Katte192 Katte192 komentáře u knih

☰ menu

Dům v blankytně modrém moři Dům v blankytně modrém moři TJ Klune (p)

Nevzpomínám si, kdy naposledy jsem četla něco tak nádherně magického. Do Lucyho a Thalie jsem se zamilovala na prvních stránkách a do příběhu bych se chtěla nastěhovat. Ne, život není fér, nikdy nebyl a nikdy nebude ale můžeme se naučit proplouvat mezi proudy a najít si svou cestu. Možná to někteří mají jednodušší, ale my máme o to větší touhu. Hledáme a nacházíme. Děkuji za tuto knihu. Bude mi mosazným knoflíčkem ještě hodně dlouho.

06.03.2024 5 z 5


Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Martin Moravec

Číst to s přítelkyní doktorkou byl zážitek na minimálně 10*! Knihu mohu jedině doporučit :)

01.01.2024 5 z 5


Pět jazyků lásky Pět jazyků lásky Gary Chapman

Vlastně se divím... Že tohle někdo nezná.. Nemyslím knihu ale její obsah... Já to četla a říkám si, jaká je klika že mám doma někoho, kdo tohle všechno chápe. Pevně věřím, doufám a držím palce všem, kdo se pokusí své vztahy napravit a vnést do nich trochu krásy.

27.12.2023 5 z 5


Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Už dlouho jsem nečetla něco tak krásného. Naprosto jsem se potopila do příběhu a viděla každý popisovaný detail příběhu. Jako bych tam byla. Nádhera. Prostě nádhera.

28.08.2023 5 z 5


Silo Silo Hugh Howey

(SPOILER) Na tuhle knížku jsem se vyloženě těšila ale zklamala mě na plné čáře... Ze začátku to bylo docela zajímavé, zajímavý svět a docela nečekaný zvrat ve vnímání onoho světa ale pak se to strašně táhlo, nic se tam nedělo pořád jen chodili o x pater nahoru a o x pater dolů a četli pravidla a nevím co dalšího a byla vzpoura a nebyla vzpoura a nakonec se člověk ani nedozví proč jsou v silech, kdo je tam postavil a co se teda venku vlastně stalo. Pardon ale za mě konec knihy bez rozuzlení nebo nějaké pointy. Chápu že natahovat čtenáře ať si přečte další díly ale tohle mi nějak nesedlo. Za mě jedna z těch o dost slabších dystopií.

03.07.2023 2 z 5


Dokonalá lítost Dokonalá lítost Helen Fields

(SPOILER) A ten konec?! Okej... Boží a tohle si chce přečíst každý. A jinak... Au... Chudák... No prostě jen vraha tak nějak chápu....

09.06.2023 5 z 5


Gender Queer: Autobiografie Gender Queer: Autobiografie Maia Kobabe

Jedna z těch za mě zajímavějších knih na toto téma... díky že se píšou!! Podle mě to skutečně může pomoct Právě těm, kteří hledají

12.05.2023 5 z 5


Genesis Genesis Chris Carter

Opět neskutečně zajímavý motiv. Tohle je radost číst. Už možná malinko zbytečně moc drastické jisté scény... Ale hádám že pro příběh důležité. Vše do sebe geniálně zapadlo a prostě... Carter. Doporučuji.

05.05.2023 5 z 5


Vyměnit vodu květinám Vyměnit vodu květinám Valérie Perrin

O ano, uznávám že se mi ta jména pletla a mnohdy jsem se vracela s tím "kdo že to teda je?" Ale jakmile jsem si na postavy zvykla, tak to byl takový neskutečně příjemný příběh, plný něhy, citlivosti, zmatku, touhy a vlastně deště. Nevím, zda to bylo počasím venku (a ano pršelo hodně) nebo černým čajem s mlékem ale příběh mě zabalil do deky a hřál mě nadějí, že nic není až tak ztracené. Já mohu jedině doporučit si tento malý zázrak přečíst - ideálně s čajem a deštěm za okny.

02.05.2023 5 z 5


Polámané panenky Polámané panenky James Carol

(SPOILER) Knížka se četla fakt dobře, mezi detektivkama podle mého názoru patří k lepšímu průměru ale na Cartera to nemá... Ano uznávám že jsem zmlsaná autorem, který to má vymyšlené do posledního detailu... Ale zde jsou mé ale k této knize: Winter to zkrátka odhadne. Prostě to ví bez jakéhokoliv důkazu nebo vodítka. Vydedukuje to, z čajové sedliny nebo ze vzduchu. Působí jako vševěd tak silně, že si čtenář nedokáže klást jinou otázku než "Jak?!" A to mě osobně vytrhávalo z děje. Hodně. Co pointa? Syn poslouchá matku. Proč? Chyběl mi tam důvod. Prostě proč? Proč se na ni nevybodne? Užíval si to taky? Chtěl taky nebo jen vykonával rozkazy? Žádného vysvětlení se zde nedočkáme. Prostě mi tam chybělo to něco navíc - motiv, důvod, uvěřitelnost. Nepopírám, že jsem knihu přečetla na jeden zátah - fakt se čte dobře! Ale za to malé "proč" které nebylo zodpovězeno dávám hvězdičku dolů :)

11.04.2023 4 z 5


neexistence neexistence Eva Pospíšilová

(SPOILER) Pořád strašně váhám, jak tuto knihu ohodnotit... a nakonec dávám čtyři, ačkoli by to mělo být pět?

Možná si strašně protiřečím, ale na mě tam těch drog a sexu bylo nějak moc. Jo, líbil se mi fakt že Elias zkazil Kennetha, protože to se stát zkrátka a může a když vás opustí někdo, do koho jste byli blázen, zničí vás to. Sáhnete po čemkoliv, co vám ho připomíná a kor, když to co vám ho připomíná, vám dovolí na něj i zapomenout.

Obecněji... Sundala jsem dolů tu hvězdičku i proto, že Elias byl chvíli Prescott a chvíli Elias a Kenneth chvíli.. Něco jiného (už se nepamatuji a to jsem knihu dočetla včera!) a zkrátka se mi jména příšerně pletly. To může ale být jen můj osobní problém.

Závěrem ale musím uznat, že konec se mi líbil hodně. Poslední věta se mi líbila hodně. Netradiční (aspoň v ČR) příběh, u kterého jsem stále někde v zadu v hlavě měla slova "Requirem za sen" a s tím četla celou knihu. A hlavně postavy, nejspíš tak reálné, jak jen mohou být. Láska není jen nádherná, je někdy pěkně tvrdá a plná extáze.

01.02.2023 4 z 5


Zlomky nekonečna Zlomky nekonečna Adéla Rosípalová

(SPOILER) Tahle knížka byla milým pohlazením do zimního počasí. Četla se velmi dobře ale musím říct, že v jen u chvíli jsem se fakt lekla, že to bude klišé o tom jak nemoc ustoupila a žili šťastně až do smrti. Díky bohu se tak nestalo a kniha tak byla skutečně perfektní :) více takových!

21.12.2022 5 z 5


Poslední stanice Poslední stanice Casey McQuiston

Milá knížka s přesahem do minulosti LGBTQ+ komunity. Mám dojem, že stojí za to si ji přečíst a dala bych jí i plný počet hvězdiček ale jen mi to chybělo to "zavřít knížku a brečet že je přečteno". Ale četla jsem ji pp cestě z práce a do práce tak možná to bylo tím, kdo ví :) (ehm ehm číst ji ve vlaku ale má své kouzlo!) taky bych ji shrnula několika filmovými/seriálovými tituly: Gilmorova děvčata, Přátelé, Kate a Leopold... :)
4/5* a milý pocit, že duhové knížky už prostě jsou i něco víc

11.04.2022 4 z 5


Supertajný seznam věcí Supertajný seznam věcí Theo Addair (p)

Dotčeno prakticky z den. Konečně knížka, která nemá jako ústřední téma duhovou postavu ale prostě ji tam má. A dokonce transgender! Woohoo děkuju! Plus je milá, vtipná - dobře asi víme jak dopadne a jak bude probíhat - ale vadí to snad? Je úžasné číst něco tak milého a zároveň důležitého. Za mě tohle Theo napsal božsky a jsem mu za to šíleně vděčná. Děkuju a obrovsky doporučuji všem. 5/5

02.10.2021 5 z 5


Bez dechu Bez dechu Jennifer Niven

Takhle knížka mi prostě tak nějak sedla. Snad proto, že mí rodiče se rozvedli. Snad proto, že jsem našla svého "Miaha" a jednoho dne si ji vezmu. Prostě mi sedla a je mi strašně líto, že se ke mně nedostala dřív, když mi bylo -nact a měla jsem všechny tyhle otázky a zmatky. Troufám si říct, že i teď mi tak nějak pomohla se nadechnout. Reálně -začátek knihy (cca do 100 stran) mi přišel jako šíleně nudná, podprůměrná love story jedné puberťačky, ale nakonec si mě příběh získal. Všechny ty želvy, zuby a kosti si zkrátka 4* zaslouží.

28.08.2021 4 z 5


Vrány Vrány Petra Dvořáková

No ty vole.. Je to první co jsem to na jeden nádech přečetla. To je vše co k tomu teď mohu říct. Přečíst, rozhodně přečíst. Au. Krá-krá-krása....

30.07.2021 5 z 5


Nimbus Nimbus Neal Shusterman

Kdo by to byl čekal že druhý díl je lepší než první! To tak často nebývá! Už sháním poslední a modlím se, že nezklame!

12.07.2021 5 z 5


Smrtka Smrtka Neal Shusterman

Začátek úžasný, konec zajímavý, prostředek se malinko táhl... Ale je pravda že bych knihu doporučila. Je "jiná" než běžná témata. Povolání hlavní pro ty, kteří jej dělat nechtějí, kdybys chtěl, nechcou Tě. Dva přístupy. Každý jiný... Který je lepší? Který se Ti víc příčí? A proč? Vždyť dělají totéž... Jen... Jinak... Tak kde je problém? A co bude s Anastasií dál? Well... Nimbus is waiting :)

08.06.2021 4 z 5


Láska je na prd Láska je na prd Wibke Brueggemann

(SPOILER) Seškrtat na polovinu? Obrovsky jsem se na tuto knihu "těšila" jako na každou LGBTQ+ která u nás vyjde. Vyhledávám je a čtu prakticky všechny kde se toto téma mihne. Tedy: 1) není mi 15 což je asi velký problém a tak mi absolutně nesedl jazyk a styl jenže! Naprosto seděl danému tématu. Kdyby 15 letá holka mluvila, popisovala a vyprávěla jinak, nebude to autentické, že? Tedy to tam patří a zkrátka jen jsem starší a tohle mi už nesedí LOL a OMG (na každé druhé stránce) plus ublížení že "nejsem středem vesmíru a ostatní mají své životy a na mě jsou zlí... LOL... :) 2) proč ty linky o kočkách? Hybridní nehybridní... Dobreaby začala chodit na brigádu... Proč pořád dokola řešíme testy a školu? Taková spousta věcí by šla vynechat. Linka "romance" jak je v anotaci se prakticky nerozběhne do 250 stránky... Uff... Tedy přečetla jsem to a vydržela ale přísahám jen proto, že je to téma o které se aktivně zajímám a chci vědět co vychází a proč a jak je to napsané... Jinak bych to odložila po 40 stránkách. Tedy závěrem? Pokud je vám 15 nebo máte kamaráda / kamarádku mladšího věku tak proč ne... Pokud je vám víc a nezajímá vás LGBTQ + téma... Neztrácejte čas. 3/5

25.04.2021 3 z 5


Bez šance Bez šance Neal Shusterman

Čtivé, zajímavé, rozhodně stojí za přečtení. Nejsilnější moment byl rozhodně když... víte co? přečtěte si to sami :) za mě 5/5 :)

17.04.2021 5 z 5