LordBexr LordBexr komentáře u knih

☰ menu

Spasitel Spasitel Andy Weir

Perfektní, čtivé sci-fi, kterému není moc co vytknout a perfektně jsem se u čtení bavil.

17.12.2023


Zrcátko Zrcátko Karl Olsberg (p)

Velmi čtivým způsobem zpracovaný román o fungování autonomní umělé inteligence a jejím vlivu na uživatele, který přivede čtenáře k zamyšlení se nad dalším vývojem moderních technologií, se kterými se setkáváme již dnes.

04.03.2021 4 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Je znepokojující, kolik podobností s dnešním světem můžeme v knize pozorovat. Není to příjemné čtení a přesto se nelze od knihy odtrhnout. Čtenář hltá příběh hlavního hrdiny až do hořkého konce.

02.12.2020 5 z 5


Duplíci Duplíci Jana Holanova

Kniha je poutavá a čte se jedním dechem. Děj je sice poměrně jednoduchý, určený malým dětem, ale příběh odsýpá dobrým tempem a je vyprávěný natolik poutavě, že se kniha jistě zalíbí i dospělým. Jedno malé mínus bych měl pouze k délce celého vyprávění. Kniha by si zasloužila pár stránek navíc. Svět skřítků, ve kterém se děj odehrává, nabízí řadu příležitostí, jak by se mohl děj knihy ještě více rozvinout, aniž by vyprávění ztratilo na tempu. Je příjemné, že je dění v knize protkáno vlastnoručně ilustrovanými obrázky, které jsou nejen krásné, ale hlavně perfektně celé vyprávění doplňují. Líbilo se mi, že je každý obrázek umístěný přesně tak, jak má být. Žádný z obrázků nikdy neprozradil děj předem, ale zároveň se ani nevracel k událostem, které již v knize minuly. Celkově lze tedy knihu doporučit. Bude se líbit jak malým dětem, které příběhu snadno porozumí, tak i dospělým, které zaujme tempo a kvalita vyprávění. Hezké obrázky v knize pak potěší každého.

11.05.2019 4 z 5


Dívka, která si hrála s ohněm Dívka, která si hrála s ohněm Stieg Larsson

Velmi čtivě napsané. Nelíbilo se mi jen, že se v příběhu místy nalézají logické nedotaženosti. Autor při vyprávění použil různé berličky, kterými místy postrčil děj směrem k happyendu. Celkově jsem se ale u čtení velice dobře bavil a kniha se mi četla jedním dechem.

16.07.2017 4 z 5


Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Kniha je velice čtivá a čte se jedním dechem. Takřka dokonalá detektivka, které není moc co vytýkat. Pouze jednu slabou výtku bych měl k několika pasážím v knize, kde autor sklouzl k trochu lacinému prosazování levicového politického názoru. Taková malá agitka, ale nic hrozného. Druhou slabou výtku bych měl k několika berličkám, kterými si vypomohl při konstrukci příběhu, ale chápu že jinak to udělat nešlo, neboť by tím kniha přišla o happyend :-) Celkový dojem zůstává slušný a mnou udělených 4,7 bodů zaokrouhluji na 5 hvězd :-)

23.05.2016 5 z 5


Stěhování národů s.r.o. Stěhování národů s.r.o. Václav Klaus

Povinná četba pro všechny sluníčkáře, ale i všechny ostatní, kteří se o problematiku zajímají. Václav Klaus s Jiřím Weigelem neprůstřelnou argumentací dokazují tvrzení o tom, že multikulturalismus a otevřené brány Evropy jsou kardinální chybou, která bude jednoho dne všechny občany mrzet. Jestli se tak tedy neděje již nyní..

23.03.2016 5 z 5


Právo šaría pro nemuslimy Právo šaría pro nemuslimy William Bryan French

Autor se zabývá analýzou islámu a její výsledky ve stručnosti shrnul v této útlé knize. Nemusíte tak louskat tisíce stran islámských studií a textů, autor to provedl za vás. Veškerá tvrzení obsažená v knize jsou řádně doložená s odkazem na zdroj, kde lze o dané informaci zjistit více podrobností. Většina čtenářů laiků tak díky této knize získá základní představu o islámu a mohou si tak udělat obrázek o tom, na kolik je tento systém slučitelný se západním způsobem života. To je zejména v dnešní době, velice vhodné a aktuální a proto mohu knihu každému s klidným svědomím doporučit.

26.02.2016 5 z 5


Ekonomické bajky pro studované i laiky Ekonomické bajky pro studované i laiky Peter D. Schiff

Vynilající kniha, která dokáže ekonomického laika nenásilnou formou seznámit s tím, jak funguje kapitalismus a ještě ho u toho pobavit. Dost možná si během čtení ani nebude uvědomovat, že se právě učí. Shrnutí, dokládající funkčnost ekonomických principů, však čtenáři na konci každé kapitoly připomenou, že to co se právě v pohádce dočetl, funguje podobným způsobem i v reálu. Ti co už nějaké to povědomí o ekonomii mají se budou během čtení smát pod vousy. Příběh velice dobře parafrázovaný s aktuálním děním.

16.03.2015 5 z 5


Nová abeceda financí Nová abeceda financí Pavel Kohout

Většina kapitol v knize obsažených pro mne byla velice čtivá a zajímavá. Na druhou stranu jsem narazil i na pár takových, které mě příliš nezaujaly a po chvíli čtení jsem je raději přeskočil. Subjektivně tedy hodnotím 80ti procenty. Objektivní hodnocení by dopadlo lépe :-)

19.08.2014 4 z 5


Proč je vzduch zadarmo a panenství drahé Proč je vzduch zadarmo a panenství drahé Lukáš Kovanda

Velká spousta tvrzení v jednotlivých kapitolách knihy mi přišla argumentačně nedostatečně podložená a přitažená za vlasy. Chápu, že se autor snaží ekonomii popularizovat, ale místy možná až příliš tlačí na pilu a všelijaká překvapivá tvrzení se nedaří dostatečně obhájit. S takovou může za chvíli skončit u ekonomických beletrií určených pro děti (což možná není úplně nejhloupější nápad). Naštěstí ke konci kniha nabírá dech i tempo, argumentační konstrukce nabývají na logice i uvěřitelnosti a já jako čtenář jsem se začal při čtení dobře bavit. Závěr knihy je již slušně zvládnutý a čte se jedním dechem. Celkově tedy dávám za 3. Kniha je čtivá a zábavná. Krátká délka jednotlivých kapitol a jejich četnost nabádá spíše k oddychovému čtení tam, kam si sebou člověk obvykle bere spíš noviny :-)

20.07.2014 3 z 5


Umění vládnout Umění vládnout Margaret Thatcher

Toto dílko je nadčasové. Ačkoliv ho Margaret Thatcherová, budiž ji země lehká, sepsala již před 14ti lety, prakticky všechny informace v knize obsažené jsou dále v platnosti a některé dokonce právě probíhají, přičemž autorka tyto události v knize předvídá dávno dopředu. To jen potvrzuje přesvědčení, jak ohromný rozsah a předvídavost tato politička měla a to spolu s neprůstřelnými argumenty se jí podařilo shrnout v rámci celé knihy, aniž by její úvaha ztratila kontinuitu nebo celistvost. Je to sice náročnější četba, ale čtenář lačnící po informovanosti ohledně světových politických událostí podaných v rámci logických a historických konstrukcí pevně provázaných a argumentačně úspěšně obhájených se zde dozví co potřebuje a díky této skvělé knize získá globálně-politický všeobecný přehled jaký vám žádná jiná kniha nenabídne. Kdo obdivuje Margaret Thatcherovou, pak tato kniha je jejím vynikajícím odkazem. Nebál bych se ji nazvat politickou biblí :-)

27.06.2014 5 z 5


Margaret Thatcherová a její politika Margaret Thatcherová a její politika Hynek Fajmon

Zajímavý průřez celou politickou kariérou jedné z největších a nejdůležitějších politických osobností všech dob. Téma je zpracováno objektivně a s nadhledem neřku-li až učebnicovou formou, což bych ale zároveň hodnotil i jako zápor celé knihy. Ocenil bych, kdyby kniha obsahovala více citací slavné političky z nějakých proslulejších projevů či politických debat, abych si udělal lepší obrázek o tom, jakým způsobem politička přemýšlela a jak argumentovala. I přesto ale dokáže kniha čtivým způsobem popsat celou politickou kariéru Margareth Thacherové včetně všech doplňujících faktů, jmen a čísel a jedná se na české poměry o nejlepší zdroj informací pro toho, kdo se chce o této osobnosti dozvědět více.

03.04.2014 4 z 5


Steve Jobs Steve Jobs Walter Isaacson

Zdařile sepsaný životopis jedné fascinující osobnosti ze světa byznysu. Životopis ukazuje, že život byznysmana může být poutavý, fascinující, plný zvratů, úspěchů i pádů a jen ti opravdu nejlepší se dovedou oklepat a vrátit se zpátky na vrchol. Knihu doporučuji!

29.11.2013 5 z 5


Zdroj Zdroj Ayn Rand (p)

Jedna z nejlepších knih, které jsem v životě četl. Určitě ji řádím mezi nejlepší 3.

20.10.2013 5 z 5


Útek z tábora 14 Útek z tábora 14 Blaine Harden

Velmi objektivně zpracované dílo o KLDR. Na pozadí příběhu mladého Severokorejce který uprchl z pracovního tábora, se díky skvělé novinářské práci autora dozvíte množství informacích nejen o tom, jak severokorejský režim v dnešní době stále \"funguje\", ale i o samotných Severokorejcích - jak vypadá jejich život v KLDR, v Číně i jinde na světě po té co uprchnou. S jakými problémy se potýkají a jak pro ně není začlenění do moderní západní společnosti vůbec snadné. Celá kniha je velmi poutavá a nelze se od ní odtrhnout.

27.09.2013 5 z 5


Jak vystoupit z EU Jak vystoupit z EU Petr Mach

Lidé se mohou rozčilovat nad tím co pan Mach hlásá a píše, ale to je asi tak vše co s tím mohou dělat, neboť s fakty doplněnými chladnou logikou toho více svést nelze. Petr Mach úspěšně dešifruje zhoubnost a tragičnost EU a jejího negativního vlivu na životy občanů v tomto spolku. Řada lidí v minulosti s mnohými jeho argumenty nesouhlasila, ale čas mu dal již mnohokrát za pravdu. Uvidíme, zda se mu podařilo správně dešifrovat i vývoj EU. Čas opět ukáže. Kniha je naprosto strhující a měla by být ve škole povinnou četbou, neboť považuji znalost občanů o fungování EU za důležitou.

20.08.2013 5 z 5


Cesta do otroctví Cesta do otroctví Friedrich A. Hayek

Kniha plná skvělých myšlenek, jejichž platnost přetrvává dodnes. Avšak pro dnešního čtenáře jsou mnohdy podány nepříliš snadno uchopitelnou a čtivou formou. Přesto všechno se v této knize Hayekovi podařilo mistrně dešifrovat nebezpečí socialismu, jehož hrozba pro svobodu jednotlivce je dnes aktuální zrovna tak, jako tomu bylo v době vzniku této knihy.

20.08.2013 4 z 5


Svoboda volby Svoboda volby Milton Friedman

Sice líčí ekonomické děje na podmínkách americké ekonomiky. Řada věcí je ale platná v každém tržně orientovaném hospodářství a tak si i český čtenář přijde na své. Dávám 4 hvězdy. Kdybych byl Američan, dal bych plný počet.

07.07.2013 4 z 5