Znamení

Znamení https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26518/znameni-26518.jpg 4 103 14

U zamrzlého pobřeží Antarktidy filmuje televizní štáb rozpad obřího ledovce. Vtom se na nebi rozzáří neznámý symbol. Co znamená? A jak je možné, že stejný symbol maluje na stěny své jeskyně kněz-poustevník hluboko v egyptské poušti? Světem zmítá hrůza i naděje. Má to snad být poslední varování před celosvětovou ekologickou katastrofou? Hlásí znamení příchod mimozemšťanů, nové zjevení boží…... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Domino
Originální název:

The Sign , 2009


více info...

Přidat komentář

Elea
05.08.2021 2 z 5

Knihy tohoto spisovatele mám ráda, ale tato mi připadá z nich nejslabší.

dalibor123
01.03.2018 2 z 5

Přečetl jsem zatím všechny jeho knihy, bylo jich 6, ale tahle je nejslabší. Bylo to zajímavé, ale kdyby byla o půlku kratší, myslím si, že by to bylo jedině dobře. Byli tam neskutečně zdlouhavé, nezajímavé a ani ne tak důležité pasáže. Méně je hold někdy více.


Tabby
02.09.2016 3 z 5

Nevím co si o této knížce mám myslet. Příběh byl velmi dobře zpracovaný, myšlenka nových technologii a konspirací také, ale něco mi na té knížce vadilo zdála se mi až moc nepravděpodobná, žádnou z postav jsem si nedokázala oblíbit. Ale jinak je to příjemné počtení. :)

Marian27
11.08.2016 3 z 5

Dobrá, originálna myšlienka spracovaná veľmi priemerne. Tak by som charakterizoval tento dobrodružno-akčný konšpiračný thriller. Ale aby som autorovi nekrivdil, niektoré pasáže, opisy a myšlienky ma bavili a zaujali.
Avšak potom zas nasledovali zbytočné, zdĺhavé a nudné scény a kniha stratila lesk výnimočnosti. Možno keby Khoury napísal namiesto knihy filmový scenár a podla neho spravili film, určite by to bol poriadny trhák.
Technológie a dejiny a aj náboženskú stránku však autor opísal zaujímavo a mohlo byť toho v knižke viac. Z postáv vyzdvihujem otca Hieronyma za jeho múdre a inšpirujúce názory a jeho záverečnú reč by si mali prečítať všetci veriaci a inšpirovať sa ňou v živote. Za mňa zlatý priemer, takže tri hviezdy a ak niekto túži si prečítať takú oddychovku na leto kludne nech po Znamení siahne.

LuckaH2
07.05.2016 3 z 5

Splnilo to me "ocekavani"- oddechovka, neco mezi Brownem(Anatomie lzi) a Indiana Jones(hrdinove zvladnou skoro vse). Nesmi se zde hledat nic hlubokeho, presto nektere pasaze o vire a moznosti manipulaci s informacemi(nejen) pro verejnost, k zamysleni jsou. Za me dobry prumer, pohodova dobrodruzna kniha...

EmiTu
22.06.2015 2 z 5

Sice zajímavý příběh o manipulaci, využití, spíše zneužití vědy, církve a médií, ale kniha chtěla, na mně až moc, manipulovat zdravým rozumem, kdy hlavní hrdina kráčí neporazitelně přes mrtvoly a vlastně zachrání svět, jako předloha scenáře pro Sylvestra Stallona dobré, i jako thriller trochu přehnané, ale musím přiznat svižnost a víceméně žánrovou čtivost.

DejnaDee
09.04.2014 2 z 5

Líbilo se mi, ale nemrazilo mě. S chutí si však přečtu další autorovi knihy.

Pav.Hope
30.06.2013 4 z 5

Autora jsem si zamilovala a zatím se mi od něj četlo všechno výborně. A tato mi sedla opět...Člověk si pak řekne je toto všechno možné? Je mi jasné, že ne vyloženě obsah knihy jako takové, ale zda se toto skutečně děje, že může jeden člověk manipulovat s tolika lidmi a všechno mu projde??

v.e.v.er.ka
09.04.2013 3 z 5

Knížku jsem včera dočetla a rozhodla jsem se recenzovat až s menším odstupem... Musím říct že od Khouryho jsem četla mnohem lepší knížky historický podtext mi u něj vyhovuje lépe.
Tady mi hodně vadilo to že realita nebyla ani s přimhouřenýma očima, u Posledního templáře by si ještě šlo představit že se to může stát...(samozřejmě s nadhledem) ale tady hrdina neprůstřelný zvládne přeprat a zabít úplně všechny... trošku mi chyběla linka policie to jako opravdu tech 15 lidí nebo kolik jich zabil bylo jen tak bez povšimnutí a nikdo z policie po něm nešel. Taky mi chyběl závěr v tomto ohledu nejprve je ve všech novinách jako vrah a pak najednou nic.... dávám 3* knížka mohla být více propracovanější... :-(

wally
04.01.2013 4 z 5

Výborná knížka...člověk musí překousnout trošku zvláštní začátek, ale pak se děj rozjede a člověk neřeší nějaké historické záhady, ale kouká jak je možné zneužít současnou technologii k ovlivnění lidských myslí. Super!

Eidalon
12.12.2012 5 z 5

Máte-li rádi skok přímo do děje, je úvod knihy "Znamení" krásným obrazem, jak to učinit s velmi řemeslnou zručností. Pan Khoury zde demonstruje sílu s jakou autor čtenáře pohltí. Samozřejmě musíte být určitě vyznavačem podobných příběhů a záhad a mít i trochu zkušenosti s těmito tématy = záhadami, které vyvolávají více otázek, než dávají odpovědí a které reálně dneska známe z medií a nejrůznějších seriózních či méně seriózních diskuzí.

Ale právě jejich současná existence a aktuálnost dávají knize velmi reálný rozměr. Šikovný autor vše uchopí, rozvine, přidá vizi s předpokladem, trochu okoření novými technologiemi a máme zde počtení, při kterém mrazí.

Děj se rozbíhá raketovým tempem - po předchozích dvou kratičkých předobrazech, které svůj význam získají až posléze a vyvolají ve vás zvědavost se pak stanete na prvních stránkách románu účastníky „Znamení“, doprovázející odlomení obrovského ledovce z ledovcového šelfu Antarktidy. A jelikož odlomení ledovce je událostí v době hrozby tání ledovců nadmíru aktuální, je na místě štáb s reportérkou světového věhlasu a její přímý přenos ukáže i „Znamení“, které se při odlomení ledovce objeví na obloze a stane se zprávou číslo jedna doslova na celém světě.

O co jde? Spekulují všichni, není-li to filmový trik, pak technologie, která „Znamení“ vyobrazila není ve vědeckém světě známa. Je jasné, že záhada rozběhne spoustu spekulací a lidi rozděluje na několik skupin. A začíná převládat ta, která v tom vidí Boží znamení, i když netuší, co to znamená. Ale toto Boží znamení si snaží „přivlastnit“ všichni věřící, ať je jejich Bohem kdokoliv. Vyznavači všech náboženství si vysvětlují vše po svém, mezi stoupenci jednotlivé víry vzniká napětí a veliký tlak, vzájemná nenávist, zdá se, že ve jménu víry ke svému Bohu dojde k nejhoršímu.

Najednou se rozběhne strhující příběh ve třech rovinách – ty další dvě rozvíjejí ony předobrazy na úvod. Předobraz první - záhadné úmrtí Dannyho Sherwooda, jednoho z geniálních mozků týmu, který v odlehlé části Namibie vyvíjí dva roky před zobrazením „Znamení“ „něco“, co je stojí život či věznění a pátrání jeho bratra Matta po této záhadě, když dostane impulz od Dannyho nejlepšího kamaráda, jenž je záhadně zabit.

Předobraz druhý – osamělé poutní místo v Egyptě Vádí Natrum, kde světoznámý humanista, zakladatel obrovské organizace známý pod jménem otec Jeromo rok žije jako poslední poustevník a již sedm měsíců dostává zprávy „do hlavy“, které si nedovede vysvětlit. Jen píše slova a kreslí obrazce. A jaká náhoda, obrazce vyobrazené v místě, kde není televize ani jiný kontakt s venkovním světem a kde otec Jeromo žije jsou totožná se „Znamením“, které se objevilo na obloze v Antarktidě. Ale otec Jeromo je namaloval o sedm měsíců dříve. . . Je on tím vyvoleným, který má sjednotit všechny věřící světa?

A jak to má být, autor skáče z příběhu do příběhu – z roviny jedné do druhé a třetí, aby se tyto ve vhodný okamžiky všechny propojily. Se svým tématem pan Khoury pracuje vskutku mistrně. Rozvíjí je, převrací, natahuje a překrucuje, aby vše nakonec vyústilo ve zcela neočekávaný konec.

"Znamení", jak lze cítit již od začátku knihy není ale nakonec ani Boží moc ani dílo mimozemské civilizace, ale opět a opět jen dílo člověka. Skupina kolem velkého vyznavače environmentalismu, člověka vzdělaného, geniálního s obrovským zázemím peněz se rozhodla pomocí převratné technologie dát lidstvu signál, který nebude moci ignorovat. Jak už to ale bývá, je tento člověk zrazen „svými“ lidmi a společníky, kteří s novou technologií mají své plány a sledují své cíle a jeho využili jen jako součást své hry.

Děj se překotně odvíjí v rovině Matta, který pátrá a neustále se blíží pravdě a odhalení a v rovině skupiny kolem reportérky Gracie, otce Jeroma a mnichů v klášteře DEIR AL-ANBA BIŠOJ ve Vádí Natrum, kteří jsou až nebezpečně blízko pod kontrolou těch, kteří vše řídí, a jsou manipulováni dle jejich cílů. A na pozadí všeho do hry vstupuje náboženství a fanatismus věřících. Vše je najednou jinak a vymyká se kontrole.

Přepínání děje mezi jednotlivými rovinami příběhu se zkracuje, blíží se rozuzlení všeho, knihu nemůžete ani na chvíli odložit. A jak to všechno dopadne? Stačí si knihu jen přečíst a dozvíte se to!

Za sebe dávám plný stav pěti hvězdiček. Vedle mistrně napsaného příběhu ve kterém pan Khoury umě používá všech fíglů žánru a drží Vás neustále v napětí je zde i nosná myšlenka celého příběhu. Sebelepší technologie vyvíjená s nejčistšími úmysly se dá zneužít ve prospěch moci a zisku. Ale tím to nekončí. Autor hlavně poukazuje na neustále posilující globalizaci světa, kde moc politiků, vlád a armád ruku v ruce s náboženským fanatismem vytváří velmi nebezpečnou kombinaci. A neopomíjí ani myšlenku, jak se ke své Zemi chováme bez ohledů na následky let budoucích. Na naší Zemi žije stále velká většina těch, kterým v životě zůstala jen ta víra. A právě ta by měla lidi spojovat bez ohledu „správného Boha“ a ne je rozdělovat. Ale vládnout lidem ve jménu víry je tak lákavé . . .

Jak se Khoury vypořádá s náboženskou rozvášněností vyvolanou „Znamením“, to je závěr, který se dozvíte až na posledních stránkách celého románu a je zcela překvapivý a neočekávaný.

Dandulka
01.08.2012 5 z 5

Opravdu super kniha! ze začátku jsem myslela, že nebude nic moc, ale pak se děj rozběhl na plné obrátky a nešlo se od knihy odtrhnout!!!! Doporučuji přečíst!

nightlybird
30.11.-0001 3 z 5

Klasická oddychovka psaná svižným stylem, dostatečně akční, aby udržela čtenářův zájem, klasický neprůstřelný hrdina, vědecký objev zneužitý k nekalým cílům - co víc si přát na vyčištění hlavy od starostí všeho druhu? Na pár stránkách se dá navíc narazit na zajímavé úvahy o víře a náboženství a možných způsobech manipulace s masami za jejich pomoci.

derminator
30.11.-0001 5 z 5

Nejskvělejší kniha od Khouryho jakou jsem četl. Kam se hrabě Svatyně a Poslední Teplář i když ten se jí docela vyrovná ale znamení je kniha při které Vám bude mrazit v zádech do poslední stránky doporučuji přečíst fakt výborná.