Kalip Kalip komentáře u knih

☰ menu

Můžu se vás dotknout přes plot? Můžu se vás dotknout přes plot? Anežka Náhlíková

Oddechové čtení s fajn ilustracemi a grafickou úpravou. Jen trochu škoda, že některé obrázky (většina) patřící k textu jsou až na další stránce po otočení listu.

15.11.2023 4 z 5


Rekrut 244 Rekrut 244 František Tichý

(SPOILER) Po delší době dávám 5 hvězdiček. Souhlasím s recenzemi, že příběh je trochu schematický (najdeme v něm odrazy Enderovy hry i Harryho Pottera), a také obsahuje předvídatelné pasáže (simulace × realita; setkání s Adnanem; sen). Přesto je to literárně velice vydařený kousek, který vzbuzuje hluboké emoce. Je milý i drsný zároveň. Jednotlivé kapitoly na mě byly dlouhé (nevím, jak to vnímají dospívající, kterým je kniha určená), nechtěla jsem je nechávat rozečtené. Akční pasáže jsou proložené klidnějšími, kde se čtenář může uvolnit, koncentrovat a přemýšlet nad poselstvím knihy. Trošku jsem se musela usmívat nad anglickými výrazy, které už dnes působí lehce zastarale. A co teprve v roce 2055? Taky některé detaily pokulhávaly a působily méně uvěřitelně: vojenské boty, které se rozpadnou během tří dnů; gumicuky pro přidělání nákladu na kolo; stádo krav v místě, kde není přístup k vodě ap. Ale to jsou jen detaily, nad kterými ráda přimhouřím obě oči. Čtení jsem si opravdu užila. Styl psaní mi sedl. Mám ráda příběhy, jejichž části do sebe přesně zapadají a na žádné okolnosti ani osudy postav autor nezapomene. Příběhy, které ve mně i po dočtení nějakou dobu doznívají.

09.07.2023 5 z 5


Kšaft (komiks) Kšaft (komiks) Lubomír Lichý

Narazila jsem na komiks náhodou, když jsem si kupovala jinou knihu poezie, a nemohla jsem ho v knihkupectví nechat. Děsivě krásné. Škoda, že zvolený font je trochu špatně čitelný a tím, jak se jedná o staročeštinu a snad i vymyšlená slova, se nedá číst na „jeden nádech“ a trochu to kazí rytmus.

01.06.2022 4 z 5


Šest vran Šest vran Leigh Bardugo

Bohužel jsem se nedostala přes druhou kapitolu. Nalákala mě anotace, ale autorský styl mě vůbec nezaujal. Navíc mě zklamalo, že každou kapitolu uvozuje vždycky tentýž obrázek. První věta zněla slibně, tajemně, ale dál?

30.01.2022 1 z 5


Rok Opice Rok Opice Patti Smith

Váhala jsem mezi čtyřmi a pěti hvězdičkami, ale nakonec hřejivý pocit, který mi po přečtení zbyl, převážil misku vah k 5. Mám ráda magický realismus, baví mě rozeznávat, co je fikce a co skutečnost. Bohužel, téměř vše, co bylo v téhle knize skutečně, bylo smutné a tíživé. Patti to ale nádherně vyvažovala svým nadějeplným nadhledem, přestože se se čtenářem loučí uprostřed celosvětové krize.

23.03.2021 5 z 5


O díře z trychtýře O díře z trychtýře Petr Stančík

Tohle je přesně typ knížek pro děti, který mě baví. Jsou vtipné, chytré, s pěknými ilustracemi. A hlavně zbytečně nemenrorují.

10.11.2020 5 z 5


Každý je na něco chytrý Každý je na něco chytrý Thomas Armstrong

Kniha je docela dobře napsaná, ale neumím si představit, že její zpracování osloví cílovou skupinu. Graficky působí velmi "hutně", uvítala bych výraznější členění, více negativního prostoru. Oceňuji její překlad přízpůsobený českému prostředí.

04.10.2020 4 z 5


O psaní: Memoáry o řemesle O psaní: Memoáry o řemesle Stephen King

Baví mě knížky, které mě rozčilují, a tahle k nim patří.

24.05.2020 4 z 5


Řvi potichu, brácho Řvi potichu, brácho Ivona Březinová

Nebudu opakovat, co už tu v mnoha obměnách padlo. Opravdu poutavě a jemně napsaný příběh. Kromě přesných ilustrací bych ještě ráda vyzdvihla i čistou grafiku knihy, která ještě víc umocňuje požitek z četby. Jedinou výhradu mám asi jen k charakteru "Pomely", jež je na svůj věk až neuvěřitelně dokonalá.

14.10.2019 5 z 5


O psaní O psaní Alexandra Berková

Pro mě byla naopak kniha Alexandry Berkové velmi přínosná, některé rady jsem si dokonce přepsala, abych si je uchovala a nezapomněla se jimi řídit. :-) Líbí se mi i plastický styl, kterým jsou zkušenosti předávané a ten, kdo nechce psát jenom "školní slohy", ale opravdové tvůrčí texty, se zde může mnoho dozvědět. Knihu vřele doporučuji.
Jediné, co mě rušilo, byly ilustrace Nikoly Novákové. Přestože oceňuji snahu vystihnout téma, o kterém se zrovna mluví, nijak mě neoslovily.

30.09.2019 4 z 5


Turnový háj 2 Turnový háj 2 Eva Turnová

Navštívila jsem autorský večer E.T. a hned jsem si musela jednu knihu přečíst. Mám ráda chytrý humor a Eva rozhodně není žádný "E.T.", stojí na této planetě velmi pevně nohama na zemi. Něco z hvězdného prachu na ní ale přeci jen uvízlo: rozžhavený léčivý prst jejího humoru, udělá dobře všem, kdo mají chuť občas si na ten náš svět trochu zanadávat.

25.08.2019 4 z 5


Zachránci nového času Zachránci nového času Armand Baltazar

Obdivuju propracované ilustrace. Zaujalo mě téma propojení časů a hledala jsem oddychovou knížku, tak jsem sáhla do police v odd. pro mládež. Ze začátku mě ti puberťáci štvali :-), ale postupně jsem si k nim vytvořila překvapivě kladný vztah. Závěr, kde jsou až moc zřejmé přípravy na pokračování, mohl být vystavěn důmyslněji. Celkově ale fajn čtení na léto.

26.07.2019 4 z 5


Kříďák Kříďák C. J. Tudor

Kniha mě velice zaujala a mile překvapila, moc často nesáhnu po titulu "z plakátu". Přestože tajemství bylo odhaleno hned na začátku, bylo napínavé sledovat cestičky, které k němu vedly. Líbily se mi i charaktery jednotlivých postav, a to i těch vedlejších. Jak už tu dříve padlo, závěr nemusel být tak uspěchaný. I tak si kniha u mě vysloužila plný počet hvězd.

22.04.2019 5 z 5


Ready Player One - Hra začíná Ready Player One - Hra začíná Ernest Cline

Dřív, než jsem si přečetla knihu, jsem viděla film a musím říct, že ten se mi líbil víc. V knize bylo několik scén, které se nezdály v rámci žánru uvěřitelné. Taky nemám ráda, když autoři na některé své hrdiny zapomínají a nedovedou je do konce příběhu. Dialogy nebyly zrovna zajímavě vystavěné. Přesto všechno to bylo docela fajn, odpočinkové čtení.

29.03.2019 3 z 5


Kryptoportál Kryptoportál Bobbie Peers

Sci-fi není zrovna můj oblíbený žánr, přesto se snažím přistupovat ke knize objektivně. Námět (nejsme první lidé na Zemi, využití luridia,...) je zajímavý, i když možná až dost vyhnaný do extrému. Celá kniha se, myslím, dost potýká s odstředivostí a pro mě byla náročná na udržení pozornosti. Asi od poloviny už to bylo lepší. Uvítala bych častější proložení rozhovorů popisnými nebo vyprávěcími pasážemi. Charaktery jednotlivých postav nejsou až tak výrazné a místy mi splývaly. Možná je to ale jen tím, že jsem nečetla první díl.

16.10.2018 3 z 5


Dívka, která upíjela měsíc Dívka, která upíjela měsíc Kelly Barnhill

Nebudu opakovat, co je napsáno níže; dvěma slovy - čarovná kniha. Sama jsem v kategorii dospělých už drahnou řádku let (poznáte to z tohohle výrazu :-)), přesto mě čtení pohltilo a myslím, že je tato kniha určená, jak dětem, tak i dospělým. Těžko říct, komu více. Zaujal mě, jak literární styl - "tušený rozhovor", paralelní narace, větná stavba, tak i příběh samotný, který je dramatický, něžný i hluboký zárověň. Bavilo mě, že charaktery postav nejsou tak úplně archetypální. Fajn je taky, že kniha není (vyjma obálky) ilustrovaná, takže si Glerka můžeme všichni "vymalovat" sami. No a papíroví ptáci jsou tu pro korunovaci celého díla.
Abych ale jen nechválila: toho rozvzpomínání, které se opakuje v mnoha kapitolách, možná mohlo být trochu míň, na kvalitě by to asi neubralo. Přesto je mi líto, že už to mám přečtené. Určitě se ke knize ještě znovu vrátím.

23.08.2018 5 z 5


Tajemství polárního moře Tajemství polárního moře František Běhounek

Četla jsem knížku svým synům (11 a16) a opravdu se nad ní usmívali. No, i mně to připadalo víc jako slohové cvičení, než kniha. Tak snad dvě hvězdičky za snahu. :-)

07.07.2018 2 z 5


Tři kamarádi Tři kamarádi Erich Maria Remarque (p)

Překvapilo mě, že něco z povinné četby mých mladých let se také dalo číst. Přesto mám radši méně přímočarý děj i komplikovanější charaktery postav. Kniha je až příliš jednoduchá, tudíž odhadnutelná. Nepřináší ten pocit "teď přeci nemůžu přestat číst, jsem zvědavá, jak to dopadne". Líbily se mi poetické metafory a vybrala jsem si knihu do čtenářské výzvy, takže jsem ji dočetla, i když bylo jasné, jak to skončí.

18.08.2017 3 z 5


Moje ruská babička a její americký vysavač Moje ruská babička a její americký vysavač Meir Šalev

Nevím, jestli bych si přála, aby babička Toňa byla i mojí babičkou, ale při čtení o životě v Nahalalu jsem se bavila. Je to klidně plynoucí pohodové čtení. Vrstvení variant vyprávěnek z úst rozličných rodinných příslušníků, kdy je hezké vidět "obyčejný venkovský" život jejich očima, ať už se ukrývají za brýlemi nebo se vnich (třeba neznatelně) blýská, vytváří jemné napětí, které vás udržuje v bdělosti až do konce poslední kapitoly. Na knihu jsem narazila náhodou a jsem ráda, že se mi připletla do cesty, i když "zadním vchodem přes dvůr".

22.01.2017 5 z 5


Táta k příštím Vánocům Táta k příštím Vánocům Martina Drijverová

Kniha se ke mně přes tento web znovu dostala (díky). Překvapilo mě, že jsem ji vnímala stejně jako v dětsví, i když pro mě tenkrát zůstaly některé náznaky skryté. Objevila jsem v ní teda i něco nového. Posílám ji dál.

09.12.2016 5 z 5