Zoo City

Zoo City https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/154226/bmid_zoo-city-5U4-154226.jpg 3 53 11

Zinzi s sebou musí všude vláčet lenochoda, nepopiratelný symbol jejího zločinného provinění. Žije ze schopnosti nacházet ztracené věci a z vymýšlení podvodných e-mailů. Ale když jednoho dne kdosi bestiálně zavraždí jednu starou paní – její klientku – a policie zabaví šek s výplatou, nezbývá jí nic jiného než vzít práci, kterou doslova nesnáší – případ pohřešované osoby. Zakázka od samotářského hudebního producenta Odiho Hurona pověří Zinzi pátráním po mladické popové hvězdě a měla by ji vysvobodit z prohnilé chudinské čtvrti jménem Zoo City, kde zločinecká spodina a její zvířecí společníci žijí ve stínu pekelného Protiproudu. Místo toho ji však uvrhne ještě hlouběji do chřtánu velkoměsta zmítaného zločinem a magií, v němž bude muset čelit temným tajemstvím předešlých životů – včetně svého vlastního. Zoo City je skvělá urban fantasy s prvky dobrodružné science fiction a magie od talentované jihoafrické spisovatelky, balada na počest fantastického Johannesburgu. Děj, odehrávající se mezi mrakodrapy, dávnými doly na zlato, hvězdami hudebního světa a exotickými zvířaty, se dá přirovnat k nejlepším noirovým románům a vzbuzuje respekt k činům mocných afrických sangomu. Kniha získala vedle celosvětového úspěchu a ovací ze strany literární kritiky a nadšených čtenářů rovněž Cenu Arthura C. Clarka pro nejlepší román roku. -- zdroj: legie.info --... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Zoo City , 2010


více info...

Přidat komentář

ludek.n
28.11.2022 3 z 5

Hledání ztracené popové hvězdy ve městě, které kromě obyčejných lidí obývají i zvěronoši. Ti s sebou musejí všude vláčet své zvířecí pomocníky jako nepopíratelný symbol jejich zločinného provinění. Beukesová ve slumech Zoo City stvořila noirovou sci-fi krimi, která by se bez uzardění dala zařadit i do škatulky urban fantasy, místy koketující dokonce s drsným kyberpunkem. Nechat se svazovat žánrovými omezeními však Beukesová rozhodně neměla při psaní románu v úmyslu, takže rozvíjí zápletku zcela svobodně a volně všemi směry, který se jí zrovna hodí do krámu. Tahle neohraničená svoboda na jednu stranu nabízí nepřeberné množství možností, na straně druhé nutně nechá spoustu slibných a úžasných prvků bez hlubšího využití. Také cíle a úsilí mnohých postav jsou poněkud mlhavé a ukrývají se v oparu záhad, které ani po svém odkrytí nedávají příliš velký smysl. Díky těmto premisám není vůbec jednoduché se s moderním Johannesburgem a jeho obyvateli sžít, natož jim fandit. Zoo City je vynalézavá přehlídka neortodoxních nápadů, která mi však přes všechnu svou magičnost srdce nerozehřála.

KTera
25.06.2022 5 z 5

Nápad se zvířetníky byl zajímavý, škoda že to nebylo více rozpracované a popsané. Jinak příběh byl fajn a konec jsem opravdu nečekala a překvapil. Krásná obálka.


lampernaqui
19.08.2020 4 z 5

Pro mě příjemné a celkem originální překvapení. Chvíli mi sice trvalo, než jsem se pořádně začetl, ale nakonec jsem si svůj malý výlet do Jižní Afriky užil. Odhalování původu a důvodu zvířete se dávkuje po celou knihu, autorka nám to nenaservíruje ihned (pokud jsem tedy dával pozor). A není to jen nějaký kosmetický doplněk příběhu, zvířata zde hrají celkem podstatnou roli. Město se zvířecím ghettem , nahrávací společnosti, vyděračské dopisy... to není vše, s čím se hlavní hrdinka musí potýkat.

Kacennnka
03.11.2019 4 z 5

Zoo City je podivný, ale velice zajímavý a originální příběh z neotřelého prostředí Johanesburgu. Je to trochu fantasy, trochu detektivka, trochu ze života. Hlavní hrdinka má lenochoda, takže za to jsou plusové body. Někomu to možná bude v jistých věcech připomínat Zlatý kompas, ale rozhodně to není na škodu.

Lusa
05.02.2018 2 z 5

Na Zoo City mě zaujala na první pohled obálka a poté děj, jak už zde padlo několikrát nápad to byl skvělý, ale to je tak všechno a konec zbytečně dramatizovaný.

Haňula_
12.07.2017 3 z 5

Zajímavá myšlenka, jak jsou postiženi zločinci. Ale bylo dost nezáživné číst všechno o hudebním průmyslu, názvů kapel a zpěváků...

gersie
10.12.2016 5 z 5

Příběh byl běžný a závěr zbytečně předramatizovaný, ale jinak knihu hodnotím velmi kladně. Styl vyprávění autorky se mi líbí, její neotřelá velmi výstižná přirovnání mě vždy pobavila. Také hodnotím jak zajímavě pracovala se svou skupinkou zvířetníků. Byl to nový nápad , což není dnes tak snadné vymyslet. Atmosféra Jihoafrického velkoměsta byla působivá. Děkujeme, za mne - hezké čtení.

Nonosbawsut
22.06.2016 2 z 5

Nápad super, vše ostatní už ne. V takovém světě by se daly řešit mnohem zajímavější věci, zajímavější zápletky, které by čtenáře zatáhly na zajímavější místa, než sledovat bandu socek navzájem se prohánět po Johannesburgu kvůli nějakým šoubyznysovým nesmyslům. Jedna hvězda za nápad, druhá za občasné humorné vsuvky.

trudoš
23.12.2015 5 z 5

Asi nejvíce mě na stylu Lauren Beukesové zaujala živost vyprávění plná nevyřčených věcí, které netřeba říkat - sympaticky nechává pracovat čtenářovu fantazii a usměrňuje ji jen u podstatných věcí. Detektivní linie je trochu pofidérní, ale ani ne tak kvůli tomu, že by nebyla promyšlená, ale protože se děj občas stáčí jiným než hlavním proudem a přitom většina těch odboček se nakonec ukáže jako zbytečná.
Autorka staví především na ústřední postavě u které tušíme nějakou tu zločineckou minulost, čímž si rychle získá čtenářovo srdce (kdo by neměl slabost pro desperáty). Neméně atraktivní je i její práce a to jak schopnost nacházet ztracené věci, tak i netradiční vedlejšák, který poodhalí principy rozesílání podvodných e-mailů.
Skvělá je i atmosféra Johannesburgu, kdy je znát, že spisovatelka město důvěrně zná a její popisy nepůsobí jen jako poznámky z výletu. Zároveň nepodsouvá sociální či politická prohlášení, což se v rámci kulis samo nabízí, a o to víc si cením, že se toho vyvarovala.

maca5449
25.01.2015 3 z 5

Tak to bylo... hodně zvláštní. Občas jsem si připadala ztracená, ale ve výsledku to docela ušlo. Líbilo se mi, že autorka prolínala vyprávění se zprávami z novin nebo e-maily. Bylo to takové zpestření díky kterému se kniha dala číst delší dobu v kuse.

gan112
10.08.2013 4 z 5

Dobrá knižka aj z komerčnej stranky, sak nie každa kniha ma soudtrack... Ale koniec bol prepisknutý. Bohužial. Inak to má pre mna dve roviny tu roman(ovu)ticku s Benoitom, a potom noir detektívku. Ešte k tomu koncu z albínkom krokodílom - celá kniha nieje fantazi až tototo a to nemuselo byť. Autorka sa sama neškatulkuje, respektíve tvrdí že sa nechce zaseknuť v jednom žanri, ale ten koniec robí z magickosti a záhadnosti diela sf- fantasy a ... príde mi to trochu moc tínedžersky ladené.