Zlatý poklad

Zlatý poklad https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/268009/mid_zlaty-poklad-268009.jpg 4 22 8

Bohatě ilustrovaná kniha pohádek známých ekonomů a autorů několika bestsellerů. Pro děti ve věku přibližně 6 až 13 let.Vše se tu točí kolem peněz. Příběhy se hemží pohádkovými bytostmi, vychytralými podvodníky, moudrými i méně moudrými lidmi i zvířátky: Je lepší schovat zlato pod polštář, nebo raději do skřítčí banky? Odnese si čert Honzu do pekla, protože si špatně přečetl smlouvu o půjčce, nebo Honza přijde zavčasu k rozumu a čerta přechytračí? Naučí se Daniel od trola, jak se vyhnout riziku, nebo ho spolkne mořská obluda? Vysvobodí rozpustilá Bára staré lichváře od kletby, nebo sama skončí mezi strašidly? Jedno ale mají všechny pohádky společné: Laskavým a nenásilným způsobem vysvětlují základní pojmy finanční gramotnosti. Z knihy je možné pochopit, jak se v životě chovat, aby se čtenář nikdy nedostal do jakýchkoliv finančních obtíží.... celý text

Stephaniee
Stephaniee
14.04.2021 4 z 5

Dostala jsem ji jako dárek k svátku od rodičů, když mi bylo 11, ale přečetla jsem ji až teď v 17 a musím říct, že mi ujasnila pojmy jako inflace, lichva... apod. Co ji ale musím vytknout, a odráží se to i v hodnocení, je jednolitost pohádek. Jinak je to skvělá vzdělávací knížka, která mi přiblížila doteď neznámé pojmy. Určitě doporučuji!

Nika001
Nika001
14.01.2021 5 z 5

Moje dcera, 9 let, mě nutí číst tuto knížku. Kouzelné pohádky s finančním podtextem nám přijdou dost zajímavě zpracovaný. Rozhodně to dceři dost rozšiřuje slovní zásobu mnoha směry nejen tu finanční. Myslím si, že se mohou poučit i rodiče. Super knížka pro cca 8-13 let. Určitě doporučuji, pomáhá rozvíjet naše děti!


Y2T
Y2T
18.05.2020 2 z 5

Nápad dobrý, ale provedení mě dost zklamalo. Bohužel se drtivá většina příběhů točí jen kolem spotřebitelských úvěrů. Je to dost nudné a málo poučné. Většina kapitol se jim věnuje přímo, a z toho zbytku jich bohužel velká část obsahuje úvěry také. Úvěry byly z mě nepochopitelného důvodu dosti nadbytečně nacpány třeba i do pohádky o směnných kurzech. Rozhodně by šla minimálně stejně dobře napsat i bez nich. Přesto tam se jim tam věnuje víc prostoru, než těm směnným kurzům.

Kniha jen odráží mizernou úroveň výuky finanční gramotnosti v ČR, kdy je redukována jen na "neber si úvěry a nauč se vypočítat kolik tě budou stát". Výuka finanční gramotnosti v ČR zatím míří jen na nejohroženější vrstvy společnosti, ale pro většinu ostatních to žádný přínos není.

Čekal bych i něco pro bystřejší hlavy. Třeba na téma inflace, ochrany proti ní, bublin na trzích, obchodních válek, manipulací s kurzy atd.

Pro šestileté je ta knížka nezajímavá a desetileté už nudí. Děti nechápou, proč si tam pořád všichni na všechno berou úvěry.

Se staršími dětmi mi už přijde smysluplnější si popovídat třeba o nějaké historické krizi - např. na https://www.penize.cz/univerzita/burzovni-krachy najdete dost námětů, které lze s dětmi rozebrat přiměřeně věku.

lakyh
lakyh
29.01.2020 5 z 5

opravdu úžasným způsobem, opravdu pohádkově i pro malé děti vysvětleny nejdůležitější pojmy z oblasti financí, i složité věci se dají vysvětlit jednoduše zábavnou a pohádkovou formou, bravo! i pro mě osobně přinesla kniha mnoho inspirací

ReniHan
ReniHan
03.08.2019 5 z 5

Kniha splňuje co splňovat má. Nenásilnou formou děti učí finanční gramotnosti.

iva23
iva23
25.01.2018 5 z 5

Výborné, vtipné, poučné, čtivé, zábavné, krásné obrázky, prostě nej nej nej pro každý věk, doporučuji všem.

E.V.A
E.V.A
20.12.2015

Souhlasím s komentářem od Helianthus. Koupila jsem tuto knihu vnučce, protože autoři píší krásnou čtivou formou všechny knihy o ekonomice. Knihu jsem si stihla přečíst, než jí dám "Ježíškovi" a mohu ji doporučit každému, i dospělým. Navíc je za super cenu.

Helianthus
Helianthus
18.12.2015

Kniha pohádek, kde jsou velmi pěknou a nenásilnou cestou vysvětleny pojmy finanční gramotnosti a hlavně zásady chování, tak abychom se nedostali do problémů. Jediné s čím nesouhlasím je, že je kniha určena jen pro děti. Občas mám dojem, že by si ji mělo přečíst hlavně spousta dospělých.

Autoři knihy

Vladimír Pikora
česká, 1977

Kniha Zlatý poklad je v

Právě čtených4x
Přečtených25x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených3x
Knihotéce17x
Chystám se číst34x
Chci si koupit10x