Erudite Erudite komentáře u knih

☰ menu

Dvůr trnů a růží Dvůr trnů a růží Sarah J. Maas

Knihu jsem doslova zhltla (i s trny) za čtyři dny. Postavy mě chytly svými drápy a vtáhly mě do světa Prythianu a nenechaly mě jít dokud jsem nepřečetla poslední slova. Těším se na další díl.

27.08.2023 5 z 5


Neklidná krev Neklidná krev Robert Galbraith (p)

Neklidná krev je obsáhlá kniha s neuvěřitelně čtivým dějem, postavami, které nikdy nenudí a s krásnými pasážemi, kde se zdánlivě nic neděje, ale kde čtenář najde bravurně popsané nuance mezilidských vztahů. Detektivní i osobní životy Cormorana a Robin byly po dobu několika týdnů perfektní výplní dlouhých chvil a letních večerů. Doporučuji a těším se na další díl!

08.08.2023 5 z 5


Království popela Království popela Sarah J. Maas

(SPOILER) Celá kniha byla sice dlouhá ale v mnoha momentech by mi nevadilo kdyby se trochu rozepsala a přidala jinou zápletku než "jen" svržení Erawana. Vlastně by mi nevadilo kdyby autorka tuto závěrečnou knihu rozdělila do dvou a detailněji popsala jednotlivé děje. Například vysvobození Aelin, vyhnání Maeve z Doranelle a Dorian hledající třetí klíč v prvním díle. A v druhém pak cesty Manon a Crochanek, vyjednávání s vílami a vlky z Terrasenu, cesty vojska khaganátu, bitva u Orynthu,... Celkově jsem si sérii zamilovala, tato kniha mě ale mírně zklamala. Občas se postavy chovaly dost podivně, celkově dějová linka Maeve mi přišla naprosto přitažená za vlasy - nejdříve se nechá vyhnat z Doranelle a pak se nechá napálit Dorianem, na konci je ale schopná udržet na kolenou všechny tři vílí válečníky a Aelin jako by o nic nešlo. Aelinin odpor k tomu nechat Doriana aby podstoupil oběť a ukoval zámek za ní mi přišel absolutně šílený - neměla problém nechat těhotnou Yrene aby bojovala s Erawanem kdyby to znamenalo že zachrání Terrasen. Jsem ráda že oba nakonec přežili, logicky by ale dávalo smysl kdyby si Aelin ponechala svou moc i život pro poslední bitvu. A Gavriel nemusel zemřít. Tak, toť asi vše.

16.09.2021 3 z 5


Věž úsvitu Věž úsvitu Sarah J. Maas

Na začátku této knihy jsem trpěla… chtěla jsem okamžité odpovědi a okamžité řešení po dočtení Říše bouří. Pak mě ale svět jižního světadílu okouzlil. Byl to nádech, klid po mnoha dílech napětí. Ne, nebyl to nudný příběh, byl plný barev, nádhery, občasného strachu a uklidnění. A teď už zbývá jen poslední díl který
bude jistě pravým opakem. Kniha do této série jistě patří, je připomínkou toho za co všechny postavy budou v Království popela bojovat.

02.09.2021 5 z 5


Den Trifidů Den Trifidů John Wyndham (p)

Kniha začala slibně, pokračovala zajímavě a skončila velice uspěchaně a místy až nelogicky. Pokud někoho zaujala myšlenka této knihy, doporučuji knihu velice podobnou a (z mého pohledu) mnohokrát lepší: Válka s mloky od Karla Čapka.

28.03.2021 3 z 5


Zrcadlový muž Zrcadlový muž Lars Kepler

Bravo, opět kniha která nepustí a čtenáře na konci vyplivne s pocitem že dalších pár let čekání na další díl bude nesnesitelných.

13.02.2021 5 z 5


Království Království Jo Nesbø

Neobyčejně obyčejný příběh s typickým Nesbovským nádechem - s prvky pro něj typickými, zároveň ale často vyváženými humorem hlavní postavy, která tak nějak připomíná Harryho Holea akorát na druhé straně zákona.
Kniha měla rozhodně pár nudnějších pasáží, většinou se ale jednalo o děj co člověka nepustí i když se vlastně tolik “neděje”. Doporučuju.

18.01.2021 5 z 5


Spasitel Duny Spasitel Duny Frank Herbert

Zklamání.

14.10.2020 1 z 5


Duna Duna Frank Herbert

Po dočtení třetí knihy této série se vracím sem, abych varovala ostatní. Pokud jste se ponořili do světa Duny a pokud jste si ho zamilovali pro jeho propracovanost a naprosto uchvacující příběh, nečtěte další díly... Jedná se o chabý odvar toho prvního.

Vraťme se ale k této knize. Duna je legendární (a mám pocit že i její zfilmovaná verze 2021 bude legendární), zaujala mne hned od začátku a její děj není jen hromada sci-fi bez spojitosti s naší realitou... právě naopak, v knize je tolik pasáží které přímo souvisejí s tím jak náš svět vypadá a kam se pomalu sune. Autor propojil velice dovedně ekologii, dramatický příběh a mystično a stvořil něco, co je stále i po tolika letech aktuální a přitažlivé pro mladou generaci tohoto století. Dávám pět hvězd.

14.10.2020 5 z 5


Třetí oko Třetí oko Lobsang Rampa (p)

Kniha mě zklamala. Hluboce.
První stránky jsem četla s nadšením nad tibetskou kulturou, postupně ale ve mně narůstaly pochyby o pravdomluvnosti autora knihy. Rozhodla jsem se ale pokračovat, myslela jsem si že Lobsang Rampa JE Tibeťan a byla jsem připravená věřit či nevěřit některým věcem podle vlastního úsudku a nevinit autora. Jaké to bylo zdrcující zklamání, když jsem objevila (na internetu! Jelikož v úvodu knihy nebylo o BRITSKÉ literatuře NIC) že autor je Brit, nikdy v Tibetu nebyl a Lobsang Rampa je smyšlený.
Od té chvíle jsem měla problém pokračovat, nemohla jsem si zvyknout na to, že vše v knize je smyšlená fikce a nic z toho nejsou prožitky tibetského chlapce.
Ke knize se už asi nikdy nevrátím. Nemohu se přenést přes to, že mi od začátku lhala.

03.08.2020


Zahradníkův rok Zahradníkův rok Karel Čapek

Doporučuji číst knihu ve vlaku, na zahradě, v klidu a pohodě. Čapek umně, místy vtipně, místy vážně, popisuje rok zahradníka. Pokud jste kdy něco pěstovali, je tato knížka humornou klidnou četbou pro vás :)

„Budoucnost není před námi, neboť je už tady v podobě klíčku; je už mezi námi; a co není mezi námi nebude ani v budoucnosti. Nevidíme klíčky, protože jsou pod zemí; neznáme budoucnost, protože je v nás." - Karel Čapek, Zahradníkův rok

09.07.2020 5 z 5


Světlá komora Světlá komora Roland Barthes

Ke Světlé komoře se budu jistě v budoucnu vracet, abych si osvěžila mnohé z autorových myšlenek, které i po tolika letech zůstaly aktuální a přesné. A abych pochopila pár pasáží, jejichž význam mi zatím zůstal skryt.

21.06.2020 5 z 5


Věž vlaštovky Věž vlaštovky Andrzej Sapkowski

Nevadilo by mi, kdyby autor dal Ciri brusle a led častěji.

21.06.2020 5 z 5


Paní jezera Paní jezera Andrzej Sapkowski

(SPOILER) Paní jezera tedy ukončila svůj příběh? Kde? Kdy? A proč zrovna tam a proč zrovna v té chvíli?
Kniha nabízí více otázek než odpovědí, celý díl se oproti předchozím dílům podivně vlní v autorových pokusech dovléci postavy k jejich konci. Konečný pokus o vysvětlení všech předchozích událostí zájmy jediného mocného císaře mi přijde poněkud zjednodušený. Císaře, který měl vše od počátku naplánované a který zradil a zabíjel a podváděl, aby ke konci nebyl schopen vzít si ženu kvůli které to vše udělal...?
Kniha byla rozvleklá, popsala smrt snad každé drobné postavy a jediné co nedokázala popsat byl konec tří lidí (Yen, Geralta a Ciri), kteří zmizely do podivně zamlženého “konce”. Nežádám o “a tak žili šťastně až do smrti”, nicméně zakončení kde jsou postavy rozházené v čase a prostoru, kde jedni slaví svatbu s mrtvými a druzí cestují na dvůr krále Artuše, mi do duše klid nedodalo. Všechny knihy až na tu poslední byly krásnými cestami do světa A. Sapkowskeho. Ta poslední by potřebovala ohraničit bariérou mezi světem fantasie a našimi dějinami. Nevadí mi nalézat v činech postav činy reálných lidí (právě naopak), je ale nepříjemné dostat od autora “facku” pokaždé, když ze světa elfů a trpaslíků člověk spolu s Ciri skočí do vlastních dějin a je nucen se probrat z příběhu o Cirille z Cintry a Geraltovi z Rivie.

20.06.2020 3 z 5


Křest ohněm Křest ohněm Andrzej Sapkowski

Přečteno jedním dechem. Svět Zaklínače mě nepřestává překvapovat. Příběh se rozvětvuje s každou stránkou a já netrpělivě čekám na víkend abych zjistila, co se stane dál v další knize této ságy.

27.05.2020


Meč osudu Meč osudu Andrzej Sapkowski

Až na konec, který je bezpochyby "spoilerem" konce série mě kniha nadchla, otevřela mi dveře do krásného fantasijního světa a na pár dní (tak "dlouho" mi trvalo knihu přečíst) mě z něj nepustila. Doporučuji všem co se chtějí vydat na dobrodružství a uniknout do světa kde nic není nemožné. Co víc říct? Další díl, prosím.

15.05.2020


Alias Grace Alias Grace Margaret Atwood

Na Alias Grace mi nakonec stačily pouhé dva dny. Kniha Vás vtáhne do dechberoucího vyprávění Grace a nepustí Vás ani na vteřinu... Potápíte se s ní do jejího dětství, vidíte krásy přírody a hrůzy společnosti jejíma očima. Zažíváte krásné chvíle i utrpení, vzpomínáte i zapomínáte s ní. Je vinná či nevinná?
Autorka bravurně vplouvá do historie, odkud nám vytahuje svou verzi Grace Marksové. Vřele knihu doporučuji.

21.10.2019 5 z 5


Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět Jonas Jonasson

První kniha o staříkovi byla s humorem a politikou z minulosti, tato kniha je stále s humorem, ale tentokrát politikou současnosti. Kdo vývoj sleduje, nasměje se při čtení více než dost. Autor bravurně a humorně shrnul dobu, ve které žijeme.

17.10.2019 5 z 5


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

Jde o takovou tu knihu, kterou přečtete jedním dechem, ale zároveň vám nikdy nedojde dech napětím - jste v klidu, v pohodě, užíváte si každou stránku s nadhledem stoletého staříka (který je taky v klidu a v pohodě).

04.10.2019 4 z 5


Betonová zahrada Betonová zahrada Ian McEwan

Šok a znechucení.

17.03.2019