Žhavé olovo, chladné železo

Žhavé olovo, chladné železo https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/340249/bmid_zhave-olovo-chladne-zelezo-We1-340249.jpg 4 30 8

Mick Oberon série

1. díl >

Mick Oberon by mohl být jen dalším z řady soukromých oček třicátých let, nebýt toho, že na rozdíl od nich schovává pod kloboukem špičaté uši a pod svrchníkem nosí namísto osmatřicítky kouzelnou hůlku. Už dávno se Mick, jeden z posledních šlechticů Fae, obrátil ke svým lidem i dvoru zády. Když ale vezme případ, v němž jde o nalezení dcery gangstera, která byla před šestnácti lety zaměněna za podvržence, vedou stopy Micka z chicagského podsvětí do skrytého Podsvětí, kde při hledání únosce a řešení případu musí soupeřit s politikařením a mafiánskými praktikami Fae.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Triton
Originální název:

Hot Lead, Cold Iron , 2014


více info...

Přidat komentář

Fidibus
26.03.2024 4 z 5

(SPOILER) Celkem slušná fantasy detektivka, kdy hlavní hrdina ze magického světa, odkud odešel, dokáže ovlivňovat štěstí. Živí se jako detektiv a je zapleten do mafiánského příběhu výměny dcery, kde hraje důležitou roli babička se svou magií a touhou po pomstě. Některé scény jsou hodně akční a krvavé, občas mne naopak nudily popisné scény. Každopádně je hlavní hrdina zajímavý týpek a některé jeho glosy pobaví.

Brigid
21.05.2023 3 z 5

Knihu jsem přečetla celkem rychle, ale neužila jsem si ji tak jak jsem očekávala. Způsob jakým se Mick Oberon obrací přímo na čtenáře mi přišel silně nesympatický. Obecně jsem si tohoto detektiva spíše neoblíbila. Na druhou stranu, mě zaujalo originální pojetí magie, kdy nejde o kouzla jako taková, ale o specifickou manipulaci se štěstím a nešťastnými náhodami.


renefer
21.06.2021 3 z 5

Byla to spíš taková pohádka pro dospělé, i když si myslím, že by se to líbilo i dětem. Nejhorší, co se dočtete, je asi jízda v kočáře s potahy z dětské kůže. Myslím, že i Perníková chaloupka je větší krvák. Snad se to v dalším díle trochu rozjede, neškodilo by víc ostrosti, krve, sexu a alkoholu :)

CharlesWard
09.02.2020 2 z 5

Tak nějak jsem čekal mafiánský román, dochucený fantasy posypem. Ve výsledku ale pokrm spíš připomíná obludný Babicův balón...

trudoš
21.12.2018 3 z 5

Drsnější verze Harryho Dresdena a to formou i obsahem. Jenže drsnější neznamená zákonitě lepší. Tam, kde u Harryho perfektně funguje odlehčení ve formě vtípků, jimiž hrdina uplácí čtenářovo nerdovské ego, tam Mick Oberon pouze hláškuje, dělá ramena a… a tím to vlastně končí. Skutek utek. Trochu lépe je na tom dějová osnova, která na odpovídajícím rozsahu dokáže uhrát nápadité drama, jež pouze v detailech lehce pokulhává v logice. Skvěle ovšem funguje dobové zasazení do 30. let minulého století, stejně jako motiv prošetřování možného podvržence s šestnáctiletým odstupem.
Ari Marmell zkrátka vsadil na stylovou urban fantasy v hávu staré dobré drsné školy. Heroické skutky tak přímou měrou vyvažují cynické poznámky a gangsteři jsou zde tou hezčí tváří bezskrupulózního podsvětí. Ve výsledku směle rozjetá série, nepředstavující sice nic nového, ale zároveň sympatická jako holky v krajkových podvazcích. Kdyby Miroslav Žamboch psal Harryho Dresdena, vypadal by podle mě přesně nějak takhle.

kaffa
03.11.2018 4 z 5

námět, příběh - super.... ale to jak to je napsané.... neustálé vysvětlování, obracení se na čtenáře.... reálie jiných světů a postav jde popsat lépe a nenásilně, tohle mi fakt nesedlo a ani to nebylo vtipné.... dost blbě se mi to kvůli tomu četlo (obtížnost četby do slova a do písmene ztěžovala ještě samotná vazba knihy, přímo to svádělo k tomu tu vazbu prostě zlomit, aby se ta kniha dala vůbec otevřít, velmi nečtenářský a otravný zážitek).... tolik hvězd sem dala jen opravdu kvůli tomu příběhu....

Janičta
01.07.2018 3 z 5

Zajímavě zpracovaný svět fae zasazený do gangsteského Chicaga. Celkem sympatický hlavní hrdina u kterého jsem zvědavá, co se z něj nakonec vyklube. Ale přesto mi tam něco málo scházelo. Třeba to další díl napraví.

alzbeta4340
04.01.2018 4 z 5

Paranormální detektivka zasazená do prostředí amerického Chicaga ve 30. letech minulého století. Mick Oberon, soukromý detektiv a bývalý lord elfího dvora, vyšetřuje únos a záměnu gangsterské dcerky.
Příjemné čtení, prostředí gangsterského města je podáno zajímavě a také kouzlení se štěstím a smůlou mě dost bavilo. Příběh trochu ztrácel dech při až přespříliš podrobném popisu faeského světa. Ale nejspíš chtěl autor čtenáře dostat do obrazu před příštími plánovanými díly.
Celkově můžu doporučit všem fanouškům tohoto žánru.

Štítky knihy

městská (urban) fantasy fantasy americké romány

Autorovy další knížky

Ari Marmell
americká, 1974
2017  79%Žhavé olovo, chladné železo
2018  73%Lughovo kopí

Kniha Žhavé olovo, chladné železo je v

Přečtených35x
Čtenářské výzvě5x
Knihotéce51x
Chystám se číst20x
Chci si koupit4x