nikikostadinova nikikostadinova komentáře u knih

☰ menu

Doteky noci Doteky noci Lenka Lanczová

Tohle bylo moc i na to, že nejsem cílovka.

01.09.2023 2 z 5


Bábovky Bábovky Radka Třeštíková

Tak jsem se rozhodla, že to zkusím a dostala jsem to, co jsem očekávala....i když vlastně ne úplně na 100 procent. Je to čtivé, místy vtipné, hezké slovní obraty, líbila se mi hra se slovem bábovka. Jenom nevím , proč mi byla většina postav nesympatická, ale to je spíš můj subjektivní názor. Přišlo mi zvláštní jakým způsobem ženy hodnotí situaci a své činy ve své hlavě, vědí, že se chovají špatně, dokonce vysvětlí proč, ale stejně to udělají. Jako kdyby byla každá sama sobě psychologem
Bohužel závěrečná katarze úplně nebyla. Nejsem si v podstatě jistá, jestli kniha měla uzavřený či otevřený konec.

22.08.2023 3 z 5


Herkulovské úkoly pro Hercula Poirota Herkulovské úkoly pro Hercula Poirota Agatha Christie

(SPOILER) Tohle bylo moc fajn, hezké oživení od knih, která obsahuje jen jeden příběh :-) Bylo super, že se objevila hraběnka Rossakoffová

08.08.2023 4 z 5


Starci na Aljašce aneb Proč bychom se nezmrazili Starci na Aljašce aneb Proč bychom se nezmrazili Zdeněk Šmíd

četla jsem na svých letních cestách, abych se trošku ochladila :-D

26.07.2023 4 z 5


Ztracený prsten Ztracený prsten František Hrubín

Další krok v sebevzdělávání. Staroindická literatura, víceméně lyrika, příběh mi asocioval jakousi pověst :-)

26.07.2023 3 z 5


Malý život Malý život Hanya Yanagihara

Kniha, která před pár lety projela knižním světem. Rozhodla jsem se, že se tedy podívám na to, o čem byl (a je) ten humbuk.
Výsledek:
Na začátku víceméně poznáváme 4 postavy, z nichž 1, popřípadě 2 se posléze stanou hlavními. Sledujeme jejich zápolení se životem (s osudem, s vlastními rozhodnutími, nebo jak tomu kdo chce říkat). Toto sledování trvá několik dekád (což strašně cením).
Myslím si, že zamýšleným motorem, který má čtenáře nutit číst dál a dál je především ze začátku "záhadná" postava Juda. Příběh plyne, přítomnost se střídá s minulostí (především jakožto vzpomínky). Některé informace jsou podány random, jakoby mimoděk.
Postavy jsem přijala se vším všudy. Někdo kdo potřebujme charaktery nastavené do avengers moodu tak bude zklamán. Příběh (respektive plot, či fabuli) většinou při hodnocení dávám do pozadí, ale rozhodně byl velmi silný. Řemeslně je to parádní - ovšem je to román, který vyžaduje plnou pozornost čtenáře, obsahuje pasáže, které působí až filozoficky.
Takže proč ne pět hvězd? - ani za jeden z nich bohužel nemůže kniha ani autorka ale..pravděpodobně okolnosti nebo já sama. Prostě životní období čtenářky. Četla jsem to snad od konce února do června a to je prostě moc na to, aby se vytvořila nějaká katarze. Na což navazuje druhý důvod. Tím pádem totiž emocionální dopad, který kniha slibuje vůbec nebyl takový, jaký by měl (a mohl) být. Jednou jsem se strašně (pardon my french) nasrala (Caleb) a jedna část se pro mě stala strašně důležitou (parafráze: to by po mě mohli rovnou chtít, abych uběhl maraton)
A za třetí. Bohužel jsem si nedopatřením nechala vyspoilerovat hlavní události z konce knihy.
Nicméně i tak, je to velmi dobrá kniha a umím si představit, že ji někdo má jako svoji srdcovku

24.06.2023 4 z 5


Všichni žijem' v blázinci Všichni žijem' v blázinci Radkin Honzák

Kniha přišla v období, kdy na čtení nebylo moc času. Ale ty chvilky, které jsem nakonec s knihou strávila byly moc fajn.

11.02.2023 4 z 5


Deváté nebe Deváté nebe Lenka Lanczová

Hrdinka dostala pěknou nálož starostí na 17 let. Zajímalo mě, jak si dá život dohromady.
Linka s tatínkem byla silnější stránka knihy.

11.02.2023 3 z 5


Mokrá náruč léta Mokrá náruč léta Lenka Lanczová

No. Tak tohle asi ne.

11.02.2023 2 z 5


Dům v plamenech Dům v plamenech Cynthia Harrod-Eagles

Nevím, kdy se mi podaří sérii dočíst, ale nepřestávám :-). Jinak jsem vzdala snahu o to, mít přehled o příbuzenských vztazích. A dušičce se ulevilo. Charaktery, které v tomto období v knize máme mě baví. Příběh plyne hezky. Tak jsem zvědavá co bude dál.

11.02.2023 4 z 5


Poslední víkend Poslední víkend Agatha Christie

Bavily mě postavy. Někdy mám problém si zapamatovat charaktery, ale tady byla každá postava natolik specifická, že se nedalo zapomenout.

11.02.2023 4 z 5


Duch domu Ashburnů Duch domu Ashburnů Darcy Coates

Ke knize jsem se dostala díky čtenářské výzvě (kterou doháním). Příběh se mi líbil a Addy byla vcelku fajn postava. Mám ráda knihy, kde se zjišťuje tajemná historie domu nebo člověka, a tohle bylo vcelku napínavé. ( ačkoliv některé motivy jsem zvládla rozluštit, už mám za sebou pár těch knih Agathy Christie). Konec se dal možná očekávat, ale úplný závěrečný obraz byl.....dost zvláštní a mrazivý

20.08.2022 4 z 5


Dopisy, které nikdo nečetl Dopisy, které nikdo nečetl Iona Grey

Doháním čtenářskou výzvu jak se dá. V místní knihovně jsou Dopisy beznadějně zarezervované tak jsem vyzkoušela audioknihu a jsem moc ráda. Příběh se mi líbil, po delší době mi byl pár sympatický a fandila jsem jim. Ale.....úplně nevím proč (možná chybějícím kontaktem s tištěnou knihou?) tolik zmiňované emoce z konce se u mě nedostavily, určitě ne v takové míře. Ale jinak se mi kniha moc líbila (+ výborně namluvené)

11.08.2022 4 z 5


Kde končí svět Kde končí svět Lenka Lanczová

Tak zjišťuji, že vždy, když je v anotaci hlavní hrdinka popsaná jako sympatická, můžu si být jistá, že mě sympatická nebude.

02.08.2022 3 z 5


Manon Lescaut Manon Lescaut Vítězslav Nezval

Miluju. Miluju. Miluju

22.01.2022 5 z 5


Návrat z temnoty Návrat z temnoty Liz Coley

Chvíli jsem měla v hlavě bůhvíproč nastavené, že to je fantasy, to mě potom přešlo. Příběh mě zajímal, ale protože už jsem přece jenom přečetla za svůj život hodně knih, nebylo to nepředvídatelné. Trošku mě zmátly události na posledních stránkách. Některá vyústění vyšla na prázdno. Ale bylo to rozhodně zajímavé čtení.

15.01.2022 3 z 5


Lolita Lolita Vladimir Nabokov

Tak jsem se dostala k jedné z největších klasik světové literatury. Nakažená současnou literaturou jsem očekávala něco lehce jiného, ale zklamání se nekonalo.
Hlavního hrdinu jsem přijala za vypravěče. Neměla jsem pocit, že by byl vykreslen cíleně negativně, nebo pozitivně. Jako chudák, nebo jako oběť. Zkrátka jako člověk se vším, co k němu patří. A to jak si se sebou umí nebo neumí poradit.
Měla jsem pocit, že v knize je jaksi málo hlavní hrdinky (nevím proč?) ale zvlášť mi nechyběla. Za ně spokojenost a háček v seznamu.

26.12.2021 4 z 5


Vánoční koleda Vánoční koleda Charles Dickens

Můj nejoblíbenější vánoční příběh. Jen jsem teda četla v naprosto otřesném překladu.

26.12.2021 4 z 5


Levoboček Levoboček Cynthia Harrod-Eagles

Jsem hrozně ráda za rozvoj postavy Benedicta, i když to neměl nejlepší start v životě. Jinak mě osobně hlavně zaujal začátek knihy, než válka, možná jsem moc pospíchala. A teď jdu odevzdat tu pokutu do knihovny, protože jsem musela tu knihu prostě dočíst do konce.

30.10.2021 4 z 5


Nástrahy zubařského křesla Nástrahy zubařského křesla Agatha Christie

bylo to fajn, ale asi nesprávný čas. Trvalo moc dlouho, než jsem knihu přečetla a čas ležela odložená

23.10.2021 3 z 5