andrea1970 andrea1970 komentáře u knih

☰ menu

Z kouře a kamene Z kouře a kamene Alžběta Bílková

KOMENTÁŘ MŮŽE OBSAHOVAT SPOILERY! Přečtení knihy mi trvalo celkem dlouho, protože v práci je to letos dost nabité. Ale každou volnou chvilku jsem se ke knize vracela. Autorka píše velmi čtivým jazykem, takže se nedivím, že s tímto svým dílkem vyhrála literární soutěž Hvězda inkoustu. Jakmile mě zaujme styl psaní, je z poloviny vyhráno. Rozhodně mě zaujalo vtažení do děje pomocí prologu, ve kterém se původní vládce setkává se svou nástupkyní a předává jí svou moc. Děj dalších dvanácti kapitol je rozložen především do přípravy na zkoušku. Seznamujeme se více s postavou Carys a Roana. Čekala jsem, že ti dva spolu nakonec skončí, ale autorka mezi nimi vyvolávala pouhé náznaky zalíbení, takže nakonec se jejich vztah nerozvinul tak, jak jsem si myslela. Setkáváme se také s postavou Mary, která je otrokyní paní Adriany, které se během celého děje snaží vzepřít a odpoutat se od ní. Mara se stala mojí oblíbenou postavou, byla silná, odvážná. Líbila se mi i myšlenka autorky, kdy z Mary a Ninette udělala lesbický pár a otevřela tak čtenářům trošku pohled na LGBT komunitu. První polovina knihy plyne spíše pomaleji, autorka seznamuje čtenáře se světem "za závojem", s různými ghúly, sirénami a dalšími vymyšlenými nestvůrami. Ve druhé půlce se zúčastníme samotné zkoušky Carys Obelové, aby se mohla stát paní kouře a kamene. Nevím, jestli je to jen můj dojem, ale zkouška mi dost nápadně připomínala zkoušku Neohrožených v knize Divergence od Veronicy Roth. Číst o průběhu zkoušky mě moc nebavilo. Potom však přišla závěrečná scéna, u které jsem čekala nějaké to "WOW". Bohužel se nekonalo. To, kdo se bude skrývat pod maskou krále Moriganu, jsem tak nějak tušila už o pár stránek dříve a autorka mi moje domněnky pouze potvrdila a také jsem čekala víc akce a napětí během této závěrečné scény. Přijde mi však, že autorka potřebovala knihu rychle dopsat, proto nebyla závěrečná scéna naplno rozvinuta, jak by si zasloužila. Je to velká škoda, ale jelikož se jedná o autorčinu prvotinu, počítám, že další knihy budou už naprosto bez chybičky. A navíc... chybovat je lidské, že? :) Každopádně to ale nemění nic na "čtivosti" této knihy, která mě v mnohém překvapila. Líbil se mi nápad propojení obyčejného vyspělého světa (výtahy, mobilní telefony) se světem Šerosvěťanů. Líbily se mi popisy vládců Moriganu, při kterých si člověk opravdu může představovat, jak by postavy mohly vypadat. Líbila se mi kniha jako celek. Konec ve mně evokuje trošku fakt, že by mohla kniha mít pokračování... Takže Bětko? :) Víš, co dělat!

22.12.2018 4 z 5


Černooká Černooká Anna Musilová

Černooká mě zaujala svou obálkou. Jinak je to žánr knihy, po které bych nejspíš dobrovolně nesáhla. Úplně se to totiž vymyká mému oblíbenému fantasy a sci-fi. Jaké však bylo moje překvapení, když jsem se do knihy celkem dobře začetla, protože autorka knihu napsala opravdu čtivým způsobem. Ze začátku byla kniha - tedy až na prolog - takovou tuctovou romanťárnou. Viktorie se z netýkavky stala postupně celkem fajn holkou, která konečně začala žít a zamilovala se. Tedy až do té doby, kdy se na scéně objevila Černooká. První polovina knihy byla taková vleklá, ta druhá však nabrala na obrátkách a už to jelo. Jeden zvrat za druhým. Černooká dostala ve druhé polovině knihy větší prostor, ukázala se nám tak schizofrenní osobnost Viktorie, poznali jsme ji z obou stran. Občas mi běhal až mráz po zádech. Kniha byla opravdu čtivá, možná jsem čekala trošku jiný konec. Ale na to, že tento žánr vůbec nečtu a že to byla autorky prvotina, musím říct, že mě kniha celkem mile překvapila. Rozhodně chci vyzdvihnout autorky styl psaní a její slovní zásobu, klobouk dolů před tebou, Aničko. Moc se mi líbily slovní obraty. Knihu hodnotím velice kladně, i když to opravdu není typ literatury, kterou normálně čtu. Myslím si, že kdyby kniha neměla tak vyvedenou obálku, že bych po ní pravděpodobně nesáhla, takže za obálku opravdu velké plus.

20.11.2018 4 z 5


Čtenářka Čtenářka Traci Chee

Na to, že se jedná o autorčinu prvotinu, to nebylo špatné. :) Námět knihy se mi moc líbil, musím však říct, že zpracovat by se dal rozhodně lépe. Kniha se mi i přesto celkem líbila. Obálka knihy je naprosto dokonalá. Příběh nebyl špatný - líbí se mi propojení suchozemského světa s putováním po moři, dokonce mi občas přišlo, že já jsem ta čtenářka, která čte Knihu, již u sebe Sefia neustále nosí. Příběhy v Knize (ano, opravdu je psána s velkým K) se totiž neustále mění. Byl to dle mého i záměr autorky. :) V příběhu mě rozhodně zaujalo pouto přátelství mezi Sefií a chlapcem, kterému pomohla. Ale více si přečtěte sami... :)

30.04.2018 4 z 5


Padesát odstínů svobody Padesát odstínů svobody E. L. James (p)

Stále to samé dokola... Třetí díl už byl opravdu nudný, neustále se opakující scény... Trvalo mi dlouho, než jsem ho dočetla.

11.03.2018 2 z 5


Siréna Siréna Kiera Cass

Siréna byla první knihou, kterou jsem od autorky četla. Selekce je dle recenzí lepší, proto jsem si záměrně přečetla nejdříve Sirénu. Musím říct, že se mi kniha velmi líbila. Námět příběhu byl zajímavý, kniha velice čtivá, užila jsem si ji. Dokonce jsem si občas u knihy pobrečela. :) Miluju knihy s nádechem fantasy a tahle byla opravdu moc fajn, určitě ji doporučuji. Teď už se těším i na Selekci. :)

18.06.2017 5 z 5


Aliance Aliance Veronica Roth

Tato "Povstalecká trilogie" mě vážně nadchla. Nádherně ztvárněné obálky knih, ze začátku skvělý příběh. Ale tento třetí díl? Chce se mi řvát: "Děláte si ze mě .....?!" Třetí díl jsem louskala strašně dlouho. Některé pasáže už mě nebavily a totálně to celé pohřbil konec. Je pravda, že tohle jsem vážně nečekala, ale přišlo to tak nějak moc rychle. Čekala jsem ještě nějakou akci a najednou - BUM. Škoda. Ale co jsem vlastně čekala? Happyend? Asi jo... Každopádně tohle byl asi nejslabší díl z celé trilogie, na kterém mi vadilo také střídání pohledu Tris a Tobiase.

04.05.2017 4 z 5


Papírová města Papírová města John Green

Je pravda, že děj nebyl nic moc světoborného, rozhodně by se tam toho dalo nacpat víc. Ale jako oddechovka mi tohle přišlo naprosto v pořádku. Kniha mě i přes všechna svá negativa celkem bavila. Quentin je prostě kluk, který se z usazeného trouby mění na dobrodružného detektiva. Kniha byla celkem vtipná, občas jsem se u ní i dost pobavila. Trošku mě však zklamal konec knihy, ale co jsem vlastně čekala? Že všechno dopadne happyendem a Q a Margo spolu stráví zbytek života a budou mít spolu kopu dětí? Tak to chodí jen v pohádkách...

25.03.2017 3 z 5


Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Jack Thorne

Hodně jsem přemýšlela, zda si knihu vůbec přečíst. Nemám ráda knihy psané formou divadelních her. Harryho Pottera miluju, a proto jsem se do čtení přeci jen pustila. I přesto, že se jedná o divadelní scénář, mě kniha nadchla a přečetla jsem ji jedním dechem. Občas jsem v knize narazila dokonce na moment, který mi vyrazil dech a nějakým způsobem úplně zvrátil děj. Rozhodně přečtení této knihy doporučuji, stojí to za to. Ovšem upozorňuji, že se může stát, že na postavu Harryho změníte pohled stejně jako já. :)

30.10.2016 4 z 5


Divergence Divergence Veronica Roth

Knihu jsem přečetla až téměř rok poté, co jsem ji dostala. Nechápu, proč jsem ji tak dlouho odkládala. Kniha byla naprosto fascinující, četla se naprosto sama. Postava Tris je hodně rozporuplná, ale na druhou stranu jsem se do ní okamžitě vžila. Některé momenty v knize byly překvapující a dost mě vykolejily. Už se těším, až si přečtu zbylé knihy.

27.12.2015 5 z 5


Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

První polovina knihy mě naprosto pohltila, zbytek to trošku zazdil... Nicméně knihu jsem i přes některé nesmyslné pasáže dočetla. Líbil se mi nápad se starými fotografiemi, kniha byla celkem čtivá, závěr celkem zajímavý. Druhý díl jsem si nakonec koupila také. Jsem na něj zvědavá. Snad bude o něco lepší.

01.11.2015 4 z 5


Padesát odstínů šedi Padesát odstínů šedi E. L. James (p)

Navzdory tomu, že se v knize neustále dokola omílá to samé, mě kniha bavila. Zabouchnutá pipka Anastasia, bohatý fešák Christian a jejich sexuální pletky, o kterých se nesmí dozvědět ani nejlepší kamarádka, jinak bude zle. Fajn oddychovka, na kterou jsem se vždy těšila, ale zároveň žádný extra zázrak. Jsem zvědavá na další dva díly.

31.05.2015 3 z 5


Vaříme s Láďou Hruškou Vaříme s Láďou Hruškou Ladislav Hruška

Některé recepty v knize jsou zajímavé a z normálních surovin - např. fitness lívance, ty jsem znala již dříve, ale některé recepty bych se styděla "uvařit" - např. nadívané kůžičky. ;) Ale každý svého jídla strůjce. Je jen na nás VŠECH, co budeme jíst, co vyzkoušíme. Chcete vyzkoušet pečená žabí stehýnka? Prosím, vyzkoušejte je! Chcete vyzkoušet smažené červy? Prosím, vyzkoušejte je! Chcete vyzkoušet smaženou tlačenku z kuchařky Ládi Hrušky? Prosím, vyzkoušejte ji! Otázkou ovšem zůstává, zda je to ZDRAVÉ. Nikdo nikoho nenutí uvařit vše, co v kuchařce je... Některé recepty jsou fajn, jiné bych nevyzkoušela ani za zlaté prase. Toť můj názor. Ať si každý po prolistování knihy udělá ten svůj. ;)

10.02.2015 2 z 5