notburga notburga komentáře u knih

☰ menu

SpongeBob – Velké vítězství SpongeBob – Velké vítězství Steven Banks

Tahle knížka se nám četla dobře. Sice mě děti musely zasvětit do jmen jednotlivých postav, ale příběh samotný byl pohodový a s poučným přesahem. Takhle nějak by měly pohádky pro malé děti vypadat.

10.04.2016 5 z 5


Rudý Orm: Plavci na západ Rudý Orm: Plavci na západ Frans Gunnar Bengtsson

Velmi pěkná kniha. Některá místa mi přišla trochu těžkopádnější a měla jsem tendenci přeskakovat, když jsem se neohlídala, ale stálo to za to. Byla mi doporučena PJ jako dobrý návod na to, jak se vcítit při hře do myšlení seveřanů a to mohu jen potvrdit. Drsný humor a svérázný výklad křesťanské víry byly na knize jistě to nejlepší. Čtyři a půl hvězdičky ode mě.

10.04.2016 4 z 5


Musaši Musaši Eidži Jošikawa

Dvěma slovy: Nádherná věc.

Jsem docela ráda, že jsem se k této knize dostala až ve chvíli, kdy už jsem měla poskládaný docela slušný obrázek o historii této doby. I tak jsem si ale zhruba ve třetině dala pauzu a šla se dovzdělat. Hodně mi pomohly i moje znalosti čínské poezie. Jde o pěkný příklad toho, jak různě může kniha působit v jiných kulturních krajinách. Tam, kde běžný čtenář vidí půvabný verš, asijský vytuší celou historii, která se k tomu či onomu váže. Výsledný dojem je pak mnohem hlubší a trvalejší, na některé pasáže stále myslím, a to už od jejich přečtení uplynula značná doba. I zenová filosofie je tam hodně znát, opět k mé velké spokojenosti.

Nemohu říct, že jsem knihu přečetla najednou. Jde o ten typ čtení, na který potřebuju opravdu klid, takže jsem musela často čtení přerušovat, i když nerada. Nejvíce jsem užasla nad tím, jak se cesty jednotlivých postav dokázaly nečekaně rozdělit, aby se pak o značný kus dál zase nenásilně spojily. Některé z nich jsem si skutečně oblíbila a bylo mi zatěžko se s nimi na konci rozloučit.

V ději jsem se orientovala snadno, i když občas mi dělalo potíže rychle se přizpůsobit předkládaným časovým posunům. Se jmény to bylo trochu horší, ale také nešlo o nic nepřekonatelného. Jen bylo občas třeba se zastavit a připomenout si děj minulých kapitol. I když částečně to dávám za vinu svému kouskovanému čtení.

Velmi mě potěšil logický a postupný vývoj charakteru Musašiho, který nebyl omezen jen občasným mentorováním těch, kteří ho chtěli něco naučit. Hodně o svých pocitech mluví i on sám a to jsou právě chvíle, které mají pozorným posluchačům nejvíce co říci.

Trochu mě překvapilo, že tam není více o Cestě čaje, která se právě v tomto období prostřednictví Takeno Džóóa Sen no Rikjúa formovala a nevěřím, že by na ni Musaši při svém všestranném zájmu o tříbení ducha nenarazil.

Všeobecně vzato jde o jednu z nejlepších knih, které jsem měla tu čest číst. Takový čtenářský zážitek, jaký jsem z ní měla já, bych přála skutečně každému. A pro mě osobně byla i něčím víc.

10.04.2016 5 z 5


Vrah či obeť? Vrah či obeť? Josephine Tey (p)

Četlo se to velmi pěkně i trochu napnutá jsem byla a přednáška o anglických dějinách se vždycky hodí :)

04.04.2016 4 z 5


Pokladnice moudrých rčení Pokladnice moudrých rčení Sakja-pandita (p)

Nádherná kniha. Provázela mě dospíváním (zabavená z maminčiny knihovny) a i dnes bych ještě dokázala některé pasáže ocitovat z paměti. jednoduché a poučné, navíc s krásnými ilustracemi. Čas od času ji opět vytáhnu a kousek přečtu. Tak by se totiž podle mě, měla používat.

04.04.2016 5 z 5


Dračí pomsta Dračí pomsta Naomi Novik

Tharkay je skvělá postava a v knize byly i stejně silné momenty jako v prvním díle. Smrt dokáže zasáhnout pořád stejnou silou, i když si někde ve skrytu říkáte, že je to riziko, se kterým všichni počítají. Temerairovo objevování vlastní sexuality i podrobnějšího uspořádání lidského světa přivodí řadu úsměvných i vážných momentů. Bitev je tu vážně hodně, ale kupodivu mi nevadí. Neměla jsem potřebu přeskakovat jako u jiných podobných knih. Neubránila jsem se také jistým sympatiím s Lien a těším se na pokračování.

02.04.2016 5 z 5


Nefritový trůn Nefritový trůn Naomi Novik

Pořád stejně dobře našlápnutá knížka jako v prvním případě. Ubylo vojenské taktiky, přibylo politického pletichaření a také spousta zajímavých informací. Občas zůstanete koukat s otevřenou pusou a pak se chutí vrhnete do dalšího čtení. I vzhledem k velikosti knížky se to dá pohodlně schlamstnout jako odpolední jednohubka.

02.04.2016 5 z 5


Čínská císařovna Čínská císařovna Evelyn McCune

Krásný příklad toho, jak lze vtěsnat životopis jedné osoby do jedné (byť poměrně rozsáhlé) knihy.
Velmi se mi líbily skutečné historické reálie, o kterých vím, že v dané době skutečně existovaly. Kniha šla rychle dopředu a je jen mou chybou, že jsem se občas ztrácela v podobně znějících čínských jménech. Jen bylo zajímavé pozorovat, jak některá jména překladatel převedl do češtiny zatímco jiná se pouze poddala transkripci.
Jde také o dobrou příležitost udělat si pořádek v dobových korejských královstvích, na což se dobře navazuje při studiu další odborné literatury.
Konečně jsem pochopila události kolem Velkého Oblaku a několika další věcí. Pro doplnění určitě doporučuji knihu WU - čínská císařovna, ve které se i s některými úryvky z této knihy setkáte.

Kniha mě velmi bavila. Četla se skoro sama a na konci mi bylo opravdu líto, že nemá více stránek. Politikaření ve staré Číně je popsáno s jistou dávkou lehkosti a bez velkého množství detailů. Je toho tak akorát, aby se čtenář dobře zorientoval a neupadl do nudy.

30.03.2016 5 z 5


Wu - čínská císařovna Wu - čínská císařovna Jonathan Clements

Pěkně napsáno se spoustou vysvětlivek a dodatečných pojmů. Jen mě trochu zlobilo, že jsou vysvětlivky až na konci knihy a musela jsem neustále otáčet stránky...

27.03.2016 4 z 5


Lumpíček a Rošťanda Lumpíček a Rošťanda Zuzana Pospíšilová

Velmi dobře napsaná kniha. Dobře se čte i před spaním a v textu je spousta poučení (nenásilného, dlužno dodat) což mi v dnešní tvorbě pro děti tak často chybí.

21.03.2016 5 z 5


Strašidelný herbář: Šiflík a Šuflík Strašidelný herbář: Šiflík a Šuflík Cyril Podolský

Asi budete těžce hledat knížku, které se podaří zaujmout jak pětiletou princeznu tak devítiletého milovníka počítačových her. Těmhle dvěma kamarádům se to ale povedlo. A mě jako rodiči se to celé navíc díky půvabnému vypravěčskému stylu s množstvím přímé řeči velmi dobře četlo. Jen kdyby ty kapitoly byly kratší, ušetřila bych si týden ponocování. Ale utněte v půli něco, co se tak líbí. Přiložené MP3 je taky skvělé, jen kdyby netrpělo běžnou vadou těchto nahrávek - úvodní melodie vám vypálí uši, zatímco samotné předčítání musíte ještě zesilovat. Ale poslouchá se opravdu dobře.

18.03.2016 4 z 5


Povstání Herobrina 9: Seschlounova zkáza Povstání Herobrina 9: Seschlounova zkáza Steve DeWinter

Chceme další díly. Rozhodně. Začíná to vypadat docela zajímavě a když si dá překladatel bacha na překlepy a trošku zapracuje na příjemnějším řazení slov, možná budu peníze na tyhle knížky vydávat ochotněji :)

18.03.2016 3 z 5


Povstání Herobrina 8: Zapomenutý restart Povstání Herobrina 8: Zapomenutý restart Steve DeWinter

Trochu překombinované a místy zmatené na můj vkus, ale syn četl se zatajeným dechem. Takže úspěch.

18.03.2016 3 z 5


Povstání Herobrina 7: Ztracené království Povstání Herobrina 7: Ztracené království Steve DeWinter

Tenhle díl se četl pěkně, méně hluchých míst než obvykle. Že to ale trvalo.

18.03.2016 3 z 5


Povstání Herobrina 6 - Nesmrtelná zombie Povstání Herobrina 6 - Nesmrtelná zombie Steve DeWinter

Tak o hvězdičku navíc za svižnější děj. A postavy se taky začínají zajímavě profilovat...

18.03.2016 3 z 5


Povstání Herobrina 5 – Temný chrám Povstání Herobrina 5 – Temný chrám Steve DeWinter

Překladatel )a možná i autor sám) by zasloužil nafackovat. Je sice fajn, že se svou prací snaží přiblížit mluvě dětí, které jen sedí u počítače a nic jiného neznají, ale zopakovat na dvou řádcích slova chrám třikrát bez jakéhokoli pokusu o opis nebo dodání jakéhokoli zájmena působí spíš jako čtení pro jednoduché prvňáčky. K tomu zase nesedí pokus o vylíčení hluboce temného a rozpolceného Herobrina. Ach bože a k tomuhle pisálkovskému paskvilu já pouštím svoje dítě? Děj by se dal taky shrnout do jednoho delšího odstavce. Nu, dočteme to, co už s tím ,ale kvalita je horší a horší :(

18.03.2016 2 z 5


Zajímavé časy Zajímavé časy Terry Pratchett

Není nad to, když si váš oblíbený autor vezme na paškál oblast, o kterou se opravdu zajímáte. Bavila jsem se královsky a zatím je to můj nejoblíbenější díl Zeměplochy :)

18.03.2016 5 z 5


Drak Jeho Veličenstva Drak Jeho Veličenstva Naomi Novik

Nádherná kniha a to se většinou kouskům, kde se hodně mluví o bitevních strategiích, vyhýbám. Moc se mi líbí koncept draků, které jednají i jako úplně samostatné bytosti a ke kterým je třeba si vytvořit vztah. Jejich mytologii bych si klidně koupila jako samostatnou knížku a padlého zvířecího hrdinu jsem vážně obrečela. Co k tomu dodat víc?

18.03.2016 5 z 5


Inferno Inferno Lisa Jane Smith

Jak už tu zaznělo, škoda uspěchaného konce. Ale mohlo to být ještě horší, tak nějak bych čekala rychlé "puf" a ne dlouhé loučení. Hodně věcí se osvětlilo, což mě potěšilo a celkově jsem si návštěvu ve Světě stínů užila mnohem víc než v předchozích dílech. Takže za čtyři hvězdičky. A doufám, že už se autorka k tématu v budoucnu skutečně nevrátí. Tenhle konec dával opravdu smysl.

18.03.2016 4 z 5


Doupě Doupě Lisa Jane Smith

Slabší tři hvězdičky. Opět problém prostřední knihy - hodně věcí nakousne, ale k akci se moc nemá. Ale konec stál za to, to jo :)

18.03.2016 3 z 5