Ellkarka Ellkarka komentáře u knih

☰ menu

Mysterium tremendum Mysterium tremendum Sebastian Rainer

Upřímně jsem nevěřila, když jsem zjistila, že tato kniha vyjde.
Žiju kousek od Horní Bečvy a teď v létě tam jezdívám na přehradu. Je úplně jiné kafe číst knihu z prostředí, které znáte na vlastní kůži.
Hodně jsem se v knize našla... Miluji umění. Obrazem, kterým se hlavní postava inspirovala, je umístěn v Kroměříži, kde jsem trávila v dětství každé prázdniny. Vidím teda knihu spíš zkresleně a sentimentálně, a kdybych prostředí neznala, vnímala bych ji jinak.
Zamilovala jsem si ji. Nemohla jsem se od ní odtrhnout, což se mi u knihy do takové míry nestalo. Popis krutých scén byl velice živě vykreslen a já zatínala zuby hrůzou. Jako bych vše viděla svýma očima.
Co se týče konce, čekala bych ho jiný. Upřímně jsem ho nepochopila, tak jak bych si přála nebo bych chtěla nějaké potvrzení, že jsem ho pochopila správně. Trochu Minefuck.
Co se týče kampaně a dokumentu. Přehnané. Zbytečně akorát knihu poškodila. Dvě osoby z dokumentu znám dokonce osobně a řekněme, že mám na to svůj názor.

22.07.2015 4 z 5


Když běhá žena Když běhá žena Alexandra Heminsley

Kniha mě bavila. Určitě mě naplnila ohromnou motivací, že jsem měla každou chvíli nutkání vyrazit samotná, hned a teď, na maratonský běh. Z knihy vyzařuje ohromná síla a radost. Měla jsem pocit jako bych běžela za samu autorku.
Ke konci jsou neocenitelné rady.

20.07.2015 5 z 5


Labyrint: Útěk Labyrint: Útěk James Dashner

Ke knize mě dovedl film.
Nápad se mi líbil a už předem jsem věděla, že v knize najdu mnohem propracovanější verzi a odpovědi na otázky, které se mi průběhu filmu naskytly. Kniha mi dala přesně to, co jsem od ní čekala. Četla se příjemně a věřím, že kdybych už neznala konec byla bych naptutá, jak kšandy. A pro někoho by se mi i zaleskly očka s příchozí slzou. Co nevidět se vrhám na další díl.

20.07.2015 5 z 5


Asylum Asylum Madeleine Roux

Řekla bych, že kniha naplnila to, co jsem očekávala. A že já toho ani moc neočekávala, jen klasickou americkou adult fantasy.
Příběh sice neustále hýřil dalšími zvraty a neočekávatelnými pohnutkami.. Ale na mě to působilo jako spatlanina. Někdy je míň, víc. Přišlo mi, že sama autorka se do toho zbytečně zamotala, jak chtěla, aby z knížky dýchala strašidelná atmosféra. Na mě to působilo až dětinsky.

23.06.2015 3 z 5


Podivuhodná cesta  fakíra, který uvízl ve skříni z IKEY Podivuhodná cesta fakíra, který uvízl ve skříni z IKEY Romain Puértolas

Větší absurditu jsem nikdy nečetla, ani nikde na ni nezarazila. Fantaskní zpatlanina, která se četla zatraceně dobře. Děj měl spád a kapitolky rychle ubíhaly. "Humor" tohoto typu není pro každého a mě samotné se dostával pod kůži postupně. Příběh mě neskutečně bavil a svou nepředvídatelností neustále překvapoval. Hlavnímu hrdinovi jsem i začala neskutečně fandit a oblíbila si ho.

16.05.2015 4 z 5


Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

Harryho obdivuju, už od svých šesti let z filmových pláten a teď ve svých patnácti letech jsem se konečně přesvědčila, že o něm musím poznat všechny ty knižní detaily, které film nemá šanci zachytit. A teď můžu konečně vítězně křičet: ,,Ano!" Protože příběh Harryho je to nejkouzelnější, co znám. Ano, i ve svém pubertálním věku se rozplývám a lichotím této pohádce, kterou jsem měla přečíst už dávno ve svým šesti letech.
Come to me other parts!

26.03.2015 5 z 5


Delirium Delirium Lauren Oliver

- Neobvyklé "postapokaliptické" prostědí, které se tak na první pohled nemusí zdát. Přísný režim a nová pravidla.
- Kniha byla příjemně čtivá, občas napínavá a hlavně zamilovaná. Mohli jste si přečíst nespočet momentů, které vás hřáli u srdíčka a nenuceně jste se uculovali. A povzdychovali, jak může být svět tak nespravedlivý.
- Taky jsem zaregistrovala, že se autorce vytýká, že se moc rozepisuje, jednoduše používá dlouhé popisy. Mně to nějak nevadilo a moc jsem si toho ani nevšimla, ale po uvažování se můžu k této vítce možná i trochu naklonit.
- Taky jsme se nemohli vyhnou ani šoku, který se konal na konci knihy. Mě málem urval srdce.

18.06.2014 4 z 5


Game Game Anders de la Motte

- Při přezdívce hlavního hrdiny HP jsem si nemohla pomoct a pořád si ji spojovala s Harrym Potterem. :D
- Překvapením taky může být, že sám autor Henrika nazval idiotem. No, něco na tom bude.
- Nezvyklý styl psaný. Byl vyprávěn ze dvou pohledů sourozenců. Knihu doprovázeli i e-maily, sms a tomu podobné. Pozor, to je ale ještě pořád jen lehké kořeníčko. Pořádné koření přichází s anglickými nadávkami, rádoby citáty a vsunutými větami v angličtině.

Knihu bych doporučila starším čtenářům, co mají rádi akci a napětí, které zde rozhodně nechybí.

18.06.2014 4 z 5


Zlý začátek Zlý začátek Daniel Handler

- Kniha se velice dobře a rychle četla. Má velké písmena a rozložení textu na stránku je minimální.
- Není určena jen pro mladé čtenáře. Je psaná s lehkostí, aby děj pochopili i ti nejmenší a zároveň pro starší čtenáře může být odlehčením a přitom zkoumat různé metafory a jinotaje.
- Skvělé čtení se kterým začít, když jste malý!

A bokem, ve filmu Řada nešťastných příhod byl Jim Carry v roli hraběte Olafa opravdu famózní!

18.06.2014 4 z 5


Cinder Cinder Marissa Meyer

Prvních pár stránek mi trochu trvalo, než jsem se zorientovala v novém technologickém světě, ale po sžitím s prostředím jsem se začala bavit. V určitých částech knihy se autorka pokoušela být i vtipná a občas se jí dokonce podařilo mě rozesmát. První zklamání mě ale zasáhlo už na 44 straně, kdy jsem už věděla podstatnou část konce. Upřímně jsem si říkala, jestli to stojí za to číst dál.

Přesto mě čtení bavilo a postupně se začalo vynořovat spousty zajímavých okolností. A překvapivě bylo i poslední sto stran zatraceně napínavých.

18.06.2014 4 z 5


Já legenda Já legenda Richard Matheson

Můžu s klidem říct, že to nebylo zrovna špatné. Bylo to chvílemi dojemné, chvílemi se člověk vžíval do světa, kde si musel vystačit sám se sebou a bojovat o přežití a hlavně, aby vůbec měl ještě chuť do toho života. Na konci se člověk zase mohl zamyslet nad fungování tohoto světa, takže můžu říct, že mi tahle kniha opravdu něco dala. Ale vláčelo se to, aspoň ze začátku, než se to trochu rozhoupalo a celkově to nebyl zrovna můj šálek kávy. Novely, co následovali jsem přečetla snad tři. Jednoduše se mi už do toho nechtělo, když jsem měla to hlavní za sebou.

18.06.2014 2 z 5


Návnada Návnada Kent Messum

Skvělá "relaxace". Až neuvěřitelné napětí propletené jednotlivými scénami a když už si myslíte, že všechno skončí, začne to být ještě víc napínavé a znovu dokola. kniha se mi opravdu líbila a pro milovníky hororů ji vřele doporučuji. Knížka je poměrně malá a rychle se čte. Navíc vám poskytne skvělý pohled na odlišný svět. A potvrzuje se pravidlo, že by jste neměli dávat na vzhled knihy! :D

19.03.2014 5 z 5


Amy a Roger: Na cestě Amy a Roger: Na cestě Morgan Matson

Kniha se mi líbila, zbožňuji cestování, poznávání nových míst a lidí, cítit tu atmosféru, co z toho všeho hluboce dýchá. Možností realizovat takové převratné výlety a ještě někam mimo kontinent moc není.

16.03.2014 4 z 5


V pasti V pasti Michael Northrop

Něco mi brání napsat, že je jako ze skutečného života, nepřišlo mi to vysloveně třeba kýčové, ale dýchala z toho ta americká jednoduchost pro příběhy na jedno brdo! Je to vyloženě oddechovka pro mladší, ale ať jenom nekárám, tak se četla velice rychle, pokud jste ji ovšem neodložili, to pak ne a ne na ni sáhnout.

16.03.2014 2 z 5


Monument 14 Monument 14 Emmy Laybourne

Knihu hodnotím opravdu čtivě. Já jsem se u čtení moc bavila. Jednoduše je napěchovaná příběhem. Konec byl dá se říct otevřený. Možná pro někoho šokující. Já jsem si prostě zase jen vzdychla a řekla: ,,Vypadá to na další díl!"

01.02.2014 4 z 5


Marzi 1984-1987 Marzi 1984-1987 Marzena Sowa

Je těžké říct, že by se mi zrovna líbila. Jednoduše řečeno nic a všechno. Za mě bych knihu zařadila k oddechovému čtení. Není to nic náročného a někteří z vás to možná přečtou co by dup. Nebo jako já, zavadí o tuhle knížku, když už neví, co by. Celkově knihu hodnotím ale kladně.

23.01.2014 4 z 5


Chladné ostří Chladné ostří Franziska Gehm

Nějak čtivé to nebylo, i když se toho odehrávalo celkem dost. Konec mě úplně zarazil. A musím říct, že příběh byl zakončený pěkně. Myslím, že mi tím i změnil pohled na knihu a nechala jsem se jím ovlivnit na hodnocení.

13.01.2014 4 z 5


Ten, kdo stojí v koutě Ten, kdo stojí v koutě Stephen Chbosky

Drogy a mládež v Americe za 90. lét. Toto asi nebyl úplně můj šálek kávy. Četlo se mi to pomaleji, než jsem myslela. Přesto se mi kniha líbila, svým vlastním způsobem, ale chybělo mi tam určité napětí nebo nějaké vzrušení nebo jsem si ho snad ani nevšimla. Už teď můžu říct, že se těším mnohem víc na film.

04.01.2014 3 z 5


Zabijáci úsvitu Zabijáci úsvitu Darren Shan (p)

Tak tolik šoků a nervových zhroucení v jedné knize jsem ještě nezažila. Slzičku jsem sice neuronila, ale tolik napětí jsem nezažila snad nikdy. Shane ty pometlo, to mi nedělej!

20.12.2013 5 z 5


Procitnutí Procitnutí Petr Kopl

Tleskám, konečně něco z rodného prostředí.
Příběh se ze začátku ubírá klasickým stereotypem. Šikanovaný, osamělý kluk zemře a začne vám vyprávět příběh. Jo, to známe, už v tolika podobách.
Měli bychom dávat šanci i českým autorům.
Myslím si, že neprohloupíte, když si komiks přečtete.

17.11.2013 4 z 5