Allia Allia komentáře u knih

☰ menu

Kočičí kavárna Kočičí kavárna Charlie Jonas

Velice milý příběh na odlehčenou od těžších témat :-) vhodný nejen pro milovníky koček. Opravdu nehledejte napínavý děj, zde je to spíše o odpočinku. Příběh má spíše takový volnější průběh s lehce sladkou příchutí, bez nutnosti to nějak moc komplikovat, což pro některé nemusí být to pravé ořechové, ale já jsem si jej užila. Líbil se mi i pohled starší paní, která zjistila, že na lásku nejsme nikdy staří :3

26.08.2023 4 z 5


Dcery dvouhlavého draka: příběh „ženy pro útěchu“ Dcery dvouhlavého draka: příběh „ženy pro útěchu“ William Andrews

Velmi silný příběh žen, které si musely za svůj život mnohé vytrpět, ať už od okupantů za dob války, spojenců, či vlastního národa, který nebyl schopen kvůli své "hrdosti" uznat i jejích část historie. Myslím si, že větší hrdostí by bylo, nebát se tuto část historie přiznat a postavit se za tyto ženy, které byly násilím a pod hrozbou smrti přinuceny k věcem, které nechtěly. Bohužel to se stalo až po velmi mnoha letech a svým způsobem ne tak jak by si tyto ženy přály. Člověka tato kniha přinutí přemýšlet o životě trochu více a více se také člověku rozšiřují obzory, že má chuť se zajímat nejen o Evropskou historii, ale podívat se i dál za hranice. Po této knize se i můj pohled na Japonsko a Koreu jako takové trochu změnil a těším se na další knihy od tohoto autora a určitě si přečtu něco více o historii nejen Koreji.

20.05.2023 5 z 5


Brutal: Zpověď detektiva z oddělení vražd 1 Brutal: Zpověď detektiva z oddělení vražd 1 Kei Koga

V dnešní době, kdy se na vás z každé strany hrne násilí a brutalita, ať už z TV nebo i knih, tak se některým čtenářům může zdát tato manga jako lehčí odvar. Za mne jsem někde mezi. Ano obsah je šokující, ale z některých knih znám i horší, proto i hodnocení není pro mne lehké. Mimoto manga není mnou vyhledávaná četba, ale vcelku se mi to líbilo a jako takový odklon od knih, celkem osvěžující, když pominu téma. Určitě si přečtu i další díly. Samotná postava Hiroki Dana mě totiž velice zajímá a doufám, že se časem oněm dozvím víc kde, jak a proč je z něj to, co jsme mohli v knize vidět.

22.04.2023 4 z 5


Saeculum Saeculum Ursula Poznanski

Za mne velmi čtivě napsané. Lehčí forma, přece jen je to pro mladší ročníky, ale i tak s precizním vykreslením postav a jejich psychologie. Začátek se může zdát takový lenivý, ale mě vcelku i bavil a neodradil :-) Téma larpu je velice zajímavě zvolené a mne velice bavilo, co se týče zápletky, tam se držím trochu v pozadí, přece jen tak dokonale naplánovat danou věc, aby se nic nepokazilo (a co si budeme namlouvat v normálním životě se skoro vždy něco pokazí :D), tak to prostě beru s větší rezervou, ale to nemění nic na tom, že jsem se bavila a knihu jsem přečetla skoro jednou dechem :-) (lépe řečeno jak čas dovilil :-))

27.12.2022 4 z 5


Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Jedna z klasik která má stále co říci. Mě se kniha v celku líbila, i když s názory Henryho nešlo zcela vždy souhlasit, alespoň z mého hlediska, ale zase řekl plno toho, nad čím by se člověk nejednou zamyslel. Co se týče samotného děje, přirovnala bych to jako souboj tzv. anděla s ďáblem (Basil vrs Hanry). Jeden nabádá k pokoře a čistotě, druhý ponouká k neřestem a k tomu užít si život všemi doušky co nabízí, i když to není zrovna dvakrát morální. Jinak dílo je nadčasové a pokud milujete popisy a filozofování, tak zde si je opravdu užijete :D, ale mne osobně jinak moc nevadily :-) Ke konci snad jen stačí říci, že krásná tvář nemusí vždy znamenat čisté nitro a to platí i naopak.

22.03.2022 5 z 5


Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Za mne opravdu jedna z nejlepších knih co jsem v poslední době četla a to nejen proto že jsem z Karvinská a osobně znám i příběh Barbory, ale je to poutavě napsané, drsně a přesto s citem, tak jako je zdejší krajina a lidé :-) Opravdu mohu doporučit i lidem, kteří do dané problematiky, či historie moc nevidí a již se těším na pokračování.

29.11.2020 5 z 5


Stín Stín Ursula Poznanski

Tuto sérií mám opravdu ráda. Sice jsem měla trošku problém ze začátku se začíst, ale to bylo spíše mou roztěkaností :-) Příběh je velice poutavě napsaný. Více se dostáváme k postavě Bei, k jejím vztahům a její minulosti, což mne velice potěšilo i zaujalo. Napětí se střídá s lehčími pasážemi a s polu s Florinem jste jak na trní, jak to celé dopadne a kdo v tom všem má prsty. Sice bych si konec představoval trošku více rozvinutý, ale i tak jsem spokojená jako s celkem. Doufám, že se dočkáme nějakého pokračování, a že touto knihou tato série nekončí :-)

20.06.2020 5 z 5


Ve stínu apokalypsy Ve stínu apokalypsy * antologie

Má první antalogie z této série a velmi se mi líbila. Některé povídky byly sice slabší, ale to nevadí celkově hodnotím velmi pozitivně :-), některé bych si dokázala představit i jako plnohodnotné knihy. Už se těším na další :-P

01.05.2020 4 z 5


Tatérka Tatérka Alison Belsham

Tak tato kniha se mi opravdu, ale opravdu líbila. Měla jsem ji jen v audio verzi a po poslechu si ji určitě koupím. Dlouho se mi takto kniha nelíbila :-) Skvělý příběh ze zajímavého prostředí tatérů. Děj měl spád, napínavost a pro mne i překvapivého vraha, celou dobu jsem tipovala někoho jiného :-D Za mne velmi povedené a vřele doporučuji k přečtení :-)

03.06.2019 5 z 5


Šelma Šelma Andrew Mayne

Já tedy knihu nečetla, (měla jsem ji jako audio verzi) a nějak ve mně vyvolává rozporuplné pocity. Z jedné strany je hlavní hrdina sympatický, z té druhé by jste mu nejraději nafackovali :-D Příběh i námět je velmi poutavý, ale ten konec, to byla kovbojka na druhou a z malého houžvičky udělá skoro až superhrdinu, i když se to snad dá i pochopit, ale ten konec no potěš, jako by autor nevěděl co s ním. Taky mi moc hlava nebere, že by všichni policisté v okrese byli líní a neschopní a pokud už nejdete X mrtvol, že by ho už (hlavního hrdinu) neměla pod palcem FBI. Možná to moc komplikuju a mám o policejních složkách až romantickou představu :-D Také jak už někteří přede mnou psali, chybí vysvětlení proč, aspoň kratičké. Ale času při poslechu nelituju. ;-)

26.05.2019 3 z 5


Trhlina Trhlina Jozef Karika

Většinou bývám k českým/slovenským hororům dosti skeptická a tak jsem přistupovala i k této knize a jsem i ráda, že jsem se mýlila a knize jsem dala šanci. Já ji tedy nečetla, ale poslechla jsem si audio verzi, která je i parádně namluvená :-). Co se týče tématu tak je velice zajímavé a nebudu tady spekulovat, co je na něm pravdy, hlavní je, že to funguje a dle všeho to svůj úkol splnilo ;-) Dost se mi také líbí, že je příběh zasazen do reálných míst a také co by kamenem dohodil, takže kdo má chuť a odvahu, může se vypravit po stopách výpravy - já tedy zatím riskovat nehodlám :-D, člověk nikdy neví :-D. Za mne tedy mohu jen doporučit a určitě se již nebudu tolik vyhýbat českým/slovenským autorům a dám jim ve své knihovničce prostor ;-)

10.05.2019 4 z 5


Pokrevenstvo Amberu Pokrevenstvo Amberu Roger Zelazny

Ságu o Amberu mám ráda, jen se mi zdá, že ta Merlinova je trochu slabší než předešlá, ale i tak si ji ráda přečtu a styl Zelazného mi vyhovuje :-) Co se týče tohoto dílu, začíná mi více vrtat hlavou, kdo za tím vším vězí a mám už nějakou předtuchu, tak doufám, že se dostanu úspěšně ke zdárnému konci (pokud seženu poslední dva díly, které nejsou bohužel k dostání :-( ) Jinak zatím nejlepší díl.

15.03.2019 4 z 5


Útok na pekárnu Útok na pekárnu Haruki Murakami

Nevím co si mám o této knize myslet :-D Svým způsobem povídky o ničem, ale pokud zapojím mozkové závity, tak si začnu něco uvědomovat a ucelovat. Toto je ale můj první Murakami, takže nemám možnost srovnat s jinými jeho díly, ale určitě zkusím další jeho knihy, možná mi pak dojde to co autor zamýšlel ;-)

24.01.2019 3 z 5


Cizinec Cizinec Arno Strobel

Tak já nevím. Mám z této knihy celkem rozporuplné pocity. Na jedné straně velmi zajímavý nápad a téma, na druhou stranu, mě nijak příběh neuchvátil, že bych nedala knihu z ruky, což je trochu zklamání, jelikož knihy od Ursuly mám ráda. Děj je celkem předvídatelný a myslím, že by se s tím dalo více a lépe vyhrát.

22.01.2019 3 z 5


Vypravěčka Vypravěčka Jodi Picoult

Velmi čtivý a silný příběh. Většinou knihy s touto tématikou nečtu, ale díky výzvě jsem se k této knize dostala a nelituji. Ze začátku se děj trochu vleče, ale jakmile se dostanete k vyprávění Minky, vyrazí vám to dech a nedokážete knihu odložit (alespoň v mém případě). Sice jsem si konec představovala jinak, ale celkem důstojně zakončeno, i když svým způsobem smutně.

15.11.2018 5 z 5


Ruce v mouce: Domácí pečivo s kváskem i droždím Ruce v mouce: Domácí pečivo s kváskem i droždím Iva Trhoňová

Prostě dokonalá kniha o tom, jak na svůj vlastní chleba, ať už za použití kvásku či droždí :-) Už se těším až vyzkouším některé recepty.

27.10.2018 5 z 5


Spad Spad František Kotleta (p)

Jako oddechovka dobré, ale Kosek mě bavil více :-) Celkem populární téma, které se sice v poslední době celkem často omílá, avšak funguje to, plus je také to, že příběh je zasazen do českých (moravských :-) ) končin. Příběhově trochu slabší, ale co už je to přece jen braková literatura, která pobaví, čtenář se nenudí, dobře a rychle se čte :-)

27.10.2018 3 z 5


Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

Velice zajímavě a poutavě napsaná kniha. Trefně popisuje dění v dané době a v některých částech mi připomíná i dnešní dobu. Celkem škoda, že jsem se ji tak dlouho vyhýbala :-)

30.08.2018 4 z 5


Cabal - noční rasa Cabal - noční rasa Clive Barker

Mé první setkání s Barkerem díky čtenářské výzvě, ale popravdě moc mne to nenadchlo, ale také to nebyl zase velký propadák, dobře a rychle se to četlo a to jsem pomalý čtenář :-D . Znám jeho díla spíše z filmového hlediska (hlavně Hellraiser), proto jsem byla zvědavá na knihy, příště určitě sáhnu po jiné, více hodnocené knize a uvidím, zda najdu něco zajímavějšího, co mne bude více bavit :-)

24.08.2018 3 z 5


13 děsivých těstovin 13 děsivých těstovin * antologie

Kniha velice zajímavá se zajímavým tématem. Za mne je vhodná spíše pro ty, kteří do světa creepypast ještě moc nepronikli, popřípadě pro velké skalní fanoušky. Pro mne tam bylo celkem dost povídek, které jsem znala již ze scény českých youtuberů, takže za mne opravdu nic nového pod sluncem, ale tím neříkám, že kniha je špatná. Je to dobrý nápad pro nepolíbené, kteří se s touto tvorbou ještě moc nesetkali a v tomhle knize fandím. Co se týče povídek, některé velice povedené, některé méně, prostě od každého trochu. Své čtenáře a nadšence si jistě najde ;-)

21.08.2018 3 z 5