Zhasínáme v říši divů

Zhasínáme v říši divů https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/182319/bmid_zhasiname-v-risi-div-182319.jpg 4 41 13

Zhasínáme v říši divů je třetí román DBC Pierra, známého bouřliváka britské prózy. Opět přichází s oslnivou burleskou plnou literárních reminiscencí i sžíravě vtipné kritiky dnešního obžerného světa. Gabriel Brockwell, mladý estét a poeta znavený životem, se vydá hledat svou říši divů, objede přitom svět. Série divokých večírků, jimiž prochází od Londýna přes Tokio či Galpágské ostrovy, vyvrcholí dekadentně opulentní oslavou v majestátních prostorách berlínského letiště Tepelhof. DBC Pierre v plné parádě!... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Plus
Originální název:

Lights Out in Wonderland , 2010


více info...

Přidat komentář

petrarka72
02.12.2020 3 z 5

Úžasně nevyrovnaná kniha; úchvatné pasáže střídají naprosto banální a nezáživné. Proč mám pocit, že všichni Pierrovi hrdinové, ať už se jmenují Vernon, Ludmila či Gabriel, jsou spíše ztělesněním životního pocitu než živoucí postavy? Ovšem výsledný dojem, že nic, vůbec nic nemá smysl, je působivý...

MirekMM
27.08.2020 4 z 5

Výjimečná kniha! Četl jsem v českém překladu, nemůžu tedy jazyk docenit sto procentně, ale kniha se stylem rozhodně vymyká, některé úseky působí skoro jako poezie.
Nenechte se odradit trochu rozporuplným začátkem knihy: bezcílné bloudění hlavní postavy městem i vlastními myšlenkami úplně nenaladí k dalšímu čtení, stejně tak jen těžko hlavní postavě věříte, že každou chvíli spáchá sebevraždu, když zbývají stovky stran příběhu.
V průběhu ale začne i obsah dohánět skvělou formu, a část odehrávající se v Berlíně (a především v až neuvěřitelném komplexu letiště Tempelhof) patří mezi to nejlepší, s čím jsem se setkal!
Jestli máte rádi knížky s myšlenkami, nad kterými budete přemýšlet ještě dlouho po dočtení, Zhasínáme v říši divů vás nezklame.


moneko
04.12.2019 5 z 5

Moje nejoblíbenější knížka.

alibaba72
07.07.2019 1 z 5

Já myslel, že to snad ani nedočtu, ale naštěstí je kniha od druhé půlky zajímavější, rychlejší... závěr mě dokonce překvapil až zarazil, ale určitě se k této knize vracet nikdy nebudu.

mgeisselreiter
27.12.2018 3 z 5

Začátek dost hrozný, takový zmatek, málem jsem knihu odložil. Naštěstí se později děj ustaluje na normálnějším stylu a díky neotřelému, poutavému jazyku drží čtenáře téměř připoutaného u knihy. Bohužel obsah je někdy dost drsný, pro mě až nechutný, není to moje oblíbená káva. Závěr je pak sice rychle gradující, ale vlastně nedokončený, a to ani v otevřeném smyslu, aby si čtenář domyslel. Je to rozporuplná kniha, která může někoho unést naprosto, někoho částečně a někomu nesedne vůbec. Jsem v té druhé skupině a tak to je za 65%, 27. 12. 2018.

Adriana.82
28.11.2018 3 z 5

Dobrej nápad,ale nic pro mě.....

terry4776
12.10.2018 4 z 5

Kniha vzata v obchodě ze zvědavosti s otázkou: Jaké myšlenkové pochody donutí člověka (který je vlastně ještě dítětem, když se to tak vezme) ukončit život?
Kniha mě nezklamala v ničem. Četla jsem ji na jeden nádech, bavila jsem se poznámkami o kapitalismu, o Limbu (Arcilimbu a dalších formách), představovala jsem si svou poslední bakchanálii.
Prožívala jsem tu knihu jako bych to prožívala s nejlepším přítelem. Rozhodně doporučuji vyzkoušet nějaké recepty! :D

Pavlina.13
11.07.2018 4 z 5

Říše divů? Rozhodně ano. Kniha mě dokázala překvapit, rozesmát, znechutit i nadchnout. Nejednou mi dala důvod k zastavení se ve čtení a úvahám nad autorovými myšlenkami - což považuji za přednost skvělé knihy. Jediný důvod, proč jí nehodnotím pěti hvězdami, je závěr knihy, který se mi zdá až moc uspěchaný a mnoho věcí zůstává otevřených pro čtenářovu vlastní fantazii.

Triplex
03.07.2018 4 z 5

Kniha ve mě 99% času zanechala naprostý úžas. Bohužel, konec mi přišel slabší, což mělo za výsledek znížení hodnocení a takové narušení celkového dojmu. Ale její hluboké "nenápadné" myšlenky? Úžasné.

"V časech, kdy přežijí jen ti nejvhodnější - ten nevhodný."
"Ať jsem se snažil sebevíc, nikdy jsem se nenaučil žít dobře. A v naší době nežít dobře, znamená nežít vůbec."
"Říkám noc, ale bylo to pozdní odpoledne vydávané za noc dospělými, kteří s časem manipulovali podle svých potřeb."

rujta
12.11.2017 5 z 5

málem mě přesvědčil, že je fakt jedno, jestli umřu teď nebo až za pár let...

hankabe
26.06.2017 5 z 5

výborná. šup.

EvaEma
03.01.2014 4 z 5

Knihu jsem dostala pod stromeček, šla jsem ji číst s trochou skepse, ani nevím proč. Ale přesně jak píše pmejst, od kapitoly Tokio už jsem četla jedním dechem a často se mi vybavil náš film Jedna ruka netleská... zajímalo by mě, jestli ho Pierre DBC někdy viděl :-) Každopádně teď vím, že už se těším na další knihy tohoto autora.

pmejst
04.12.2013

Nakladatelství Plusu se poslední dobou daří čím dál jasněji rozsvěcovat světlomety v naší zatím ne úplně prozkoumané říši divů literatury. Vždycky, když vidím plakáty, reklamy na další zaručené bestsellery, říkám si (stejně jako někdy v umění) - co všechno ještě před námi je, a jestli nás ještě něco překvapí… a ono ejhle!
Po pravdě musím říci, že kniha mne nestrhla už od prvního řádku, avšak jen díky tomu, že dost často čtu knihy od prostřed. Kapitola Tokio mne ale zdárně zbavila pochyb (a zábran), donutila se vrátit na začátek, a pak dva dny nepustit knihu z ruky.
A propos, v Plusu už nějakou chvilku frčí dvě skvělé edice – Pestrá řada a Crack-up. Takže kdyby vám náhodou po přečtení DBC Pierra přišly všechny ty další zaručené bestsellery povrchní a klišácké (jako mě se stalo s Norským dřevem, bohužel), mrkněte na ně – Rossův Pan Burák, Wrayův Spodek či Garyho Život před sebou (a další) stojí určitě za pozornost.

Štítky knihy

australská literatura

Autorovy další knížky

DBC Pierre (p)
australská, 1961
2005  83%Vernon Bůh Little
2013  79%Zhasínáme v říši divů
2007  67%Ludmilina lámaná angličtina

Kniha Zhasínáme v říši divů je v

Právě čtených1x
Přečtených51x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených3x
Knihotéce57x
Chystám se číst36x
Chci si koupit6x