Zodiac

Zodiac https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22290/bmid_zodiac-65560f9cf07a3.jpg 4 176 32

Sexuální sadista, kterého uspokojovalo, když mučil a zabíjel. Jeho prvními oběťmi byla dvojice mladistvých, které přepadl a zastřelil na místě, kde se scházívaly milenecké páry. Po vraždě poslal policii výsměšný dopis, v němž slíbil, že zabije znovu. Oficiálně má na svědomí šest obětí. Sám Zodiac jich uváděl třicet sedm. Celkový počet usmrcených však může dosahovat až k padesátce. Vrah nebyl nikdy dopaden. Autor knihy Robert Graysmith pracoval v redakci deníku San Francisco Chronicle, když přišel první dopis od maskovaného zabijáka. Nyní, po osmiletém výzkumu, Graysmith odhaluje stovky faktů, které doposud nebyly zveřejněny...úplná znění vrahových dopisů...a svou vlastní teorii ohledně Zodiakovy pravé totožnosti.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Levné knihy
Originální název:

Zodiac , 1986


více info...

Přidat komentář

zsykorova
15.09.2023 5 z 5

Skvělé čtení, které mě blíže zasvětilo do případu Zodiac. Doufám, že se někdy dočkáme vyřešení.

Petkona
08.07.2022 4 z 5

O případu už jsem něco věděla i před čtením, ale tady jsem se dozvěděla snad všechno. Příběh o strašném, ale přesto asi geniálním masovém vrahovi je tu popsaný od úplného začátku až po nevyřešený konec a v opravdu velkých detailech. Autor sám se účastnil a zasahoval do vyšetřování a tak máte informace z první ruky. Skvělé doplnění byly také ukázky dopisů. I přes to, že je kniha poměrně obsáhlá a nabitá informacemi se četla velice dobře, akorát mě na konci mrzelo že se nemůžeme dočkat vysvětlení. U tohoto případu by mě to zrovna velice zajímalo, ale věřím, že policie v té době udělala co mohla.


Mira7
26.06.2022 5 z 5

Knihu jsem přečetl několikrát, vždy s odstupem několika let. Poprvé už skoro před dvaceti lety. Ke knize mne přivedl někdejší zájem o skutečné kriminalistické příběhy (ne krimi thrillery). Knize hodně pomohl právě Robert Graysmith, který píše barvitě a velmi dobře, kniha si tak s románem skoro nezadá. Bohužel se jedná o skutečnost. Případ zaujme asi nejvíce kombinací neuvěřitelné smůly policie při současně velkém štěstí vraha. Přišlo mi neuvěřitelné, že po sobě dokázal nezanechat téměř žádné dohledatelné stopy a ještě přitom chodit posílat výsměšné dopisy poštou... Obětí, jejích rodin a detektivů mi bylo velmi líto. Je to asi takový pomníček San Franciské policie.

Enforcer
15.05.2021 4 z 5

Geniální vrah? Určitě tím, jak ze sebe sám udělal mediální sousto a spolehl se na to, že media všechno rozmělní. Čtete -li Graysmithovu knihu pozorně, zjistíte že ze závěrečného soupisu Zodiakových obětí čítajícího cca 50 osob, je doloženo jako jisté Zodiakovy oběti pouze osm (!) případů. Zbytek jsou fámy a spekulace. Ani se moc nelze vyšetřovatelům divit, že se v takovém množství většinou sporných informací ztratili.
Graysmithova kniha je zajímavým shrnutím celého případu a hodně z ní vychází i Fincherovo filmové zpracováni.

Abroš
03.07.2020 5 z 5

Příběh o chytání jednoho z mnoha amerických pošahanců.Dějově skvěle zpracované

petulik330
01.06.2020

MájaM. film jsem viděla zrovna včera geniální. Končilo to ve 2:40 ráno ale i tak jsem se musela dodívat. Knihu jsem četla jeto asi tří roky a uplně jsem na ni zapoměla až do včerejška. Nevím co je lepší.

renefer
08.05.2019 3 z 5

Výpověď reportéra, který v sedmdesátých letech pracoval ba případu Zodiac. Nejde mi do hlavy, že ani přes spoustu očitých svědků, důkazů a přeživších, nebyli detektivové schopni vraha vypátrat a tak jediným závěrem knihy je jeden “pravděpodobný “ pachatel.

Rooseman
29.10.2018 5 z 5

Zpracování jako přehled důkazů, policejních spisů a rozhovorů se svědky knize sedlo. Podtrhují ponurou atmosféru a vkládají do vizuálního přehledu čtenáře ojedinělou směsici obrazců z míst činů, redakcí a policejních stanic. Z knihy sálá, že byl Robert Graysmith alespoň část svého života Zodiacem posedlý stejně jako byl Zodiac posedlý zabíjením a to jen dokořenilo strachem nasáklou atmosféru aktivních let vraha. Pro milovníky mystična a nevyřešených vražd jednoznačně povinnost, pro běžného čtenáře se silnějším žaludkem parádní okořenění života.

MájaM.
16.06.2018 5 z 5

Knížku jsem si musela přečíst,protože mě takové případy zajímají. Už jen to,že tuto knihu psal člověk,který byl okolo,když se všechno dělo je velmi kladné +. Protože to může vyprávět tak,jak to opravdu bylo a jak si to pamatuje. Za mne velmi poutavá kniha,kterou doporučuji přečíst! Film jsem ještě neviděla,ale taktéž se ho chystám zhlédnout:)

ZNellyZ
11.11.2017 5 z 5

Neuvěřitelně zajímavá a chytlavá kniha.

KorovaLtd.
27.08.2017 5 z 5

ANO, poutavě popsaný sled událostí a faktů k případu jménem ZODIAC, ze kterého až mrazí. ANO, nikdy Zodiaca nechytili. ANO, nikdy se policistům z oddělení vražd nepovedlo usvědčit hlavního podezřelého (Arthur Leigh Allen). ANO, způsobil nejedno trápení, hrůzu a děs spoustě lidem.
Jak se zrodí taková zrůda, co ostatní lidské bytosti považuje za věci, cynicky se vysmívá policii a volá pozůstalým, aby budící hrůzu ještě znásobila? Snad jen doufat, že se jemu podobní jedinci dostanou do těch „správných" rukou (např. vězení, detenční ústav, popř. psychiatrická léčebna), protože jsou nevyléčitelní a schopní všeho, hlavně ubližovat svému okolí, to jediné jim dělá dobře.

JankoSvec
07.01.2017 3 z 5

Príbeh podľa skutočných udalostí o masovom vrahovi, ktorý niekoľko desaťročí desil obyvateľov San Francisca. Zodiac nebol nikdy dopadnutí a držal celý národ v strachu.Počet mŕtvych, ktorí boli usmrtení jeho rukou už asi nikdy nezistíme.Jedno je však isté, medzi jeho obeťami sú aj ti, ktorí prežili... Nie je snáď desivejšieho prípadu než je tento.

pavla2271
13.07.2016

Jelikož napsáno na základě skutečných událostí,tím pádem děsivé a fakt,že pachatel nebyl dopaden,velice zajímavá kniha a téma.Ten pocit měl zřejmě i autor.Bohužel v dnešní době nic vyjímečného.

RyxiraAmyGinger
24.06.2016 4 z 5

Chytlo mě to, takže dobrý. Děsí mě, že Zodiaca nechytili... Věřím ale že kdyby se do jejich hledáčku dostal skutečný vrah, policisté by ho odhalili.

Mruskulka
28.03.2016 5 z 5

Dlouho mi trvalo se do knížky zakousnout, ale pak jsem nepustila a přečetla jedním dechem :-)

Aneliss
17.02.2016 5 z 5

Jeden z nejzajímavějších případů v odvětví sériových vrahů, který dosud stále nebyl vyřešen - barvitě, poutavě a čtivě, přečten na jeden nádech.

buddha71
07.11.2015 5 z 5

Skvelé, precízne, a naviac pútavo napísané. Knihu som zhltol na jeden záťah,a potom niekoľko týždňov zháňal čokoľvek o tomto prípade

zahadum
26.04.2015 5 z 5

Kto bol tajomný sériový vrah Zodiak ? Kto bol tento neľútostný, inteligentný, obozretný a hlavne bohužiaľ nikdy nezatknutý človek ktorý zabil ( neznámo koľko ) brutálnym spôsobom ľudí ? Vysmieval sa polícii .... vysmieval sa verejnosti prostredníctvom listov ktoré posielal ako polícii tak aj všetkým známym novinám v San Franciscu. V knihe ktorá je literatúra faktu ( NIE DETEKTÍVKA !!! ) sú pútavou formou opísané všetky dôležité udalosti v časovom slede od samého začiatku. Zodiak je temné tajomstvo ktoré desilo verejnosť Kalifornie a ktoré nebolo nikdy odhalené. Kniha sleduje kopec indícii ... svedkov a vyšetrovateľov ktorý mali čo do činenia s Zodiakom. Knihu doporučujem pre kvalitný súhrn faktov. Doporučujem aj filmové spracovanie danej témy:
http://www.csfd.cz/film/221713-zodiac/

šipek
21.04.2015 4 z 5

Tak jsem dočetl tuto knihu, celkem zajímavé dost tajemné. Je divné, že nebyl nikdy dopaden, ale asi opravdu někdy chyběl malinkatý kousek k zadržení.

józi.odkudkam
24.02.2015 5 z 5

Sérioví vrazi fascinují. Neodolal jsem ani já a s trochou toho starého, dobrého, provinčního studu po knize sáhl taky. Je dost mrazivá, hlavně v návalech, kdy na vás doléhá její skutečnost. Příznačné je, že se Zodiak stal autorovou posedlostí a svým způsobem ho na dálku o život připravil taky. Poctivý souhrn vrahova „díla“ (doplněný o kopie originálních dopisů) a jeho vyšetřování je napsán dostatečně poutavě a navíc z něj na mě nečpí primární kalkul zisku. Za což dík. Solidních 5***** Kolikpak místních hodnotitelů asi budou vrazi?