Noc až navěky

Noc až navěky https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/126491/bmid_noc-az-naveky-zIY-126491.jpg 4 141 21

Od doby, kdy se vampýrský virus rozšířil po celém světě a dovedl celé lidské pokolení na pokraj totální devastace zkázy, uplynuly již dva dlouhé roky. Zhoubný kmen se rozmnožil napříč zemí a zanechal za sebou jen naprostou zkázu. Světu vládne temná nekonečná noc. Na bílý den, slunce a modrou oblohu můžou ti, kdo přežili, jen vzpomínat. Je nukleární zima. Atmosféra Země je nasycena jedy. Sluneční paprsek se prodere k těžce zkoušené zemi maximálně na dvě hodiny denně. To, co zabíjí lidi, je naopak velmi výhodné pro vampýry. Jejich rasa prochází další evolucí a rozmachem. Mocný upíří vládce, prastarý vampýr zvyný Mistr je vede k naprostému ovládnutí Země. Systematicky jsou vybíjení všichni lidé, kteří by měli světu co nabídnout. Genocida není náhodná, oběťmi jsou především ti nejchytřejší, nejmocnější a nejbohatší lidé. Po takových je pečlivě pátráno a jsou likvidováni. Bez nich bude lidská rasa bezmocná a vydaná všanc krutým a krvelačným vampýrům.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Fantasy

Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

The Night Eternal , 2011


více info...

Přidat komentář

ludek.n
13.12.2023 4 z 5

Vlády nad světem se ujali vampýři, v čele s Mistrem. Lidé jsou zotročeni, pronásledováni a internováni v krvavých táborech. Budoucnost světa, jak se zdá, leží na bedrech poslední malé skupinky bojovníků, hýčkajících si odkaz vzácné knihy Occido Lumen, kterou však neumějí přečíst. Naposledy přicházejí Guillermo del Toro a Chuck Hogan bojovat společně s nimi za záchranu světa. A je to jízda na horské dráze s vypnutými airbagy. S odkrýváním karet konečně vylézá na povrch bohatost jednotlivých motivů celé románové série a ukazuje jejich hloubku. Odkazy do hluboké minulosti k archandělům, božím vyslancům, fungují překvapivě velice dobře (možná i díky tomu, že postrádají velebící náboženský podtext) a dotvářejí celou opulentní a hrůzostrašnou mozaiku. Jestliže jsem si u předchozích dílů stěžoval na určitou těžkopádnost, tady ji už tolik nevnímám. Autoři pod vidinou finálového rozuzlení nejspíš zapřáhli do vozu další pár koní a zvýšené tempo, stejně jako koncentrace událostí, tomuto temnému opusu svědčí. Závěr je pak strhující a vrchovatě mě odškodnil za všechno mé utrpení, které jsem se Zhoubným kmenem chvílemi zažíval. Tento cyklus zrál jako víno a jen chloupek dělil Noc až navěky od páté hvězdy.

Erlif
14.12.2022 1 z 5

Já to asi nedočtu... Když konečně došlo na Occido Lumen a začalo to mít nádech biblického tématu... už předtím jsem odstavce jen přelítávala.. Když vidím kolik stran mi ještě chybí do konce... asi knihu odložím... Nebaví mě to, téměř žádná akce, když už je, tak je super, ale pak už si zase jen a jen povídají... uvidíme, třeba se o Vánocích budu nudit a dočtu ji...


Miruneček
15.09.2022 5 z 5

Jooo srdcovka moje.

eraserhead
06.10.2021 3 z 5

Teď již zcela apokalyptická jízda se zpočátku noří do příjemně temných psychologických hlubin jednotlivých postav, aby na čas z příběhu horror ustoupil akčnímu postapu a pointování až biblických rozměrů. V závěru to pak nabere nutnou katarzi v hodně zajímavém vyvrcholení. Na celé sérii se mi líbí, že je každá kniha trochu jiná. Tohle je poměrně hodně temné, jen mě mrzí, že z toho částečně vyprchala působivá horrorová atmosféra a stal se z oho spíše akční příběh.

rutto45
27.12.2018 4 z 5

Rozhodol som sa, že všetky tri časti zhrniem do jedného. Každá kniha sa viac-menej drží v tej úrovni, ktorú nastavila prvá časť. Jedná sa o solídne, upírske dielo, pod ktorým sa podpísala tvorba Guillerma del Tora ("blejdovskí upíri"). Z počiatku som sa obával, že všetky zaujímavé myšlienky a napínavé pasáže autor vyčerpá v prvej knihe a potom bude len recyklovať. Opak bol pravdou. Aj keď som bol ovplyvnený seriálom, (tu ma sklamalo že Eichorstovi, ktorého Richard Sammel zahral bravúrnym spôsobom, nedali toľko priestoru, ako na filmovom plátne) knihy ma bavili po celý čas a udržali vo mne dávku napätia, ktoré som očakával. Odporúčam každému fanúšikovi tejto témy. Taktiež aj seriál ktorý je známy pod názvom The Strain.

richard7959
27.09.2018 3 z 5

Jednička byla velmi originální a klinicky hmatatelná. Dvojka už malinko zabrousila do mýtů, ale opravdu jen okrajově a konec byl excelentní a depresivní. Třetí díl se od prvního velice liší a to obratem o 180 stupňů, kdy hmatatelnost vyprchává a přichází mýty a transcendentno (chápu, že hodně lidem se právě tento až náboženský obrat nelíbil, ale já jsem ho s klidem přijal). Určitě nejslabší díl ze všech, konec knihy velice uspěchaný, ale podle mě důstojné zakončení.

syskas
27.01.2018 4 z 5

Výborný záver trilógie. Oveľa lepší ako druhý diel. Niektoré veci sa mi zdali nedomyslené a nedotiahnuté.

Zelený_Drak
06.11.2016 3 z 5

Pomalejší rozjezd, kde se opakuje spousta věcí pro nové a zapomnětlivé čtenáře. Pak přišly na řadu lepší momenty. Obzvlášť mě bavily části s táborem Svoboda. Celkově dává knižní trilogie mnohem větší smysl než seriál. Spousta věcí je vymyšleno dobře, ale některé jsou nedořešené. A nemyslím tím zrovna atomové výbuchy (když Japonsko přežilo Hirošimu a Nagasaki, tak se mi zdá docela dobře možné, aby lidstvo přežilo i větší množství předem mnohem pečlivěji připravených výbuchů). Jde mi především o jistou nedomyšlenou věc u Zrozeného (jinak asi nejlepší postava).

Vzato kol a kolem mi zatažení bible do příběhu nevadilo a od Occido Lumen jsem vyloženě očekávala, že to nebude návod jak na spuštění pračky, ale že bude obsahovat nějakou mytologii. Navíc je jasné, že zde byla snaha zpracovat více mýtů kolem upírů. Jako ten o hlíně a překročení tekoucí vody. To by dost dobře nešlo, kdyby se Zhoubný kmen měl chovat jako skutečná biologická nákaza. Moc se mi ale nelíbilo, že autoři nenechali čtenáři prostor si rozmyslet, zda to bude brát jako "kus je pravda, kus legenda". Na druhou stranu, je to fantasy. V prvním díle se možná autoři snažili tvářit jako, že to je i sci-fi, ale o tom přesvědčí možná tak čtenáře, jehož vzdělání v biologii skončilo nalistováním stránek učebnice s vyobrazenými pohlavními orgány. Proto se přidáním mytologie nejedná o žádný propad k brakové literatuře (nebylo se kam propadnout).

Kniha se dobře čte, je stylisticky zvládnutá a na rozdíl od druhého dílu mě bavila. Ale toho na co jsem se u této trilogie těšila nejvíc (dobře popsaného biologického vampyrismu) jsem se vůbec nedočkala.

PJurista
01.09.2016 3 z 5

Bohuzel mirne zklamani. Na druhou stranu libilo se mi ze Guilermo se s postavama nemazli. Ale k teto trilogii uz se vracet nebudu.

Leena
13.06.2016 5 z 5

Ta trilogie byla úžasná:-) Seriál se mi ale nelíbí, bohužel:-(

Rachel
12.01.2016 4 z 5

Kdyby si autoři odpustili tu spoustu mystiky a symboliky asi bych to ocenila víc a hvězdičku přidala.

dominik123
09.01.2016 5 z 5

Tretí diel upírskej trilógie od Guillermo del Tora a Chuck Hogana s názvom Večná noc sa dá hodnotiť s dvoch rôznych strán. Za prvé ako prepad k fantastickej, béčkovej, literatúre, ktorá sa viac podobá na scenár videohry a za druhé ako zaujímavý, apokalyptický, román v ktorom sa zavŕšia osudy, najdôležitejších postáv v deji. Keby som mal hodnotiť príbeh, tak ten je dosť pritiahnutý za vlasy a niekedy, nedáva úplný zmysel. Ak by som, ale hodnotil vývin postáv, tak ten je vinikajúci a predovšetkým v tejto časti, veľmi temný. Oproti druhému dielu sa atmosféra o niečo zlepšila, ale na prvú časť sa nechytá. Pri hodnotení tejto časti, som sa priklonil k druhému typu hodnotenia a neklamem keď poviem že sa jedná o zaujímavý, apokalyptický, román, ktorý sa rýchlo číta, prekvapuje a završuje, skvelú upírsku trilógiu od nadaných autorov. Na prvú časť to nemá, ale druhú, určite prevyšuje a tak nemám problém, udeliť slabších päť hviezd. Dávam 85 percent.

Ditules
02.11.2015 5 z 5

No teda musím říct, že mě v prvním díle ani nenapadlo, jak to bude s původem Mistra...To jsem tedy solidně valila bulvy! Už se těším, až to i budu moci porovnat v seriálu!

Markysek45
20.04.2015 5 z 5

Wow, parádní závěr trilogie. Autoři v posledním dílu šlápli na plyn a posledních 100 stran bylo neuvěřitelných. Úžasný závěrečný souboj otce o syna a člověka o svět. Nečekaný konec, který je hoden mistrů spisovatelů a který mě doslova dostal do kolen. Kniha, která ve mě zůstane ještě hodně dlouho.

cendar
25.02.2015 5 z 5

Důstojný závěr trilogie. Kvalitní akce a vcelku nečekaný závěr. Teď už jen čekám na seriál, který se bude dotáčet.

Richie1
16.01.2015 1 z 5

Tak třetí díl trilogie byl propad k brakové literatuře :(
V příběhu už nelze hledat žádnou logiku, pravidla, vše je chaotické a nesmyslné. Autoři se pokouší vznik upírů napasovat na určité pasáže z bible (vztah k archandělům) a v souvislosti s tím i ukázat možnost, jak vampýrismus zničit.
Mezitím se ale svět utápí ve vampýrské porobě. Nevím, jak to Mistr vampýr může uřídit (miliony upírů napojených na jeho vědomí). Nevím, co dělá např. Velká Británie (která údajně unikla nákaze). Nechápu, jak mohlo lidstvo v jiných státech přežít, když vybuchlo tolik jaderných elektráren. Atd., atd.
A při tom všem se neustále dokola řeší připitomělý vztah hlavního hrdiny Efraima a jeho syna Zacka. A dále vzniká milostný trojúhelník Efraima, Nory a Feta - další únavné líčení jejich pocitů. Jako by neměli nic jiného na práci (zachránit svět).
V závěru si autor vzpomněl asi na svého filmového Bladea a tak jeho hrdinové kosí vampýry po desítkách a stovkách...
Škoda času dál psát - zpočátku dobře rozjetý příběh klesnul na úroveň stupidního braku. Na konci jsem už vynechával celé odstavce a snažil se rychle směřovat k předvídatelnému závěru, abych mohl konečně knihu s nechutí odhodit do zapomnění.

dobroslav9182
29.12.2014 5 z 5

A je to tady, závěrečný díl par exellan. Temný, depresivní a narvaný mytologií. Prostě super.

reccal
17.12.2014 5 z 5

SPOILER. Už Vás někdy pálily v očích malé slzy neskutečného zmaru nad onou nejvyšší obětí, která zachrání zbytek světa, abyste se zároveň usmívali nad odvahou a prozřením obětovaných?
Pokud ne, máte co dohánět. Šup, šup, utíká vám čas.:)

Beatrice
16.09.2012 5 z 5

Záverečný diel ma nesklamal. Čítala som ho ako o život a teraz mi je aj trošku ľúto, že to tak rýchlo zbehlo :) Náboženský záver som akosi tušila už v druhom dieli, podľa mňa osviežil celú trilógiu. Vygradovaný dej, ako má byť, akcia, krv a boj, záverečný súboj o Zackovu dušu medzi Majstrom a Ephraimom bol napínavý. Všetky postavy som si obľúbila, či už to bol Fet, Nora, Gus, Eph, Setrakian, alebo aj zákerný a bezcitný Majster. Výborná trilógia, ktorá má v mojej knižnici čestné miesto :) Odporúčam všetkými desiatimi!!!

Johny van M.
18.08.2012 4 z 5

Pro ateistu je bibliká tematika něco, co naprosto srazilo tuhle výbornou sérii. Přesto pořád dobrý čtení.

Štítky knihy

upíři

Autoři knihy

Guillermo del Toro
mexická, 1964
Chuck Hogan
americká

Kniha Noc až navěky je v

Právě čtených2x
Přečtených186x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených8x
Knihotéce167x
Chystám se číst51x
Chci si koupit27x
dalších seznamech6x