Horselen Horselen komentáře u knih

☰ menu

Zatmění Zatmění Jo Nesbø

+ Miluju ty drobné detaily, které nám autor podstrkuje (název konkrétního pachu z mrtvoly, oblečení á la nějaká osoba atp.). Dá se z toho i něco naučit.
+ Miluju ten osobitý styl psaní, tak typický pro Nesbøeho.
+ Zbožňuju Harryho Holea, líbí se mi, že se autor už i víc zaměřuje na mezilidské vztahy
+ Série se dá číst na přeskáčku, i když u nejnovějších dílů už to nedoporučuju
+ Přesně mi to sedlo do nálady

- Zatmění bylo, víc než ostatní knihy, občas až moc nechutné
- Nebylo to tak napínavé jako dřív, u některých odboček bylo od začátku jasné, že jsou jen odbočky a dokonce jsem odhadla vraha (respektive napadl mě v průběhu čtení)
- Poslední čtvrtina knihy už mě tolik nebavila a závěr mi přišel přitažený za vlasy
- Je škoda, že si člověk za ty roky nepamatuje tolik detailů z minulých dílů, na které je odkazováno

10.04.2024 4 z 5


Vášeň Vášeň Geneva Lee

Uf, K-O-N-E-Č-N-Ě to mám za sebou. Ještě jsem snad nečetla knihu, která by měla méně děje. Vždyť se tam vůbec nic nedělo. I ty sexuální scény, na kterých je kniha stavěná, už jsem četla daleko lepší.
Příběh jsem rozečetla, několik měsíců nechala ležet, zapomněla a dočetla, aniž bych si cokoli potřebovala osvěžit - protože tam nebylo na co vzpomínat, jelikož se celou dobu nic nedělo.
Ta obálka je nádherná a to je na téhle knize asi tak všechno.

A ještě nakonec dodám, že se mi vážně zřídkakdy stane (možná je to vůbec poprvé), abych měla lepší vztah k vedlejším postavám (zde Edward), místo těch hlavních.

12.11.2023 2 z 5


Proč muži chtějí sex a ženy potřebují lásku Proč muži chtějí sex a ženy potřebují lásku Allan Pease

Naprosto skvělá kniha - vtipná, pravdivá, ze života a doložená studiemi, které byly podány s patřičnou lehkostí.

06.11.2023 5 z 5


Dokonalá přítelkyně Dokonalá přítelkyně Karen Hamilton

Největší problém, který jsem s knihou měla, byl hrozně strohý styl psaní a děj v přítomném čase. Od začátku jsem se tedy moc nechytala a příběh se rozjel až v polovině. Ale i tak mi to přišlo takové nedotažené. Ano, Juliette byla psycho, ale pořád jsem čekala na něco víc. Na smysluplnější Juliettin nápad, na propracovanější děj, zkrátka na něco většího.
Kniha má naštěstí velká písmena, takže strany ubíhaly rychle.

03.10.2023 3 z 5


Sedm manželů Evelyn Hugo Sedm manželů Evelyn Hugo Taylor Jenkins Reid

Taylor J. Reid má asi nadpřirozenou schopnost vdechnout život fiktivním postavám. Kniha byla stejně úchvatná jako samotná osobnost Evelyn Hugo.

!SPOILER!
Uvědomila jsem si, že bych vlastně nepotřebovala žádné propojení mezi Monique a Evelyn, jelikož příběh Evelyn by vystačil sám o sobě. Šokující zvrat nemusí být tak šokující, pokud přemýšlíte trochu dopředu, ale já se snažila nepředbíhat a ve finále se mi ten "wow moment" dostavil.

21.09.2023


Rodina především Rodina především Karen M. McManus

Souhlasím s tvrzením, že tohle je autorčina nejslabší kniha. Vybrat téměř všem postavám jména začínající na A a významně je od sebe neodlišit, nebyl od autorky zrovna nejchytřejší tah. Obzvlášť když to ani nemělo žádný hlubší význam, to mě zklamalo. Stěží jsem je rozeznala na posledních stránkách. Rozčilovalo mě, že si postavy nepamatuju.
Vyprávění z různých úhlů pohledu za mě bylo absolutně zbytečné, protože kapitoly byly tak krátké, že než jste si stačili zvyknout, kdo vlastně mluví, vypravěč se zase změnil.
Zápletka byla nerealistická, přišlo mi, že se v knize nic neděje, zkrátka a dobře mě to moc nebavilo.

14.09.2023 3 z 5


Moje vina Moje vina Mercedes Ron

(SPOILER) Přečíst tu knihu o pár let dřív, byla bych nadšená. Nyní už jsem si ale daleko víc uvědomovala všechna ohraná klišé a hrozně mě to štvalo. Navíc mi začalo vadit, jak se hlavní postavy staví k řešení svých problémů. Mám problém? Prostě se opiju, vezmu si drogy nebo se s někým vyspím - a je to, vyřešeno. To je tak "ohraný". Co kdyby nám autorka projednou nabídla i nějaké schůdné, netoxické, ne-sebedestruktivní a dospělé řešení... ale vzhledem k věku hlavních postav, nu, asi se nic takového konat nebude. Chápu, že zobrazovat násilí tak, aby Nick působil víc sexy a protektivně je asi v kurzu, ale už jsem na to jeho "nejradši bych mu rozbil hubu" začínala být alergická.

Další drobnosti se kterými jsem měla problém nebo mi přišly nelogické:
- Opravdu by se poprvé líbali v naprosto veřejném prostoru, kde je mohl kdokoli vidět a ještě za přítomnosti Anny?
- Autorka se snaží Nicka vykreslit jako někoho, koho by měla každá holka chtít. Ano.. zmlátit ze žárlivosti někoho za to, že se líbá s člověkem, se kterým ani nechodíte a ve finále se tu stejnou noc sám vyspat s někým jiným, to je ukázka vztahového materiálu.
- Fakt by byla Noah schopná vyhrát závod, i po tom, co do sebe oklopila tolik alkoholu? Myslím, že by ani nesedla za volant.
- Proč má autorka (potažmo Noah) potřebu se shazovat a nadávat si za to, že jí po pěti dnech od rozchodu chybí její expřítel? A ještě má nutkání si to sama v sobě omlouvat? Jako haló, odkdy se člověk přenese přes nevěru za týden, po tom, co někoho opravdu miloval? Jak říkám... tahle kniha je toxických řešení plná.
- Ta změna dynamiky vztahu mezi Noah a Nickem na mě byla moc rychlá. Z člověka, který tvrdil, že za žádnou cenu nikdy nebude mít vztah se stal někdo, kdo chce lásku až za hrob? Možná jsem v posledních letech ztratila spoustu iluzí, ale tohle bylo trochu moc.

Nicméně, jelikož byla kniha extrémně čtivá a ve finále mě bavila, rozhodla jsem se jí dát 4 hvězdičky. Automobilové závody mi přišly jako skvělé a velmi originální zpestření. Další díl ale nutně číst nepotřebuju a pravděpodobně asi nebudu.

23.08.2023 4 z 5


Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Ani nevím proč, ale od knihy jsem čekala román s nádechem thrilleru... nu nedočkala jsem se, avšak zklamaná určitě nejsem :D. Když už jsem si našla čas na čtení, nemohla jsem přestat.
Jediné, z čeho jsem nebyla až tak odvařená, byl konec. Asi jsem čekala, že pravda vyjde najevo daleko dříve.



!SPOILER!
Překvapilo mě, ze autorka nechala v závěru Kyu zestárnout a zemřít, na můj vkus to bylo až moc rychlé a člověku to nedává velký prostor pro fantazii, jak žila dál. Je to takové moc definitivní. Taky mě mrzí, že detaily a skutečný průběh vraždy jsme se vlastně nikdy nedozvěděli. Hodně by mě zajímala reakce Chase v osudnou noc a vysvětlení, jak se na oné věži vlastně ocitli spolu. Nemůžu uvěřit tomu, že by věřil, že se s ním Kya chce znovu sejít po tom, co se mu dlouhodobě úspěšně vyhýbala a po jeho pokusu o znásilnění. Naopak oceňuji soudní proces, je vidět že autorka vzala v potaz mnoho skutečností a minimálně menší právnickou řešerši si určitě udělala.
Na závěr dodám, že mi přišlo hezké, jak se nás snažila pomocí červené čepice navádět na myšlenku, že vrahem byl ve skutečnosti Tate.

17.08.2023 5 z 5


Bohové a monstra Bohové a monstra Shelby Mahurin

(SPOILER) Začnu pozitivním. Nikdo na světě nemá možnost prožít svoji první lásku znovu a Lou měla šanci získat si Reida zase kousek po kousku, a to se mi líbilo!
Autorka nás tímto způsobem přenesla do prvního dílu série, mohli jsme si opět užít slovní přestřelky a humor. Jenže... jinak mě to moc nebavilo, minimálně do půlky to bylo strašně utahané. Knihu jsem četla dlouho a zpětně si ani nevzpomenu, co bylo na začátku.

Korektura textu potažmo překlad byl příšerný. Když neustále čtete z pohledu Reida věty typu "něco udělala, řekla" a podobně - víc asi dodávat nemusím. Také kvůli tomu jsem se nedokázala orientovat v tom, kdo příběh vypráví, jelikož vypravěč kolikrát ani neodpovídal textu. To už mohla být kniha rovnou psaná v er formě celá, bylo by to stokrát lepší. Vrchol byla věta, kde chybělo sloveso.

Druhá půlka knihy byla výrazně zábavnější, ale celkově to pro mě bylo příliš dlouhé. Váhala jsem mezi 3* a 4*, nakonec jsem se kvůli poměrně napínavé druhé půlce rozhodla pro 4.

Vlastně jsem si ještě vzpomněla, že celý druhý díl, který autorka napsala, byl v podstatě úplně k ničemu, protože spojenci zde sehráli jen menší roli v úplném závěru knihy. Kdyby tam nebyli, nestalo by se vůbec nic.

16.06.2022 4 z 5


Heartstream Heartstream Tom Pollock

Nechápu, proč se o téhle knize nemluví mnohem víc. Bylo to napínavé od první do poslední stránky, četlo se to neskutečně rychle. Zvraty jsem vůbec nečekala. Jen ten otevřený konec mi trochu vadil.

18.03.2022 5 z 5


Červená, bílá a královsky modrá Červená, bílá a královsky modrá Casey McQuiston

Na to, jaký kniha před 2 lety způsobila boom, bych čekala něco záživnějšího. Celkově jsem se pokaždé nemohla dobře začíst, protože ten styl psaní nedokážu nazvat jinak než "divný". Místy byl příběh zbytečně vulgární. A počáteční vztah Alexe k Henrymu je prostě jen insta-hate.
Další z důvodů, proč z toho nejsem tak odvařená je asi prostředí - prostě mi není tolik blízké, americká politika mi nic moc neříká.
Ale abych jen nekritizovala, konec mě poměrně bavil a vylepšil to.

13.03.2022 3 z 5


Aurora plane Aurora plane Amie Kaufman

Úplně na začátek musím vyzdvihnout rekapitulaci prvního dílu hned v úvodu. Parádní věc, pokud máte stejně špatnou paměť jako já. Obálka mě totálně uhranula (a co teprve obálka třetího dílu).
První díl se mi ale přece jen líbil o něco víc. Stejně tak i tady je kniha nabitá akcí a co se může pokazit, se pokazí. Nevěřila bych, že to někdy řeknu, ale možná je tam té akce až příliš. Na oddechové pasáže narazíte málokdy. Každopádně za ten konec bych zabíjela, jak to můžou utnout v tom nejlepším???

!SPOILER!
Kniha byla místy také dost předvídatelná. Už na začátku knihy mě napadlo, že Kal i Saedii jsou děti Hvězdovraha. Pár zvratů mě ale i tak překvapilo.

06.03.2022 5 z 5


Neviditelný život Addie LaRue Neviditelný život Addie LaRue Victoria Schwab

Neviditelný život Addie LaRue je snad nejpomalejší knížka, kterou jsem kdy četla - ale v tom nejlepším slova smyslu. Chvíli trvá zvyknout si na styl psaní a chvíli trvá si uvědomit, že to není o ději, ale o jazyku a myšlenkách. A když to zjistíte, tak dostanete krásný srdceryvný příběh. Skoro mám pocit, jako by ze mě kniha vysála duši.

22.02.2022 5 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Už asi všechny knihy Aleny Mornštajnové budu srovnávat s Hanou, která ve mě rezonuje i po několika letech. A ta je jedinečná. Listopád nebyl tak dobrý, ale asi je to i tím, že jsem čekala něco trochu jiného. Každopádně obdivuji, že autorka dokáže ukazovat, že život není fér a že ne každý příběh končí šťastně, to dává jejím knihám sílu.

09.02.2022 4 z 5


Mluví k vám kapitán Mluví k vám kapitán Martin Moravec

Já a létání spolu máme komplikovaný vztah, nejsem zrovna jeho největší fanda. Zajímalo mě, co na knize všichni vidí, tak jsem si jí pořídila taky. A už po pár stránkách jsem věděla, že bude skvělá.
David Hecl zodpovídá i otázky, na které by mě nikdy nenapadlo se zeptat. Hodně jsem se pobavila a dozvěděla se spoustu věcí.
I když je kniha psaná ve formě rozhovorů, je to častokrát dost poutavé, abyste vydrželi číst několik hodin v kuse.

03.02.2022 5 z 5


Bílá past Bílá past Maureen Johnson

Kdyby se z celé série stala jedna jediná kniha, možná by se tam konečně začalo něco dít. Všechny díly jsou vyplněné zbytečnými detaily, příběh se posouvá šnečím tempem nebo vůbec a pořád dokola nám jsou podsouvány stejné myšlenky. Polovinu knihy jsem se zoufale nudila. Celkové rozuzlení je naprosto předvídatelné. Jediné co mě opravdu bavilo se vším všudy byla historická linka.

Chemie mezi Davidem a Stevie je nulová, jejich vztah byl naprosto zbytečný. Z chování Davida jsem byla absolutně znechucená. Nedovedu popsat, jak mě celou dobu štval. Rozmazlený synáček, který si myslí, jak má hrozně těžký život a přitom se chová jako sobecké a žárlivé hova*o, které dostává ostatní akorát do problémů.

Od detektivní knihy jsem zkrátka a dobře čekala daleko víc. Pokud hledáte YA detektivku nebo thriller doporučuji spíš knihy od Karen McManusové.

!!!!SPOILER!!!!
Navíc spousta věcí i z předchozích dílů nesedí nebo není domyšlená. Vážně by Stevie dokázala jen dle iniciál najít, kdo si půjčoval jakou knihu? To na škole s několika kolejemi nebyli studenti se stejnými počátečními písmeny? A co ty ostré výčnělky pod vanou - jak mohla vědět, že Elliina vana je jediná, která je má, když měl na akademii každý svou koupelnu? A jak by asi reagovali Elliini rodiče na to, že jejich dcera zemřela?Neřešili by to se školou? Když od autorky víme, jakou barvu má fasáda a co si před x lety dávali obyvatelé Ellinghamu k snídani, proč zrovna tohle tam nebylo? No zkrátka a dobře jsem hodně zklamaná.

19.01.2022 3 z 5


Nejlepší víkend Nejlepší víkend Patrik Hartl

Čtenářská výzva mě přesvědčila, že Patrik Hartl není nic pro mě. Děj mi přišel utahaný a příliš všední, postavy neměly pořádné charakterové rysy a pletly se mi jedna přes druhou. Nebyla jsem schopná si ani pamatovat do jaké věkové kategorie patří.
Sice jsem se občas zasmála a někdy koukala, jak přesně dokáže autor vystihnout určité momenty, ale do dalších knih se pouštět nebudu. Možná za pár let.

17.01.2022 3 z 5


Němý viník Němý viník Maureen Johnson

Druhý díl byl o něco lepší než první. Konečně se ke konci objevila nějaká akce, ale také částečné rozuzlení. Stejně jako v prvním díle mě daleko víc bavila historická linka.
Postavy Ellie a Davida mi nijak nepřirostly k srdci. David byl na facku, choval se jako pubertální spratek. Daleko lepší byl Hunter.

16.01.2022 4 z 5


Dívka, had, trn Dívka, had, trn Melissa Bashardoust

První letošní kniha a první veliké překvapení. Zpočátku možná budete mít problém se začíst. Autorka na vás vychrlí spoustu cizích slov během jediné stránky a pár dalších stran se v tom pravděpodobně budete plácat.
Ale pak se konečně dostanete k pohádkovému příběhu, který je velice netradičním retellingem. Pro nás jako pro Čechy o to víc poutavým, protože málokdo zdá perské legendy.
Konec byl možná trochu moc překombinovaný a asi by neškodilo, kdyby kniha byla o několik stránek kratší, ale já jsem spokojená.

03.01.2022 5 z 5


Dash & Lily: Kniha přání Dash & Lily: Kniha přání Rachel Cohn

Celkově docela fajn vánoční knížka, ale ke konci mě to už moc nebavilo. Zdálo se mi, že na svůj věk vedou hlavní hrdinové příliš "chytré" a filozofické rozhovory. Do kontextu děje mi navíc moc nezapadaly. Seriál byl asi hezčí.

31.12.2021 4 z 5