Nia ^^ Nia ^^ komentáře u knih

☰ menu

Temné a kruté lži Temné a kruté lži Ginny Myers Sain

Temné a kruté lži lákají svou obálkou a anotací. Kniha není vyloženě špatná, náměť je fakt dobrý, ale jeho zpracování docela pokulhává (stejně jako vývoj postav). Nebýt té krimi zápletky, tak to asi ani nedočtu. Možná kdyby se kniha trochu překopala, mohl by vzniknout zajímavý seriál...

12.12.2023 2 z 5


Rudá královna Rudá královna Victoria Aveyard

Rudou královnu jsem poprvé četla krátce po jejím českým vydáním a byla jsem z ní strašně nadšená. Tak nadšená, že jsem si koupila první dva díly i s prequelem v angličtině. Po X letech jsem se dostala k prequelu a nyní i k prvnímu dílu. A jaké jsou moje dojmy? Jsem nadšena! Kniha má své chyby, protagonistka se chová jako drzý nevděčný spratek, ale sám příběh je plný (ne)čekaných zvratů.

20.07.2023 5 z 5


Musím tě zradit Musím tě zradit Ruta Sepetys

Autorku mám ráda hned z několika důvodů.
1) Píše krátké kapitoly, které se dobře čtou díky jednoduchým větám. Žádná velká souvětí, kdy se čtenář musí několikrát vrátit zpátky, aby pochopil, o čem zrovna autor píše.
2) Má výborně nastudovanou literaturu, opírá se o věrohodné zdroje. To přidává na uvěřitelnosti příběhu.
3) Její knihy, podle mě, překračují hranici young adult – jsou pro všechny věkové kategorie. Ač se jedná o historickou beletrii, může si ji přečíst každý, i když historické romány zrovna nemá v lásce.
4) Vybírá si témata z poměrně mladé historie, o které se bohužel ve školách mnohdy neučí. Její příběhy tak vyplňují naši nevědomost. Je důležité znát historii, abychom se nedopouštěli stejných činů jako naši předchůdci.

01.02.2023 5 z 5


Drak Drak Conn Iggulden

Za mě trochu slabší než předchozí díly, ale chápu, že autor chtěl čtvrtým dílem ukončit celý konflikt, který se táhl neuvěřitelných třicet let. Jakožto historický nadšenec jsem moc ráda, že se tato série dostala do českých vod, a tudíž i ke mně :-) Conn Iggulden mistrně popisuje průběh velkých bitev, takže čtenář má pocit, jako by se bitvy sám účastnil. Také oceňuji autorovy poznámky na konci knihy, kde mimo jiné vysvětluje, proč se rozhodl v poslední třetině knihy přeskočit jedenáct let Eduardovy vlády.

17.08.2022 5 z 5


Úkryt v zoo - Skutečný příběh z válečné Varšavy Úkryt v zoo - Skutečný příběh z válečné Varšavy Diane Ackerman

Film je záživnější než knižní předloha (a taky není historicky věrohodný). Kniha dopodrobna líčí polský odboj za druhé světové války a historii polských Židů, které potkala nevýslovná tragédie v podobě holocaustu. Autorka si dala očividně práci při sběru historických pramenů a publikací na toto téma. Musím říct, že paní Ackermanová zpracovala příběh, o kterém málokdo z nás někdy slyšel a chci jí poděkovat za nový vhled do dějin severních sousedů. Nejedná se o klasický válečný román, ale o literaturu faktu. Proto v knize nehledejte milé rozptýlení, neboť ukazuje krutou pravdu bez příkras.

15.06.2022 5 z 5


Ku-klux-klan: Tady bydlí láska Ku-klux-klan: Tady bydlí láska Katarzyna Surmiak-Domańska

Celá tahle problematika je jeden začarovaný kruh. Dnešní KKK se sice zdá jako neškodná organizace, nicméně už jeho existence potvrzuje fakt, že (skrytý) rasismus tu s námi ještě dlouho bude a nejspíš ani do budoucna jen tak nevymizí.

07.09.2021 5 z 5


Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Slepá mapa po Haně nezklamala, moc se mi líbila :)

11.01.2021 5 z 5


Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Kateřina Tučková je kvalitní autorka, která se nebojí historických, mnohdy tabuizovaných, témat. Vyhnání Gerty Schnirch bylo těžké čtení, ale stálo to za to. Žítkovské bohyně jsou na tom podobně. Příběh je sám o sobě komplikovaný a dle mého názoru neměl řádné vyvrcholení.

Nicméně jsem do této doby nevěděla o existenci bohyní, které byly po celá ta staletí pronásledovány a zkoumány. Téma je ryze originální a doufám, že filmová adaptace bude knize lichotit.

06.08.2020 4 z 5


Trojice Trojice Conn Iggulden

Nadupané pokračování plné intrik a válečných střetů. Od samého začátku jsem na straně Yorků a jsem ráda, že v tomto díle dostali větší prostor. Těším se na třetí díl, na Eduarda z Marchu a Alžbětu Woodville.

06.08.2020 5 z 5


Bouře Bouře Conn Iggulden

Na tuto knihu jsem narazila náhodou při mém dobrodružství v knihkupectví, když zrovna vyšla. Kniha mě zaujala žánrem i tématem - válka růží patří mezi ta nejzajímavější období anglické historie. Knihu jsem si později zakoupila a nelituji toho, protože autor nám podává věrohodný obraz doby a pokud něco ve sledu událostí pozměnil nebo uspíšil, napsal to do poznámek. Věřím, že napsat román podle dobových událostí je opravdu těžké a není nic lepšího, než když nemusíte překrucovat historii, aby vyhovovala vašemu dění v románu.
I když jsem zastáncem Yorků, jsem ráda, že se více dozvídáme o mladé královně Markétě z Anjou - její roli vskutku nezávidím a o to víc má můj respekt, jak se musela vypořádávat s neustálou nejistotou u kompetence svého manžela. Malým překvapením byl přídavek na konci - kapitola věnované bitvě u Azincourtu. Jak možná někteří z vás ví, Netflix začátkem loňského podzimu vypustil do éteru film The King (Král), který se blíže zabývá životem Jindřicha V. Za mě nemohlo být lepší načasování, neboť film i kniha se náramně doplňují :)

18.04.2020 5 z 5


Rose pod palbou Rose pod palbou Elizabeth Wein

K tomuto volnému pokračování knihy Krycí jméno Verity jsem se dostala až po 4 letech od jeho vydání. Verity si dodnes pamatuji jako knihu, ve které se projevila síla a odvaha žen za druhé světové války. Moc se mi líbila a dodnes si vybavuji, jak jsem ji během vánočních svátků četla... Od druhého dílu jsem si tolik neslibovala. Elizabeth Wein však dává do psaní všechno, líbí se mi její originalita a způsob, jak studuje podklad, než se pustí do příběhu (vždy hezky zdokumentováno na konci knihy). V zahraniční vydala spoustu dalších knih o druhé světové válce a letectví, tak můžu jenom doufat, že se časem přeloží i do češtiny :)

16.04.2020 4 z 5


Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

Vyhnání Gerty Schnirch je těžké čtení popisující komplikovanou dobu, na kterou Češi neradi vzpomínají. Paní Tučková se vydává za příběhem a osudem brněnských Němců, kteří byli po druhé světové válce vyhnáni ze svých domovů. Její styl psaní byl velmi zajímavý. Zpočátku mi vadilo, jak neustále přeskakovala z minulosti do přítomnosti, ale časem jsem si zvykla. Dovolím si říct, že příběh Gerty je jedním z klenotů současné české literatury, který navazuje na dílo Vladimíra Körnera.

25.01.2020


Šílený král - Životopis Ludvíka II. Bavorského Šílený král - Životopis Ludvíka II. Bavorského Greg King

Za mě úžasná biografie o romantickém panovníkovi, jehož život stojí za povšimnutí :) Přes drobné chyby - časté překlepy (i v letopočtech!) a chaotický rodokmen - jsem si knihu užila.

24.08.2019 5 z 5


Ochutnávačka Ochutnávačka V. S. Alexander

K Ochutnávačce jsem se dostala zcela náhodou a rozhodla jsem se, že od knihy nebudu nic očekávat - vyplatilo se. Příběh o ochutnávačce Magdě nás informuje o životě "prostých" Němců, kteří byli rozděleni na dva tábory - jeden byl zfanatizován Hitlerovými ideály a druhý byl skeptický ohledně myšlenky nesmrtelnosti národa. Mnozí si však mysleli, že jich se válka a politika netýká a byli rádi za každou pracovní příležitost, která se naskytla. K těm mnohým patřila i Magda Ritterová. Kniha mapuje její život coby v roli ochutnávačky Adolfa Hitlera. Hrdinka nám popisuje svůj každodenní život, kdy člověk nikdy nevěděl, který den je jeho poslední. Autor nás ušetřil podrobných popisů, což mi místy chybělo vzhledem k určitým momentům, ale přesto mě kniha pohltila a táhla neustále vpřed. Oceňuji autorův dovětek, kde nám pod pokličkou poodhalil svůj recept na knihu - kde nám zdůraznil, že Magda Ritterová není ve skutečnosti skutečná osoba, nýbrž byla inspirována životními příběhy žen, které osobně pracovaly pro Hitlera. Myslím si, že Ochutnávačku by si měl přečíst kdokoliv, kdo se zajímá o téma 2SV (obzvláště "z druhé ruky").

27.07.2019 4 z 5


Zelená jako smaragd Zelená jako smaragd Kerstin Gier

Za mě úžasná série, která si vás připoutá až do samého konce (s každým dílem byl můj čtenářský prožitek o to větší) :3 Doporučuji pro milovníky románů s kapkou historie, pro léto je tahle série jako stvořená (a to ještě nemluvím o těch dechberoucích obálkách)!

10.07.2019 5 z 5


Utrpení mladého Werthera Utrpení mladého Werthera Johann Wolfgang Goethe

Knihu jsem poprvé četla ve škole ve zjednodušené a zkrácené verzi, ještě k tomu v originále (v němčině). Nemůžu si pomoct, ale do českého překladu nakladatelství Odeon jsem se nemohla začíst - přišel mi místy tak hrozně vyumělkovaný... Síla překladu je větší, než se mnohým lidem zdá, proto neváhejte a pokud máte minimální znalosti němčiny, pusťte se do zjednodušené verze, rozhodně nebudete litovat!

07.07.2019 4 z 5


Medvěd a Slavík Medvěd a Slavík Katherine Arden

První díl třídílné ságy inspirované ruským folklórem je na první pohled nenápadná knížka, která si vás zaručeně uloví svým zevnějškem. Příběh se odehrává v daleké Rusi v době, kdy pravoslaví ještě nemělo tak veliký vliv na tamější obyvatelstvo - za mě skutečně originální námět. Je zajímavé, že jej zpracovává Američanka, která k ruskému folklóru má svými kořeny hodně daleko. Nicméně po pečlivé studii vznikl krásný, téměř pohádkový příběh, který by stál za zfilmování. Český překlad je zdařilý a možná proto se tak dobře i čte. Líbí se mi slovníček pro laiky, který čtenáři zprostředkovává zajímavé informace ze "zákulisí" děje. Děj sice plyne pomalu, ale mně to nevadilo. Pouze poslední část knihy mi byla nesympatická (čeho je moc, toho je příliš), ale podle mě autorka má velký potenciál a zajisté svými náměty zaujme desítky českých čtenářů :)

11.06.2019 4 z 5


Labyrint: Útěk Labyrint: Útěk James Dashner

Knihu jsem si přála k Vánocům, protože mě koncem léta navnadil trailer. Měla jsem sto chutí se vydat na premiéru do CineStaru, ale nakonec jsem to odmítla a hezky si počkala na knihu :) Po dlouhé době získáno a rovněž přečteno, už jen zbývá zkouknout film a (ne)trpělivě čekat na 2. díl s filmovou obálkou :3

27.12.2014 5 z 5