MichelleS MichelleS komentáře u knih

☰ menu

Zuzanin dech Zuzanin dech Jakuba Katalpa (p)

Zklamání. Od této autorky očekávám originalitu, překvapení, ale dostala jsem tisíckrát ohrané téma, podbízející se čtenáři. Nic mě neprovokuje, vše plyne klidně, jedno klišé střídá druhé.

19.06.2021 3 z 5


Muž, který si pletl manželku s kloboukem Muž, který si pletl manželku s kloboukem Oliver Sacks

Odborně je možná kniha zastaralá, ale v lidském přístupu k pacientům nesmrtelná. Víc takových lékařů, kteří k problému přistupují s pokorou, respektují člověka jako osobnost, bez přezíravosti. Moc se mi líbí myšlenka, že je lépe podpořit talent, než se snažit dotáhnout hendikepy do šedi průměru.

09.03.2021 4 z 5


Divotvorná Télumée Divotvorná Télumée Simone Schwarz-Bart

"Nikdy není tak zle, aby nebylo hůř, lidská bída je bez konce, ale kůň tě nikdy nesmí vést, ty sama musíš vést koně."

22.02.2021 5 z 5


Osmý život (pro Brilku) Osmý život (pro Brilku) Nino Haratischwili

Přečtena třetina za dlouhou dobu. Možná trochu doplatila na obří rozměry, protože na místech, kde nyní nějčastěji čtu (cestou do a z práce a ve vaně), se jednoduše číst nedá. Kdyby to byla opravdu strhující rodinná sága, jak láká anotace, nepustila by mě. Ale já úplně zapomínala, že mi leží na nočním stolku, nechyběly mi postavy, nebála jsem se o ně, bylo mi jedno, co bude dál. Motiv čokolády byl nefunkční, manýra k ničemu. Odvíjely se přede mnou bouřlivé dějiny a bombastické osobní tragédie, ale ne opravdový život. Proč bych měla pokračovat?

23.11.2020


Smrtelná neděle Smrtelná neděle Jaroslav Putík

Zajímavé svědectví z poválečných let. Jak se všechny současné události a minulá traumata odráží v pocitech a myšlenkách. Ke konci přemýšlím, kdo je tedy lékař a kdo pacient?

26.09.2020 4 z 5


Byla jednou jedna řeka Byla jednou jedna řeka Diane Setterfield

Pohádkově laděná kniha od názvu, přes černobílé postavy, nadpřirozené prvky, opakující se motivy k vševysvětlujícímu dobrému konci. Zlo je zlé z podstaty a neexistují pro ně polehčující okolnosti.

26.09.2020 4 z 5


Možnosti milostného románu Možnosti milostného románu Jan Němec

Milostné romány nevyhledávám, ale když to někdo umí, přečtu i ten. A Jan Němec umí. Víc než vztahové vlnobití mě bavily přesahy do literárního zákulisí, pozvánky k výletům do dalších sfér umění, pestrost druhů vyprávění, jazykové hrátky, hra na pravdu (nebo "pravdu"?).

26.08.2020 4 z 5


Na útěku Na útěku Jesús Carrasco

Žízeň a bolest - tyto dva pocity nejlíp odráží utrpení chlapce a starce. Vše je nepřátelské, příroda i lidi, až na ty dva. Příběh je zjednodušen na touhu přežít, utéct zlu, to ostatní přijde pak, až ....
"Jestli je nepohřbíš, oklovají je ptáci."
"Na tom už přece nezáleží."
"Ale ano, záleží."
"Ti muži si to nezaslouží."
"Proto to musíš udělat."
Bohužel mě autor nedokázal zcela přesvědčit, něco mi chybělo, něco přebývalo. Ne upřímnost, ale kalkul.

14.08.2020 3 z 5


Za oponou války: Zpravodajem nejen na Blízkém východě Za oponou války: Zpravodajem nejen na Blízkém východě Jakub Szántó

Co vše musí novinář podstoupit, než vytvoří několikaminutovou reportáž. Oceňuji, že u každého zmíněného konfliktu je stručně vysvětleno jeho pozadí. Běžný pracující člověk má totiž při letmém sledování zpravodajství pocit, že se tam mydlí každý s každým a pořád a už ani neví proč. Raději bych více osudů obyčejných lidí (paní Samíha, fixer Alí, malá Šílan) a méně detailů vojenského žívota a stavu výzbroje všech zůčastněných. Ale aspoň si pánové přijdou na své.

09.08.2020 4 z 5


Hrozny hněvu Hrozny hněvu John Steinbeck

Rodina je nade vše, ale copak mohu odmítnout pomoc člověku? Nemám skoro nic a i o to se rozdělím. Putování do ráje je lemováno malými vzestupy a vzápětí pády zas o něco níž. Muži ztrácejí svou sílu, rozhodnost, zato matka drží své blízké pohromadě (jak to jen jde) a snaží se vždy najít řešení. Pozvolný děj v závěru graduje několika dechberoucími scénami, naděje střídá beznaděj. A Tom - koho mi jen připomíná...

30.07.2020 5 z 5


Divoké kameny Divoké kameny Fernand Pouillon

Fascinující čtení plné tvůrčího zápalu a zároveň pokory a respektu. Není pochyb, že k nám mluví umělec, architekt, mistr díla, který je své práci cele oddán, že jde o autentické myšlenky a úvahy, i když vložené do úst středověkého mnicha.

13.07.2020 5 z 5


Syn stínu Syn stínu Sjón (p)

Strohé, ale sdělující mnoho. Drsné, ale poetické. Studené i hřejivé.
Mám ráda knížky s tajemstvím, nepředvídatelné, mám ráda Island a sever vůbec, mám ráda fantaskní, nadpřirozené prvky použité jako exotické koření, mám ráda, když mě kniha nutí připisovat další tituly do čtecího seznamu a hledat další souvislosti.

04.07.2020 5 z 5


Paní Dallowayová Paní Dallowayová Virginia Woolf

Líbí se mi jak, méně už o čem. Popisy atmosféry londýnského letního dne dvacátých let - úžasné. Výborně zprostředkované city a postoje z pohledu několika postav. Děj vlastně žádný, jen zastavení v čase, a přitom odbíjející Big Ben je nepřehlédnutelným motivem. Co si určitě zapamatuji - nějaký mladík spáchal sebevraždu a oni si o tom dovolují mluvit na mém večírku...

03.07.2020 4 z 5


Lhář Lhář Martin A. Hansen

Malý ostrov, kde se všichni znají, poznáváme slovy učitele a kostelníka, který se toulá po ostrově a seznamuje nás s lidmi a jejich osudy, přírodou, ptáky, historií a po sedmi letech se konečně zdá, že je místními přijat jako jeden z nich. Ale není jen pozorovatel, snaží se tahat za nitky a ovlivňovat některá rozhodnutí. Občas je i zpovědníkem a rádcem, ale není kněz, jeho rady nebo naopak mlčení nemusí být tím nejlepším pro tazatele. Pro nic za nic se kniha nejmenuje lhář.
"Ale kroky, které člověk ujde za rozbřesku dne, nejsou nikdy promarněné."

13.06.2020 5 z 5


Outsider Outsider Stephen King

Průměrný zapomenutelný thriller, k ukrácení dlouhé chvíle v dopravních prostředcích OK. Postavy většinou bezvýrazné, emoce ze mne nedostal nikdo, a to bylo možností... Akční scény ve snesitelném množství, ale na mne příliš efekní, bombastické, extrémní. Prvek nadpřirozena a legendy kolem byly asi nejzajímavější částí příběhu, tady bych ocenila i víc informací. Vytáčely mě neustálé propagační vsuvky na iP... a reklamní hlášky "tahle aplikace je lepší než...".

07.06.2020 3 z 5


Andělé všehomíra Andělé všehomíra Einar Már Gudmundsson

Jeden den talentovaný přemýšlivý mladík, druhý den nesnesitelný agresivní sobec, který ubližuje všem okolo. Krásné poetické úvody kapitolek.
"Byl jsem šílený kůň v oku věčnosti. Později jsem ležel a pohlížel k nebi.
Do srdce se mi pomalounku vkrádalo slunce.
A rozhořel se čarovný plamen..."

30.05.2020 4 z 5


Kobold Kobold Radka Denemarková

Tíživé téma domácího násilí a jeho následků pro celou rodinu a situace lidí vyloučených z "normální" společnosti kvůli handicapu či jiné odlišnosti. Díky úžasné práci s jazykem je tohle čtení požitkem. Sice už bylo vše napsáno, příběhy se opakují,ale tady je jasný důkaz, že lze čtenáře překvapovat originalitou na každé další stránce.

26.05.2020 5 z 5


Klec pro majáky Klec pro majáky Mike Perry

Kniha splnila účel, proč jsem ji četla. Bohužel mi autorův styl nesedí, takže jsem se musela trochu přemlouvat k pokračování. Dost mě překvapilo Mikovo okolí svým pochopením, přiznám, že jsem čekala víc komplikací. Ovšem uvnitř si toho musel vybojovat ažaž.

10.05.2020 2 z 5


Ráj Ráj Toni Morrison

Hledání ráje, útočiště. Mohou existovat dva ráje vedle sebe? Co když můj ráj je pro jiného peklem?

07.05.2020 5 z 5


Lev a Štír Lev a Štír Zeno Dostál

Ze začátku jsem si musela zvyknout na autorův styl zvláštně rozsekaných vět. Navíc se dost často vrací ve vzpomínkách, myšlenkách, přeskakuje v čase, je třeba se soustředit. Jeho vyprávění je bohaté na detaily, příběh tak čtenář doslova prožije. Lev, o muzikantovi, který byl tak trochu sobec, bral, co pěkného život nabízel a jakmile šlo do tuhého, jen hledal výmluvu nebo zapomnění na dně láhve. Druhý příběh mě vtáhl mnohem víc, čtveřice Čechů se vrací z německého koncentráku domů. Přes frontu, zničenou zemi plnou nástrah a chaosu, plni naděje na život v míru a obav o osud blízkých doma. Celou dobu jsem trnula, zda dojdou...

26.04.2020 4 z 5