Zlatý kompas

• 5

Autor: Philip Pullman,

žánr: Sci-fi a fantasy - Romány

ISBN: 978-80-7203-886-2, koupit

1. kniha série Jeho temné esence.
Děj knihy se odehrává v paralelním světě podobném tomu našemu, kde žije dvanáctiletá Lyra. Každý člověk tam má svého daemona, který ho provází po celý život a je jakýmsi vnějším spodobněním jeho povahy, a žijí tu i jiné podivuhodné bytosti, například mluvící medvědí kyrysníci nebo půvabné divoženky létající na borových větvích. Lyra s jejich pomocí putuje daleko na sever, aby zachránila svého kamaráda Rogera a další děti, které unesli obávaní Vrahouni. Na cestě ji provází alethiometr, přístroj podobný zlatému kompasu, který tomu, kdo s ním umí zacházet, odpoví na každou otázku.

Komentáře ke knize: Zlatý kompas

levente - Pošli zprávu
Kniha to je výjimečná. Určitě patří k tomu nejlepšímu, co dětská literatura nabízí. Bohatost popisovaného světa svádí k zajímavým myšlenkám a závěr knihy je také mimo obvyklé principy užívané v adolescentní literatuře.
Pájice - Pošli zprávu
SKvělá kniha. Dokáže vtáhnout do děje! I po odložní jsem o ní musela pořád přemýšlet. Akorát mě zarazilo, asi ve 2/3 knihy, když jsem se dočetla, že Lyře je 12 (myslím). Podle toho, jak v průběhu přemýšlela, jsem nabyla dojmu, že je jí tak 15 či 16....
Ruw - Pošli zprávu
Pitomější dvojci než Lyra a její deamon se jen tak nevidí. Za tu její přechytřelost, všeumělství, namyšlenost a neschopnost poslechnout jedinou radu nebo rozkaz by zasloužila přejet bagrem a zacouvat. Další díly? Díky nechci.
R´Hell - Pošli zprávu
Velmi zajímavá kniha, která může v závěru působit až hororově. Docela mě mrzí, že film, který byl natočen podle této knihy, je těžce průměrný a dojem z Pullmanovy trilogie shazuje.