Alyssana Alyssana komentáře u knih

☰ menu

Pravidla hry Pravidla hry Neal Shusterman

Největším přínosem této knihy je dle mého bravurní zpracování velkého množství různých sociálních problémů. Autor si díky odlišných verzí naší reality vytvořil prostor, jak nenásilně zobrazit problematiku rasismu, homofobie, postavení ženy ve společnosti či toxického vztahu. Opravdu smekám za neskutečně povedené a účinné propojení sci-fi námětu a aktuálních společenských problémů.

Stejně jako všechny předchozí knihy autora jsou i Pravidla hry velmi čtivým příběhem, který vás pohltí. Hlavní hrdina je sympaťák, který dělá chyby, ale umí si to přiznat a přijmout je s ironickým humorem. Opravdu jsem si příběh zamilovala a cením si přesahu, který dle mě má. Jediný menší problém, který jsem při čtení měla, bylo ono fungování změn dimenzí. Do jisté míry mi to přišlo nedomyšlené, či těžko představitelné? Nevím, jak to přesně popsat Pro mě to je však opravdu detail a na mém nadšení z knihy to nic nemění.

15.03.2024 4 z 5


Carrie Soto se vrací Carrie Soto se vrací Taylor Jenkins Reid

Tahle kniha je o ambicích. O sebepřekonání se. O silné ženě, která si šla za svým.

Hlavní hrdinka mnohým ze začátku příběhu možná nebude zrovna sympatická, ale já jsem si ji zamilovala. V životě udělala mnoho chyb, ale takoví lidé přeci jsou Jde o neskutečně dobře a reálně vykreslenou hrdinku, s jejíž chováním možná nebudete vždy souhlasit, ale naprosto vám bude dávat smysl. Navíc to za mě je jeden z nejlépe napsaných vývojů postavy vůbec!

Neskutečně oceňuji, že nám autorka hned ze začátku představuje příběh hlavní hrdinky postupně od jejího dětství až do bodu, kde se v příběhu nachází nyní. Je to perfektní způsob, jak komplexně představit tento složitý charakter a vysvětlit, proč je Carrie Soto jaká je.

Příběh je sice z tenisového prostředí ale já jsem si čtení neskutečně užila, i když mám k tomuto sportu nulový vztah, tak se případně nenechte odradit!

Už hodně dlouho se mi nestalo, že bych knihu doslova nedokázala odložit. Večer, kdy jsem rozečetla Carrie Soto jsem šla po fakt dlouhé době spát pozdě kvůli knize a druhý den jsem četla hned od rána až do doby, než jsem knihu dočetla měla jsem sice jiné úkoly, ale nešlo přestat číst. To je pro mě opravdu ukázka toho, že jsem se do příběhu na sto procent ponořila. Navíc mě knížka i dvakrát rozplakala. No co víc říct, než že tu knihu miluji a všem ji z celého srdce doporučuji! 5/5

02.02.2024 5 z 5


Divné děti a smutná kočka Divné děti a smutná kočka Petra Soukupová

Příběh je sice primárně cílený na middle grade čtenáře, ale může hodně předat i dospělým, především pak rodičům!

Stejně jako v prvním díle dokázala autorka neskutečně dobře zpracovat příběh z dětské perspektivy. Od těchto knih neočekávejte žádný strhující příběh, děj tady není to primární jde o úžasně propracovaný vhled do duše dítěte a dětského vnímání světa. Nějaké dějová linka tady však samozřejmě je a za mě se o kus lepší než v prvním díle, kde mi vývoj druhé poloviny knihy úplně nesedl. Tady příběh působí uceleněji a dokončeně.

Obrovskou radost mi na knize dělají tři hlavní věci. Jednak samozřejmě onen zmiňovaný vhled do dětské duše, ale dále taky to, že pojednává o důležitých tématech s naprostou lehkostí a bez nálepek. Jedna z nových postav trpí dle mého názoru poruchou autistického spektra, ale nikde to není explicitně vyjádřeno, prostře je jen jiný, stejně jako třeba Mila s Petrem. A dále pak zmínění toho, že je jedna z postav asi přitahována druhým pohlavím, aniž by kolem toho bylo haló jelikož přece o nic nejde! Žádné lgbt+ nálepky na knize, žádné velké drama v ději je to přece normální. Tohle bylo pro mě opravdu pohlazení po srdíčku.

Jediné, co mě na knize opravdu mrzí je, že na začátku odstřihla postavu Katky. Její odjezd z chalupy byl sice logickým chováním této postavy, ale dle mého by bylo velmi zajímavé, a hlavně důležité tuto postavu sledovat i nadále. Kapitoly z chalupy se mohly prolínat s Katkou doma. Její příběh toho mohl hodně předat a mrzí mě, že byla takto odstřihnuta. Doufám však, že autorka chytá další díly této série a Katka se ještě nějakého vývoje dočká.

24.01.2024 5 z 5


Panda a dráček Panda a dráček James Norbury

Tato knížka byla jedno velké vřelé objetí plné moudrosti a laskavosti.

15.12.2023 5 z 5


Recept na lásku Recept na lásku Jarrett Melendez

Na tomto komiksu mě nejvíce bavilo, že příběh ukazuje kamarády, kteří čerstvě po dostudování začínají bydlet spolu a hledají svou další cestu. Autoři poukázali na složitosti ohledně hledání práce a sebe sama, navíc i snahy dostání uznání od rodičů.
Z větší části knihy jde však o romantiku a vaření. Což je ostatně přesně to, co kniha slibuje, takže si není na co stěžovat, romantická linka je roztomilá a bavila mě.
Negativum tohoto příběhu je za mě především v jeho nereálnosti. Hlavní hrdina je zaměstnaný v vyhlášené restauraci, aniž by měl jakékoliv zkušenosti a vlastně nakonec vaří líp než samotný šéfkuchař...
Celkově však hodnotím komiks pozitivně, dostanete od něj přesně to, co v anotaci slibuje a je opravdu krásně zpracovaný. 4/5 Recenze vznikla ve spolupráci s #humbookblogeri

11.08.2023 4 z 5


Jak se zbavit hraběte v deseti týdnech Jak se zbavit hraběte v deseti týdnech Jenni Fletcher

Na knize nejvíce oceňuji styl, jakým je napsána. Čte se neskutečně lehce, a i přes poměrně předvídatelný děj vás vlastně neustále nutí pokračovat ve čtení. Navíc jsem si opravdu zamilovala humor autorky a povedeně vykreslenou historickou atmosféru.

Dlouho se mi nestalo, že bych od nějakého romantického příběhu dostala přesně to, co jsem očekávala. Čtivý příběh, sympatické hlavní postavy, zajímavé prostředí a hřejivý pocit u srdíčka. Tento příběh to vše splnil, takže pokud hledáte povedené sladké čtení a tato kniha vás zaujala, určitě nesáhnete vedle. Po více než roce dávám nějaké romanťárně plný počet hvězdiček!

recenze vznikla ve spolupráci s @humbookblogeri

18.07.2023 5 z 5


Národní opruzení Národní opruzení Karolína Zoe Meixnerová

Na této knize mě nejvíce bavilo jak je originální, jde opravdu o něco úplně jiného a nového, díky čemuž mě čtení opravdu bavilo. Postavit příběh na reálných lidech a odkazovat k jejich tvorbě a životním příběhům je skvělý způsob, jak čtenářům období národního obrození zajímavě přiblížit, a podle mě se to opravdu povedlo.

Ale samotný děj knihy se za mě fakt nijak zvlášť nevyvedl. V anotaci stojí slovo "detektivka", což bych pro popis této knihy opravdu nepoužila. Je zde sice naznačená detektivní zápletka, ale nějakému vyšetřování je věnováno minimum prostoru a nemůžete očekávat postupné napínavé hledání dalších a dalších stop. Nejhorší je pak konec knihy, který je uspěchaný a žádný wow moment z vyřešení případu ve mě nezanechal. Co se týče romantické zápletky, ke které je opět odkazováno v anotaci, mám stejné výhrady, za mě je to naprosto ploché a žádné emoce ve mě bohužel nevyvolala.

Tyto výhrady jsou možná i odrazem rozsahu knihy, jelikož jde o pouhých 170 stránek, z čeho je před každou novou kapitolou ilustrace a jedna prázdná stránka, takže je kniha ve skutečnosti ještě o kousek kratší než se zdá.

Ale nemyslím si, že děj je v této knize to primární. Šlo hlavně o vykreslení období národního obrození a seznámení s českými obrozenci. Což se za mě opravdu povedlo skvěle a s radostí bych si nějaký podobný příběh přečetla.

Recenze vznikla ve spolupráci s #humbookblogeri

11.06.2023 3 z 5


Bez lásky Bez lásky Alice Oseman

Bez lásky je opravdu krásný příběh, který může spoustě lidem pomoct s hledáním a přijetím své orientace. A to nejen konkrétně v rámci asexuality a aromantismu, ale celkově. Autorka zobrazuje cestu dívky, která se teprve snaží pochopit a přijmout svou sexualitu, což je cesta, kterou si prochází spousta lidí. Přečíst si příběh někoho, kdo je stejně ztracený, může lidem pomoct se cítit lépe. Opravdu oceňuji tématiku asexuality a aromantismu, kterou jsem v nějaké knize viděla úplně poprvé a bylo pro mě zajímavé se dozvědět více.

Autorka píše neskutečně čtivě, krátké kapitoly ubíhají velice rychle a není vůbec jednoduché knihu odložit. Stejně jako styl psaní jsem si zamilovala snad všechny postavy v příběhu. Chovají se na svůj věk, občas dělají chyby, hledají se a učí se být sami sebou. Všichni mi opravdu přirostli k srdíčku a ráda bych si přečetla příběh někoho z nich!

Bez lásky je opravdu povedená kniha, kterou vám všem moc a moc doporučuji.
#spoluprace #humbookblogeri

28.12.2022 5 z 5


Deník průměrné zamilované blbky Deník průměrné zamilované blbky Júlia Matulová

Očekávala jsem vtipnou, milou, romantickou oddychovku... Ale bohužel se z toho vyklubala zatím nejhorší přečtená kniha tohoto roku. Vzhledem k tomu, že na dětské tábory jezdím několik let jako vedoucí, tak jsem se na příběh z táborového prostředí neskutečně těšila. Nápad je fajn, ale samotné provedení se za mě prostě nepovedlo.

Největší problém mám se způsobem, jakým je příběh napsaný. V názvu knihy je slovo deník, což tato kniha rozhodně není. Jde o jakési chaotické vyjádření veškerých myšlenek hlavní postavy. Takže je kniha vyprávěna pomocí útržkových vět a velkou její část tvoří časy v kolik hodni se stalo co (na jedné stránce tvoří časy okolo 8 řádků!). Mně toto opravdu vadilo a příběh se mi vůbec nečetl dobře.

Samotný děj knihy mi taky přišel dost o ničem. Ale to je asi logické, když má knížka 230 stránek a z toho obrovskou část tvoří jen ty časy. Není tady moc prostor pro lepší provedení příběhu, vykreslení postav, jejich vztahu a podobně. Ale ono to tomu příběhu prostě chybí.

Hodně dlouho jsem přemýšlela nad hvězdicovým hodnocením. Po přečtení jsem si zapsala 2/5 ⭐ u psaní této recenze si říkám, jestli by to nemělo být méně, ale nechám to podle svých prvních dojmů. Vážně mě bavilo prostředí a občas mě děj zaujal.

29.06.2022 2 z 5


Cesta za štěstím Cesta za štěstím Jenn Bennett

Tuto autorku jsem si zamilovala po přečtení knihy Kudy ke hvězdám. A to pro skvělý styl psaní, zajímavé prostředí a originální dějovou linku. Její druhá kniha mě oproti tomu mírně (ale opravdu jen mírně) zklamala. Tak jaká je její třetí nejnovější knížka?

Na příběhu jsem stejně jako u předchozích knih autorky ocenila prostředí, ve kterém se děj odehrává. Malé městečko u moře, kde se všichni navzájem znají. Ale přece jen nebylo zpracované až tak dobře jako u předchozích dvou příběhu.

Námět návratu po dlouhých letech a opětovné budování vztahu mezi Josie a jejím dávným kamarádem se za mě opravdu povedlo. Bavila mě jejich vzájemná interakce a příběh byl vážně čtivý. Mimo to se zde řeší vztah hlavní hrdinky s její mamkou. Autorce se opět povedlo do knihy zařadit rodinné problémy a hezky je zpracovat.

Celkově bych tuto knihu označila jako povedenou romantickou knížku, čte se vážně skvěle a děj je fajn. Ale není to příběh, ke kterému bych se měla potřebu vracet. Jako letní oddychovku můžu určitě doporučit. 4/5 ⭐

22.05.2022 4 z 5


Můj první tanec Můj první tanec Nicola Yoon

První dvě knihy této autorky , Všechno, úplně všechno a Slunce je také hvězda, jsem si naprosto zamilovala díky úžasnému stylu psaní autorky a originalitě příběhu. Svou třetí knihou autorka potvrdila, že psát rozhodně umí!

Příběh je neskutečně čtivý a nedá se od něj téměř odtrhnout. Mimo to je zde úžasný sarkastický humor a spousta krásných myšlenek ukrytých mezi řádky. Úžasná je i atmosféra klasických tanců, chemie mezi hlavními hrdiny a ta špetka magie!

Malým magickým prvkem mi knížka trošku připomínala příběh Instant karma. Takže věřím, že pokud vás na Instant karmě bavila právě ta magie, nadchne vás i Můj první tanec.

Toto knihu rozhodně všem milovníkům contemporery můžu doporučit stejně jako i předchozí dvě knihy Nicoly Yoon.

11.03.2022 4 z 5


Všechny stránky Amelie Všechny stránky Amelie Ashley Schumacher

Všechny stránky Amélie je kniha, která je psána nádherným poetickým jazykem, je zahalena tajemnem a nese v sobě obrovské množství silných myšlenek. Některé jsou bolestivé, jiné povzbuzující... ale hlavně jsou všechny opravdu ze života a přinutí vás se zamyslet.

Je to příběh o bolesti ze ztráty blízkého člověka, o (ne)schopnosti se s takovou událostí vyrovnat, ale taky o lásce, knihách a příbězích. Prostředí knihkupectví, knižního festivalu a hlavní hrdinka, která je vášnivá knihomolka bylo něco, díky čemu jsem se během čtení cítila jako doma. Krom tématu ztráty blízkého člověka a příběhů je krásně poukázáno na strach z nejisté budoucnosti a cestu za vlastními sny.

Ještě jsem si v žádné knížce neoznačila tak velké množství myšlenek, celou jsem ji zaplnila lepíky. A podtrhla jsem si hromadu citátu, ke kterým se chci dokola vracet a vracet.

Asi to není knížka úplně pro každého, ale pokud vám sedne, tak vám zamotá hlavu, zlomí srdce a možná i změní život! Rozhodně vám ji všem doporučuji a přála bych vám, abyte si v ní našli tolik..., jako já.

12.10.2021 5 z 5


Instant karma Instant karma Marissa Meyer

Tuto knížku jsem si zamilovala právě kvůli prostředí, ve kterém se odehrává. Moře, pláž a hlavně záchranné středisko pro mořská zvířata. Líbilo se mi, že se autorka zabývala otázkou záchrany zvířat a ekoturismu, toto téma jsem v young adult literatuře zaregistrovala poprvé. Bylo zajímavé se do tohoto tématu aspoň lehce ponořit a taky jsem si opravdu užívala tu letní atmosférou.

Ale musím knížce i pár nedostatků vytknout. Zhruba první třetina knížky se mi občas zdála zbytečně vleklá a hlavní hrdinka mi trošku lezla na nervy. Ale pak se to zlomilo, hltala jsem jednu stránku za druhou a zamilovala si celý tento příběh i hlavní hrdiny. Škoda, že si to skvělé tempo z druhé části příběhu kniha nedržela celou dobu.

Dále musím zmínit to, jak má hlavní hrdinka moc na lidi přivolat karmickou odplatu. To mi v přišlo v příběhu docela zbytečné. Myslím, že by se bez toho příběh obešel, ale svým způsobem to bylo zajímavé zpestření.

Co mě naopak nadchlo hodně je, jakou roli má v příběhu hudba, především Beatles. Líbí se mi , že autorka docela často narážela na nějakou písničku, kterou jsem si samozřejmě hned pustila a objevila jsem tak skvělé skladby.

10.05.2021 4 z 5


S láskou, Lukov S láskou, Lukov Mariana Zapata

Bylo neskutečně zajímavé přečíst si příběh sportovců na vrcholové úrovni. Autorka v knížce poukázala, jak nesnadné to je, a kolik za takovým úspěchem stojí dřiny. Krom toho zde ještě částečně rozebírá důležité téma, kterým je porucha učení, což chválím. Vždy v knížkách ráda vidím poukázání na nějaké téma, o kterém se úplně běžně nemluví. Knížka má sice pomalejší rozjezd, ale zhruba po sto stránkách děj nabere spád a už to vážně stojí za to. Zamilovala jsem si hlavní hrdiny i krasobruslařskou tématiku a příběh mě totálně vtáhnul, takže mi těch necelých pět set stran uteklo úplně samo. Jak je pro autorku už typické, tak i tato knížka je love-hate romantika a musím říct, že opravdu vydařená! Ivana Lukova jsem ze začátku stejně jako Jassmine nesnášela a postupně jsem si ho vážně zamilovala. Líbilo se mi, že se jejich vztah vyvíjel pomalu a přirozeně, jak už jsem říkala vážně jsem si čtení hodně užila. S jinými knížkami Mariany Zapaty nemůžu porovnávat, protože jsem zatím žádnou jinou nečetla, ale mám to teď určitě v plánu!

06.05.2021 4 z 5


Dcera Dcera Kiera Cass

Mě knížka ohromně zaujala! Přistoupila jsem k ní s negativním názorem, že už nebude taková jako původní trilogie, ale byla úžasná!
A moc mě zajímá názor ostatních na to kdo by měl vyhrát selekci!

07.07.2016 4 z 5