Zlomená křídla

Zlomená křídla https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74264/zlomena-kridla-74264.jpg 5 39 10

jan.para
jan.para
14.09.2022 4 z 5

Popis životů a smrti několika slavných československých letců.

xulij01
xulij01
22.08.2022 5 z 5

Kniha sleduje osudy pěti československých letců. Autor čerpá z celé řady zdrojů (válečné deníky jednotlivých perutí, hlášení o absolvovaných letech, zpravodajské výslechy, úřední i osobní záznamy…). Zdrojem jsou i vzpomínky těch, kteří se s nimi setkali. Knížka je velmi čtivá a autorovi se povedlo zachytit charaktery jednotlivých letců. Na konci každého příběhu jsou přiložené i vybrané zdroje (například návrhy na vyznamenání, hlášení o absolvovaných letech…), takže si čtenář může udělat představu z čeho autor příběhy sestavil.

Vlastní příběhy končí stránkou 317 (vydání 1991). Rozsáhlá je část „Padli na poli cti“ (stránky 328 až 467). Zde najdeme seznam československých letců, kteří ve válce zahynuli, případně byli prohlášení za nezvěstné (uvedené je jméno, datum a místo narození, hodnost, datum a místo smrti, kde je pohřben a zároveň i příčina smrti). Kniha obsahuje větší množství tabulek, například počet sestřelů nejlepších československých pilotů, nejdůležitější cíle bombardovacích perutí (uvedený je počet náletů, letadel, množství bomb…). Bohatost vlastních příloh je patrná z toho, že vlastní příběhy končí na straně 317 a knížka má 515 stran (v knížce je i velké množství dobových fotografií).


BloodyXmas
BloodyXmas
19.09.2021 5 z 5

Casto jsem fandil, aby prece jen se alespon jeden z kluku dozil konce valky. Bohuzel valka a tato kniha je neuprosna. Ve svetle toho, co byli tihle kluci ochotni podstoupit je mi jeste vic zle z toho jak se k nim pak v jejich vlasti zachovali.

boxas
boxas
13.02.2021 5 z 5

Velice poctivě faktograficky zpracovaná kniha.

Paulus.1987
Paulus.1987
15.11.2020 5 z 5

Zlomená křídla jsou velmi pěkně literárně zpracované osudy pěti hrdinných československých letců v RAF, kteří padli během války – Aloise Vašátka, Josefa Františka, Arnošta Valenty, Ladislava Kadlece a Otty Smika.

Nejedná se o holé životopisy, na osudech zmíněných hrdinů autor skvěle popisuje jak působení našich letců ve Francii, tak následnou činnost československých perutí v RAF, v případě Arnošta Valenty se dokonce dočteme o průběhu tzv. Velkého útěku.

Knížka je velmi čtivá a napínavá. Literární část je doplněna množstvím fotografií, přepisy různých protokolů, dopisy, vzpomínkami či svědectvími dalších účastníků. Závěrečnou část knihy tvoří jmenný seznam padlých letců, nejrůznější statistiky a také stručný průběh války.

Četl jsem vydání z roku 1991 a ačkoliv jsem s knížkou celkově maximálně spokojený, myslím, že by si zasloužila historicky zrevidované nové vydání. Pokud jí mám něco vytknout, pak občasné chyby zejména v některých popiscích u obsažených fotografií.

Znedla
Znedla
19.05.2018 5 z 5

Strhující vyprávění o pěti mladých mužích, kteří položili svůj život za svobodu...

Bohužel, jak je zmíněno v jednom z odstavců na konci knihy: "Poválečná doba však přinesla jiné problémy a starosti, než slibovalo opojení z nabyté svobody: rozdělila dokonce na čas i bývalé spolubojovníky proti nacismu. Geografické hranice vyrostli v politickou překážku, nedávná minulost, prožitá na Západě v boji s fašistickým nepřítelem, se ze zásluhy změnila v Československu na krutou přítěž."
A v tom je ten paradox. Naši mladí muži z knihy padli v boji jako hrdinové, zatímco jejich spolubojovníci, kteří se vrátili zpět do vlasti byli v padesátých letech degradováni a ve smyšlených procesech odsouzeni k nesmyslným trestům a posláni do uranových lágrů....

bábuška
bábuška
17.02.2017 5 z 5

Kniha je pro mě zajímavá nejen tím, že mapuje vzpomínky letců západní fronty, ale i tím, že mi o osudech některých z nich vyprávěl jejich kamarád, který s nimi v té době sdílel dobré i zlé.

Fonlord
Fonlord
06.02.2017 5 z 5

Škoda,že dnes už asi málo vyhledávaná kniha.Četl jsem jí prvně tak před 30.lety,ale i dnes je z ní cítit napětí a touha po svobodě všech těch pilotů,co položili své životy ve 2.světové válce.

jprst
jprst
02.01.2012 5 z 5

Hodnotu tohoto díla zvyšuje i to, že je doplněno seznamem 511 československých letců. kteří padli v boji s fašismem. Byl to seznam, který byl v Československu oficiálně otištěn poprvé. A když se podíváte na datum prvního vydání této knihy, tak se není čím chlubit.

vincek1
vincek1
18.11.2011 4 z 5

Pěkná kniha, která mohla být podle mého vydána díky jaru 1968. Do té doby a další roky nato bylo toto téma spíše tabu