ledaver ledaver komentáře u knih

☰ menu

Sůl moře Sůl moře Ruta Sepetys

Tahle kniha je něco neskutečného. Myslela jsem si, že to bude další průměrná historická kniha, akorát s větším mediálním popraskem. Velký omyl. Tenhle příběh si mediální pozornost 100% zaslouží. Pokud pochybujete, okamžitě přestaňte a knihu si kupte. Nikdy nebudete litovat.

14.09.2017 5 z 5


Pasažérka Pasažérka Alexandra Bracken

Kniha především zajímavá. Začátek se opravdu nepovedl, a tak 100 stránek jen otáčíte strany a doufáte, že to bude lepší. A dočkáte se. Kniha opravdu zápletku má a dokonce zajímavou. Je poměrně vidět, že autorka pochopila, že téma cestování je poměrně ohrané a tak tam přidala něco, co ohrané určitě není. Určitě čtěte, trochu trpělivosti, ale čtěte!

03.04.2017 4 z 5


Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války 1/2 Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války 1/2 Jaroslav Hašek

Na knihu mám hodně rozporuplný názor. První díl byl moc fajn, byl vtipný a zasmála jsem se. Naopak druhý mě vůbec nezaujal a docela jsem se u něj nudila. Poslední dva byly v podobném stylu, nicméně jsem se ještě k tomu zamotala do všech postav. Takže za mě takový průměr, nicméně Švejka, jako postavu samotnou, jsem si hrozně oblíbila. Takový milý, dobrosrdečný notorický blb:)

09.01.2017


Povídky z jedné kapsy Povídky z jedné kapsy Karel Čapek

Kniha předčila moje očekávání. Některé povídky byly průměrné, ale u některých jsem se naopak zasmála, či ve mě vyvolaly lítost a smutek. Díky tomuto střídání mých pocitů jsem toho názoru, že je to výborné dílo. Každý si podle mě nějakou tu ''svou'' povídku najde, takže já za sebe určitě doporučuji.

08.11.2016 4 z 5


Chvíle před koncem Chvíle před koncem Lauren Oliver

Tak tahle kniha byla opravdu zvláštní. Ze začátku jsem se ptala sama sebe, co to bude zase za nafouknou hlavní hrdinku, nicméně ke konci se poměrně zlepšila. Střed knihy byl nudný, protože se tam stále opakovalo jedno a to samé. K závěru Sam konečně věděla co chce, bohužel samotný konec mě velmi zklamal. Doufala jsem, že s Kentem to dopadne lépe a ne tak, jak to Sam vyřešila. Celkove na mě z celé knihy dýchala Amerika, a to ve špatném slova smyslu. Za mě 3,5*

30.10.2016 4 z 5


Miluj bližního svého Miluj bližního svého Erich Maria Remarque (p)

Skvělá kniha. Doposud jsem měla na historické romány nešťastnou ruku, a tak jsem byla vůči této knize poměrně skeptická, nicméně předčila moje očekávání. Doba v tomto příběhu byla příšerná a hlavních postav mi bylo líto. Bohužel se mi dost často pletly jména ostatních uprchlíků, jelikož jich v knize bylo opravdu požehnaně. Na to, že je to pro mě povinná četba, je to úžasné dílo... Kéž by byla každá povinná četba taková...

15.10.2016 5 z 5


Kdybychom se neviděli Kdybychom se neviděli Cynthia Hand

Opravdu výborná kniha. Je sice pravda, že se kniha skoro celou dobu nehne, ale autorka píše tak, že od knihy neutečete. Lex je konečně hlavní postava, která miluje matematiku a celkově školu, ale měla jsem poměrně velkou obtíž si ji představit. Celkově zde chyběly popisy jak samotné Alexis, tak i jejího okolí. Kniha byla velmi smutná a celá pesimistická, nicméně já na konci nebrečela, ale není se čemu divit, já nikdy u knih nebrečím...:)

06.10.2016 5 z 5


Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Tomuhle říkám skvěle naladěný příběh. Humorná kniha o pesimistickém staříkovi mi vykouzlil úsměv na rtech a dopřála několik pohodových dnů. Ovšem ze začátku to pro mě byly poměrně kruté časy, protože jsem se do příběhu nemohla ponořit a taky jsem byla na Oveho trochu naštvaná (ano, lidi tohoto typu úplně nemusím), nicméně od půlky jsem byla nesmírně nadšená a bez knihy jsem nedala ani ránu. Konečný prolog mě velmi dojal a můžu říct, že je to ten nejlepší závěr, jaký mohl autor vymyslet... hlavně jsem si zamilovala poslední odstavec. Knihu můžu všem doporučit.

19.09.2016 4 z 5


Jedovatá slova Jedovatá slova Maite Carranza

Zajímavě zpracovaná kniha. Jeden příběh, který vidíme z mnoha úhlů pohledu. Netuším, proč tu chyběla přímá řeč, ale knize to rozhodně nepřidalo. Konečného pachatele jsem neodhalila, nicméně si myslím, že je to tím, že tento žánr nemám více načtený. Šťastný konec to rozhodně není, i když se to možná bude zdát. Řekla bych, že je to spíš smutné. Nakonec jsem pomalu ráda, že konec nebyl až tak dotažený "do konce". Za mě 3,5*.

28.08.2016 4 z 5


Setkání s duchem Setkání s duchem Stacey Kade

Knihu jsem nějakou dobu odkládala hlavně kvůli obálce. A byla to chyba. Je to dokonalý příklad slov "Nesuď knihu podle obalu". Kniha je čtivá, oddechová a hlavně nenáročná. Takový letní pohodový příběh. Protože jsem od knihy nic nečekala, tak docela příjemně překvapila. Problém jsem ale měla ze začátku s Alonou. Byla neuvěřitelně nafoukaná a nedala se vydržet, nicméně pak byla krize zažehnána a četlo se samo ;). Knihu můžu doporučit.

11.08.2016 4 z 5


Jiskra v popelu Jiskra v popelu Sabaa Tahir

Čtivá. Brutální. Napínavá. Nejlepší.
Nevím, co ke knize dodat. Řadím ji k naprosté špičce v mé knihovně plné fantasy knih. Autorka je vynikající vypravěčka. Příběh je neotřelý, hlavní hrdinové jsou skvělí. Fandila jsem jim v každé situaci, hlavně Eliase jsme si okamžitě zamilovala, ale i Laia je hlavní postava jak má být. Pokud nejste moc velkými fanoušky tohoto literárního žánru, určitě bych to nevzdávala. Kniha není úplně klasickým fantasy kouskem. Věnuje se hlavně citům, rodině a pak v případě Eliase hlavně boji. Vzala bych si ji hlavně z důvodu výborně napsaného příběhu a pak i samozřejmě překladu, protože ten je taky velmi důležitý.
Knize bych dala určitě více jak pět hvězdiček, bohužel to však nejde. Knihu můžu na 1000% DOPORUČIT!

06.08.2016 5 z 5


První První Kiera Cass

Kniha byla pěkná. Žádný úchvatný příběh, nýbrž pohádka která vám vykouzlí úsměv na rtech. Konec byl opravdu nepředpovídatelný. Je všem nadmíru jasné jak to skončí, nicméně do pár posledních stran jsem byla na vážkách. Ovšem představovala jsem si, že konec nebude jen cesta k ženichovi, ale i pár dalších dní po svatbě. Za mě docela fajn kniha.

22.07.2016 4 z 5


Elita Elita Kiera Cass

Myslím si, že tahle kniha je skvělá na horké letní dny, kdy máte na knihu 24 hodin denně. Upřímně, příběh není žádný významný literární počin, ale já jsem nutně něco takovýho jednoduchýho potřebovala. Rozhodně v knize nečekejte žádnou napínavou akci, protože byste čekali marně. Pár vpádů rebelů a několik hysterických výbuchů hlavní hrdinky, která je v některých částech opravdu nesnesitelná. Nicméně není to vůbec špatná kniha, naopak mě velmi bavila a nenudila jsem se u ní. Za mě doporučení, ale nic velkého opravdu nečekejte ;).

17.07.2016 4 z 5


Navěky Navěky J. M. Darhower

Nemám slov. Kniha je doslova až po uši emočně narvaná. Líbilo se mi, jak se oba hlavní hrdinové měnili každou stránkou a oba společně dospívali. Vulgárnost Carmina mi v zásadě nevadila... zkrátka jeho povaze patřila a správně dotvářela jeho osobnost. 520 stran uteklo mrknutím oka a pro mě zároveň 520 neuvěřitelných stran, které jsem autorce věřila do posledních písmen. Autorka si se čtenáři umí pěkně citově podávat. Za mě určitě obrovské doporučení.

12.07.2016 5 z 5


Hledání Aljašky Hledání Aljašky John Green

Knihu neumím úplně ohodnotit. První polovina je jednoduchá, svěží... zkrátka studentský život. Druhá polovina je na hluboké zamyšlení a na hledání sebe samého. Jinak se mi moc líbila. Možná že si po přečtení začněte vážit víc života, přátel, rodiny a budete věřit ve světlou budoucnost. Za mě určitě doporučení.

28.06.2016 4 z 5


Dám ti slunce Dám ti slunce Jandy Nelson

Kniha má neuvěřitelnou hloubku. Jediná zápletka je vlastě rodina a umění. Na tyto dva body narazíte na každé stránce. Zprvu jsem se nějak nemohla vžít do role Jude. Přišla mi strašně otravná s tou Biblí a s tím, jak všechny pořád ignorovala. Pak se to ale zlomilo a já jsem ji začala doslova žrát :D. Taky se mi líbilo to, že když jste konečně vyřešili jeden otazník, objevily se další dva... Kniha má výborné zakončení, po kterém vám nezbude ani jedna otázka a pokud si myslíte (stejně jako já), že je tato kniha spíš smutná než veselá, je to právě naopak. Téma se zdá být velmi pesimistické, ale ono tak úplně není... Je pravda, že v určitých částech knih si dvojčata nerozumí, nekomunikují spolu a jsou smutní, pak se ale dočkáte konce a změníte názor ;)
Za mě stoprocentní doporučení...:)

19.06.2016 5 z 5


Monument 14 Monument 14 Emmy Laybourne

Knihou si nejsem tak úplně jistá. Příběh je pěkně plynulý, čte se tak, že ani nevíte, že otáčíte stránky, ale nějak mě to uvnitř nechytlo. Pořád mi tam chyběla nějaká pořádná akce, nějaký pořádný spád, při kterém se mi bude tajit dech. Taky jsem možná čekala větší krvák... Poslední čtvrtina knihy je samé překvapení, ale...
Konec je hodně otevřený, tudíž si rovnou pořiďte zbylé dva díly ;) Za mě trochu slabší dystopie.

05.06.2016 4 z 5


Zrcadlení Zrcadlení A.G. Howard (p)

Tahle kniha byla naprosto dokonalá... Hrozně oceňuji autorku za tu propracovanost. Všechno souviselo se vším. Doteď nechápu, jak to mohla až do takových detailů zvládnout a přitom se do toho nezamotat. Taky se mi líbala mnohonásobně větší akce než v předchozích dílech, kterou autorka nešetřila. Tohle se nedá popsat slovy... to pochopíte jen když si to přečtete.
Nemohu víc než celou trilogii doporučit.

30.05.2016 5 z 5


Rudá královna Rudá královna Victoria Aveyard

Kniha mne naprosto pohltila. Už začátek byl poměrně rychlý a je vidět, že autorka neměla v plánu se s knihou loudat. Napětí se postupně stupňovalo a tím i mé očekávání a pak najednou BUM! Všechno je jinak... Napětí vygradovalo a mé očekávání se naplnilo. Nestíhala jsem otáčet strany a když jsem obrátila tu poslední, uvědomila jsem si, že potřebuji další díl...
!SPOILER!
To ja k se Mare okamžitě rozhodla být součástí Šarlatové hlídky mě trochu překvapilo. Myslela jsem si, že bude mít aspoň s Calem trochu soucit a trochu ho pochopí... když ji dal práci... tak trochu. To s Mavenem jsem čekala, ale to jak královna surově donutila Cala zabít svého otce... Tu stranu jsem četla snad 3x a bylo mi prince líto.

Knihu určitě DOPORUČUJI!!!

17.05.2016 5 z 5


Muzeum prazvláštních věcí Muzeum prazvláštních věcí Alice Hoffman

Kniha nesplnila moje očekávání. Zezadu na obálce je napsáno: "Strhující román", mně to však přišlo jako detektivka. Od začátku do cca poloviny kniha se dozvídáme pouze historii hlavních postav, jejich dětství a jejich současnou rodinou situaci. Samotný děj je hrozně krátký a hrozně rychlí.
! Spoiler!
Vztah mezi hlavními postavami přišel poněkud nereálný... Uviděli se poprvé a to na pár minut a už jsou do sebe bezhlavě zamilovaní, myslí na sebe a jsou si do konce života věrní... Za mě 3,5*.

08.05.2016 3 z 5