Ztraceno v písku

Ztraceno v písku https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/232421/mid_ztraceno-v-pisku-232421.jpg 4 25 12

Třetí historický román talentované spisovatelky Ivany Špičkové se začíná odvíjet roku 1662. Loď Santa Charlotta převáží malé křesťanské děti do italského Palerma. Ve Středozemním moři je však loď přepadena piráty a děti jsou prodány. Jejich další osudy v muslimském otroctví se v tomto strhujícím románu čtou jedním dechem.

Přidat komentář

Hall3006
30.06.2021 4 z 5

První kniha od autorky, co jsem četl. Nebyla to žádná jednohubka, román je propracovaný až místy překombinovaný. Fantazie autorky, která kladla jednu překážku za druhou hrdinům do cesty, byla velmi nápaditá. Dnešní člověk by útrapy postav z knihy asi těžko přežil. Kniha by byla o hezkých pár stránek kratší. Ale tato skoro 450 stránek dlouhá kniha nenudí a občas poučí.

Kimon
22.03.2018 3 z 5

Jsem zaměřen především na historické romány. Zmlsán mimo jiné Vlastimilem Vondruškou a jeho Přemyslovskou či Husitskou epopejí jsem v knihovně sáhl po údajně historickém románu "Ztraceno v písku". Ve vší úctě k autorce nemohu považovat tuto knihu za historický román, ale pouze za dobrodružně akční román pro -náctileté čtenáře, zasazený do exotického prostředí otrokářského období v Alžíru a Maroku. Ano, je to výborný román pro nenáročné akcechtivé čtenáře, ale to je tak všechno. Historiografickými fakty se autorka nezabývá, jde pouze jen a jen o dobrodružství. Knihu bych přirovnal k filmové serii Indiana Jones (prostředí Amazon, Tibet, Egypt) správně označenou dobrodružný/akční.


AlenaF
02.05.2017 4 z 5

Velmi čtivá kniha, napínavá.

milunka21
01.05.2017 5 z 5

Kniha se autorce opravdu povedla, je to hodně propracované a čtivé. Je vidět, že se autorka vyzná. :-)

moonikaa
21.04.2017

Krásná napínavá kniha, která čtenáře upoutá od začátku až do konce. Celou dobu jsem trnula aby to nakonec dobře dopadlo. Jen je škoda, že kniha nemá pokračování. Všem vřele doporučuji!

luckalucka737
01.04.2017 5 z 5

Poutava knizka. Nechybi akce, zaujala me mozna az premira informaci z muslimskeho sveta. Pohled na otroctvi, nalezeni pratel na mistech necekanych. Pohled na otroctvi z dvou pohledu, Nell a Arnuada. To dalo knize dobry rozmer. Nechybi ani laska a zarlivost. Jako celek uricte povedene. Hlavne konec. Cele to napeti, zadny epilog, mozna muzeme doufat v dalsi dil. Urcite bych si nenechala ujit osudy tech tri.

TheMelorry
18.02.2017 5 z 5

Kniha se mi moc líbila a jsem z ní úplně nadšená. Od první strany jsem se do knihy začetla, je velice čtivá a není nouze o napětí. S hlavní hrdinkou Nell jsem napjatě prožívala její život a hned od první chvíle mi byla velice sympatická což se nestává vždy. I přesto, a možná přávě proto, že knihy z tohoto prostředí moc neznám a nečtu, jsem si knihu velice užila a moc se mi líbili i popisy ohledně prostředí a víry.
Za mě velmi zajímavá a hlavně povedená kniha.

kveta2613
14.02.2017 5 z 5

Velmi povedený příběh, který čtenáře vtáhne do děje přepadením lodi piráty.
Dále pojednává o životě Nell v otroctví, harému bohatého kupce, léčitelky a její cestě ke svobodě. Ukazuje, že nejen krása, mnohdy štěstí, ale i inteligence a statečnost měly své místo na zemi.

Kniha se velmi dobře čte. Příběh čtenáře nenudí, zajímavé je i vedení myšlenek o víře jak muslimské tak křesťanské. S hrdinkou jsem mnohdy prožívala pocity strachu, obav, štěstí, porozumění ale i starosti o druhé.

Co mě mrzí je, že kniha ještě kousek nepokračovala dále. Ráda bych si přečetla více ze života Nell a ostatních.

Tom.Majka
17.04.2016 5 z 5

Super knížka,četla jsem jedním dechem,zvlášť konec,kdy jsem byla napnutá,jestli se jim podaří dostat se do Salé.Rozhodně doporučuji všem kdo mají rádi romantiku i napětí,je to velmi čtivě napsané.Pokračování by mě též potěšilo....super,super.

Rierdon
20.08.2015 5 z 5

Krásná kniha, exotické prostředí severní Afriky, korzárský Alžír, osmanská říše, harém, marocká Marrakéš pod vládou sultána Ismaíla, nebezpečny karavanní cesty pustinami, to všechno přispívá tomu, že se knížka opravdu dobře a příjemně čte. Na začátku knihy se zdá malá hlavní hrdinka Nell v zoufalé situaci – opuštěný sirotek, který se dostane do zajetí alžírských korzárů a je prodán do tvrdého otroctví bohatého alžírského obchodníka. Ale Nell se poštěstí najít ochránkyni ve vzdělané muslimské švagrové jejího pána a má možnost se vzdělávat a vyrůstat celkem poklidně do doby, než nastane v knize další zvrat, Nellina ochránkyně umírá a ona se musí přestěhovat do harému svého pána, ke kterému má bytostný odpor a být ve všem poslušná vrchního eunucha, kterému dává za vinu smrt své ochránkyně. A k tomu se zamiluje do někoho jiného než je její pán.

Je to romantická knížka, kterou ocení hlavně ženy, ale není to slátanina. Nell nečeká, až bude zachráněna, musí se snažit sama a využít toho co zná, svého umění léčitelství a astrologie, aby si vydobyla v domě slušnější zacházení. A nakonec se rozhodne pro velmi riskantní cestu plnou utrpení, která jí ale může dovést k vysněné svobodě. Kniha se četla velmi dobře a potěšilo by mě i pokračování.

orinka3
04.08.2015 5 z 5

Vynikající! Početla jsem si, jak už dlouho ne. Velice napínavé, nepřeskočila jsem nic a až do konce jsem trnula, aby to nedopadlo špatně. Jako by se mi před očima odvíjel dobrodružný film plný překvapivých zvratů. Taky se mi líbilo, že jsem v knize našla spoustu moudrých myšlenek, hlavní hrdinka nebyla vykreslena ploše a papírově, ale na stránkách knihy dokonale ožila. Stejně tak i ti, co byli s ní. Jediné, co mi trochu vadilo, byly občasné tiskové chyby a od cca 400 s. rozmazaný tisk, který znepříjemňoval čtení - ale šlo asi jen o 4 stránky textu. Román za to ale nemůže, hodnotím ho jako výborný s pěti hvězdičkami.

Alex.Barunka
01.03.2015 4 z 5

Kniha vůbec nebyla špatná, námět byl dobrý, zajímavý. Jen si autorka mohla trochu pohrát s překvapivými scénami a vnést do knihy trochu více napětí, namísto zdlouhavých popisů.