hledaseniki hledaseniki komentáře u knih

☰ menu

Slíbila jsi, že budeš žít i za mě Slíbila jsi, že budeš žít i za mě Caréne Ponte

Slíbila jsi, že budeš žít i za mě
Kniha, kterou mám doma už nějaký ten rok a protože jsem se v letošním roce rozhodla číst také to, co mám v knihovně už dlouho, konečně na ní přišla řada.

Příběh o přátelství a o tom jak se vyrovnat se ztrátou, takových knih vychází rok od roku víc a je to určitě dobře. Jak začít, na úvod řeknu, že kniha se mi četla strašně dobře, až to překvapí pokud víte, že velkou součástí příběhu bude i zármutek. Jenže to byl ten problém, příběh se mě vůbec, no dobře ne vůbec ale nijak zvlášť se mě nedotknul, nešel až na dřeň a spíš to klouzalo po povrchu.
Absolutně jsem se nedovedla ztotožnit s hlavní hrdinkou i přesto, že jí bylo přes 30 let (do té kategorie spadám i já) některá rozhodnutí pro mě byla dost nepochopitelná. Druhá část knihy byla daleko lepší a díky tomu dostává 3 hvězdičky.
Řekněme, že o téhle knize můžete říct, neurazí, ale ani nenadchne.

31.12.2023 3 z 5


Lapeni Lapeni Emily McIntire

LAPENI....celkem náhodný nákup. Retellingy mám ráda a Petr Pan a Kapitán Hook,to bylo lákavé a řekněme bylo to především i hodně spicy. Není to klasický retelling ve slova smyslu, protože sice ta kostra příběhu tam zůstává, ale ...

Hook byl hříšně sexy a jemu prostě musíte fandit i když prolije potoky krve, protože tohle je prostě typický bad boy, kterého budete žrát.
Nebudu lhát, příběh mi nabídl něco docela jiného než jsem čekala, protože celý příběh je řekněme hodně toxický.
Je to hravé, sexy a neskutečně čtivé a samozřejmě do jisté míry předvídatelné, ale víte co, v tomhle případě mi to bylo vážně jedno, nemohla jsem knihu odložit a četla jí do rána, protože to prostě jinak nešlo.
Postavy mezi sebou mají slušnou dávku chemie nebo spíš neslušnou? :D Ano, tohle předčilo má očekávání a já se rozhodně pustím do další knihy, která bude součástí retellingové série.

31.12.2023 4 z 5


Dvanáct dní Dashe & Lily Dvanáct dní Dashe & Lily Rachel Cohn

Dashe a Lily zbožňuju, mám na mysli tu první Knihu přání. Po dlouhém čekání na Dvanáct dní Dashe a Lily jsem se s velkým očekáváním pustila do čtení v období Vánoc a musím říct, že tohle mě vyloženě zklamalo.

Ten příjemný a hřejivý a milý pocit, která jsem měla z prvního dílu se vytratil a hodně dlouho mi trvalo než jsem se začetla. Vánoční příběh protkaný víceméně depresí a nedostatkem komunikace mezi všemi postavami.
Rozumím, že kniha je určená hlavně mladším čtenářům a tak i přesto, že já už dávno do téhle kategorie nepatřím, měla jsem jisté problémy s chováním postav, takže tam zůstává jakýsi nádech toho teen, ale tohle je čistě můj problém.
Tentokrát to za mě nevyšlo, ale nezatracuju je a doufám, že u nás vyjde i další díl a já jim dám šanci.

31.12.2023 3 z 5


Mrazivé vraždy Mrazivé vraždy Agatha Christie

Co víc říct, Agatha Christie, královna detektivek, kterou můžete číst v jakoukoliv roční dobu, ale soubor povídek Mrazivé vraždy lákají k tomu si je přečíst přesně v tom zimním období, kdy se zachumláte do deky, s čajem nebo čokoládou a necháte se unášet jejími příběhy ať už za pomoci malého belgického mužíčka Hercula Poirota nebo slečnou Marplovou a dalšími.
Výborná sbírka povídek, víc není potřeba říct...víte co, je to Agatha Christie!

12.12.2023 4 z 5


Atlasova šestka Atlasova šestka Olivie Blake (p)

Tady půjdu proti proudu místních uživatelů, protože za mě je Atlasova šestka skvělá. Je to celkem netradiční řekněme dark akademia. Nemám tušení kolik tahle série má mít dílů, ale posvítím si na všechny.
Knihu mám doma od jejího vydání a dostala jsem se k ní letos, kvůli rozporuplným recenzím a názorům, ano přiznávám byla to chyba jí odkládat.
Líbí se mi ten svět, je jiný než všechny ostatní a v případě téhle knihy musím vyzdvihnout i práci s postavami, protože jak už mnozí říkají tady se nic moc neděje, ano skutečně tohle není o bitvách a není to příběh plný akce, autorka se soustředí na ústřední šestici postav. Střídaní kapitol z úhlu pohledu všech postav, tak to mi vyloženě sedlo, psychologie postav je zde vyloženě hlavním bodem příběhu a dle mého autorka odvedla skvělou práci. Nechápejte mě špatně, ráda čtu o různých fantasy světech kde jsou ať už dnes oblíbené víly nebo čarodějky a jiné potvůrky, tak od těch všech se tahle kniha liší. Je to takové lehce filozofické, což se do toho světa Alexandrijské společnosti hodí.
Ano, já jedu na té vlně podivína Atlase a jeho šestky, kterou se těším, že budu poznávat víc a víc.

12.12.2023 5 z 5


To přichází děsy To přichází děsy Aleš Novotný

Už ani nevím, kdy jsem objevila Aleše Novotného a jeho knihy, ale vím, že mě nikdy nezklamal. Letos je to už třetí kniha, kterou jsem od něj četla a To příchází děsy je asi jedna z nejtemnějších knih, kterou jsem od něj četla, působí neskutečně reálně, což je teda šílená představa, ale při tom čtení jsem ten pocit měla.
V příběhu je víc dějových linek, což mnohým může vadit, mě osobně to vyhovuje, ale jedna věc se kterou jsem problém měla, byl počet postav v příbězích, z počátku jsem se musela vracet, abych si připomněla, kdo je kdo, ale po čase se v tom orientujete, což je za mě jediné mínus knihy. Kniha se nedala odložit, takže jsem jí přečetla na jeden zátah i přesto, že jsem skoro nespala. Tohle mělo všechno co by dobrá kriminálka mít měla, není to žádná bichle, takže je to bez nějaké té omáčky a proto mě jeho knihy baví, jde k věci a navíc jeho vypravěčský styl mi sedí. Rozhodně doporučuji

12.12.2023 4 z 5


Nejkrásnější čas v roce Nejkrásnější čas v roce Joanna Bolouri

Máme období Vánoc a to člověka vyloženě svádí k tomu si přečíst příběh zasazený do toho období. Knihu, kterou mám ve své čtečce už roky jsem se rozhodla "oprášit" a dát jí šanci a víte co? Tohle mi sedlo, mám pár dalších tradičních vánočních knih, ke kterým se vracím každé Vánoce, tak Nejkrásnější čas v roce musím do toho zařadit taky.
Hlavní hrdinka nebyla v pubertě, ale byla to dospěla pracující svobodná žena po kterou tradiční návštěva rodiny na Vánoce je spíš stresující hlavně z toho důvodu, že je sama, tak se rozhodne, že sama nepřijede.
Námět není originální, ale řekněme si upřímně nekoukáme na vánoční filmy nebo nečteme knihy, kde hrají roli Vánoce pro jejich originalitu, chceme se nechat unášet tím kouzlem a to jsem přesně udělala a dostala jsem víc než jsem čekala.
Bylo to milé, vtipné, že jsem se u toho smála nahlas, hlavní hrdinové mi sedli a hlavně sedlo to i jim, jejich společné chvilky jsem si užívala, stejně jako praštěnou věčně přiopilou rodinku.

A víte co, kdybych měla souseda Evana, tak bych si ho klidně vzala domu, aby mi dělal přítele a vlastně bych o tom nemusela ani tak přemýšlet jako Emily :D
Jestli hledáte něco vtipného ze světa dospělých v období Vánoc, nechte se okouzlit Emily a Evanem a bláznivou rodinkou.

12.12.2023 4 z 5


Tajemství sídla Craven Manor Tajemství sídla Craven Manor Darcy Coates

Konečně!
Ano, další z mnoha Darcy Coates a konečně jsem byla uspokojena. Řekla bych stará dobrá Darcy, která vydává poměrně hodně knížek a je to s nimi jak na houpačce. Tajemství sídla Craven Manor bylo skvělé. Mělo to solidní atmosféru, sympatického hlavního hrdinu a samozřejmě díkybohu za to, tam bylo víc postav a ne jen, strašidelný dům, který vydává podivné zvuky, jak to známe z jejích jiných knih.
Knihou jsem opět proletěla, tohle jí nemohu upřít v žádné z jejích knih. Je to čtivé, svižné, nebyla v tom žádná vycpávka, mělo to dobrou zápletku a tohle je rozhodně to nejlepší co jsem od autorky četla. Jo, zase mě dostala a já jí prostě dávám šanci zas a znovu a jak se zdá, vždycky tomu tak bude.

12.12.2023 4 z 5


Třetí dívka Třetí dívka Agatha Christie

Jsem velkou obdivovatelkou Agathy Christie a Hercule Poirot byl vždy mým velkým oblíbencem. Přečetla jsem toho od ní mnoho a málokdy nebo spíš nikdy mě její knihy nezklamaly až do Třetí dívky. Co tohle vlastně bylo?! Jestli jste její milovníci jistě Vám neuniklo ani filmové zpracování a Třetí dívka se mi líbila, proto jsem byla nemile překvapená knihou.
Když to řeknu velice stručně, tak v příběhu se vůbec nic nedělo, většinu času Poirot přemýšlel o tom, co mu tam chybí, co mu tam nesedí a celková zápletka se nedá nazvat ani zápletkou, jelikož se nedá mluvit ani o vyšetřování, protože svým způsobem nebyl zločin. Všechno se pořád točilo v kruhu. Velkou výhodou bylo, že se v příběhu kromě Poirota objevila i paní Oliverová, která to zase obohatila svým osobitým způsobem. Kdyby tomu tak nebylo, tak to hodnotím o něco hůře.
Je mi to líto, ale Třetí dívka je podprůměrná kniha, kterou bych ani nenazvala detektivkou.

02.09.2023 3 z 5


Neonoví bohové Neonoví bohové Katee Robert

Nejsem velký nadšenec románů s označením erotický román, ale na knihu Neonoví bohové jsem celkem často narážela a po přečtení anotace jsem se rozhodla knihu vyzkoušet.
Řecké božstvo a vůbec řecká mytologie je má oblíbená a knih s touto tématikou není tolik. Příběh Persefony a Háda mě hodně zajímal a musím říct, že jsem se při čtení vážně bavila. Olymp v moderním hávu si mě dokázal získal a chemie mezi hlavními protagonisty fungovala na výbornou. Od knihy jsem příliš nečekala a asi i proto mě vážně mile překvapila. Zpříjemnila mi pár dní dovolené a vyloženě mi sedla. Není to žádná vysoká literatura, ale to člověk ani nečeká. Kniha na odpočinek, která pobaví a nijak čtenáře nebude pohoršovat, i když Hádes je pěkné kvítko :D

28.08.2023 4 z 5


Dům tajemných stínů Dům tajemných stínů Darcy Coates

Já a Darcy Coates máme zvláštní vztah, když zrovna nevím co říct nebo mám čtenářskou krizi, ráda její knihy vyhledávám. Dům tajemných stínů patří do série jejích strašidelných domů, ale dle mého tak nějak vybočila z vyjetých kolejí, protože tahle kniha je jiná. Na úvod dodám, že v originále je to dvoudílná série a u nás byla vydána jako jedna kniha, takže se dostávám k problému a to je celkové hodnocení. Protože první část byla vynikající, ano jde o horor, ale jako většina autorčiných knih není strašidelná ve smyslu, že se budete bát jít v noci do koupelny, je příjemně mrazivá, někdy předvídatelná, což mi nikdy v případě jejích knih nevadilo. Líbilo se mi rozvíjení vztahu mezi dvěma hlavními hrdiny, to místo do kterého je příběh zasazen a po dlouhé době jsem byla rozhodnutá, že v rámci tohohle žánru je to výborné čtení, které si zaslouží plný počet hvězd, jenže pak přišla ona druhá část, která mi to zkomplikovala, kdyby to bylo tak jak v originále samostatné dílo hodnocení by bylo jednoduché, ale když to mám brát jako celek :/

Druhý díl působil jako vycpávka, jako kdyby autorka najednou ztratila nápad a jen nechtěla opustit postavy a rozhodla se jejich příběh rovíjet, ale nevěděla co říct, změnilo se místo, hrozba zůstala stejná, ale pořád jsme tak nějak přešlapovali na místě bez nějakého nápadu a pak byl najednou konec, který byl uspěchaný. Takže pokud se do knihy chcete pustit, tak to mohu doporučit, ale jakmile skončí první část, tak to berte jako konec příběhu a nekazte si to druhou zbytečnou částí.

15.08.2023


Je to i můj život Je to i můj život Jodi Picoult

Je to i můj život je kniha, kterou mám doma už roky a stejně tak roky jí odkládám, protože jsem viděla film natočený na motivy této knihy , takže jsem věděla do čeho jdu a protože jsem usoudila, že na tuhle knihu nebude nikdy vhodná doba, dala jsem jí šanci teď. První věc, která mě překvapila, byl fakt, že i přes náročné téma, kterým kniha disponuje se četla velice dobře. Příběh je vyprávěn z několika pohledů a tak má čtenář možnost nahlédnout do uvažování a jednání všech postav. Nemusíme nic nalhávat, tohle je náročná kniha především na psychiku, protože asi nikdo z nás si nedovede představit a samozřejmě ani si nechceme připustit, že bychom něco takového museli prožívat. Je to naprosto nepředstavitelná situace a záleží na čtenáři s kým bude sympatizovat.
Nádherný, smutný příběh jedné rodiny, která se nachází v příšerné situaci.
Jodi Picoult vykreslila naprosto skvostně psychologii postav a jak říkám i přes to náročné téma se to čte dobře a tak nějak tou knihou proplouváte a užíváte si každou stránku knihy.

Kdyby se mě někdo zeptal jestli si knihu ještě někdy přečtu znovu, tak mohu říct, že určitě ne, ale rozhodně stojí za přečtení.

15.08.2023 5 z 5


Kouzla rodu Thornů Kouzla rodu Thornů Margaret Rogerson

Další z mnoha knih, kterou jsem si koupila hned po vydání, ale přečetla jsem jí až teď, proč já tohle dělám!
Tohle bylo prostě skvělé, odkládala jsem jí i přesto, že jsem o ni četla samou chválu, ale místo toho abych se rozhodla začít číst tuhle autorčinu knihu jako první, přednost jsem dala Magii havranů a to bylo zklamání. Kouzla rodu Thornů jsou všechno jen ne knižní zklamání. Je to čistokrevné fantasy, které i přes svou délku Vám bude dělat společnost velmi krátce, protože tohle se četlo úplně samo. Řekla bych, že i přesto, že je to celkem tradiční fantasy, tak je tu skvěle vystavěný svět, který rozhodně není všední a který knihomol by v tomhle světe nechtěl žít, že?! Překvapilo mě, že tu není prakticky žádná omáčka a příběh se rozjíždí hned od prvních stran a pak už je to prostě jízda. Postavy si musíte zamilovat, protože pardon Silas, Nathaniel a samozřejmě i Elisabeth to je prostě úžasné trio, nemůžete se jich nabažit. Margaret Rogerson si u mě napravila reputaci a rozhodně dám šanci i jejím dalším knihám. Tohle si prostě musíte přečíst, i když nejste cílovka.

12.08.2023 5 z 5


Nehoda Nehoda Natalie Barelli

Na Nehodu jsem narážela na internetu poměrně často až jsem jí neodolala a musela jsem jí po té vší chvále vyzkoušet. Bylo to mé první setkání s autorkou a po téhle knize nebylo rozhodně poslední. Přečetla jsem jí za jeden den, byla naprosto neodložitelná. Takhle si představuju skvělý thriller. Příběh se rozjíždí na prvních stránkách a nenechá vás vydechnout. Co víc dodat, tohle si rozhodně musíte přečíst!

07.08.2023 4 z 5


Anatomie: Příběh lásky Anatomie: Příběh lásky Dana Schwartz

Kniha, která v zahraničí sklízela úspěch a já se na ní moc těšila a dostala jsem přesně to, co jsem chtěla.
Hlavní hrdinka byla sympatická, chytrá a šla si za svým i přesto, že jí doba nepřála. Příběh není jen o její cestě ke splněnému snu, ale jak už je na obálce uvedeno v příběhu nechybí ani láska a jen nepatrná záhada, rozuzlení příběhu bylo vcelku uspěchané, což je škoda, ale autorka si připravila půdu pro další díl. Knihou jsem doslova prolétla, styl psaní je jednodušší, což beru, protože by to mělo být přístupné především mladším čtenářům. Jsem víceméně spokojená a těším se na další díl.

07.08.2023 4 z 5


Pokojská Pokojská Nita Prose

Pardon!
Co tohle mělo být? Už hodně jsem nečetla knihu, která byla tak strašně vidět a byla tak příšerná. Upřímně absolutně nechápu co čtenáře na tomhle zaujalo.
Podrobné popisování úklidu, které je protkané celou knihou, hodně mizerná detektivní zápletka. Šílenost!

Tohle je jednoznačně zklamání roku.

30.11.2022 2 z 5


Vděk Vděk Delphine de Vigan

Delphine de Vigan umí psát o vážných tématech velice čtivě. Z téhle knihy čiší lidskost je to dojemný příběh u kterého se budete pousmívat, ale také vás rozpláče.

A tak musím říct, že cítím vděk k Delphine de Vigan, která se nebojí psát o takových tématech a svým stylem psaní dokáže přilákat úplně každého. Pro mě je jednou z nejlepších autorek a vždy se k jejím knihám ráda vracím.

28.07.2022 5 z 5


Osudný slib Osudný slib Angela Marsons

Nedalo mi to a po předchozím díle Skryté karty jsem se pustila do dalšího dílu a to z mnohých důvodů, které tu nebudu prozrazovat.
Kim Stone mě prostě neskutečně baví, tahle ledová nakopávačka zadků je jedinečná a spolu s ní její tým. S jistotou můžu říct, že tohle je jeden z nejlepších týmu v kriminálních sériích.
Děj příběhu nepřímo navazuje na Skryté karty, nejde ale o jediný případ, který tým řeší a musím říct, že mě mrzí, že se tomu druhému případu nevěnovali o chlup víc nebo alespoň to vyřešení šlo trošku do pozadí, díky hlavnímu případu.

Víte, u téhle série člověk dokáže přivřít oko, protože je to nesmírně čtivé, tou knihou doslova prolétnete ostatně jako u každého dílu a Angela Marsons ztvořila neskutečné postavy a mě hrozně mrzí, že s nimi nemůžu jít na kafe nebo možná po vyřešení případu spíš na pivo.
Tahle série vážně stojí za to!

28.07.2022 4 z 5


Skryté karty Skryté karty Angela Marsons

Případy Kim Stone jsou pro mě tzv. vyprošťovákem, kdykoliv mám čtecí krizi nebo nevím co zrovna číst, tak inspektorka Kim Stone a její tým mi vždycky pomůžou.
Téma osmého dílu jsou tajné spolky a musím říct, že tohle já prostě můžu, příběh se nese ve stejném duchu, krátké svižné kapitoly, díky kterým otáčíte jednu stránku za druhou.
Protože jsem celkem náročný čtenář obzvláště co se kriminálek týče, tak mám občas problém s tím jak se postavy chovají a někdy to bývá přitažené lehce za vlasy, ale v případě Kim dokážu přivřít oči a užít si to, protože mě to prostě baví.
A zase po dlouhé době dávám Skrytým kartám plný počet, protože jsem dostala co jsem chtěla a ještě něco navíc.

29.06.2022 5 z 5


Dům v blankytně modrém moři Dům v blankytně modrém moři TJ Klune (p)

Jedna z nejúžasnějších knih jakou jsem kdy četla. Je dost těžké ji popsat, protože dle mého žádná slova nebudou dostačující.
Je to pohlazení po duši, vaše srdce bude plesat a jásat. Takových knih není moc a vím, že kdykoliv se budu cítit mizerně a budu mít špatné období, tak mi pomůže Dům v blankytně modrém moři.
Je to nádherný příběh plný lásky.

28.06.2022 5 z 5