lukexy lukexy komentáře u knih

☰ menu

B jako Brno B jako Brno Timo

TIMA verše mě moc nebaví, ale to bude možná tím, že obecně nejsem moc na básničky. Jeho obrazově/textové streetartové hříčky, kterých je tu naštěstí víc, mi už většinou sedí humorem i provedením a je jen dobře, že je někdo vydal knižně, když většina z nich časem asi zanikne. Doporučuji.

26.04.2021 4 z 5


Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce Robert Fulghum

Útlá knížka plná krátkých esejí, které sám Fulghum nazývá svou vlastní neukončenou kronikou. Některé jsou poučné, jiné inspirující, další třeba "jen" zajímavé. Najde se tu ale také dost těch, co mě úplně minuly, protože jsem se třeba do zmiňovaného životního období ještě nedostal nebo jsou klasickým cvičením na ohraná témata typu žijte, zpívejte a bavte se. Takže nic pro cyniky. Celkově neurazí, nenadchne, ale možná si díky ní zaplatím let balónem...

26.04.2021 3 z 5


Mladík v okovech Mladík v okovech C. D. Payne

Jedničku jsem si už moc nepamatoval, přesto mi přišlo, že dvojka má zajímavější vedlejší postavy a obdivoval jsem, jak musel mít Payne dopředu celou knihu promyšlenou a jak čtivě se mu ji povedlo od začátku do konce napsat. Jenže vtipná mi přišla hlavně ze začátku. Pak už se to Nickovo lhaní a manipulace stupňují do takových rozměrů, že už nejdou omluvit pubertou či zamilovaností a jsou pro mě už na hraně morálky. Sice je od půlky jasné, že bude nakonec po zásluze potrestán, ale... Přesto zkusím ještě třetí díl.

13.05.2017


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Škoda, že jsem nečetl Prince jako malý a nemám srovnání... Nyní jako dospělý jsem byl ze začátku nadšený ze srovnávání světa dospělých a dětí, ale pak jako by začal Exupery škrtat nebo si uvědomil, že by něměla být knížka pro děti moc dlouhá a začne maraton krátkých úsečných kapitol, skoro každá s nějakým morálním ponaučením, a to mi přišlo časem trochu otravné. Příběh dostává také postupně na frak, když třeba hledá Princ několik kapitol lidi na Zemi a najednou mluví s výhybkářem... Nakonec nejvíc se mi líbil sci-fi rozměr knížky, ale to je málo. Čekal jsem víc.

13.05.2017 3 z 5


Nezahrada Nezahrada René Vaněk

Nejsem nijak zvlášť útlocitný, jen tak nějaká úcholnost mě nevykolejí, nemám ale rád, když se v tomto směru zbytečně tlačí na pilu. A přesně tenhle pocit jsem měl z Nezahrady. Pocit, že autor se snaží za každou cenu nastiňovat úchylné a bizarní scény. Jen tak, bez hlubšího smyslu, prostě hlavně něčím šokovat. Proto jsem knížku dočetl jen s velkým sebezapřením a nelíbila se mi.

23.08.2014 1 z 5


Spolčení hlupců Spolčení hlupců John Kennedy Toole

Zasmál jsem se jen párkrát a plno rozhovorů si v reálu moc nedovedu představit. Vlastně jsem tak dvě třetiny celkem rozvleklé knížky přečetl s jedinou motivací, zjistit, jak hlavní postava Ignácius dopadne a přál mu jen to nejhorší. Takový bastard se jen tak nevidí. Naštěstí zakončení příběhu bylo dobrou odměnou za trpělivost.

23.08.2014 3 z 5