracovaná situace kolem vzniku Státu Izrael a poměrně klíčové role Československa v tomto dění. Několik dějových linií sleduje: židovské uprchlíky na jejich cestě Evropou od masakru v polských Kielcích až do cíle, Jana Masaryka, Klementa Gottwalda, Rudolfa Slánského a další aktéry neodvratného komunistického puče, české, anglické a americké tajné služby, příslušníky z Palestiny stahujícího se britského vojska a židovské letce při jejich úsilí dostat do Izraele letadla z Československa a bránit se.

I když víme, jak vše dopadlo, napětí je téměř hmatatelné a knihu jen tak neodložíte. Však také Jiří Šulc není žádný debutant, vzpomeňme jeho skvělou knihu o atentátu na Heydricha Dva proti říši, válečné Operace Stonewall a Operace Bruneval nebo předmnichovské Zrádce.

Román se věrně drží historických událostí (a kde se mírně odchyluje, to vám autor prozradí v doslovu) a ve svém žánru patří jednoznačně ke špičce. Čtěte.

02.01.2020 5 z 5


Úzká cesta na daleký sever Úzká cesta na daleký sever Richard Flanagan

Hluboké, vrstevnaté drama nejen o utrpení v japonském zajetí při stavbě železnice v siamské džungli. Dějem se proplétají příběhy několika hlavních postav s motivy nenaplněné lásky, osobních úspěchů i selhání. Velmi silné. Man Booker Prize 2014. Čtěte.

01.01.2020 5 z 5


Mrtvý klíč Mrtvý klíč D. M. Pulley

Asi takhle ... debut - zajímavé téma - hodně nastavovaná kaše - neurazí - neřvete blahem. Prostě přečtete, vrátíte do knihovny, brzy zapomenete.

31.12.2019 3 z 5