Zpráva od nebožtíka

Zpráva od nebožtíka https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/127514/zprava-od-neboztika-127514.jpg 4 111 40

Joanna série

< 4. díl >

Hrdinkou této vtipné parodické detektivky je mladá polská spisovatelka a redaktorka, která cítí nesoulad ve svém manželském životě a řeší jej přechodně studijním pobytem v Kodani, kde přítelkyně překládá její knihu do dánštiny. Jedné jarní neděle jede na dostihy, teple se oblékne a vezme si platinovou paruku, tašku s polsko-anglickým slovníkem, zeměpisným atlasem a do poloviny uháčkovanou šálou i s háčkem. Všechny tyto věci se později ukážou jako osudově důležité. Je vášnivou hráčkou, na dostizích vyhraje větší sumu, dá se pak zlákat do nelegálního doupěte hazardních her a také zde jí přeje štěstí. Při náhlém policejním zátahu však dojde ke zmatku, střelbě a naší hrdince umírá v náručí gangster, který si ji kvůli paruce splete s členkou bandy a svěří jí tajemství o ukrytém pokladu. Odtud se začíná rozvíjet fantastický děj plný útěků a pronásledování, odehrávající se postupně v Brazílii, na jachtě uprostřed Atlantiku, ve Francii, na italské Riviéře a nakonec v Polsku.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Československý spisovatel
Originální název:

Cale zdanie nieboszcyka , 2003


více info...

sajanka
sajanka
01.08.2023 3 z 5

Mě tahle kniha hodně bavila a ráda se k ní vracím.

jungwirth5318
jungwirth5318
15.04.2023 3 z 5

Četl jsem poprvé jako teenager, teď po letech a nálezu knihy v knihobudce jsem se k ní vrátil a musím říct, že mě ani zdaleka tak nebavila. Už mi to teď přijde překombinované a málo uvěřitelné. Asi jsem mezitím přečetl příliš mnoho jiných detektivek... A tohle je spíš humoristický román.


babiočka
babiočka
02.11.2022 1 z 5

Vtipná detektivka?
Mně děj spíš připadal jako pohádka pro děti - neskonale potrhlá "princezna", která všechny kolem sebe přechytračí.
Za každou přečtenou stránkou jsem čekala sdělení: "A vtom jsem se probudila". Proti této hrdince byli Monte Christo i Sherlock Holmes naprostí břídilové ;-)

martini.ce
martini.ce
10.08.2022

Nemohla jsem se do toho začíst, odkládám asi na 20.straně...

jerisno
jerisno
17.03.2022 5 z 5

Uf, ... tak jsem ji nakonec dohledal! Z knížky mi utkvěla v paměti jen platinová paruka hlavní hrdinky, že ji napsala polská autorka a byla to úsměvná detektivka. Knihu jsem zde hledal asi měsíc, ale pátrání se nakonec vyplatilo.
Četl jsem ji někdy koncem 70. let a hodně jsem se u toho bavil. Potom mi zmizela z dohledu a bohužel i z paměti. Jsem rád, že jsem si nakonec vzpomněl.
Pokusím se ji někde sehnat a znovu přečíst. Třeba to už bude jiné, ale kdo ví? Zatím nechám plný počet (už za tu námahu).

kolacky
kolacky
17.03.2022 5 z 5

Četla jsem kdysi první české vydání, bylo mi kolem dvaceti let a hned jsem si tuhle knížku oblíbila, četla jsem ji každou chvíli a ani jednou jsem se nenudila. Teď jsem přišla na to, že ji nemám ohodnocenou! Takže po létech a létech znovu čtená, znovu dobrá praštěná Joanna. Pokaždé mě dostane "ten s očima"!

š.m.i.k
š.m.i.k
27.02.2022 5 z 5

Skvělá oddechovka. Smála jsem se nahlas. Joanna je nepředvídatelné "éro" a každý její nápad stojí za to. Rozhodně doporučuji.

ZuzanaZ83
ZuzanaZ83
06.01.2022 1 z 5

Joanna se dostane do společnosti, kde se nelegálně hraje ruleta. Dojde k zastřelení jednoho muže, který těsně před smrtí Joanně sdělí podivnou šifru. Ta je cestou k pokladu. Podivný gang ji unese. Hlavní hrdinka jim však opakovaně utíká.
Jako plus vidím vtipně naivní a sebeironické vyprávění. Jako minus totální neuvěřitelnost a strašlivou rozvláčnost. Navíc kniha nemá kapitoly.
Je mi líto, ale mně to teda vůbec nebavilo.

Aroucaria
Aroucaria
02.03.2021 3 z 5

To bylo skvěle prdlý :-D Takový Louis de Funès v sukni. Jazyk poplatný době překladu, ale dobře vykreslené a v absurdní době covidové zcela žádoucí. Je potřeba se rozveselit. A četlo se to dobře i při roztěkané mysli.

DzordanoChruno
DzordanoChruno
26.01.2021 1 z 5

(SPOILER) Celé to pôsobí ako naivné snívanie adolescentky o nečakanej výhre kopy peňazí, o dobrodružnej prestrelke, únose luxusným lietadlom do sídla miliardára v exotickej krajine (chýba už len znásilnenie chlpatou poloopicou, opravujem, blondínom), pričom hlavná hrdinka nakoniec všetkým brilantne prejde cez rozum. Kniha od ženy, pre ženy, typicky nemužská detektívka. Čítať sa to síce dá, ale nie ako krimi, lež ako červená knižnica, kde sa skôr riešia sny o dvorení a zranenia od bývalého. Je to čisto ženský, žiaľ, absolútne banálne podaný svet, kde všetci naokolo sú hlupáci a jediná hlavná hrdinka je pekná, šikovná, citlivá a temperamentná. Ak máte menej ako 12 rokov, alebo vyoperovanú polovicu mozgu, bude sa vám to páčiť. Inak to dočítate iba so sebazaprením.

vikaa
vikaa
01.11.2020 5 z 5

Knížka byla po dlouhá léta jednou z mých nejoblíbenějších. Četla jsem ji milionkrát a znala ji skoro nazpaměť. Po mnoha letech jsem se k ní vrátila a to jsem asi neměla dělat. Za ty roky jsem si pořád děj pamatovala, ale kniha mi už nepřidala zdaleka tak čtivá a vtipná jako kdysi. Buď stárnu, a nebo za komunistů to byl svěží závan, který časem svoji svěžest někde ztratil. Stejně jsem ale ráda, že jsem kdysi dávno na tuto nenápadnou knihu natrefila a z nostalgie nechávám původní hodnocení!

jaroiva
jaroiva
06.09.2020 5 z 5

Je to taková blbost, že to musíte milovat. :D
Oddychovka pro každou příležitost. Hlavní hrdinka je prostě správně prdlá, ale přitom kniha nechrlí jeden vtip za druhým, spíš je vtipná tak nějak v pozadí. Možná trochu cynická nebo sarkastická, nebo co. Prostě sedí mi ten styl.
Jediné, co mi na knížce vadí, je místy divný překlad. Např. místo "zavolat" se užívá slovo "zazvonit". Myslela jsem, že někdo zvoní u dveří, ale on telefonuje. Je toho tam takhle víc divného. Zážitek jsem si tím ale nenechala zkazit.

petra2563
petra2563
23.08.2020 5 z 5

Kniha je tak dobra, ze jsem o ni už 2xprisla,když jsem ji někomu pujcila.

boxas
boxas
21.03.2020 5 z 5

Málokdy jsem se u knihy tak nasmála! Je to chytrá, vtipná detektivka a hlavní hrdinku budu mít už asi pořád ráda, kdyby jenom kvůli jejím jehlicím... :-) Kam se hrabe James Bond!

divoska1975
divoska1975
04.08.2019 5 z 5

Knihu mám moc ráda a občas se k ní vracím, čte se úžasně, hodně vtipná a dobrodružná. Hlavní hrdinka je parádně střelená a přitom chytrá a odvážná.

Ewiczka
Ewiczka
30.09.2018 5 z 5

Čtivá, zábavná, velmi svérázná kniha, kterou už léta miluju (mám dávné, polorozpadlé salátové vydání ještě po naší babičce) a sáhnu po ní každou chvíli :) pokud hledáte detektivku které nechybí humor a tempo, tak do toho pojďte, přece jsme všechny někdy taky sladké debilky :)

viviann
viviann
12.08.2018 5 z 5

Po delší době nečtení taková nakopávací knížka. Vtipná, lehká... Hodně jsem se nasmála. Přečtu určitě znovu, pokud se k ní ještě dostanu.

4xab
4xab
01.08.2018 3 z 5

Ctist se to jako dalo. U me rozhodne na jeden zátah. Jen mi nepasuje jak na jednu stranu je hrdinka vseznalec, matematik, hvězdár a ja nevim co jeste, ale na druhou stranu uplne hloupá. Naběhne do ocividnych pasti ci trávou. Na jednu stranu plánovač do nejmenšího detailu, ale zásadní kroky jsou bez rozumu.

Safienka
Safienka
15.06.2018 4 z 5

Četla jsem již po několikáté a opět jsem si to užila, I když mi to přišlo až moc o štěstí drhnoucí. Přesto jsem si to užila. Mělo to spád díky několika honičkám, promyšleným tahům a jedné nevěřící ženské.

jindra3953
jindra3953
09.04.2018 4 z 5

Proč ne? Celkem čtivá záležitost. :)