MagdaFish MagdaFish komentáře u knih

☰ menu

Zakletý klášter Zakletý klášter Juraj Červenák

Brak v nejlepším slova smyslu. :) Čte se to rychle a je to báječně oddechové. A jako snad pokaždé se Juraji Červenákovi podařilo do děje propašovat historické osobnosti. Zde Divokým Billem Hitchkokem počínaje a páterem Dobšinským konče. Bravo! A kde je další díl? :D

17.03.2024 5 z 5


Sirotkův triumf Sirotkův triumf Robert Buettner

Celá série: "Tenhle typ knihy se musí číst naráz a jednim dechem" říká Kristýna v Muži z Acapulca. A má pravdu. Pokud se budete nad dějem zamýšlet, vylezou na světlo boží nevídaný logický lapsy. Namátkou: Jak si mohl Howard číst v marinské knihovně, když neznal písmo? Proč vlastně Slimáci bombardovali Zemi, když nás podle vyjádření "špehounů" vlastně ignorujou? A kdo jim stavěl lodě a zpracovával kavorit? Atd. atp.
Pokud pomineme logiku, je to fajn oddechové čtení, ale hlubší zkoumání děje fakt nedoporučuju.

05.02.2024 3 z 5


Thor a Loki: Trable na druhou Thor a Loki: Trable na druhou Mariko Tamaki

Roztomilounká jednohubka. Rozsahem a kresbou je tenhle komiks určen pro začínající čtenáře, nicméně některé, zvlášť Lokiho hlášky, ho posouvají spíš do vyšší věkové kategorie.
Ale není tu nic, co by případně rodič prckovi nevysvětlil.

27.01.2024 4 z 5


Výživná kniha o jídle Výživná kniha o jídle Karolína Fourová

Nemohu než souhlasit se superlativy, které tuhle knížku doprovází. Srozumitelně a věcně podané informace, zajímavé recepty, (mám zálusk na skyrové nočky :) ) perfektní styling. Bravo!

17.09.2023 5 z 5


Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le Mark Manson

Knížku jsem si přečetla na doporučení ... ale netuším a nechápu, co vlastně všemi těmi popsanými stránkami chtěl básník říct. Zjevně si svoje nadšené čtenáře najde, nicméně já k nim nepatřím.

07.08.2023 2 z 5


Legendy & latéčka Legendy & latéčka Travis Baldree

"Pohodová fantasy", říká autor v rozhovoru na konci knížky. A přesně to taky Legendy a lattéčka jsou.
Kdyby se tu nevyskytovali orkové, sukuby, elfové, půlčíci a další fantasy žoužel, klidně by se tenhle příběh o založení jedné kavárny mohl odehrávat v Brooklynu, Chelsea, nebo pro mě za mě třeba v Žatci. Milá letní oddechovka na válení se na pláži. Čtyři skořicové rolky z pěti. :)

27.06.2023 4 z 5


Vůle Vůle Vjačeslav Buhajov

(SPOILER) "Komiks žánru alternativní historie" se píše v anotaci. A tady nastává alespoň pro mě ten problém.
Jelikož veškeré mé znalosti o dějinách Ukrajiny v podstatě začínají a končí svatým Vladimírem (plus pár drobků semo tamo) a o událostech konce 1. sv. války v téhle oblasti nevím vůbec nic, tak mi dost věcí v knížce uniká. A fakt nevím, co v té době stalo, co se sice nestalo, ale mohlo se stát a co by se fakt stát nemohlo. (Teda jasně, že v roce 1918 nebyli obří roboti a zombie bolševici ... i když ... :D)
Tvůrci naštěstí reálné postavy ukrajinské historie zde vystupující, představují ve stručných medailoncích, které oddělují jednotlivé kapitoly, takže neznalec se alespoň trochu chytá.
Vlastní hrdinové (kozácký major rozvědky, polská špionka v korzetu, vědátor s motorkářskou asistentkou a prezident ovládající karate) jsou do děje taknějak naházeni a vypuštěni zachránit svět a Ukrajinu před ... no ... spoustou věcí ... a lidí a ... vůbec. :D
A tady vidím asi největší slabinu Vůle a tou je stručnost. Děj by si zasloužil rozvést a propracovat, protože člověk občas neví, kdo proti komu bojuje a která intrika je zrovna na pořadu dne.
Nakreslené je to hezky, není moc poznat, že na každé kapitole pracoval někdo jiný.

Pokud Argo vydá druhý díl, ráda si ho přečtu, abych věděla, jak to dopadlo.
I když překládat cara jako císaře fakt nemuseli. :)

19.04.2023 3 z 5


Operace sfinga - Kniha první Operace sfinga - Kniha první Arnošt Vašíček

Ne, prostě ne. Bylo to nudné, předvídatelné, klišoidní. Musela jsem zatnout zuby, abych se dovlekla do konce. Na Ďáblovu lest, dle mého názoru nejlepší počin p. Vašíčka, to prostě nemá.

16.04.2023 2 z 5


Papír a krev Papír a krev Kevin Hearne

Další díl spin-offové série o pečetníku Alovi se povedl ještě víc, než první díl. Zatímco jednička byla typická představovačka, druhý díl skáče rovnou do akce. Tentokráte v Austrálii. Potěšilo mě, že se zastavil Železný druid Atticus, zde vystupující jako Connor. Doufám, že Kevin Hearne napíše co nejdříve třetí díl, protože by mě fakt zajímalo, jestli se Al trefil s tím, kdo je doopravdy Gladys a kdo na něj seslal ty kletby.

10.04.2023 5 z 5


Inkoust a pečeť Inkoust a pečeť Kevin Hearne

Miluju Železného druida a tak bylo jasné, že sáhnu i po rozšíření jeho světa.
Pečeník Aloysius je trochu důstojnější (a prokletějsi) Attikova verze. Styl vyprávění i postavy kolem Ala jsou podobné, jako v Železném druidovi. Děj rychle odsejpá, není třeba nad knížkou moc přemýšlet. Ideální odpočinková literatura.

02.04.2023 4 z 5


Jatka Jatka Lee Child

Nedočteno. Ta strašlivá popisnost mě ubíjela. Vezme krabici A, dá ji na střechu auta B, sáhne do kapsy C, vytáhne klíčky D ... uáááá! Proč?
To není román, ale technický scénář! Jinak zápletka zajímavá, i když cca od půlky bylo taknějak jasné, jak to skončí. Pobavilo, jak rozdílně je Jack Reacher vylíčen v knížce oproti Tomu Cruiseovi ve filmu. :D
Nehodnotím, detektivní thrillery nejsou můj šálek čaje, nebyla bych objektivní.

02.04.2023


Řízkaři Řízkaři Barbara Nesvadbová

Tahle knížka se mi dostala do ruky asi tak po pětadvaceti letech a jen proto, že jsem přeorganizovávala knihovnu. Tak jsem si ji po těch pětadvaceti letech znovu přečetla.
Božínku! Nostalgie na entou. To je ale roztomilé! Dlouho jsem se tak nezasmála. :)

27.03.2023 4 z 5


Sangre Sangre Jose L. Benitez

Při pátém dílu se změnil kreslíř a Mechanika nám krapítek omládla. :D
Líbila se mi ta Aztécká vsuvka, krvesajové mi přijdou trošku klišé.
A zase se dozvíme jen střípeček o Mechaniččině minulosti.
Jsem napnutá jak kšandy. :D

27.03.2023 5 z 5


Vzpomínky na úhoře Vzpomínky na úhoře Anna Cima

Když jsem před pár lety četla prvotinu Anny Cimy Probudím se na Šibuji, říkala jsem si, že té knížce něco chybí, ale autorka má potenciál.
Tak ta teda má SAKRA potenciál! Takhle vyzrálý a komplexní příběh jsem už dlouho nečetla. A to nejenom v českých vodách. ( I když je pravda, že české autory/autorky téměř nečtu.)
Máte-li rádi dobré knížky, Japonsko, nebo magický realismus, případně jakoukoliv kombinaci výše uvedeného, jděte do toho. Neprohloupíte. :)

19.03.2023 5 z 5


Meditace Meditace Naomi Ozaniec

Pokud s meditacemi začínáte a jste zmateni, co vlastně od meditace chtít a jak se naučit meditovat, je tahle knížka rozhodně vynikající volba. Ve stručných heslech vysvětlí základní pojmy a provede Vás jednoduchými, základními meditacemi.

16.12.2022 5 z 5


Dům za zdí Dům za zdí David Mitchell

Dům za zdí je taková odbočka. Rozšiřuje a vysvětluje některé události a postavy z Hodin z kostí a trochu i z Tisíce životů Jacoba de Zoeta.
Bez znalosti Hodin z kostí nemá vůbec cenu tuhle knížku číst, člověk nebude vědět, která bije. A celé mu to přijde takové nijaké. Přesně jak naznačují některá hodnocení.

18.09.2022 5 z 5


Pro hrst dukátů Pro hrst dukátů Juraj Červenák

Další skvělý díl, skvělé série! K tomu není co dodat. :)
Těší mě, že Ďuro odolává naléhání fanoušků, píše svým tempem a dává si záležet na každém slově. I to je myslím důvod, proč si jeho knížky udržují standardně vysokou úroveň.

23.08.2022 5 z 5


Urban Jungle krásný byt plný pokojových rostlin Urban Jungle krásný byt plný pokojových rostlin Igor Josifovic

Taková hipsterská knížka. Informací o kytkách je tu pomálu, styling je bůh a pozitivní myšlení nade vše.
Ale fotky mají pěkný, o tom žádná. :)

27.07.2022 4 z 5


Osudová žena Osudová žena Renáta Názlerová

Bylo to takové ... řídké. Jasně, u tohoto typu čtiva člověk nečeká zázraky, ale stejně. Konec ve stylu červené knihovny tomu taky moc nepomohl, stejně jako překlad a odfláknuté korektury.

26.07.2022 2 z 5


Hodiny z kostí Hodiny z kostí David Mitchell

Nádherné, jako vždy. Propojenost s ostatními Mitchellovými knížkami je tentokrát subtilnější, člověk si musí dát setsakramentsky pozor, aby mu něco neuniklo. Musela jsem si párkrát zalistovat Tisícem podzimů a Třinácti měsíci, abych si to ověřila, ale jo, je to tam. :)
(Pokud jsou nějaké další provázanosti, tak jsem si jich fakt nevšimla. :D )

09.07.2022 5 z 5