Zodiac - nejnebezpečnější ze všech zvířat

Zodiac - nejnebezpečnější ze všech zvířat https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/230467/bmid_zodiac-nejnebezpecnejsi-ze-vsech-zv-230467.jpg 4 99 28

Ve svých devětatřiceti letech se Gary Stewart setkal s biologickou matkou a začal pátrat i po tom, kdo je nebo byl jeho otec. Po dvou letech v něm začalo klíčit hrůzné podezření – jeho otec rozhodně nebyl dobrý člověk. Přes pochyby, zda se vůbec chce dozvědět něco dalšího, investoval další roky do pátrání a po dvanácti letech prohlašuje: „Jsem si naprosto jistý, že můj otec byl Zodiac.“ Spolu s osvědčenou autorkou zaměřenou na kriminalistiku sepsal vše, co během let zjistil, a předkládá světu zbeletrizovaný portrét svého otce, jeho profil, traumata a způsob myšlení. Předkládá i fakta, která ho dovedla k hrůznému poznání.... celý text

Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: , Grada
Originální název:

The Most Dangerous Animal of All , 2014


více info...

Přidat komentář

Rade
09.05.2023 3 z 5

Náhodný úlovek z knihovny. Nejdřív mě zklamalo, čekala jsem něco jiného, spíš literaturu faktu, takže jsem se do četby zprvu ani nechtěla pouštět. Nicméně jsem posléze, z nedostatku jiného čtení, většinu knihy přečetla.
Nakonec docela zaujalo; jedná se o ryze osobní příběh muže, který byl jako malé opuštěné miminko adoptován a v dospělém věku, poté, co se setká s biologickou matkou, začíná pátrat i po osudu vlastního otce. A dochází k zajímavým, až šokujícím zjištěním. A tady se příběh přehoupne částečně do literatury faktu a do detektivního pátrání po masovém vrahovi zvaném Zodiac.
Ano, občas takové americky přepjaté, překlad úplně šílený, ale příběh, včetně zajímavé, lehce ujeté postavy autorova otce Earl Van Besta Jr., mě přece jen trochu strašil v hlavě. A to dokonce bez toho, že by autorův otec nutně musel být "slavný" Zodiac. V tomto je víceméně otevřený konec - aspoň pro mě - spíše plusem.
A další plus za fotografickou přílohu i za to, že kniha mě přivedla k filmu Zodiac režiséra Davida Finchera s Jake Gyllenhaalem v hlavní roli.

Petkona
13.11.2022 5 z 5

O Zodiacovi už jsem jednu knihu četla a i když tam nebylo moc nových informací, mně se líbilo to zpracovaní a pojmutí autora. Byly tam vlastně doložené důkazy a srovnání rukopisů a celkově to bylo lepší než ta první kniha kterou jsem četla. Bylo tam hodně podrobností o vrahově mládí a to bylo velmi zajímavé. Pro mě to je tedy další zajímavá kniha ohledně tohoto případu a já jsem velice spokojená.


blackoutzuzi
04.07.2022 2 z 5

Tohle pro mě bylo dost zklamání, žádné nové informace jsem se nedozvěděla, četlo se to těžko.. Nezajímavý text jak po literární stránce, tak po obsahové.. Velké zklamání, na tuhle knihu jsem se moc těšila.

Alisce
04.05.2022 4 z 5

Musím se přiznat, že jsem toho o Zodiacovi zas tolik nevěděla, takže pro mě byl celý příběh velmi čtivý. Dohledávala jsem si teď další teorie, nové zprávy a i tak dávám 4 hvězdičky za poutavost.

Lenkys
12.01.2021 4 z 5

O Zodiacovi jsem nevěděla nic, kromě toho, že to byl obávaný sériový vrah.
Tento příběh byl pro mě určitě přínosem. Knihu jsem popadla v knihovně v rychlosti a až doma jsem se dozvěděla, že jde o vyprávění (pravděpodobně) Zodiacova syna a tak jsem byla docela překvapená. Obávala jsem se, jak se mi to bude číst, ale s tím nebyl problém.
Mě to bavilo. Nevadily mi odbočky, protože jsem to brala jako souvislosti a pořád to byl příběh Zodiacova syna ne Zodiaca samotného. Ano, ke konci bylo docela zbytečné vytahovat již řečené, to už byla omáčka, ale jednalo se o pár stran, žádná tragédie. Někde jsem se od knihy nemohla odtrhnout, jinde jsem měla tendenci rychle odstavec přeskočit, proto nedávám plný počet hvězd.
Doporučuji lidem, kteří o již zmiňovaném sériovém vrahovi nic moc neví a nebo je zajímá příběh adoptovaného muže, který se v dospělosti dozvídá, že jeho biologický otec je nejspíše pan Z.

Inka063
23.11.2020 2 z 5

Žádná sláva. Přečíst možná tak kvůli nějakým faktům, ano, teď už vím, kdy ten psychopat zemřel, ale také to, proč psychopatem byl. A to je tak vše. Literární hodnota veškerá žádná (což je vinou autorky a ne syna Zodiaka), chvílemi zmatečné, hodně chyb (a to jedna docela zásadní), chvílemi se vracíme k už několikrát vyřčenému, kdy jsem zpočátku hledala nějakou novinku a ona tam žádná nebyla. Gary (nebo autorka) si asi potřebovali ještě jednou zasmutnit. Jak říkám - nic mi to nedalo, jen snad pár faktů a další potvrzení toho, čeho se na dětech mohou rodiče svým chováním dopustit. Kniha neurazí, ale v žádném případě nenadchne.

Jurkyns
30.09.2020 3 z 5

Příběh zodiaka jsem podrobně neznala, takže proto jsem si vybrala tuto knížku. Půlka knihy je docela nuda - o životě autora. Tu jsem jakžtakž prolouskala, pak to začalo být zajímavější, takže jsem docetla do konce. Nicméně obecně hodnotim jako průměr.

DominaCZ
28.07.2020

Oceňuju obrazovou dokumentaci, ale jinak...moc řečí okolo.
Je to spíš takový zpola nářek na to, že nějaký hajzel ho nechal na těch schodech, a dobří lidé si ho vzali - o lásce k nim a o nich je taky velká část knihy, což jako pardon, má to být o ZODIAKOVI, ne o jeho adoptivní rodině.
Porovnávání písem bylo zajímavé, i jakoby v něm tu podobu taky vidím, ale jinak ...by mě fakt nenapadlo po tomhle pátrat.
Asi viděl, že s tím bůhví jakou šou nenadělal, takže ve finále ... A CO JAKO?

Nina291
25.05.2020 2 z 5

Hm, přečíst se to dá

lassse
25.10.2019 3 z 5

Překvapivě se to celkem dobře čte, obzvláště když Zodiac začal své běsnění. Bohužel po přečtení zůstává pachuť, že nám autoři něco z jejich vyšetřování zatajili a také z práce korektora.

Costanzo
16.06.2019 4 z 5

Tuto knihu jsem si vybrala, protože příběh Zodiaca mě svým způsobem vždycky fascinoval. Ne, že bych jej obdivovala, ale spíše ten fakt, že nikdy nebyl dopaden. Dále mne velmi zaujala anotace, kdy tedy musím před „autorem“ smeknout s tím, že se pustil do velmi odvážného projektu. A tím nemyslím pouze obsah knihy, ale také fakt, jaký dopad to bude mít na jeho rodinu? Na jeho syna? Na přátele? Zodiaca nenáviděla celá Amerika, takže se ptám: „Jaké to je zjistit, že váš biologický otec je jedním z nejděsivějších sériových vrahů Ameriky a co s tím hodláte dělat?“ V knize se mi hodně líbila grafická část, která má sice pouze pár stran, ale obsahuje skicu tváře Zodiaca, rodinné fotografie, odborné analýzy písma, Zodiacovy šifry a v neposlední řadě i ukázky z dopisů, které napsal nejen policii a taky místním deníkům. Celkový dojem z knihy byl velmi pozitivní a doporučuji všem čtenářům, kteří se zajímají o sériové vrahy či psychologické profilování.

Cisuna
30.01.2018 3 z 5

Asi se mi ještě nestalo, aby mi korektury, tak moc zkazily zážitek z četby. Tímto gratuluji nakladatelství k výběru zaměstnanců.

piittii
07.11.2017 4 z 5

Hodne dobra kniha. Trochu jsem se obavala, ze nebude ctiva, podle komentaru tady, ale mne prisla zajimava od zacatku az do konce. Zhruba v polovine jsem se nemohla odtrhnout :) (Korektor tomu ale vazne mohl venovat vic pece, jak uz tu bylo psano.)

_ld91
16.09.2017 4 z 5

Začátek byl pro mě zdlouhavý, zajímaly mě zejména samotné vraždy, takže až poté, co jsem se dočetla k této části, pro mě kniha začala být vskutku poutavá. Chvílemi jsem měla pocit přehnaných výlevů, jaké je schopen používat bulvár, aby zaujal, naštěstí jich nebylo mnoho, ale ovlivnilo to důvěryhodnost knihy. Nicméně zajímavé čtení, důkazy a cesta k objevení též, jsem zvědavá, zda bude tento případ někdy definitivně objasněn.
80 %.

Bookaholik
17.04.2017 3 z 5

Pribeh super, ale proboha to zpracovani! Clovek by nerekl, ze to psala zkusena spisovatelka... A prekladatel tomu take moc nepridal... Preklepu je zde pozehnane a o chybne syntaxi ani nemluve... Navic je kniha misty dost zmatena a neprehledna. Tim vsim me dost zklamala...

mystar
07.02.2017 4 z 5

Knížka byla neskutečná a napínavá. Určitě doporučuji. :-)

Sheemas
11.12.2016 4 z 5

Jaký to je pocit, když si postupně dáváte dohromady kousky Vaší rodinné historie a zjistíte, že by Váš biologický otec mohl jeden z nejznámějších sériových vrahů v Americe? Tak přesně o tom je tahle knížka. Gary L. Stewart postupně v tomto příběhu překládá informace o svém biologické otci a svém podezření, co za svůj život provedl. Přestože v knize nakonec není řečeno, jestli byl jeho otec doopravdy Zodiac (stále chybí informace o výsledcích testů DNA), myslím že to stojí za to. Kniha se čte velmi dobře, příběh je sice místy hodně ,,citový", ale kdo by se Garymu divil.

toni-az
22.11.2016 4 z 5

Tak tahle kniha mi doma ležela skoro dva roky až byla probuzena čtenářskou výzvou. Po několika stránkách mě docela chytla a musím uznat, že je hodně dobře a čtivě napsaná. Předpokládám, že spíš než Gary za to může Susan, ale to nic nemění na faktu, že je to zábava.

Na druhou stranu byla kniha psána poněkud obšírně a často za mě dost zbytečně popisovala podrobnosti, které se skoro nebo úplně vůbec netýkaly děje.

Každopádně co jsem si z knihy odnesl je, že nechci bydlet v USA, popsáno tam bylo několik incidentů se sériovými vraždami a přijde mi, že zrovna Zodiac byl z nich asi nejumírněnější.

jiri77
06.11.2016 5 z 5

Kniha ve které autor přesvědčivě předkládá důkazy ,že jeho otec byl obávaný sériový vrah Zodiak. Kniha se dobře čte a s přibývajícími důkazy mě autor čím dál víc přesvědčoval ,že má pravdu. Úsudek si každý musí udělat sám. Jsem zvědavý jestli se někdy dozvíme, kdo to opravdu byl a co ho k tomu vedlo.

dooby
26.01.2016 4 z 5

Ze začátku se mi kniha četla dost špatně. Zvyklá z poslední doby na severské krimi mi některé věty úplně trhaly "uši", ale po pár kapitolách se to poddalo. Každopádně příběh je neuvěřitelný. Je natolik podložený fakty a důkazy, které postupně vyplouvají na povrch, že o omyl může jít jen těžko. Rozhodně nelituji, ze jsem knihu četla, ale spíš z důvodu zájmu než ze zážitku ze čtení.