Mikkinnen Mikkinnen komentáře u knih

☰ menu

Neviditelné kořeny Neviditelné kořeny Hynek Čapka

Knize dávám čtyři hvězdičky. Nebudou to nějak dlouze rozepisovat. Líbil se mi autorův styl psaní, líbily se mi charaktery postav, líbily se mi úsporné kapitoly, které rychle posouvaly děj, líbily se mi obě časově linie a i to jak se spojily. Co se mi ale nelíbilo, tak byla emoční plochost celého románu. V knize se děje velké množství emočně vypjatých a dramatických chvil, ale nedokázal jsem plně vnímat jejich skutečnost. Autor má celou knihu plně pod kontrolou, ale bohužel to jí činí prázdnou. Veškerý děj je velmi průhledný a předvídatelný. Poslední třetina knihy už je jak na objednávku z červené knihovny, kdy zlo prohrává a dobro žije. Vlastně celá ta kniha člověku připomíná spíše pohádku, než generační drama rámované dějinami 20.století. Nicméně pod 4 hvězdičky bych nešel. Knihu považuji za velmi dobrou, byť ne dokonalou.

02.04.2024 4 z 5


Návod k použití železnice Návod k použití železnice Jaroslav Rudiš

Skvělá kniha o tématu, které je mi víc, než blízké. S panem Rudišem sdílím stejnou lásku k železnici a podobný osud odmítnutí z důvodu nošení brýlí. Kniha se čte sama a člověk se tak nechává unášet vlaky po celé Evropě s autorem v jednom kupé. Jen v závěru knihy toho už bylo na mě trochu moc. Trochu moc nádraží, která neznám, trasy kudy jsem nikdy nejel atd.. Zkrátka výčet velkého množství míst, která člověk nezná a která si dovede jen těžko představit. A neustálé googlení fotek mě už také nebavilo. Ale to není chyba ani autora a ani knihy. Je to čistě subjektivní pocit. Někdo zcestovalejší než jsem já, to bude vnímat zcela odlišně. Knihu každopádně hodnotím 5 hvězdičkami.

11.11.2023 5 z 5


Největší z Pierotů Největší z Pierotů František Kožík

Neuvěřitelně citlivá a laskavá kniha. Kniha plná lásky, bolesti, smíchu, pláče a všeho, co patří na divadelní prkna, ale i do hlediště (běžného života).

28.10.2023 5 z 5


Tulíňkovi Tulíňkovi Jonáš Ledecký

100kč / 1 min. čtení.

20.12.2022 3 z 5


Iluze Iluze Camilla Läckberg

Jako ano, ale jednou stačilo. Další díly si nechám ujít. Příběh je poměrně utahaný a i když se tam něco děje, tak to působí, jako že vlastně o nic nejde. Čtenář dopředu očekává další a další vraždy, přičemž ani nemá nějakou vnitřní lítost s nimi. Prostě postavy, které v ději nemají jinou úlohu, než zemřít. A co je asi na knize nejhorší, tak jsou problémy (fobie), které obě hlavní postavy mají, a které snad na každé druhé straně řeší. Naštěstí čtenář dokáže poměrně brzy rozklíčovat, že se vždy jedná o jeden odstavec a tak ho lze celkem bez problémů přeskočit.
Spoiler:
Na závěr bych se rád pozastavil nad jednáním policistky, která poté co zjistila, že je unesená, tak dál klidně sedí na místě spolujezdce a absolutně bez reakce se nechá dovést na místo určení, jako zvíře na porážku.
Také mi vadila jistá šablonovitost reakcí u některých postav. Zejména stran policistů z týmu vyšetřovatelů.
Neříkám, že je to vyloženě špatná kniha, ale podle recenzí jsem očekával více. A to už vůbec nechci srovnávat poměr cena/výkon!

19.12.2022 3 z 5


Levhart Levhart Jo Nesbø

Jako ano, ale Sněhulák byl lepší. V tomto díle mi přišel Harry, že mu vše dochází tak nějak pozdě. Ale i tak je to pořád velmi dobré. Takže doporučuji k přečtení.

21.07.2022 4 z 5


Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Nejprve začnu kritikou knihy a výčtem chyb. Kniha Bílá voda jich má hned několik.
1. Mohla být klidně delší. Nedělám si srandu. Opravdu mohla být delší. Člověk by chtěl s těmi silnými ženami prožívat jejích vítězství a prohry, které zažívaly za zdmi chátrajícího kláštera, mnohem déle.
2.Po přečtení této knihy je velmi obtížné najít další knihu ke čtení. Posledních 14 dní se snažím začíst do už asi šesté knihy a nic. Člověk se neustále v myšlenkách utíká k Bílé vodě a poslání té knihy.
3. (opravdová výtka) mohly být ještě více dopodrobna vylíčeny životy řeholnic v klášteře po revoluci. Zejména ve vztahu k církvi a k jejím proměnám.

Ovšem kniha má samozřejmě i spoustu kladů.
1. Skvěle vymyšlené dvě dějové (časové) linky, které spolu po celou dobu úzce a zcela souvisí. Jsou jako ostří nůžek, která se k sobě nezadržitelně blíží, aby se po revoluci spojily.
2.Úžasný jazyk a skladba vět. Opravdu se to čte samo a člověku až srdce plesá nad některými pasážemi, odstavci, či jednotlivými větami.
Za všechny:
(...Na to odsouzená prohlásila, že pokud se tam venku věci změnily tak, že je za blázna považován ten, kdo odmítá zaprodat své svědomí, tak že raději zůstane tady (pozn. ref.: ve výkonu trestu), neboť má své mínění o tom, proč se nesvézt na lodi bláznů, která se řítí to pekla...)"
3. Vůbec mi nevadí, že příběh je "slepeninou" z různých míst a je "pouze" inspirován místem a událostmi. Je to román a jako takový si nehraje na naučnou, či odbornou literaturu. Je potřeba k tomu tak přistupovat a respektovat tuto volbu autorky.
4.Pasáze z archivů jsou naprosto dokonalou sondou do uvažování komunistických zrůd a jen to člověku dává další dílek do skládačky celého obrazu oné doby.

Na závěr jen drobný osobní poznatek ze Světa knih, kde paní Tučková měla besedu a autogramiádu. Autorka mě překvapila svou skromností, otevřeností a srdečností. Moc děkuji, že jsem se s ní mohl setkat osobně, položit jí dotaz a také s ní prohodit pár slov.

Knihu hodnotím 100% a vřele všem doporučuji. Opravdu se jedná o výjimečný počin na poli české a možná i evropské literatury.

26.06.2022 5 z 5


Kaštánek Kaštánek Søren Sveistrup

Bohužel knihu odkládám. Prostě se do toho nedá začíst. Kapitoly cca na dvě stránky! Neustálé skákání z postavy na postavu, z děje na děj, z vraždy na vraždu. Scény zbytečně brutální a prvoplánové. Charaktery povrchní a nereálné. Škoda, potenciál to mělo.

23.06.2022 1 z 5


Proměny parlamentní kultury Proměny parlamentní kultury Jan Wintr

Kdyby tato kniha nebyla realitou všedních dní naší politické scény, tak by se člověk i od srdce zasmál a autorovi zatleskal. Ano, potlesk autorovi patří (a to velký), ale ten smích čtenáři ztuhne na rtech, když ví, že to co je tam popsáno je smutným divadlem, v němž hrají "herci" co o nás rozhodují.

16.06.2022 5 z 5


Spasitel Spasitel Andy Weir

Jedná se o takové lehčí sci-fi, kde je sice velké množství různých vědeckých poznatků, informací a zajímavostí, ale ve výsledku to trochu zapadne v jisté naivitě celého příběhu. Knihu bych rozdělil do tří částí, z nichž první dvě se prolínají. Jedna se týká reminiscencí před dobu startu rakety. Druhá je samotná mise a třetí (pro mě) velmi rychlé ukončení knihy. Vlastně celá kniha mi přišla taková, jako z rychlíku. Přitom ta část, kdy se hlavní hrdina učí komunikovat s mimozemšťanem, je možné až příliš utahaná. Dávám 3* za čtivou oddychovku s fajn postřehy, ale pro milovníky hard sci-fi bych doporučil jiné knihy. Je vidět, že autor si dal práci a vědecké informace si našel. Ale přitom mu uteklo to podstatné - lepší a uvěřitelnější dějová linie.

11.05.2022 3 z 5


Divoké labutě Divoké labutě Jung Chang

Člověk by si myslel, že ho komunismus už nemůže překvapit a že o něm ví dost. Tato kniha vyvádí čtenáře z omylu. Literárně to není žádný diamant, ale po informativní stránce z pohledu insidera se jedná o poklad pro budoucí generace, nebo pro ty co už zapomněli.

16.02.2022 5 z 5


Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Nevím proč jsem si myslel, že tato kniha bude komedií od začátku, až do konce. Ano, pár vtipných momentů, respektive slovních obratů tam opravdu je. Ale jinak je to kniha, která s nadsázkou ukazuje smutnou proměnu dnešní společnosti. P.s. dlouho jsem si kladl otázku proč je mi Ove tak nesympatický. Nebylo to tím jaký je, ale tím, že je mi podobný víc, než bych si přál.

26.01.2022 4 z 5


Prameny Vltavy Prameny Vltavy Petra Klabouchová

Velice dobře napsaná a chytrá detektivka. Trochu těžší orientace v historických odbočkách a různých časových liniích. Doporučuji číst v kuse. Co mi trochu vadilo, byla na sílu vložená kauza Kramný (patrně s autorčiným osobním názorem) ale budiž. Každopádně oceňuji autorčinu kvalitní přípravu, která je v knize patrná na každé stránce. Budu se těšit na její další knihy.

30.12.2021 4 z 5


Věci, na které nastal čas Věci, na které nastal čas Petra Soukupová

Super kniha z prostředí "klasické" rodiny současnosti. Člověk se při jejím čtení neubrání pocitu, že tohle zažil také sám osobně. Vlastně se tam toho, až tak moc nestane, ale přesto je to zajímavé a poutavé čtení. Krásně se tam ukazuje co se stane s rodinou, když se přestane komunikovat (manžel x manželka x děti). Jediné co bych knize zásadně vytkl, tak je absence uvozovek v přímé řeči. Na to jsem si prostě nedokázal zvyknou, až do úplného konce. Tohle se opravdu nepovedlo. Ale i přes tento pokus být "moderní", nechávám 5 *

23.08.2021 5 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Velké zklamání! Jako vzít vězení a dětský domov z dob komunismu a hodit to do období po roce 89 a jinak nic? Pěkně se z tohoto autorka vylhala. Pár slovních spojení pěkných, ale to opravdu nestačí. Škoda promarněné šance napsat skutečně velký román s přesahem, na základě alternativního vývoje u nás. Tahle je z toho jen špatný pokus. Ale co, kasa cink, tak o co jde, že?

02.06.2021 2 z 5


Mor Mor Albert Camus

Patrně jsem od této knihy čekal více. Neříkám, že je špatná. Toho jsem dalek. Ale něco mi tam nesedlo. Těžko říct jestli styl, nebo to, že kniha má několik plánů a přitom jsou všechny zjevné a dopředu snadno odhadnutelné. Asi jsem to čekal méně očekávatelné. Během čtení z toho na mě číšila jistá prvoplánovost. Ale nevadí, knihu jsem si rád přečetl a v domácí knihovně si jí rád nechám.

28.05.2021 3 z 5


Svědectví o životě v KLDR Svědectví o životě v KLDR Nina Špitálníková

Mrazivá realita života v KLDR v luxusním zpracování koreanistky Spitálníkové.

22.05.2021 5 z 5


Nůž Nůž Jo Nesbø

Na můj vkus trochu moc zvratů, ale kvituji, že nic tam není jen tak nějaká náhoda a vše je tam skvěle promyšlené. Takže nemohu jinak než 5*. Krásná oddychovka.

31.03.2021 5 z 5


Soběstačný Soběstačný Zuzana Dostálová

Velmi zajímavý úsporný styl psaní, kterým autorka docílila popisu těžkých životních osudů, bez patosu a nánosu sentimentu. Úžasná kniha, v které je spousta okamžiků, u kterých si řekneme "to znám". Jistěže svým dějem je kniha náročná, ale takový už je život. Jak autorka zkrze jednu postavu říká "Bůh dal lidem ramena, aby ne nich mohli nosit břemena". A tak to je. Tohle je prostě život. Každopádně kniha si rozhodně právem zaslouží 5*. Skvělý literární počin na naší knižní scéně!

28.12.2020 5 z 5


Na konci samoty Na konci samoty Benedict Wells

Od knihy jsem očekával trochu víc. Možná mé očekávání bylo větší pod dojmem oslavných hodnocení stran německých recenzentů. Kniha je spíše průměrná. Ačkoliv se tam odehraje několika dramatických momentu, tak zde působí, tak nějak zvláštně neemotivně a ploše. Škoda no.

24.11.2020 3 z 5