Život střídá smrt

Život střídá smrt https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/237694/bmid_zivot-strida-smrt-237694.jpg 4 62 16

Psychologický román o tom, jak se člověk loučí se životem a ten, kdo mu je nejbližší, o něj bojuje. Pavel Rajtera je postaven před nezvratnou skutečnost, že jeho mladá žena, matka dvou dětí, trpí zhoubnou leukémií. V reminiscencích se vrací k prehistorii a historii jejich manželství, k minulým osobním a milostným krizím, křehkým líčením ohrožené lásky. Jaký čas je ještě Hedvice vyměřen? V této nejistotě Pavel vše hluboce prožívá a uvědomuje si, čím vším pro něj byla jeho žena. Zůstane z ní něco v dětech? Skončí někdy jeho zoufalství? Jen těžce se smiřuje s osudem, ale jak postupně život střídá smrt, pociťuje novou sílu a naději vše překonat.... celý text

Přidat komentář

sajanka
01.08.2023 5 z 5

Nejoblíbenější, i když smutný, velmi dojemný, velmi emotivní příběh.

Filomena1961
20.09.2022 5 z 5

(SPOILER) Silný a dojemný příběh, který ukazuje jak hluboko zasáhne těžká nemoc ženy mladý manželský pár. Mění se úplně a totálně životní priority. Při čtení si každý zdravý člověk uvědomí jaké banality někdy řeší spojené s kariérou, zaměstnáním bydlením apod. Pokud si to neuvědomí, tak by si měl zajít jednou do čekárny na onkologii a tam už to dojde opravdu všem. Při čtení máte stále naději, že to bude dobré a Hedvika svůj boj vyhraje. Bohužel opak je pravdou. Traumatizující prožívání nemoci je dáno do protikladu s profesionálním odstupem ošetřujícího personálu. Velice smutný příběh ze života, takže tentokráte nechávám na volbě čtenáře.


ber-tram
28.04.2022 4 z 5

Do Krámku s kráskami jsem se ani nemusel vracet, a to by stačilo pouze přelistovat v objemném svazku, aby osazenstvo i po skoro dvou letech ožilo, tentokráte ne však v poeticky hýřivém metaforickém nasvícení, nýbrž v dokumentaristicky zdrcujícím přímočarém přítmí. Autor tohle na vlastní kůži prožil, a kde by se jiní neprodyšně uzamkli do sebe, tam on vydýchával trauma úderným chorobopisem. 13/22

Lucc93
22.07.2021 4 z 5

Velmi dojemné, člověk si při čtení této knihy více uvědomí, jak je zdraví to nejdůležitější, co máme.

Lizard
14.10.2020 5 z 5

Na tuto knihu jsem narazila v jedné knihobudce. Už při listování v ní, jsem si všimla, že obsahuje tužkou značené věty, souvětí, odstavce…. Tak jsem si řekla, že knize dám šanci a nelituji - nějakou dobu u mě zůstane....
I přesto, že v ní člověk nachází naději je to velmi bolestné čtení a určitě není vhodné pro všechny (i když na druhou stranu bych ji doporučila velkému počtu lidí). Autor velmi důvěrně a detailně popisuje život jedné rodiny bojující s nevyléčitelnou nemocí. Předem tušíte konec, ale pořád nějak doufáte, věříte, že prostě takhle ten příběh skončit nemůže…. Opravdu těžké čtení co se prožívaného příběhu týče. Velké množství myšlenek o životě…Kniha ve mně zanechala opravdu mnoho zvláštních pocitů.... Těším se na další knihy tohoto autora.

"Když klesáte dolů ke dnu, mění se podoba toho minulého. Čím hlouběji padáte, tím víc vám dřívější vrstvy, kterými jste procházeli, připadají lehké a prostupné. A každé nadechnutí, každý zásvit světla vnímáte mnohem, mnohem procítěněji než dřív."

Hnilda
11.01.2020 5 z 5

Silný příběh o člověku, jenž jenž pomalu přichází o milovanou osobu, v tomto případě manželku postiženou laukemii. Pravdivé, nesemintalni, bez patosu. Kniha, kterou jsem chtěl adaptovat ve filmový scénář je v mé knihovně popsána poznámkami a postřehy k převodu na filmové plátno.

Han-nah
25.04.2019 5 z 5

K této knize se často vracím. Navazuje na Krámek s kráskami se stejnými postavami Pavlem a Hedvikou, kteří po rozluce opět nacházejí ztracenou lásku, porozumění a krásně naplněný život narozením druhého syna. Ale " Život střídá smrt a naopak smrt je střídána životem". Ten byl Hedvice bohužel dán velice krátký, i když se až do konce své vážné nemoci nevzdávala.

"Pavle, a chtěj žít, chtěj žít kvůli sobě a kvůli Štěpánkovi a Davídkovi. Na světě je tak pěkně, tak nádherně......"

Tuto knihu napsal Prouza ze svého těžkého prožitku, umírání a smrt jeho vlastní ženy. Popisuje pro všechny, aby si uvědomili ve svém životě zbytečné šarvátky, spory, malichernosti, závist apod. a uměli žít.
Proto, když si vezmu tuto knihu v dobré nebo pochmurné náladě a jen tak listuji a čtu jenom úryvky, vážím si svého života a zdraví svého a všech mých blízkých.

amurek
16.03.2019 5 z 5

Ač smutná, přece jen je to jedna z mých oblíbených knih. Patří mezi ty knížky, které občas vytáhnu z knihovničky a přečtu si třeba jen určitý úryvek. Po delší době jsem si ji v rámci výzvy opět přečetla celou. A jak již napsali někteří přede mnou, člověk si při čtení tohoto příběhu uvědomí, že zdraví je opravdu to nejcennější, co máme.

iveta.vaisova
03.08.2017 5 z 5

Tohle je moc smutná knížka. Dopředu tušíte, jak to dopadne, ale pořád doufáte...

hruskovalucie93
25.06.2016 4 z 5

Velmi dojemné, člověk si při čtení této knihy více uvědomí, jak je zdraví to nejdůležitější, co máme.

bara3307
16.04.2016 5 z 5

strašně dobře se čte.
Doporučuji konec nečíst na veřejnosti.

radynka
24.08.2015 4 z 5

Velmi smutná kniha, která mi připomněla, co je v životě důležité. A dokonce jsem si i poplakala, což jsem nečekala, jelikož jsem věděla, do čeho jdu a cítila jsem se na to připravená.

Marselle
27.07.2015 5 z 5

Realistický a dojemný příběh....

Zorka
23.07.2013 3 z 5

Zajímavé a netradiční téma zpracované formou jednoduchého vypravování s lehkou retrospekcí (pohled do minulosti). Obsah jasně převyšuje formu psaní, děj je zasazen do doby předrevoluční (kniha je myslím napsaná roku 1985), která z knihy trošku "čiší". Na druhou stranu se román čte velmi dobře, kdo má rád smutné příběhy, bude spokojen. Nedoporučuji číst lidem, jejichž blízcí trpí leukémií, přestože si myslím, že za uplynulých 20 let věda v léčbě této nemoci pokročila.

baja1122
22.07.2013 5 z 5

Realistický smutný příběh z obyčejného života napsán zvláštní čtivou formou.
Kniha stojí opravdu za přečtení a konec.. Konec, ten mě "totálně" složil a odrovnal! (i když byl docela předvídatelný).
V knize se neustále píše, že "Naděje umírá poslední", tak jsem věřila v obrat v lepší konec, ale bohužel neúspěšně.

planeta
05.03.2013 5 z 5

Velice výborná a dojemná kniha!! Stojí za přečtení, ale s horou kapesníků po ruce.

Autorovy další knížky

Petr Prouza
česká, 1944
2004  85%Život střídá smrt
2011  79%Babička
1988  66%Hotel Karneval
2014  63%Psychiatr
2015  67%Dřevěné ženy

Kniha Život střídá smrt je v

Právě čtených2x
Přečtených91x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených4x
Knihotéce65x
Chystám se číst32x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x