Žulový Stalin: Osudy pomníku a jeho autora

Žulový Stalin: Osudy pomníku a jeho autora https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145355/bmid_zulovy-stalin-osudy-pomniku-a-jeho--gbx-145355.jpg 4 6 3

Autor vychází ze studia dobových materiálů, zveřejněných nebo jen archivovaných. Sleduje osudy Otakara Švece a ostatních sochařů, kteří se návrhu a realizace stavby pomníku zúčastnili a přibližuje tísnivou atmosféru 50. let. Měl také možnost vyzpovídat několik sochařů, přímých účastníků projektu. Z toho všeho a autorovy vypravěčské invence vznikl poutavý a zároveň poučný příběh. Text doplňuje mnoho zajímavých dokumentárních fotografií. Kniha zaznamenává příběhy lidí, kteří byli spjati se stavbou monumentálního pomníku J. V. Stalina na Letné - ať se jednalo o sochaře, výtvarníky, politiky nebo dělníky.... celý text

kessey
kessey
14.10.2017 4 z 5

Řekněme si narovinu, že autor není mistr dialogů, zvláště těch milostných, ale jinak je to poměrně slušně napsaný a zajímavý příběh.

Matematicka
Matematicka
28.06.2016 4 z 5

Úchvatné téma a výpověď o době, kterou jsem sama nezažila. Ano, forma je o dost slabší, především zanedbaná redakční úprava. Autorovi, který už žije dlouhodobě v Rakousku, bych to bez problému odpustila, ale knihu snad mohl přečíst někdo znalý češtiny a upravit ji a přizpůsobit současnému českému pravopisu, aby se lépe četla. Autor asi taky není výborný vypravěč, ale to myslím dobře vyvažuje zajímavost a závažnost tématu. Pro mě kniha stála za přečtení.


Ony
Ony
20.01.2013 2 z 5

Tvrzení na záložce, že jde o "poutavý a zároveň poučný děj, který se čte jedním dechem," je v podstatě pravdivé. Jenže já mám pocit, že o něčem tak fascinujícím, jako byl letenský Stalinův pomník, ani nepoutavě a nepoučně psát nejde. Téma samo o sobě tady dělá opravdu hodně, autor určitě nastudoval prameny a chytl správné pamětníky, nicméně zpracování nijak oslnivé není. Beletrizace historických událostí by mi nevadila, ovšem Cainer evidentně není žádný velký romanopisec. V líčení privátních osudů fantazíruje a zabíhá do zbytečných detailů (ve kterých na sebe především prozrazuje, že neumí napsat normální dialog), rovina historického pozadí je zas naopak až příliš obecná a eklekticky poskládaná. Nevyváženost obsahu ještě podtrhuje děsná formální stránka textu – anarchistická interpunkce, neomluvitelné množství překlepů (Mikuláš Aleš a Hogo Demartini, wtf?), zrůdnosti jako "by jste" etc. Reprodukce fotografií jsou taky dost otřesné. Myslím, že Mariusz Szczygieł zajásal předčasně.

Štítky knihy

Josif Vissarionovič Stalin čeští sochaři pomníky

Autorovy knížky

Ruda Cainer
česká, 1938
2008  73%Žulový Stalin: Osudy pomníku a jeho autora

Kniha Žulový Stalin: Osudy pomníku a jeho autora je v

Přečtených9x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce2x
Chystám se číst19x
Chci si koupit2x