ReziEngli ReziEngli komentáře u knih

☰ menu

Šach a mat Šach a mat Ali Hazelwood

Moje oblíbená Ali v plné síle!

Ačkoliv Šach a mat jsou oproti jiným knihám, co u nás vyšly, young adult věkovka, stále si to zanechává Aliin styl vyprávění, který naprosto miluju. O světě šachů vůbec nic nevím a spousta pojmů pro mě byla velkou neznámou, ale i přesto jsem si užívala příběh písmenko po písmenku.

Mallory mi sice chviličkama přišla až protivná, pitomá a hloupá, ale vzhledem k jejímu životnímu osudu to bylo pochopitelné. Navíc jí někdo krásně nastavil zrcadlo, aby si to všechno uvědomila :) Ale přesto, nést na svých bedrech tak velké břemeno, jaké nesla Mallory - to muselo být hodně těžké. Starat se o své dvě sestry a nemocnou maminku, po tom co otec umřel? Vydělávat a nejít kvůli tomu na vysokou? A oproti tomu Nolan, světová jednička v šachu, který se po tom, co mu Mallory uštědří nepěknou prohru, začne zajímat o tuto dívku, navštíví ji u ní doma a sní několik porcí sekaný :D (já se omlouvám, ale mě tahle pasáž přišla hrozně vtipná - přijdete k někomu cizímu domů, a cpete do sebe sekanou :D )

Samozřejmě, je to young adult romance, všem nám dojde, co se mezi těmi dvěma v knize stane. Nicméně oproti Hypotéze nebo Hlavě je tu sex popsán jen hodně okrajově, což mi přijde dobře. Co se týče jiných postav, moc mi upřímně neseděla postava Easton - já nevím, nejlepší kamarádka a neodepisuje na zprávy i několik týdnů? Vím, myslela si, že o ni Mallory už nestojí, ale prostě ... nejlepší kamarádky by si měly psát. A Mallory jí psala.

MILUJU knihy od Ali Hazelwood a budu to pořád opakovat. Netrpělivě budu vyhlížet další knihy!

25.03.2024 5 z 5


Všechny malé zázraky Všechny malé zázraky Jennifer Niven

Tahle knížka mi ležela v knihovně opravdu hodně dlouhou dobu. Koupila jsem si ji tenkrát těsně po vydání, ale vlastně jsem se k ní nikdy nedostala. Až teď, když jsem o ní viděla video na Tiktoku u slečny, která ji označila za jednu z nejlepších knih. Začetla jsem se a na konci knihy mně kniha vyplivla zmuchlanou, zlomenou, zničenou. I když je to young adult kniha, doporučuji ji úplně všem. Měli by si ji přečíst všichni. Měla by se stát povinnou četbou na školách. Mělo by se o ní co nejvíce mluvit. Věnuje se zajímavým tématům, jako jsou hledání sebe sama, bipolární porucha, první láska, škola ... Autorka zde vypsala svoji duši (kdo četl její poznámku na konci knihy, tak pochopí, jak to myslím) a zlomila srdce tisícovkám čtenářů po celé Zemi. Violet si takový konec knihy rozhodně nezasloužila, po tom čím si prošla, ale tak nějak zároveň cítím, že to bylo očekávané. Stává se to. Je to život. Život, ve kterém lidi přicházejí, a odcházejí. Miluju tu knihu a zároveň ji nenávidím. Viděla jsem i film, ale ten ani zdaleka nedosahuje kvalit této knihy. Tahle kniha je prostě jedinečná. Někdo jí přirovnával ke knize od Johna Greena "Hvězdy nám nepřály". S tímhle přirovnáním souhlasím a nesouhlasím. Ano, objevuje se tu pár teenagerů, kteří mají vlastní problémy, ale oproti Hvězdám jsou Zázraky propracovanější a surovější. Určitě si ale velice brzy dám re-reading a vezmu si i lepíky a budu si lepíkovat citáty a oblíbeně pasáže. Tahle kniha si to zaslouží. A musím říct, že mně dost nakopla k tomu přečíst si něco od Virginie Woolf, která je v této knize hojně zmiňovaná.

22.03.2024 5 z 5


Poloviční král Poloviční král Jan Hamouz

#audiokniha - Tak tohle mně hodně bavilo! Sice, jak už bylo párkrát řečeno, to obsahuje několik takových hlušších míst, až vycpávkových bych řekla, při kterých jsem se lehce nudila, a je tam strašně moc jmen a různých názvů, takže jsem si při poslechu musela stejně k sobě vzít papírovou verzi, abych se mohla podívat na nějaké jméno a trošku se v tom zorientovala (musím říct, že mi v tom trošku chyběla mapa!). Ale jinak je to za mně hodně povedená fantasy, strašně jsem si oblíbila Trat'Hyse a trošku nesnáším autora za to, jaký osud mu připravil! Ale to je prostě úděl literatury, nikdy nevíte, co se s vaší oblíbenou postavou stane :-) Hrozně mně překvapila dějová linka "na moři" s postavou Garra, ten mi byl hned po Trat'Hysovi nejblíž. Naopak mně moc nebavila dějová linka okolo Lheiwen, nevadila mi vyloženě, jen mi přišla nudnější oproti ostatním dějovým linkám. Ale musím smeknout před autorem, jak skvěle dějové linky, které spolu zdánlivě vlastně vůbec nesouvisely, dokázal pěkně a smysluplně propojit. Kapitoly jsou tu tak středně dlouhé - ani krátké, ani dlouhé, ale styl vyprávění je naprosto skvělý. V audioknize to ještě podtrhává hlas Vojty Hamerského, který má sympatický hlas, který se dobře poslouchá, nezadrhává se a je mu dobře rozumět. Doufám, že pokračování pod názvem Třetí ucho taky namluví Vojta :-)

19.03.2024 4 z 5


Metro 2033 Metro 2033 Dmitry Glukhovsky

Tak můj velký sci-fi rest konečně "pokořen" co se týče prvního dílu. Na jednu stranu naprosto chápu, proč můj manžel v tom našel naprostou fascinaci, na druhou stranu já osobně jsem se se čtením maličko trápila. Neříkám, že mně to vyloženě nebavilo, ale na můj vkus je v té knize až příliš mnoho jmen, názvů a pojmů - a to jsem přečetla Marťana a Spasitele od Weira, které obsahují ještě technické parametry vesmírných lodí atd. Ale co se Glukhovkymu musí nechat, je že umí fakt dobře vyprávět. Nedávno jsem četla jeho novinku - Stanoviště, od které zatím mám jen první díl, ale určitě nezůstanu jenom u něj, a pořídím si další díly. Přišlo mi, že Stanoviště bylo takové ucelenější, srozumitelnější bych řekla? I když se více opíralo o fanatismus ... ale stejně jako série Metro se odehrává "v podzemí" :-) Co se týče Metra, trošku mi tu vadili někdy až hrozně dlouhé kapitoly, hlavně takové ty vycpávkové popisy, určitě by se to dalo trošičku "seškrtat".

Ale Metro 2033 je hrozně specifické, až vlastně dobře propracované. Jen složité. Člověk si musí na tu přemíru pojmů a jmen zvyknout, aby se dokázal dobře zorientovat v příběhu. Ale jo, vlastně mně to bavilo, i když jsem v tom byla strašně pomalá :D Navíc jsem prokládala audioknihu ebookem, protože na manželovy knihy se neodvažuji sahat :D

Určitě budu v sérii pokračovat, proto mně to zajímá, jak to bude dál s Arťomem, hlavně mně zajímá, co se stane se stanicí VDNCH, se strýčkem a dalšími obyvateli této stanice - zda se je podaří zachránit!

11.03.2024 4 z 5


Královna – Na cestě k trůnu Královna – Na cestě k trůnu Eva-Maria Bast

Tak tohle mě fakt bavilo! Skvělá kniha o Alžbětě a Philipovi, o tom co bylo před tím, než se stala královnou. Autorka umí rozhodně dobře vyprávět! Má to kratší kapitoly, díky čemuž kniha poměrně svižně ubíhá. Zaujala mně tu spousta informací, jako například že Alžběta byla za války automobilovým mechanikem nebo že během její svatby polovina paláce hledala svatební kytici. Rozhodně mohu doporučit například čtenářům Alison Weir, i když na rozdíl od jejích knih tu nejsou tak sáhodlouhé popisy, na které je Alison expert. Autorka na konci v doslovu vyjmenovala těch pár věcí, které v příběhu upravila oproti skutečnosti. A po dočtení mám chuť na re-watching The Crown!

05.03.2024 5 z 5


Těla Těla Klára Vlasáková

#audiokniha - No, myslím, že nebudu úplně cílovka knih paní Vlasákové. Tím neříkám, že kniha Těla byla špatná, to ne! Napsaná je velice dobře. Jen mně bohužel nesedla. Ale interpretace audioknihy byla skvělá!

Jedná se o knihu vyprávěnou ze dvou perspektiv - matky Marie a dcery Rózy. Celá kniha je věnovaná mateřství, svému místu v životě, ale i tématům jako stáří, smrt atd. Větší část tu vypráví Marie, která zprvu funguje jako hlídání dětí, ale posléze se přesměruje na péči o staré a nemocné lidi.

Kniha mi přišla zprvu hodně dobrá (až na ten začátek!), ale postupně bylo téma pochmurné. Možná se k autorce v budoucnu vrátím, ale prozatím její další knihy zkoušet nebudu.

27.02.2024 3 z 5


Můj první tanec Můj první tanec Nicola Yoon

Jo, tak tohle nebylo vůbec špatné čtení. Je to klasická zaláskovaná young adultovka. Zaujala mne zvláštní schopnost Evie, docela mi sedly i ostatní postavy. Jen už pro tohle nejsem cílovka, a to čtu young adult běžně, ale tohle bylo takové to sladké, lehce naivní. Co mě ale zklamalo, tak navzdory názvu knihy se tu tanec řešil docela málo a spíše se řešila láska, vztahy atd. Což na jednu stranu chápu, ale tanec tu byl lehce upozaděn. Konec mi přišel otevřený, docela by mě zajímalo, jestli bude pokračování? Nebo to byl záměr autorky?

Celá kniha je rozdělena do spooousty krátkých kapitol, díky čemuž příběh utíká docela rychle, některé kapitoly byly čistě třeba jenom konverzace přes smsky, za mě zajímavé zpestření, takovéhle prvky mám v knihách docela ráda :) Někomu by ale mohly příliš krátké kapitoly naopak vadit, takže rozhodně bych nad tímhle popřemýšlela, než se pustíte do čtení.

Ale za mě hodně hodně dobrá kniha, jsou to hodně silné 3 hvězdy, spíše tak 3 a půl! :)

20.02.2024 3 z 5


Kateřina Howardová: Nevěrná královna Kateřina Howardová: Nevěrná královna Alison Weir

Kateřina Howardová mi už od začátku byla extrémně nesympatická. Hrozně naivní holčička, která moc brzy a moc rychle propadla hříšným hrátkám a rozkoším. Navíc nedokázala přijmout to, co se jí naskytlo, a chtěla víc a víc. Strašně mě štvala a za svůj osud si mohla jen a jen ona sama. Na konci se projevila jako hysterka :D Tady dávám jenom 4 hvězdičky místo obvyklých pěti a omlouvám se autorce, ale Howardová byla fakt protivná.

17.02.2024 4 z 5


Světlo a stíny Světlo a stíny Leigh Bardugo

Dočteno. Co k tomu říct? Asi nejsem už cílovka, protože mi to přišlo jako hodně těžký průměr. Hlavní hrdinka Alina mi vůbec nepřirostla k srdci, naopak mě dost bavil Temnyj, i když je vlastně za "zloducha". Měla jsem dost problém se vůbec začíst, do poloviny jsem trochu trpěla, druhá polovina knihy už byla v pohodě. Sice má autorka docela čtivý styl psaní, ale charaktery postav mi přišly takové ploché, málo popsané. Nicméně v sérii i tak pokračovat budu.

11.02.2024 3 z 5


Vévoda a já Vévoda a já Julia Quinn

3,5 hvězdiček - Tohle bylo moje druhé přečtení Vévody a já, prvně jsem to četla hned po vydání, ale nikdy se nedostala k dalším dílům. Nedávno jsem zkoukla první sérii seriálu a musím říct, že mi seriál asi sedl o maličko více, než kniha. Nevím proč, ale dialogy v knižní podobě mi přišly takové začátečnické, nepromyšlené, hrozně ploché. Ale zase na druhou stranu je vidět, že se seriál dost držel knižní předlohy, protože je tu všechno, co se objevilo v seriálu, a i něco navíc. Nicméně, jdu se hned vrhnout na druhý díl.

06.02.2024 3 z 5


Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Matthew Perry

Jelikož biografie moc nečtu, tak nějak nevím, co k tomu říct :D Celá kniha je plná typického Chandlerovského humoru, jaký známe právě ze seriálu Přátelé, ale také je plná deprese, smutku a bolesti. Přesto se ale četla poměrně dobře, i když poslední třetina knihy byla taková vleklejší, pomalejší, a strávila jsem s ní nejdéle času.

"Závislost je jako Joker. Nechce nic jiného, než aby celý svět pohltily plameny." (mezihra Díry, str. 189)

Ale dozvěděla jsem se o Matthewovi zajímavé věci, měla jsem i tendenci si googlit některé lidi zmíněné v knize, nebo třeba filmy a seriály. Co mě ale zasáhlo, byla část hned na začátku knihy, kde Matthew psal: "Jestli chcete, můžete to, co se chystáte číst, považovat za vzkaz ze záhrobí, z mého záhrobí." Jsem si jistá, že by nebyl překvapený, že se k jeho knize spousta čtenářů dostala právě až po jeho smrti - nejsem výjimkou.

Nejsem si jistá, zda bych knihu někdy v budoucnu četla znovu, ale nyní toho, že jsem si ji přečetla nelituji, i když jsem k jejímu přečtení dostala až po jeho smrti.

Měj se tam nahoře hezky, Matthew!

05.02.2024 4 z 5


Všichni dobří lidé Všichni dobří lidé Ashley Flowers

3,5 hvězdičky - Hm, nebylo to vůbec špatné. Klasický thriller, akorát tím, kdo odhalí všechno info, je novinářka. Ale jako jo, souhlas s tím, že story jako taková obsahovala dost děr a nelogičností a konec byl teda useknutý dost.
Obecně teda moc nedávám knihy, které se týkají dětí a násilí na dětech, ale tohle bylo dobré a přečetla jsem to docela rychle.

30.01.2024 3 z 5


Balada o ptácích a hadech Balada o ptácích a hadech Suzanne Collins

Dočteno. Musím říct, že jsem tuhle knihu trošku protrpěla. Asi mi hodně uškodilo, že jsem od ní měla velká očekávání. Původní trilogii Hunger Games miluju, a těšila jsem se, že se do toho světa prostřednictvím Balady vrátím. Ale bohužel nadšená jsem byla opravdu jenom chvíli, zbytek knihy jsem spíš trpěla. Dle mého by ta kniha mohla být o dost kratší, proškrtaná. Vůbec mi nesedly ani hlavní postavy, jediná která mě jakž takž bavila byl Coriolanus, a to hlavně kvůli jeho myšlenkám. Naopak Lucy Gray mě celou knihu příšerně štvala.

Je to fakt škoda, ale ke knize se v budoucnu vracet nebudu. Jednou stačilo, ráda zůstanu jen u původní trilogie.

30.01.2024


Vzpomínky na něj Vzpomínky na něj Colleen Hoover

Nečetla jsem toho od Colleen moc, jen pár knih, ale musím říct, že Vzpomínky na něj mi přišly zatím jako nejlepší kniha od ní. Ačkoliv jsem byla zhruba do poloviny knihy rozpačitá z Ledgera a úplně jsem mu nevěřila, že to s Kennou myslí vážně a spíš jsem tak nějak předpokládala, že to dělá jen aby se jí pomstil za Scottyho smrt, postupem času jsem poznala, že jsem se v něm hrozně mýlila. No a konec knihy, tak tam i pár slziček ukáplo. Krásná kniha, hodně smutná vlastně, hodně depresivní, ale s dobrým koncem. A jak autorka píše v doslovu, líbí se mi že to není situované do konkrétního místa. Vlastně v celé knize nenajdete název města. Colleen v doslovu píše, že to udělala záměrně, protože holek a žen jako je Kenna, chodí po světě spoustu.

Krásná kniha, moc doporučuji a zařazuji na seznam TOP knih!

25.01.2024 5 z 5


Klan Rudé lišky Klan Rudé lišky John Flanagan

Po půlroční pauze jsem se vrátila k této sérii, abych ji dočetla. Klan Rudé lišky mě bavil více, než předchozí díl, ale hrozně moc mi tu chyběl Will a Halt. V celé knize sledujeme vlastně pohled dvou stran - Maddie a Gilana s Horácem. Na jedné straně se mladá učeňka snaží "zabít" čas doma na hradě Araluenu, a na druhé straně se hraničář Gilan a Madiinin otec Horác vydávají prozkoumat zvěsti o Klanu Rudé lišky. Co mě lehce popudilo, byl hodně otevřený konec, což já zrovna moc nemusím, i když chápu, že je to série, a je to lákačka na další díl. Ale přijde mi tak od toho jedenáctého dílu, že to autor už nějak začíná moc natahovat. A to mám před sebou další 4 díly! Hlavně jsem byla zmatená z posádky Volavek, která by teda údajně měla mít vlastní knižní sérii? Takže to autor nějak propojuje dohromady? V předchozích knihách o nich nebyla ani zmínka, zjevili se tu náhle bez upozornění. Začíná v tom být lehce chaos. Ale i tak se chystám pokračovat, nemám ráda nedočtené série, i když už to postrádá takový ten drive, co to mělo dřív, když byl Will ještě učněm.

13.01.2024 4 z 5


Srdcem proti zdi Srdcem proti zdi Mariana Zapata

Tomu říkám produktivní odpoledne. Jsem si sedla po práci do křesla se čtečkou, a vylezla z něj o 3 hodiny později - přečetla jsem 70 procent knihy a tím ji dočetla!

Tahle kniha mi přišla o chlup lepší, než Kulti, kterou jsem od autorky četla loni v létě v Bulharsku. Líbilo se mi, že tady není nijak kladen důraz na "sexuální napětí mezi postavami" atd, ale jejich vztah se opravdu vyvíjí od začátku. Sice to začíná něčím, co by asi nikdo nečekal, ale ...

V téhle knize mi sedly snad všechny postavy, i když popravdě - lehce skeptické jsem byla vůči Vanesse, hlavní hrdince. Trošku mi trvalo, než jsem si k ní našla cestu, ale bylo to fakt krátké čekání. Za to k Zacovi jsem našla sympatie prakticky okamžitě. U Aidena to bylo tak do poloviny knihy :D Ale tak je to bručoun, u těch to vždycky trvá déle!

Tohle mě fakt bavilo! A to jsem se bála, že mi autorčiny knihy spíš nesednou, po tom co jsem viděla recenze, že v jejích knihách jde spíš o toxické vztahy atd. Ale musím říct, že po dvou knihách zjišťuju, že mě její tvorba fakt baví :)

Už teď přemýšlím, do jaké její knihy se pustím - nějaké tipy? :)

08.01.2024 4 z 5


Kam odcházejí sny Kam odcházejí sny Petra Fido

#spolupráce - Recenzi píšu hned po dočtení, takže jsou to čisté, surové pocity hned po dočtení knihy. Tohle se mi dost líbilo. Zajímavý thriller o ruské mafii, mladé lásce a závislostech. Docela dobře to ukazuje, že člověk by si s mafií fakt neměl nikdy zahrávat, a že nemůžete v životě věřit ani svému nejlepšímu příteli.

Skoro celá kniha je psaná pohledem Erika, mladého sedmnáctiletého muže, kterého po týrání jeho otčímem umístí do dětského domova, odkud se dostane ke své tetě a strýci. Zde poznává Natalii, svoji sestřenici.

Před očima se nám tu na 400 stránkách rozvíjí velice barvitý příběh mladé zakázané lásky, s příchutí ruské mafie, drog, alkoholu a tajemství. Co bych autorce možná lehce vytkla, jsou místy až rozvleklé popisy a myšlenky, které mi místy přišly lehce nudné, ale tak chápu, že to dnes už patří skoro ke každé knize. Nejde mít činy nabušenou knihu v takovém rozsahu :D A dále teda jedna větší výtka - moc se mi nelíbily ruské konverzace přepsané do češtiny, protože i když jsem na základce ruštinu měla, tak už je to nějaká doba a některá slova mi nedávala vůbec smysl. Asi bych pro příště volila klasicky jenom češtinu, i když šlo o rusky mluvící postavy.

Co se mi ale naopak moc líbilo, byly deníkové zápisky Erika, a později i Natalie. I když jsem teda tak nějak tušila, jak kniha skončí, bylo mi na konci tak nějak smutno? Možná jsem v hloubi duše doufala, že konec přece jenom bude trochu jinak.

Ale jinak knihu hodnotím velice kladně, a určitě ji můžu doporučit dál :) Autorce moc děkuji za poskytnutí e-knihy k recenzi a těším se na její další počiny, protože tahle její prvotina byla fakt dobrá :)

06.01.2024 4 z 5


Kostischrány Kostischrány Emily Lloyd-Jones

Na začátek roku 2024 jsem si nemohla vybrat lepší knihu! Kostischrány jsou tak skvělou morbidní fantasy, jakou jsem zatím ještě nečetla! Úžasně vykreslené prostředí, tématika, hlavní hrdinka ... Co ale musím říct, je že jedna poměrně důležitá scéna v příběhu mi připomněla film Nekonečný příběh. Nechci to tu psát úplně dopodrobna, ale věřím, že ti co knihu četli/právě čtou mi dají za pravdu, až k té dané scéně přijdou. Ale bože, tohle je tak skvělá kniha! Hodně dobře se to četlo díky kratším kapitolám. Rozhodně mohu doporučit!

03.01.2024 5 z 5


Bojovnice slunce Bojovnice slunce P. C. Cast (p)

Musím říct, že dvojka se mi líbila snad ještě více, než trojka! Taková napínavější, dějově hodně zvratů, více popsaná místa v okolí a více informací ohledně kmenů a poutníků atd! Tahle série mě fakt baví a jdu se rovnou vrhnout na třetí díl!

27.12.2023 5 z 5


Pláňata Pláňata Petra Dvořáková

#audiokniha - No, tak nějak nevím, jak to uchopit. Od Dvořákové jsem četla Vrány a ty byly bravurní. A proto jsem se na její novou knihu moc těšila, měla jsem fakt hodně velká očekávání, ale ... Nechci říct, že jsem vyloženě zklamaná, Petra umí psát opravdu dobře, ale tak nějak jsem čekala poutavější příběh, více zvratů ... Tenhle příběh mi přišel takový nemastný, neslaný, vlastně se tam nic moc neděje, obyčejný život a obyčejní lidé. Vím, že tímhle asi půjdu proti proudu, protože kniha má jinak hodně dobré recenze, ale mě Pláňata moc nesedly a omlouvám se všem těm, kteří z knihy byli nadšení. Hodně mi ale dojem z knihy vylepšilo to, že jsem poslouchala audioknihu, která je namluvená více lidmi, a hlasy se dost střídají. Ale jinak kniha za mně takový lepší průměr. Znovu bych ji asi nečetla.

21.12.2023 3 z 5