Zloději zelených koní

Zloději zelených koní https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/263525/bmid_zlodeji-zelenych-koni-263525.jpg 4 640 159

Když Pavel zběhne ze studií a stěhuje se do Hradce za Karolínou, v krabicích na korbě náklaďáku veze kromě knih o geologii i své oblíbené romány Jacka Londona. V jižních Čechách se setkává s partou nelegálních hledačů vltavínů a přivádí mezi ně i kamaráda Kačmara. Postupem času zcela propadá sběratelské a zlatokopecké vášni a s Kačmarem se pouští do stále větších dobrodružství, která ohrožují nejen vztah s Karolínou, ale i jeho přátelství, svobodu, a dokonce život. Jihočeský fenomén vltavínů a jejich nelegálního dobývání přinesl do české literatury Jiří Hájíček již v roce 2001, kdy novela Zloději zelených koní vyšla poprvé. Problém s divokou těžbou těchto polodrahokamů však přetrvává dodnes a výrazně poznamenal i místní krajinu. Hájíčkova novela je tak stále aktuální a stala se předlohou pro stejnojmenný celovečerní film (2016) režiséra Dana Wlodarczyka.... celý text

Přidat komentář

Terusha003
29.02.2024 2 z 5

Nevím, jestli je dobře, že jsem jako první viděla filmovou adaptaci a až na jejím základě jsem se dostala ke knize. Jako plus bych hodnotila prostředí mého domovského kraje, ne úplně typická a známá tematika kopáčů vltavínů.

Miroslavacte
25.02.2024 5 z 5

Dobrý začátek, popisy lovu kamenů také dobré, obstojná vztahovka.


harena
03.12.2023 5 z 5

Moje první kniha od pana Hájíčka a mně se novela s jednoduchým příběhem líbila. Asi také z osobních důvodů, protože mám v rodině takového sběratele kamenů. Úsporný styl psaní mi tady vyhovoval a líbily se mi popisy míst i nálad. Film jsem si hned druhý den pustila, ten byl akčnější, ale kniha se mi líbila víc, snad protože po přečtení ještě zanechá pocity, nostalgické nálady a nutí trochu k přemýšlení.

Luvy
29.11.2023 5 z 5

Bavilo mě to. Jednoduchý příběh, vstřebatelný jazyk, vltavíny, trocha napětí. Čtení na deku.

Sova15
14.08.2023 3 z 5

Jak už někdo napsal, Klondike po Česku. Je dobré mít nějakého koníčka, ale takto mu propadnout?

ElleNora
22.04.2023 5 z 5

Trochu smutný, ale silný příběh.

Chesterton
21.04.2023 3 z 5

[audiokniha]
Krásná obálka (vydání 2015) hodně dobré téma, ale zpracování, stejně jako hlavní postava trochu nemastné a neslané.
Místy mě zaujala klasická Hájíčkova poetika a popis jihočeské krajiny. Souhlasím, že i vykreslení fenoménu jihočeského Klondiku se povedlo (jakoby šmrncnuté Balabánovými zkrachovalci :o), ale jako celek to mělo na víc.
Styl čtení Radúze Máchy v audioknize mi přišel ok :o)
3/3

Kníženka
09.04.2023 2 z 5

Ne příliš autentický příběh, ačkoli možná jeden takovýto "charakterní" kopáč vltavínů mohl opravdu existovat. Děj taktéž nic extra poutavého, prostě slabší knížka jinak velmi čtivého autora.

Leona333
07.03.2023 4 z 5

Takový Klondike po Česku, je tahle knížka. O touze jít - najít a zbohatnout... I když tentokráte není vzácným artiklem zlato, ale nádherný, zeleně lahvový vltavín.
Autorův styl psaní mi sedl. Velice dobře vypodobnil naše lidské charaktery a sny, které se díky tomu mění v umanutou zběsilost po dobrodružstvích...

janina66
23.02.2023 4 z 5

Hezká kniha. Čtivé místy napínavé a velmi zajímavé téma o hledačích vltavínů. Ale celé je to takové bez emocí. Kniha je obsahově úplně odlišná, než zfilmování podle knihy. Kdysi dávno jsem viděla film se záporákem Pavlem Liškou. To bylo akční.

Hauny
18.12.2022 4 z 5

Viděla jsem i film, i četla knihu a musím říct, že film mě zvedl ze židle, s knihou jsem stále seděla:D Asi na mě ta vizualizace zapůsobila víc. Ale příběh byl super, moc mě bavil, tak nechávám 4 hvězdy!

Jonna
18.10.2022 5 z 5

Jako vždy skvělý Hájíček. Líbí se mi, jak umí vtáhnout do atmosféry.

soupik2012
17.10.2022 5 z 5

Pavel je naivní romantický snílek, který marně hledá své uplatnění v životě. Novela je velice zajímavá i když je na můj vkus napsána trochu povrchně. Příběh má jednu dějovou linku a té se drží přímočaře bez nějakých vedlejších odboček či hlubších myšlenek a pocitů. Ale téma je natolik zajímavé a dobře zpracované, že to tolik nevadí a proto dávám novele plný počet bodů. Audiokniha již tak povedená není. Načtena je pouze průměrně a načetl jí pan Radúz Mácha.

Tatrman
24.09.2022 5 z 5

Velmi čtivý příběh o vášni, naději a lásce, kterou zničí neukojitelná touha po dobrodružství. Pro mě jsou Zloději nejlepším autorovým románem.

Kacatko86
23.07.2022 2 z 5

Na autora jsem slyšela samou chválu, ale tato kniha mě tedy moc neoslovila.
Děj se odehrává na jihu Čech a jde tam hlavně o hledání vltavínů, sběratelskou vášeň, které lze snadno propadnout, a která nejen dává, ale také bere. Dočetla jsem jen kvůli délce, být kniha delší, asi bych to vzdala. Viděla jsem kdysi filmové zpracování, které bylo lepší.

Ladislav73
15.07.2022 5 z 5

Nejprve jsem viděl film, který byl docela zajímavý. Pak jsem nedávno na dovolené navštívil muzeum v Týně nad Vltavou uviděl vltavíny naživo a pochopil tu vášeň, která se za nimi nachází. V muzeu vltavínů v Českém Krumlově jsem pak poznal i příběh Vltavínů - jejich původ resp. vznik, druhy a tvary s popisem oblasti nalezení.

Proto jsem se rozhodl tuto knihu přečíst a nelituji.
Knižní příběh se od filmového trochu liší, ale to hlavní - sběratelská a zlatokopecká vášeň je tu stejná.

smardice
28.06.2022 4 z 5

Krátké, čtivé, zajímavé, poutavé a pohodové.

ludek.n
20.06.2022 3 z 5

Hájíčkova novela o českých zlatokopech, hledačích vltavínů, je lehké, příjemné čtení, které nejspíš nikoho neurazí, ale bohužel také asi málokoho nadchne a ponoukne k bezbřehému aplaudování. Na dovolenou k vodě, kdy na lehátku pod spalujícími paprsky slunce unaveni nicneděláním poklimbáváte, se docela hodí. Pokud vám totiž část textu unikne, zase až tolik se toho nestane a svět se nezboří. Běda ale, když se pustíte do soustředěné četby a máte nějaká ta očekávání. Děj je prostě příliš splývavý, funkční, ale nevzrušivý, líbivý, ale současně také jakoby prázdný a bezpohlavní. Je to jako s hračkami. Za výlohou obchodu jsou okouzlujícím snem, jakmile si je ale přinesete domů, začnou vás brzy nudit a velmi rychle skončí ve skříni nebo pod postelí na věky věků zapomenuty. S Hájíčkovou novelou se to má podobně. Oči hladce kloužou po řádcích, nikde nic nedrhne ani se nevzpouzí, nepřebývá ani nechybí… co je to ale platné, když po dočtení máte pocit, že jste nedostali to, co byste dostat chtěli nebo co jste si zasloužili. Zloději zelených koní určitě nejsou špatné čtení, jen kdyby chtěli trochu brnknout do strun.

Kami33
06.02.2022 3 z 5

Přečíst se to dalo, ale být kniha o něco delší asi bych to musela odložit.

Vakalik
16.01.2022 4 z 5

Třetí kniha od Hájíčka. Ačkoliv jsem jihočeská rodačka, doba, o které píše mne o pár let minula a mám problém se s tématy ztotožnit. Nicméně koně mě dostali. Je to o životě, o lásce, je to reálné. Postavy jsou skvěle vykreslené. První Hájíčkova kniha, do které jsem se dokázala vžít.