Život staré Šumavy

Život staré Šumavy https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/195172/bmid_zivot-stare-sumavy-w9z-195172.jpg 4 31 11

Kniha historika a spisovatele Vlastimila Vondrušky vypráví čtivým, ale přitom fundovaným způsobem o proměnách života staré Šumavy. Je doplněna téměř stem unikátních dobových fotografií ze sbírek Muzea Šumavy v Sušici. Autor popisuje osídlení hor od pravěku až do počátků 20. století a prostřednictvím příběhů a citací z dobových pramenů představuje rozmanité skupiny tehdejších obyvatel, ať již to jsou rolníci, dřevaři, skláři, pastýři nebo pašeráci a lupiči. Kniha rovněž popisuje lidovou architekturu, oděv, zvyky i způsob obživy. Potěší určitě nejen ty, kteří obdivují krásu Šumavy, ale všechny, kteří si váží života našich předků. Publikace vychází již ve druhém, upraveném a rozšířeném vydání.... celý text

Přidat komentář

lucah3
08.06.2021 5 z 5

velmi zajímavé vyprávění i s fotografiemi o tom, jak se kdysi žilo na mé milované Šumavě a jejím blízkém okolí.

martin9929
12.03.2021 5 z 5

Zajímavé vyprávění o životě na Šumavě.


1casper
17.09.2020 5 z 5

Moc hezky napsaná historie Šumavy.
Moje představivost fungovala, jak lidé chodili oblékání. A hlavně jídlo, jejich kuchyně.
Pohlazení po duši.

tatafa
12.09.2020 5 z 5

Zajímavá kniha pohybující se na hranici populárně naučné a odborné literatury představuje čtenáři život, zvyky, řemesla a tradice obyčejných lidí na Šumavě především v 15 až 19. století. Kniha je napsána poměrně čtivým způsobem a doplněná citacemi z děl soudobých autorů (Balbína, Klostermana,...). Jediné co lze knize vytknout je drobné ideologické zabarvení, poplatné době před listopadem 1989, díky čemuž se zde příliš nemluví například o živnostnících, majitelích skláren, šlechtě a dalším bohatých obyvatelích Šumavy.

rozvera
21.06.2019 5 z 5

Velmi mne zaujala populárně naučná publikace, ve které autor přehledně a dobře zpracoval informace o životě obyvatel Šumavy od začátku osídlení až do konce 19. století. Celkem podrobně jsou popsány jednotlivé části, týkající se všech činností, kterými se pro obživu lidé zabývali, jaká řemesla provozovali, jak se mýtily lesy, stavěla obydlí, jak se oblékali, čím se živili , vlastně autor zmapoval celý život osadníků . Kniha je doplněna pěknými černobílými fotografiemi a půvabnými drobnými perokresbami vztahujícími se k jednotlivým činnostem. Věcné popisy jsou odlehčeny pověstmi , říkankami a výpisky z děl kronikářů.

Ivetaa
10.06.2019 5 z 5

Obsáhlá kniha, která dovede zaujmout a hlavně poučit. Sama mám kořeny od Čkyně - Záhoříčka a "hltám", co kde objevím. Od p. Vondrušky už se chystám na další dílo.

DuncanIdaho
19.04.2019 4 z 5

Četl jsem první vydání, které vyšlo ještě za soudruhů. Době poplatné kecy tam byly jen v úvodu. Zbytek knihy byl zajímavý popis, jak se dříve lidé živili, bavili a žili na Šumavě. Jsou tu pěkně popsané zvyky, oblečení a další náležitosti života v průběhu několika století. Pro milovníky Šumavy je to určitě užitečná kniha.

Hezy
15.04.2019 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. Je v ní spousta zajímavostí. Zdálo by se, že autor bude mluvit pouze o Šumavě, ale člověk se tu dozví i mnoho jiných věcí, které se týkají historie všeobecně. Tak mi to aspoň přišlo. Moc se mi líbili i výtažky pověstí z knihy Adolfa Daňka, která se jmenuje „ Na šumavském podlesí “. Tu mám doma v původním vydání.

valda
02.08.2016 2 z 5

Od Vlastimila Vondrušky jsem předtím nic nečetl, ale nešlo si nevšimnout, že patří mezi české superstar historických detektivních románů. Takže jsem se těšil, že tohle bude hodně čtivá, populárně naučná kniha o životě našich předků na Šumavě. Na první pohled zaujme spoustou historických fotografií. Škoda, že většinou vůbec nesouvisí s tím, o čem se zrovna vypráví. Taky moc čtivá bohužel není. Je to takový ten nejprůměrovatější průměr. Nelze říct, že by byla v něčem špatná. Ale ani v ničem nevyniká. Řekl bych, že tohle téma bylo určitě zpracováno stovkami dalších publikací, takže doporučuji podívat se jinam.
Četl jsem v aktualizovaném vydání z roku 2014.

ondrula
30.11.2015 4 z 5

Populárně naučný obsah je poměrně dost zajímavý, zvláště pak pro milovníka Šumavy. Některé pasáže jsou ovšem zbytečně rozvleklé a nezáživné (oblékání, rituály). Bohužel mi přišlo, že autor byl v této knize úslužný minulému režimu a na obsahu je to znát: vyzdvihuje pokrokové společenské zřízení, zesměšňuje náboženství a zamlčuje, že Šumava byla více německá než česká (četl jsem přirozeně socialistické vydání z roku 1989).

Zdenda20
19.03.2014 1 z 5

Podle mého názoru je většina úseků knihy již popsána jinde a fotky jsou velmi obecné. Očekával jsem asi víc od tohoto autora.
Tuto knihu nelze srovnat z knihami o Přemyslovcích nebo s detektivními příběhy, ty jsou vždy bezva čtení. Tady mi chyběla taková ta poutavost. Šumavu mám rád a možná proto jsem čekal něco zajímavějšího o botanice a možná víc té historické romantiky o Kašperku, Rejštejnu,Františkově vsi nebo o Svatoboru.