maxihrosik maxihrosik komentáře u knih

☰ menu

Kletba markomanské královny Kletba markomanské královny Naďa Horáková

Mám moc ráda všechny historické knížky autorky, ale ty detektivky ze současnosti mi vůbec nesedí. Nevěřím postavám, zápletkám, způsobu vyšetřování......

23.10.2019 2 z 5


Těžko uvěřitelný příběh Těžko uvěřitelný příběh Chris Colfer

Autor je pěkný filuta. Příběh chytne čtenáře hned od první stránky a až do konce ho nepustí. Jediný (ale výrazný) kaz na kráse je neuvěřitelnost téměř všech zápletek, jenže si nelze stěžovat, když před tím předem varuje samotný název knihy.

23.10.2019 3 z 5


Rozinka Rozinka Kamila Holásková

Knížka mi vůbec nesedla. Téma není špatné, ale je to psané hodně těžkou rukou. Všechny postavy mluví velice nepřirozeně, příběhy seniorů jsou okatě moralistické, k hlavní hrdince jsem si nedokázala najít žádný vztah, i když je to takový Mirek Dušín v sukních. Při čtení se mi opakovaně vracela myšlenka, že autorka určitě psala ve škole moc pěkné slohy.

27.06.2019 2 z 5


Papírová labuť Papírová labuť Leylah Attar

Pozor, tak trochu spoiler!
Kdybych si byla bývala přečetla předem anotaci, nebyla bych tak zaskočená vývojem děje. Začátek je strhující, bez velkého úvodu člověk vpadne rovnýma nohama doprostřed drsného únosu mladé ženy. Motivy únosce jsou nejasné, nemá zájem o výkupné nebo o zvrhlé sexuální praktiky, ale nějaký osobní problém s obětí v jeho chování probleskuje. Tahle část je skvělá, má spád, je plná napětí a očekávání. V další části dojde k velkému odhalení z minulosti - no budiž, ještě se to dá, ale v téhle fázi byl nejvyšší čas knihu ukončit. Všechno, co se odehrálo poté, už bylo podle mě navíc a změnilo se to v jakousi vztahovou přetahovanou, která se vůbec nehodila k začátku. Spisovatelka měla asi raději napsat dvě knížky, dávalo by to větší smysl.

20.10.2017 3 z 5


Malé černé a devět žen Malé černé a devět žen Jane L. Rosen

Knižní obdoba filmu Láska nebeská - milé, odpočinkové čtení pro ženy všech věkových kategorií, kde všechno nakonec dopadne tak, jak má. Snad jen příhoda s funebrákem byla trošku drsná, ale vlastně docela vtipná.

01.09.2017 5 z 5


Boj se tmy Boj se tmy Becky Masterman

Napínavý příběh s dobrou detektivní zápletkou a sympatickou hlavní hrdinkou. Brigid je inteligentní, racionálně uvažující, houževnatá šedesátnice se spoustou životních zkušeností, která umí s nadhledem i občasným humorem čelit všem nástrahám. To, že někdy nepřiměřeně reaguje nebo o sobě pochybuje, jí dodává lidskosti a uvěřitelnosti.

30.08.2017 5 z 5


Do třetice všeho zlého Do třetice všeho zlého Jana Abrahamová

Knížka mi moc nesedla. Detektivní zápletka nebyla špatná, ale nemůžu si vzpomenout, jestli jsem někdy četla (a dočetla až do konce) knihu s tak zoufale umělými dialogy. Taková mluva se hodí možná na pracovní pohovor nebo do slohové práce, běžně si spolu lidé takhle škrobeně a uhlazeně nepovídají. Hlavní hrdinka je navíc tak dokonale ušlechtilá, rozumná a vyrovnaná, že by mě nepřekvapilo, kdyby závěrečné odhalení autorky bylo, že se jedná o dobře naprogramovaného robota.

30.08.2017 2 z 5


Dreamologie Dreamologie Lucy Keating

Při prvním rozhovoru s ředitelem nové školy se Alice dozví, že je nadšený z jejích skvělých známek z předchozí školy, ale nezdá se mu slovní hodnocení učitelů, kteří ji jednotně označují jako nevyhraněný potenciál. Myslím, že téměř stejnými slovy lze popsat tuto knihu - nevyužitý potenciál. Nápad dobrý, ale povrchně zpracovaný a nedotažený. Škoda.

28.08.2017 3 z 5


Hrob třinácté panny Hrob třinácté panny Naďa Horáková

Velikánské plus za čtivost a skvěle zachycenou temnou atmosféru starého osamělého domu a tajemného palouku s třinácti kříži, menší mínus za nevěrohodnou motanici vztahů, motivů, zápletek, náhod a chování jednotlivých postav, která se nedá úplně vysvětlit ani tou duchařinou. Historické knížky autorky miluju, ale tahle mysteriózní detektivka je pro mě jen lepší průměr.

23.08.2017 3 z 5


Návrat na vinici Návrat na vinici Kristan Higgins

Milý příběh. Láska, romantika, humor i dojetí je namícháno ve správném poměru. Ideální na dovolenou k vodě nebo jako emoční vyprošťovák po dramatické či citově náročné knížce.

19.08.2017 5 z 5


Sněhurka jablka nebaští Sněhurka jablka nebaští Petra Stehlíková

Tohle vyprávění o Sněhurce není sladká romance plná něžných vyznání a jemného humoru. Charlie má hodně komplikované rodinné vztahy a mohla by se snadno utápět v ufňukané sebelítosti, ale raději volí vzdor, provokaci, ironii a poměrně drsný humor. Je absolutní živel, nemá žádné velké životní cíle, chce se hlavně dobře bavit a užívat si života, nezkazí sebepitomější legraci, je přímá, vtipná a loajální, rychleji jedná než myslí, někdy šlape dost přes čáru a občas je na zabití, ale nikdy nenudí a její postřehy, glosy a hlášky jsou originální a trefné. Setkání s osudovým mužem je dost netradiční a odstartuje sérii událostí plnou komických situací, pomstychtivých intrik, podlých nápadů, bouřlivých výměn názorů a vzájemných invektiv. Styl humoru asi nesedne každému, ale já jsem se bavila a smála hodně, za což autorce moc děkuju.

02.06.2017 5 z 5


Najít Sky Najít Sky Joss Stirling (p)

Knížka se, podle mne, nedá spravedlivě ohodnotit, je úplně znehodnocená neuvěřitelně bídným překladem a gramatikou. Škoda.

10.04.2017


Sůl moře Sůl moře Ruta Sepetys

V poznámce autora na konci knihy Ruta Sepetys píše:

"Každý národ má svou skrytou historii v bezpočtu příběhů uchovávaných jen těmi, kdo je prožili. Válečné příběhy často společně čtou a rozebírají čtenáři ze zemí, které v bitvě stály na opačných stranách. Historie nás rozděluje, ale skrz čtení se můžeme sejít v příběhu, studiu a vzpomínání. Knihy nás spojují v celosvětovou komunitu čtenářů, a co je ještě důležitější, v celosvětové společenství lidí toužících poučit se z minulosti."

Tahle krásná myšlenka asi přesně vystihuje hlavní motiv Ruty Sepetys pro napsání úžasných knížek V šedých tónech a Sůl moře, ale bojím se, že lidé jsou nepoučitelní. Lidstvo se chová stejně jako děti, opakující chyby svých rodičů a přidávající k tomu své vlastní. Poučenému společenství čtenářů pak nezbývá než jen nevěřícně a bezmocně přihlížet. Myslím, že velice depresivní je povolání historiků - tisíckrát mohou varovat, ale děsivé dějiny se nakonec stejně s drobnou obměnou zopakují.

Přes všechny popsané válečné krutosti na mě Sůl moře zapůsobila pozitivně. Statečnost, obětavost a houževnatost některých postav v naprosto beznadějných situacích vnesla
do příběhu dost optimismus, aby po přečtení nezůstal jen pocit odevzdané malomyslnosti z lidské krutosti a bezcharakternosti, ale i pocit pýchy a hrdosti na lidskost, nezištnou pomoc a hrdinství . Tahle knížka není černobílá a je vážně nádherná.

12.11.2016 5 z 5


Seznam tajných přání Seznam tajných přání Lori Nelson Spielman

Milý, romantický a dojemný příběh se sympatickou hrdinkou a s naprosto nevěrohodným dějem. Škoda.

04.09.2016 3 z 5


Naslouchač Naslouchač Petra Stehlíková

Trpělivého čtenáře odmění knížka nádherným postapokalyptickým, poctivě promyšleným příběhem. Očima malého dítěte je pomalu seznamován s tvrdým životem zotročených a vykořisťovaných sklenařů, kteří jsou, navzdory svým výjimečným schopnostem a klíčové roli při obraně lidí před tajemnými nebezpečnými bytostmi, zbytkem společnosti opovrhováni, mučeni a zabíjeni. Po delším úvodu s nezbytným vysvětlováním všech „pojmů a dojmů“ se příběh nepozorovaně překlopí do akčnější části a pak už se jen zrychluje a prohlubuje. Nedá se vystoupit, prostě se čte a čte a čte. Spokojený čtenářský zážitek narušuje jen vědomí rychle ubývajících stránek. Už se nemůžu dočkat pokračování, rozehrané je to úžasně.

11.08.2016 5 z 5


Smolná sezóna Smolná sezóna Moïra Fowley-Doyle

Už dlouho se mi nestalo, že bych po přečtení knížky byla tak nerozhodná. Vážně nevím, jestli se mi líbila nebo ne. Moïra Fowley-Doyle měla určitě zajímavý nápad, který zpracovala osobitým způsobem, ale zdá se mi, že to celé dohromady nějak neladilo. Styl vyprávění (a vlastně i samotný příběh) byl trochu nevyrovnaný - začátečnicky neohrabaný, květnatě poetický, tajemně napínavý, rafinovaně naznačující, polopaticky vysvětlující....... prostě všechno. Možná to ale byl záměr, který jsem úplně nepochopila. Ještě o tom musím přemýšlet.

28.03.2016 3 z 5


Krásná katastrofa Krásná katastrofa Jamie McGuire

Jde o typickou americkou vysokoškolskou nenáročnou romantiku. Psaná je v první osobě, takže se s hlavní hrdinkou Abby člověk poměrně snadno ztotožní. Děj nezdržuje. S úžasným, nebezpečným, zkaženým sexy Travisem se setká už na druhé stránce, pak nastává předvídatelné jiskření, škádlení, hádání, udobřování, nedorozumění, polepšení… Všechno šlape tak, jak v tomto žánru má a jak romanticky naladěná ženská oprávněně očekává - asi tak do poloviny knihy (do nástupu otce). Pak se děj naprosto nevěrohodně a překombinovaně zamotává, hlavní postavy se začnou chovat nesympaticky, hloupě a kýčovitě, až vám nakonec začne být tak trochu jedno, jak to s těma divnejma lidma dopadne. K dovršení všeho zla se spisovatelka rozhodla vydat ještě pokračování - Učiněnou katastrofu, což je stejný příběh vyprávěný z pohledu Travise. Dost to odflákla. Jen překlopila osoby a nepřidala skoro žádnou novou scénu nebo informaci. Možná jí k tomu dotlačil nakladatel a spáchala to v časové tísni, ale to není žádná omluva. Je to docela škoda, protože nástup příběhu byl svižný a vtipný.

02.03.2016 3 z 5


Za všechny prachy Za všechny prachy Janet Evanovich

Tak trochu italsko-americká variace na českou komedii Čtyři vraždy stačí, drahoušku. Nevyskytuje se zde jediná normálně uvažující postava, nic a nikdo se nebere vážně. Hlavní hrdinka dělá vlastně pořád dokolečka to samé: vrátí se domů, prohledá byt, aby odhalila případné útočníky, pohovoří s křečkem a nakrmí ho, osprchuje se a jde spát. Vstane, obleče se, učeše se, někam jede, něco hlídá, s někým se setká, pořád se něčím cpe, přichází o auta, objevuje mrtvoly a čelí útokům nepřátelsky naladěných zločinců. Vyskytují se tu ozbrojené stařenky, šílení úchylové, příbuzní na zabití, uříznutý penis, sexy policajt, tajemný Ranger, napravená prostitutka, transvestita…Je to plné dobrých hlášek, některé jsou dost suchohumorné. Celá série výborně funguje jako emoční vyprošťovák po přečtení nějaké citově náročné, tragické a depresivní knihy.

02.03.2016 5 z 5


Rudá královna Rudá královna Victoria Aveyard

Dobře se to čte, ale příběh není moc originální. Společnost je rozdělena na dva tábory: privilegované, bohaté a vládnoucí Stříbrné, kteří oplývají mimořádnými schopnostmi - ovládají živly a magii, a zotročené, živořící a nespokojené Rudé, kteří se proti svému postavení bouří. Hlavní hrdinka Mara je takový popelkovský typ, ani mezi Rudými ničím nevyniká, leč je poměrně hodná, obětavá a empatická. Asi v polovině knihy se shodou okolností dostane na hrad, objeví v sobě mimořádné nadání a upoutá pozornost dvou princů. Milostná linka je naštěstí jen okrajová záležitost, hlavně se bojuje a intrikuje. Téměř hned je jasné, kdo koho a proč zradí, takže jsem se bláhově domnívala, že jde o falešnou stopu, a těšila se na nečekaný závěrečný zvrat, který však nepřišel. Nevadí. Pro další pokračování je to rozehrané dobře, takže se těším na další díly.

02.03.2016 4 z 5


Všechny malé zázraky Všechny malé zázraky Jennifer Niven

Příběh začíná, když se sedmnáctiletí spolužáci Violet (bývalá roztleskávačka, těžce se vypořádává se smrtí sestry) a Theodor (školní magor, trpí bipolární poruchou) nečekaně setkají na římse školní zvonice. Pochopitelně neskočí, to by bylo hodně krátké vyprávění, spíš neplánovaně vstoupí jeden druhému do života, postupně se poznávají, spřátelí, zamilují…, ale jejich problémy se tím jednoduše nevyřeší, takže mají hodně zvláštní, složitý, krásný i smutný vztah. Mně se knížka moc líbila s drobnou výhradou - závěr je zbytečně natahovaný a autorka trošku citově vydírá (úspěšně).

28.02.2016 5 z 5