Arya26 Arya26 komentáře u knih

☰ menu

Zlatá značí osud Zlatá značí osud Sára Vůchová

Absolutně jsem netušila, co od této nové knihy čekat. Recenze zatím na tuto knihu moc nevycházejí, slečna autorka mě ale velmi zaujala v podcastu Knižní klub. Je velmi sympatická, a tak jsem se rozhodla dát její knize šanci a podpořit vydání jejich dalších knih koupí výtisku a neudělala jsem chybu. Nejdřív jsem měla trochu problém zorientovat se v postavách. Mátly mě popisy postav (mourek, mainský mývalý, bílá kočka..) jednodušší by bylo zorientovat se ve jménech, ale když jsem si jednotlivé popisy přiřadila k daným jménům postav, vše šlo jak po másle a začetla jsem se do tohoto fajn oddechového příběhu. Cením také to, že Veerle není typická teen hrdinka. Je jí 19 jako mě a taky začíná studovat VŠ (hurá, fantasy dobrodružství vás nečeká jen ve sladkých 16). Řeší už dospělejší problémy a je docela od rány a nenechá si všechno líbit (ano consent je všechno :D). Co se týče ostatních postav, jsou sympatické, dobře popsané a nejsou to jen nějaké ploché figury. Tento díl vnímám spíš jako takový úvod do světa heathwayských koček. Doufám, že se dočkáme co nejdřív vydání dalších dílů, jinak mě ten konec zabije. Akutně potřebuji vědět, jak se situace s Veerle bude vyvíjet dál :D

17.09.2021 5 z 5


Červený drak Červený drak Thomas Harris

Tomuhle se říká super thriller. Harris umí skvěle vystihnout charaktery svých postav a toho si na něm cením. Ten konec mě dostal, nemyslela jsem, že to takhle dopadne. Měla jsem divnou předtuchu ,,Tohle je všechno?!´´ a nakonec ,,BUM!´´ Mohla tam být víc Lectera, to je asi jediná výtka.

21.12.2017 5 z 5


Hannibal - Zrození Hannibal - Zrození Thomas Harris

Naprosto skvělé! Rozhodla jsem se, že si sérii přečtu chronologicky. Ten přerod nevinného dítěte ve zrůdu byl ohromující. Hannibal to opravdu neměl lehké, ale napadá mě stále otázka, udělal by to samé i v případě, že by se trauma z jeho dětství neodehrálo? Udělali tuhle zrůdu z něj ti grázli, nebo se celou dobu v něm skrývala?

21.12.2017 5 z 5


Temné kouty Temné kouty Gillian Flynn

Wow! Miluju, jak si tato autorka umí pohrávat s myšlenkami čtenářů a snaží se vám vsugerovat to, co potřebuje, aby jste si mysleli. Libby Day je už přes třicet let, ale není schopná se o sebe postarat. Její rodinu měl údajně vyvraždit její starší bratr, který vzýval satana a Libby žije z milodarů, které získá díky jejímu smutnému životnímu příběhu. Je kleptomanka,ráda se napije a je cynická a sarkastická a manipuluje s lidmi, zkrátka se chová jako kráva. Když ji dojdou peníze, začíná se vracet k vraždě její rodiny, protože ji za to platí skupina nadšenců do nevyřešených vražd. Postupně odkrývá pravdu o minulosti a samotná chce zjistit pravdu. Je to divné na začátku jsem Libby neměla ráda, ale nakonec jsem si ji i oblíbila. Další skvělá pecka od Gillian Flynn.

21.12.2017 5 z 5


Romeo a Julie Romeo a Julie William Shakespeare

Tuto knihu jsem začala číst stylem, no nic přečíst to musím, ať to mám rychle za sebou. Nemohla jsem se ani za boha začíst, v příběhu jsem hledala logiku dnešního světa. Potom jsem si pustila to úžasné video na you tube https://www.youtube.com/watch?v=C68eL... a pochopila jsem, že knihu mám číst jiným stylem než ostatní knihy a je třeba se zamýšlet nad každým veršem, aby čtenář pochopil co tím vlastně básník chtěl říct. Nakonec se mi to i líbila.

21.12.2017 3 z 5


Severská mytologie Severská mytologie Neil Gaiman

Tato kniha se mi strašně líbila, doporučila bych ji všem, co chtějí začít se čtením anglických knih, protože angličtina v ní užita byla srozumitelná a samotná kniha rychle odsýpala. Nápad že si přečtu norskou mytologii ke mně přišel, po zhlédnutí úžasné marvelovky Thor Ragnarok. Jsem velká fanynka Thora a samozřejmě i Lokiho (kdo by ho neměl rád), a tak jsem chtěla vědět, jaké jsou tyto charaktery v původní verzi příběhu. U Thora se mi víc líbí filmová verze, Thora z mytologie moc nemusím. Loki, to bylo něco fantastického vidět, jak úžasně Tom Hiddleston tohoto ,,záporáka´´ stvárnil. Knižní Loki se od toho filmového o moc neliší, proto tuto knihu doporučím všem fanouškům Lokiho a všem těm co zbožňují Marvel universe.

21.12.2017 5 z 5


Síla Síla Siri Pettersen

Třemi slovy - To byla jízda! Siri patří k mým oblíbeným autorům, zejména proto že její knihy jsou díl od dílu lepší a lepší. Do série Havraní kruhy jsem se zamilovala, protože je strašně osobitá originální a postavy v této knize na mě působí tím dojmem, že by i klidně mohli žít někde na druhém konci světa a mohla bych se i s nimi setkat. Hirka se pletla v tom, že nemá s Dreyri nic společného, Hirka je to nejlepší s lidí a Dreyri dohromady. Je soucitná, nesobecká, v každém probouzí to nejlepší, ale je i rozenou vůdkyní, a když ji naštvete, tak si to od ní i pěkně slíznete. Užívám si to, že můžu sledovat, jakým velkým vývojem si charaktery od první knihy prošli (a to nejen Hirka), ale i nové postavy jsem si užila. Mám jenom trochu pocit dejavu, nepřipomíná vám Kolail v něčem trochu Stefana? Stefan byl v mnoha ohledech úplně jiný, ale v něčem mi ho Kolail připomíná. V závěrečném díle skvostné trilogie Havraní kruhy zažijete plno zvratů, comebacků, krasně otevřený konec, ale hlavně nebude litovat, že jste si tuto knihu přečetli.

13.11.2017 5 z 5


To To Stephen King

Tato kniha byla úžasná, někdo namítá, že mu připadá příliš dlouhá a rozvleklá. Díky tomuto stylu vyprávění se dokonale zžijete se všemi losery, navodí ve vás pocit, že je znáte a jsou i vašimi přáteli. Já osobně jsem se s nimi skvěle ztotožnila, protože jsem takový loser bez loserclubu. Proto vždy, když došlo k akci, kdy někdo mohl přijít k úhoně, vás mrazilo, protože jste nikoho nechtěli ztratit, ovšem musím se přiznat, že asi nejméně jsem si oblíbila Mika. Nic proti

SPOILER

Ten konec mě něčím i lehce pobavil, To na sebe může brát jakékoliv podoby. Představujete si co všechno strašného a odporného pod všemi těmi maskami je a ta absurdita toho, že To je jen vlastně přerostlý pavouk, kterého se bojí každý druhý. Z toho dech beroucího tajemna je jen nezáživná prostá skutečnost.

13.11.2017 5 z 5


Píseň zimy Píseň zimy S. Jae-Jones

Liesl, ta méně talentovaná. Liesl, ta ošklivá. Liesl, ta černá ovce rodiny. Liesl to nikdy neměla ve svém životě lehké, pak ji z něj vytrhne únos její sestry do říše Krále duchů, pána zlomyslnosti, pokřivenosti a divokosti. Knihu bych popsala těmito slovy - krásná pohádka, co místy vypadá spíš jako erotický román. Příběh se mi líbil tom, že nám v průběhu ukázal to, že nikdo to vlastně nemá ve svém životě nic lehké, všichni se musí chovat podle toho co se patří. Ale Liesl se od Krále duchů naučila jednu důležitou věc, být i sobecká. Příběh se mi líbil, ale ubrala bych mu něco na délce z té pasáže, ona ho chce, on ji ne, a tak se prostředek knihy točil stále dokola. Ten konec mě hodně překvapil, protože jsem čekala happyend, jak to u těch YA bývá, místo toho na mě čekal vskutku překvapivý konec. Doufám že Elizabeth svá rozhodnutí ještě přehodnotí. (less)

13.11.2017 4 z 5


Dívka z nočních můr Dívka z nočních můr Kendare Blake

Oproti prvního dílu, který fantasticky odsýpal, byl tento díl trochu zklamáním, protože děj začal být zajímavý až v pozdní fázi. Tuto knihu spíš vnímám, jako dořešení a uzavření událostí z knihy Anna Krví oděná. Když tuto knihu nepřečtete, nevadí, protože vlastně ani o nic nepřijdete. Možná se mi víc líbil ten poetičtější otevřený konec.

13.11.2017 2 z 5


Řbitov zviřátek Řbitov zviřátek Stephen King

No co říct? - Skvělá mrazivá atmosféra. Myšlenka knihy? - Není vlastně někdy lepší zůstat mrtvý? Tato kniha si pohrává s myšlenkou vzkříšení vašich blízkých z mrtvých a taky se všeobecně zabývá tématem vnímání smrti. Rodina Creedových je ničím, neobvyklá naopak zcela průměrná americká rodinka. Až na to, že jejich dům není až tak obvyklý :D , jelikož za jejich domem stojí ,,Řbitov zviřatek´´, kde děti se zlomenými srdci pohřbívají své na silnici sražené a jinak usmrcené miláčky a ještě dál za hřbitovem je staré indiánské pohřebiště, co víc si přát, jen přelézt polom a jste tam :D (pardon) ! Kniha se mi hrozně líbila. Od oživení kočky vede už jen krok k oživení milovaného člena rodiny. A co je na tom vlastně špatného? - No to ponaučení si tam najděte sami. Ze začátku je děj rozvleklý a prvních 50 stran mě absolutně nebavilo: Jsem nesmírně ráda, že jsem tuto bariéru překonala. Taky se mi líbilo, že jsem v průběhu knihy začala mít ráda postavy, a tak byla kniha pro mě ještě víc šokující. Všem ji vřele doporučuju.

08.08.2017 4 z 5


Bez srdce Bez srdce Marissa Meyer

Marissa Meyer má skvělý styl psaní, který vás dokáže vtáhnout do děje, nicméně by si kniha zasloužila trochu ubrat v počtu stran, neboť děj byl místy příliš rozvleklý a někdy za půlkou vám hrdinčino žvatlání o tom jaká je to chudinka a nemůže být s tím koho miluje, začalo lézt na mozek. V těch momentech jsem si říkala, sakra ty huso, když ho tak miluješ, udělej pro to něco! Čekala jsem větší originalitu. Autorka de facto použila již předem vytvořený svět, do které skoro ničím novým nepřispěla (samozřejmě vysvětlení toho co bylo před Alenkou, ale samotný svět nechala nezměněný). Retelling od A. G. Howard se mi líbil víc, jelikož ta svět Říše divů velkolepě obohatila a skvěle zpracovala. Marissa toto bravurně zvládla při psaní retellingové ságy Měsíční kroniky. Nechápu, kde se co pokazilo. Naopak ke konci knížky se mi líbilo pozorování té změny, která se odehrála v hlavní autorce. Na začátku naivní (až lehce pitomá) holka plná ideálů, snů, která všechny poslouchala na slovo a dělala to co se podle dvorské etikety patří. Na konci lidská troska a krvelačná zrůda se zlomeným srdcem ( a vlastně bez srdce ) a bez emocí ( a lehce šáblá :D ).Šprým byl skvělý a úžasný. Cath se měla o něj prát stejně jak on o ni. Přesto to hodnotím 4 hvězdičkami, protože se mi to vlastně i docela líbilo :D

07.08.2017 4 z 5


Kocour Bob Kocour Bob James Bowen

Tato kniha byla skvělá oddechovka. Milý, čtivý příběh o poutu mezi člověkem a jeho mazlíčkem. Knížka mě až neskutečně bavila, a tak jsem ji vcelku rychle přečetla. Je to knížka povinná pro všechny kočkomily. Na knize jsem ocenila i to, že byla napsaná podle skutečného příběhu.

29.06.2017 5 z 5


V šedých tónech V šedých tónech Ruta Sepetys

Tato kniha mě dostala. Byla plná emocí- lásky, utrpení, nenávisti, zoufalství ale hlavně naděje. Je až neuvěřitelné ,co si museli někteří lidé během 2. světové války zažít v pracovních táborech a podobných zařízeních. Lina se mi líbila, protože i přes všechno to špatné, co postihlo její rodinu, chtěla dál bojovat a toužila po životě. Vše to utrpení vkládala do svých kreseb, aby mohla světu ukázat zvěrstva, která na nevinných lidech páchal Sovětský svaz. I pokroucené osudy ostatních postav byli zajímavé. Knížku jsem přečetla skoro celou za jedno odpoledne. Byla až neskutečně čtivá. Nechtělo se mi věřit tomu, že už je konec. Ten konec mě trochu zarazil, čekala jsem trochu jiné rozuzlení, nicméně mě příběh okouzlil. Ruta Sepetys není jen skvělá spisovatelka a úžasná osobnost, ale je to hlavně vypravěčka zapomenutých životních příběhů, které vypráví mladým lidem prostřednictvím svých knih.

24.06.2017 5 z 5


Mechanický anděl Mechanický anděl Cassandra Clare (p)

Tato kniha mě hodně zklamala, protože si ji hodně lidí chválilo a prohlašovalo, že se jim snad i víc líbila než Mortal Instruments. Mám sice ráda knížky od Cassandry Clare, ale jako člověka ji nemám ráda, protože měla v minulosti nepěknou aférku s plagiátorstvím a jak se zdá tak i ráda dokola recykluje staré nápady a snaží se ze série Mortal Instruments vytřískat co nejvíc peněz. Postavy z tohoto románu mi až nápadně povahově připomínaly hlavní postavy z MI. Clary - Tessa, Jace- Will, Isabella - Jessamine (Isabelle je sice drsňačka a Jessamine dáma, ale jsou podobné počátečním chováním k hlavní hrdince.) Nejen postavy, ale i některé scény (milostné) mi připomínají popisem scény Z MI. Cassandra Clare chce ze svého úspěchu vytěžit maximum, to chápu, kdo by ne, ale ostatní úspěšní autoři (např. Rowlingová, Martin), kteří píší (napsali) nekonečné série si umí aspoň udržet svou úroveň a stále mile překvapují své čtenáře. I přes své rozhořčení budu nejspíš v pekelných strojích dál pokračovat, třeba mě ještě mile překvapí.

22.06.2017 3 z 5


Co oheň nespálil Co oheň nespálil Maud Michal Beerová

Tato kniha se mi líbila, protože jsem se dozvěděla spoustu nových a zajímavých věcí o městě v kterém žiji. Byla jsem smutná z osudů prostějovských Židů, jejichž život se podle mě až tak nelišil od života v ostatních rodinách.

22.06.2017 5 z 5


Marťan Marťan Andy Weir

Viděla jsem nejdřív film a teď jsem se dostala ke knížce. Někdo má názor, že vtipy v knize jsou trapné. Mě tato kniha velmi bavila, rozesmívala mě a vtáhla do děje. Bavily mě i technické popisy, kvůli kterým mnozí čtení odložili na neurčito. Mark se svým humorem bránil ,,proti Marsu´´ a myslím si, že jen díky jeho smyslu pro humor a optimistické povaze vydržel tak dlouho. Od knih s nálepkou world bestseller a milio´nem recenzí paradoxně nic moc nečekám, protože mě zpravidla zklamávají. Tentokrát mě Marťan přímo nadchl. Jenom si myslím, že kdyby tato situace nastlala v reálu, asi by to tak dobře nedopadlo a NASA by nevrazila tolik peněz do záchranné mise pro jednoho člověka.

06.06.2017 5 z 5


Divoká píseň Divoká píseň Victoria Schwab

On je příšera, zrůda, která díky hudbě krade lidem duše. Ona je jen dívka, která se chce stát příšerou, aby se zavděčila svému otci. Tyto dvě hlavní postavy jsou jako světlo a stín, zdají se být protikladné, avšak když se setkávají, mají až příliš mnoho společného. August je sice příšera, je ale spíš jako člověk a ctí určité morální zásady. Chce být ze všeho nejvíc člověk a nenávidí se za to, kým je. Jeho bratr Leo je úplně jiný, postrach, který je hrdý na to kým je, nebojí se své moci. Augustova sestra Ilsa působí jemně a nevinně, žije ve svém vlastním světě, ale pod touto slupkou se skrývá nebezpečný, ale spravedlivý anděl smrti. Kate na první pohled působí naopak drsně a neohroženě, nechce být nikým viděna jako slabá a křehká dívka. Byla už na několika internátních školách a ze všech byla vyhozena. Chce se vrátit do města V. a dokázat svému otci, že není slabá jako její matka, ale je krutá a nelítostná jako on. Myslí si, že najde rodinu. Už při jejich prvním setkání je jasné, že August umí nahlídnout pod Katinu drsnou slupku a Kate chce zase odhalit Augustovo tajemství. Obě hlavní postavy jsem si hrozně zamilovala a příběh taky. Do knížky jsem se dokázala začíst už při první větě, tím mi to tolik připomíná mé milované Šepotání, které zbožňuji. Knížka vás srazí na kolena a už nepustí.. Moc ji všem doporučuji. Budete to milovat.

02.06.2017 5 z 5


Kruh Kruh Dave Eggers

Tato knížka je vyprávěna z pohledu Mae, která není nijak neobyčejná, naopak bych řekla, že se do ní člověk dokáže snadno vcítit. Mae je novou zaměstnankyní firmy Circle. Circle je na první pohled dokonalí, podle Circlu má každý právo všechno vědět podle jeho teorií, by měli všichni lidé sdílet vše o svém soukromí, měli by být neustále pod dohledem cizích očí, měli by být transparentní. Ti co se nechtějí dělit o své soukromí, musí skrývat hrozná tajemství a nebo ne? Mae je typická snaživka, chce se vedení Circlu zavděčit, přichází o svůj život, rodinu a přátele, o svoji duši, to jen proto, aby šplhala výš a výš na společenském žebříčku Circlu. Nikdo nevidí, jak je anonymita a soukromí důležité. Soukromí je vlastně určitá svoboda, na kterou má každý z nás právo, a nebo ne?
Tyto myšlenky vás provází celou knihou. Mae na konci knihy byla úplně zfanatizovaná, zvrácená a její proměna mě až děsila. Podle mě je tato knížka určitě zajímavá, řeší docela citlivé téma, každý uživatel sociálních sítí by si ji měl přečíst. Jen doufám, že takto v budoucnosti neskončíme....

26.05.2017 5 z 5


Mágové Mágové Lev Grossman

Nevěděla jsem vůbec co mám od této knížky očekávat. Martine, ty si zasloužíš facana, nevím kde přesně to mělo být temné a plné zvratů! Začátek mě moc nebavil cca od strany 100 - 250 mě to začalo vážně bavit. Potom co Quentin opustil Brakebills, příběh začal znovu upadat. Autor strašně skákal v čase, mohl 5 let studia rozepsat do vícero knížek, ne to takhle naplácat všechno na jednu hromadu, z které stejně nic nakonec nemáte. Až podezřele mi to připomíná vykrádačku Narnie a Harryho Pottera. Quentin byl zatím ta nejhorší a nejotravnější hlavní postava, kterou jsem zatím poznala. Je to spíš antihrdina, sobecký, sebestředný, deprimovaný, rozmazlený fracek, který je pořád opilý nebo v rauši. Představte si, že takovou osobu a jeho stejně vypečené kamarády pustíte do magické země, potom vám z toho vniknou Mágové a nevkusné scény plné sexu a nejrůznějších prasáren. Docela mě to zklamalo, čekala jsem od toho trochu víc než knížku o páření polárních lišek. Martin to v Písni ledu a ohně podává aspoň trochu víc vkusně, na rozdíl od Grossmana. Píseň ledu a ohně má hlavu a patu, dokážu o ní říct o čem je, u Mágů si nejsem až tolik jistá. Dávám tomu 2.5 hvězdy, není to na 2 ani na 3, protože i přes nudné pasáže, které bych radši přeskočila tu byly i části, které mě vcelku bavily.

23.05.2017 2 z 5