lucie.8 lucie.8 komentáře u knih

☰ menu

Sametová revoluce Sametová revoluce Zdeněk Ležák

Oceňuji hlavně část věnovanou zřízením v ostatních státech východního bloku. Musím se přiznat, že jak fungoval socialismus třeba v Bulharsku a kdo byli jeho představitelé, jsem nevěděla.

07.12.2023 4 z 5


Drogy - od extáze k agonii Drogy - od extáze k agonii Anita Ganeri

Kniha je přehledná a poskytuje základní informace o nejčastěji zneužívaných drogách. Jako minus hodnotím fakt, že některé informace jsou už dnes neaktuální, přeci jen byla vydána v roce 2001.

25.10.2022 3 z 5


Mozky pro armádu – Pozoruhodný svět vojenské vědy Mozky pro armádu – Pozoruhodný svět vojenské vědy Mary Roach

Jedna z nejlepších knih, co jsem letos četla (pokud ne úplně nejlepší, ale je teprve říjen). Autorka s humorem píše o různých vědeckých disciplínách, které stojí za armádou a jejím vybavením. Ne všechny experimenty se dočkaly úspěchu (jako třeba uměle vytvořený smrad na demoralizaci nepřítele), ale člověka ani nenapadne, kolik je práce za něčím tak obyčejným jako je třeba uniforma.

24.10.2022 5 z 5


Milionářský Macek Milionářský Macek Pamela Dalton

Krásná knížka, po letech jsem se k ní vrátila kvůli čtenářské výzvě a nelituji. Ohromná nostalgie.

10.09.2022 5 z 5


Zelená kniha Zelená kniha Muammar Al-Kaddáfí

Narozdíl od podobných ideologických spisů (Mein Kampf, Komunistický manifest atd.) se to aspoň dalo číst a bylo to krátké. Tolik ke kladům.
V textu se dost často opakují celé věty, jen lehce upravené, jako u studenta, který musel splnit určitý počet normostran. Nápady na změnu světa byly z velké části naprosto absurdní, jako třeba zrušit peníze a povinné formální vzdělání pro všechny. Přesto se autor v podstatě tváří, že aplikací své teorie spasí svět. V Lybii vládnul přes 40 let a ráj na zemi, který sliboval, se jaksi nedostavil. Spíš naopak.

04.09.2022 1 z 5


Toto je ještě ráj: Autentické vzpomínky na divoký odsun z jihlavského jazykového ostrova Toto je ještě ráj: Autentické vzpomínky na divoký odsun z jihlavského jazykového ostrova Alena Veliká

Útlá knížka s velmi silným obsahem. Sama pocházím z českoněmecké rodiny a asi proto se mě kniha dotkla o to více. Pořád nechápu, jak se mohli ze dne na den sousedi otočit zády ke svým někdejším přátelům nebo si na ně vymyslet nějaké falešné udání. O této kapitole našich dějin se příliš nemluví, ale je důležité nezapomenout.
P.S. pokud někdo víte cokoliv o odsunech Němců z Jiřína u Vyskytné nad Jihlavou, kontaktujte mě prosím. Odtud pochází má rodina a snažím se zpracovat rodinnou historii.

18.07.2022 5 z 5


Básně Básně François Villon

Jak na poezii moc nejsem, tahle se mi líbila.

16.04.2022 4 z 5


Makbeth Makbeth William Shakespeare

Z Shakespearových tragédií se mi zatím líbil Makbeth asi nejvíc. Pro srovnání: četla jsem Romea a Julii, Othella, Tita Andronica + pár komedií.

25.11.2021 5 z 5


Vánoční koleda Vánoční koleda Charles Dickens

Vánoční koleda je prostě úžasná a ve vydání z roku 2019 od Petrkov má i krásné ilustrace, které vás ještě víc vtáhnou do děje.

20.11.2021 5 z 5


Romeo a Julie Romeo a Julie William Shakespeare

Jiné Shakespearovy hry se mi líbily více.

20.11.2021 3 z 5


Nebe v kleci Nebe v kleci Christine Leunens

Úplně jiný příběh než film Králíček Jojo, v tom mi byl Johannes daleko sympatičtější.

29.10.2021 3 z 5


Babička Babička Božena Němcová

Nikdy by mě nenapadlo, že se pustím do Babičky a už vůbec ne, že se mi bude tak líbit. Na poněkud archaický jazyk jsem si zvykla po pár stránkách a pak už jsem si jen užívala klidné tempo vyprávění o idylickém životě na venkově. Nehledejte v tom reportáž o skutečných dobových poměrech, ale spíše vesnickou pohádku, kde jsou spolu všichni zadobře.

29.10.2021 5 z 5


Bouře přichází Bouře přichází Erin Hunter

Příběh sám o sobě mě pořád baví, těžko se od knihy odtrhnout. Ale v případě čtvrtého dílu musím jednu hvězdičku ubrat za téměř neexistující korekturu - to mě u tak dobré a čtivé knížky vážně mrzelo.

12.09.2021 4 z 5


Oheň a led Oheň a led Erin Hunter

Druhý díl se mi líbil asi ještě víc než ten první. Rovnou jsem si objednala další dva :)

02.08.2021 5 z 5


Démonologové Démonologové Gerald Brittle

Moc zajímavá kniha o poměrně kontroverzním tématu. Jen by jí prospělo kapitoly trošku více "učesat". Myslím, že zpětně nemám šanci nějakou konkrétní informaci najít.

27.05.2021 4 z 5


Zázračný úklid - pořádek jednou provždy Zázračný úklid - pořádek jednou provždy Marie Kondo

Základní myšlenka se mi moc líbila: vybírat si, co si necháme a ne, co vyhodit. A nechávat si jen ty věci, které nám přináší radost. Musím říct, že i jako zapřisáhlý nepřítel zbytečností v domácnosti, jsem si z knihy něco vzala.
Bohužel tam byly i dvě věci, které nikdy nehodlám přenést přes srdce: vytrhávání stran z knížek (fuj! to se prostě nedělá) a vyhazování všeho rovnou do smetí (jsem raději, když z mých nechtěných věcí má užitek někdo další).

16.05.2021 4 z 5


Vzhůru do divočiny Vzhůru do divočiny Erin Hunter

Kniha je asi určena mladším čtenářům, ale mně se vážně líbila. Už se těším, až si přečtu další díl.

13.05.2021 5 z 5


Simonův kocour a trable s kotětem Simonův kocour a trable s kotětem Simon Tofield

Super knížka na odreagování, hlavně pro milovníky koček.

25.04.2021 5 z 5


Poslední vlak do Helsingøru Poslední vlak do Helsingøru Heidi Amsinck

Jak to u povídkových knížek bývá, některé byly lepší a některé horší. Přesto jsem spokojená, bavila jsem se.

24.04.2021 4 z 5


Revizor Revizor Nikolaj Vasiljevič Gogol

Mám takový pocit, že kdyby se Revizor odehrával v současném Rusku, vypadalo by to úplně stejně...

24.04.2021 4 z 5