Zimní palác

Zimní palác https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/195761/bmid_zimni-palac-p6e-195761.jpg 4 97 36

Carevna série

1. díl >

Román o mládí carevny Kateřiny II. Veliké (1762–1796), jedné z nejvýznačnějších postav nejen ruských, ale i světových dějin. Její příběh vypráví dívka polského původu Barbara, v Rusku nazývaná Varvara, která se jako sirotek dostane k carskému dvoru. Povšimne si jí ruský kancléř Bestužev, šéf carských špionů a donašečů, a z bystré dívky učiní dvorní dámu, jejímž úkolem je mít oči otevřené a uši nastražené a donášet informace kancléři i samotné carevně. Varvara se posléze stane důvěrnicí mladinké Sofie (pozdější Kateřiny) a díky tomu může čtenář sledovat příběh nešťastného Kateřinina manželství s infantilním Petrem, dědicem trůnu. Detailně tak poznáváme těžký Kateřinin život na carském dvoře, život ženy toužící po lásce a štěstí, která však postupně získává politické ambice… Současně můžeme sledovat i nelehký životní příběh Varvary, která je z rozhodnutí královny a proti své vůli provdána za carského důstojníka Jegora Malikina, jenž nakonec nalézá smrt v sedmileté válce. Z anglického originálu přeložil Stanislav Pavlíček.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Brána
Originální název:

The Winter Palace , 2012


více info...

Přidat komentář

malýčtenář
23.02.2023 5 z 5

Řekla bych, že tento první díl byl lepší než druhý. Zde se teprve setkáváme s mladičkou Kateřinou, jejíž příběh vypráví polská divka, která se dostane k carskému dvoru spíše náhodou. Co všechno prožívá v paláci kromě intrik, pomluv a dalších strastí. Přibližuje nám nelehký život v časech minulých, kde člověk si nebyl jistý svým životem. Vřele doporučuji.

Schary
04.02.2022 3 z 5

Docela pěkně popsaný boj o moc na dvoře dcery Petra Velikého. Kniha popisuje intriky, pletichaření a hýření ruských vládců, hlavní hrdinka je v podstatě jen vypravěč dění kolem a její život je upozaděný. Hlavní roli má Kateřina Veliká. Dozvěděla jsem se spoustu nového.


PavlaA
02.01.2022 4 z 5

Mám velice ráda historické romány a tento se mi opravdu moc líbil. Výpravný příběh o prvních nelehkých letech manželství Kateřiny II Veliké a pozdějším nelehkým nástupu na trůn. Doporučuji

VendulaB
07.02.2021 5 z 5

Výpravný historický román o životě Kateřiny Veliké vyprávěný z pohledu její služebné. S podobným vzorcem příběhu se setkáváme často, tady však skvěle funguje. Postava služebné je dostatečně zajímavá sama o sobě a její pohled dává životu Kateřiny zajímavou perspektivu. Výborná a čtivá kniha.

Vojslava
08.10.2020 4 z 5

Příjemné počtení na volné chvíle... shodou okolností jsem přednedávnem zachytila kousek seriálu na totožné téma a bylo vidět, že tvůrci evidentně sledovali stejné životopisy. Zajímavé období, o kterém jsem moc nevěděla... nicméně závěr mi připadal trochu přetažený a motivace nadnesené. Nicméně: konec byl vlastně dobrý, a tak všechno dobré...

Noisette73
07.04.2020 5 z 5

POZOR SPOILERY: Tohle se mi líbilo opravdu moc, byl to úplně jiný svět kam jsem se ráda na chvilku přenesla, no Varvara v tom zkrátka uměla chodit a věděla jak si vylepšit pozici, já tohle chování úplně nechápu, měla doma skvělého muže a rozkošnou dcerku a hnala se jen za postavením, ale jistě o čem by ta kniha jinak byla, že? A obálka je nádherná, vrhám se na druhý díl a už se moc těším.

Jana-Marie
08.01.2020 5 z 5

Krásný příběh, četlo se samo. Velmi oceňuji, že jsem se při četbě dozvěděla, jak to chodilo na carské dvoře. Určitě plánuji přečíst i druhou knihu autorky.

fénix56
20.12.2019 3 z 5

Přestože čtu knihy s historickými tématy velice ráda, o ruské historii jsem toho bohužel moc nečetla. Takže jsem se s očekáváním pustila do čtení. Téma bylo zajímavé: špehování carevny a jejich blízkých chudou dívenkou, která se díky svému donášení dostává v hierarchii dvora stále výše. Jenže zajímavý obsah vyloženě pokazilo neuvěřitelné množství pravopisných chyb. Podle mne jich byly desítky....

speciale88
06.11.2019 4 z 5

Chvíli mi trvalo se knihou prokousat ale celkový dojem super. Pěkný děj, ruský dvůr. Za mě doporučuji

JessieEx
22.05.2019 3 z 5

Po dlouhé době jsem si chtěla přečíst něco historického - o reálných postavách ale beletristicky. V tomto směru byl určitě Zimní palác správnou volbou. Informace o carském dvoře jsou (jak jsem si dodatečně zjistila, neboť se o historii příliš nezajímám a znalosti v tomto směru mi chybí) skutečně věrné. Stejně jako popis povahy dvou careven Kateřiny a Alžběty. Je super, že je vše popisováno z pohledu fiktivní postavy Varvary. Na druhou stranu je to však i trochu problém, neboť obraz Kateřiny a to, jaký dělá na čtenáře dojem, závisí tady hodně na tom, jak se chová k Varvaře. Což prostě zkresluje celkový obraz této panovnice a my ji vidíme očima fiktivní postavy na základě fiktivních interakcí. Ale to je problém všech podobných historických románů, jimž však mnohdy fiktivní prvky přidávají na čtivosti.
Zimní palác byl čtivý jen místy. Vzhledem k tomu, jak dlouho jsem knihu četla (skoro 3 týdny) je jasné, že co do čtivosti to tady prostě pokulhává. Vadilo mi, že spisovatelčin styl se v tomto souvislém textu často měnil. No a co si budeme povídat, překlad nejspíš ani neviděl žádný korektor - typografické chyby bych ještě odpustila, ale chyby ve shodě podmětu s přísudkem, to je opravdu ostuda...
Varvara jako hlavní hrdinka mi sympatická příliš nebyla, už vzhledem k tomu, že byla donašečkou a stejně jako všichni ostatní u dvora se zuby nehty držela carské přízně. Přesto však bych ji i tak ráda viděla ve druhém díle. Škoda že nikdy neprozradila, zda k Jegorovi někdy něco cítila. Toho jsem totiž měla kupodivu ráda. A tím se dostávám ještě k jedné věci - moc ráda bych "poděkovala" uživatelkám "Zoja706" a "tabaluga" za prozrazení docela podstatných zápletek, v druhém případě dokonce prozrazení konce románu. Doprčic já si čtu komentáře proto, abych věděla zda se do knihy pustit, nebo ne. NE abych se dozvěděla děj potažmo konec :( možná i proto jsem si čtení tolik neužila.

tabaluga
04.04.2019 4 z 5

Kniha popisující historii ruského dvora v období, kdy do Ruska přijíždí budoucí carevna "Kateřina" Veliká. Příběh vypráví dívka Barbara, která pochází z Polska a díky otci a shodě okolností se ocitá na carském dvoře nejprve jako šička později jako donašečka pro carevnu Alžbětu. Barbara si Kateřinu zamilovala již od prvního setkání a snažila se jí pomáhat, aby se stala carevnou, jelikož očekávala, že se poměry na carském dvoře zlepší - konec intrikování, pletichaření a trestů, které byly často i nepřiměřené provinění. Ale jak se říká po čertu přijde ďábel, proto se ani nedivím, že Kateřina po nástupu na trůn nechává zabít svého manžela a pomateného chlapce, který by mohl nárokovat trůn. Nakonec se Kateřina začne vyptávat i na Barbaru, což je pro ní velké překvapení, jelikož se považovala za její přitelkyni. Proto se nedivím, že Barbara raději zvolí odchod do Polska a život v ústraní. Četlo se to opravdu moc dobře, doporučuji...

Richisa
02.04.2019 4 z 5

Kniha mě zaujala hlavně pohledem do dějin Ruska. Byla jsem trochu šokovaná tamními poměry, docela by mě zajímalo, jak moc se románový popis blíží pravdě.

Každopádně kniha to byla zajímavá a časem možná přečtu i druhý díl... Děj byl plynulý bez zbytečných hluchých míst. Postavy byly celkem plastické a životné.

Co mi vadilo bylo velké množství chyb v textu, které byly (v mé knize půjčené z knihovny) ještě opraveny tužkou a tím zvýrazněny.

Malinali
24.03.2019 5 z 5

Inspirováno a podloženo řadou životopisů, psáno pohledem polské dívky ve službách carevny. Krásný příběh a velmi čtivé.

NatyDee
08.02.2019 4 z 5

Kniha se mi četla sama. Mám historii ráda a náhled na "pletichy" dvora carevny byl velmi zajímavý. Příběh je vyprávěn z pozice dívky Varvary, která se stane "jazyk" (donašečkou). Její život také nebyl lehký, ale zprostředkovala pohled na život carského dvora a příchod Kateřiny Veliké do země a stala se její důvěrnicí. Pro mě určitě poutavé čtení, které doporučuji a těším se na další díl.

zuzana2599
26.01.2019 5 z 5

Kniha sleduje mladý život ruské carevny Kateřiny Veliké, vyprávěný prostřednictvím její důvěrnice Varvary. Dověděla jsem se hodně o životě na carském dvoře, o neustálém pletichaření, intrikách, o neustálé nedůvěře a sledování. Další osudy Kateřiny Veliké pak popisuje druhý díl Carevna noci - obě knihy jsou skvělé nejen pro milovníky historie. Je to zajímavé a poučné čtení !!

soukroma
18.12.2018 4 z 5

Musím dát vysoké hodnocení zejména za čtivost a nápad zprostředkovat léta 1743-1764 na ruském carském dvoře prostřednictvím Polky (autorka je rovněž Polka), která se shodou okolností stala "jazykem", tedy donašečkou všech řečí, co se vedly, postupně se stala vlastně dvojitým až trojitým agentem jen díky pečlivému sledování svého okolí z pozice dvorní dámy. Jakkoli je to román vlastně o jejím životě, dozvídáme se o dění na dvoře Alžběty, která si vybrala Sofii (budoucí Kateřinu Velikou) za snoubenku svého synovce, pro pokračování pokrevní linie Petra Velikého.
Němka Kateřina je zatím mladá, naivní, sama a zažívá víc než dost ústrků, přesto mi není jasné, proč se i z ní později stala podobně nelítostná zrůda toužící jen po uspokojení všech vlastních choutek a uplatňování moci jako z Alžběty a vůbec Romanovců.
Zrovna tak samotný dvůr je typickou přehlídkou navrch huj vespod fuj. Všude špína, hlodavci, zima, smrad (snad vyjma carských komnat) - nadbytek služebnictva se evidentně nestará o nic, pokud k tomu nedostane přesně formulovaný příkaz, a to ještě jen od někoho opravdu s mocí. O Zimním paláci se nedozvíme téměř nic, jen že už ve výše zmiňované době v něm probíhala rozsáhlá rekonstrukce, přestože byl vlastně teprve nedávno dostavěn.
Celkový můj dojem je tedy rozpačitý - doba, místo a politické dění ve mně vzbuzovalo jen nelibé pocity. Není to první kniha o Kateřině, a vždy je to stejné (i když ono se to zas tak moc nebude lišit od jiných despotů a krutovládců, a bije to do očí hlavně u žen, jakékoli doby a jakéhokoli místa).
Jak se autorka držela historických skutečností nám ale zapomněla sdělit.

iveta3689
05.04.2018 4 z 5

Z anotace jsem pochopila, že se má jednat o příběh o životě Kateřiny Veliké. Většinu knihy však Kateřina hrála jen epizodní roli. Nevadilo mi to, děj byl velmi čtivý, jen jsem se připravila na jiný příběh.

katka134
16.03.2018 5 z 5

Hodně dobrý historický román z prostředí carského dvora o špehování, podezírání a intrikách. Kateřina to neměla vůbec lehké. Varvara měla náročné zaměstnání. Ale vůbec se nezmiňuje o svých citech ke svému muži. Jestli ho měla alespoň trochu ráda nebo ho jen respektovala jako otce zbožňované dcery.

Elea
21.01.2018 4 z 5

Zajímavý historický román, velmi dobře se četl.

P-puma-
15.12.2017 4 z 5

Román se mi velice líbil, byl čtivě napsaný a udržoval mě v neustálem neklidu i když člověk podle učebnic dějepisu ví co se stane :-) o hvězdičku míň dávám za to, že jsem nepochopila vztah Barbary s jejím manželem a nebyl tam vůbec rozvinut ani nijak popsán a tak jsem nevěděla co si o tom mám myslet.

Štítky knihy

Rusko 18. století královny Kateřina II., ruská carevna, 1729-1796

Autorovy další knížky

Eva Stachniak
polská, 1952
2014  80%Zimní palác
2018  65%Carevna noci

Kniha Zimní palác je v

Právě čtených1x
Přečtených120x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených7x
Knihotéce81x
Chystám se číst81x
Chci si koupit17x
dalších seznamech2x