Žena s mateřským znaménkem

Žena s mateřským znaménkem https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/199531/mid_zena-s-materskym-znamenkem-rRj-199531.jpg 4 165 39

Inspektor Van Veeteren série

< 4. díl >

Dva muži jsou mrtví. Zemřeli stejným, brutálním způsobem. Oba byli zasaženi čtyřmi výstřely – dvěma do břicha a dvěma do hrudi. Není pochyb o tom, že v obou případech jde o stejného pachatele, ale inspektor Van Veeteren a jeho lidé tápou ve tmě. Pak se ukáže, že ti dva mrtví před třiceti lety společně prošli důstojnickými zkouškami v armádě. A také se objeví jedna krásná mladá žena. Van Veeterenovi postupně dochází, že v nebezpečí jsou i bývalí přátelé zabitých mužů. Dokáže však zabránit dalším vraždám?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Kvinna med födelsemärke , 1996


více info...

Přidat komentář

knihomolka525
24.12.2023 5 z 5

Další příběh ,kdy jsem měla pocit že je inspirován Až nezbyl žádný.Po dlouhé době jsem si početla.Děj plynul lehce,žádná extra divočina.Fajnová zápletka.

endymio
23.01.2023 5 z 5

Jaktože mi tento pán dosud unikal? Mám ráda přesně podobný druh sarkastického humoru. Taky to, když se vedle dějové linky řešení zločinu odvíjí i soukromý život kriminalistů ( jako např. Wexford nebo Wallander). Motiv zločinu byl poměrně snadno předvídatelný, ale při čtení jsem se výborně bavila.


kolacky
04.10.2022 4 z 5

Výjimečně nechutné oběti. Všichni si to zasloužili.

A proč jsou kruciš ty knížky tak krátký???

kap66
27.07.2022 5 z 5

Pokračuje mé druhé čtení celé série. Nesser mě jako jeden z mála dokáže přesvědčit, abych sympatizovala s vrahem, aniž by udělal z vyšetřovatelů mamlasy. Tento díl je ojedinělý nedotažeností Van Veeterenova vyšetřování, přestože do něho všichni členové týmu vloží stejnou míru odhodlání, zkušeností, důvtipu i vtipu (a to poslední je pro mě stejně důležité jako případ). Zkrátka může existovat dokonalý zločin; jeho hořká podstata odůvodňuje vyznění a mně pojetí takové spravedlnosti za daných okolností nevadí ani za mák. A přijde mi, že snad ani Van Veeterenovi, jehož sarkastický postoj k životu, práci i lidem zpříjemňuje jeho věrné obdivovatelce (= já) četbu každého dílu.
Od prvního mého čtení Nesserových detektivek uplynul nějaký čas, naplněný desítkami detektivek jiných autorů. I kdybych na každém díle této série našla malou mušku, oproti masařkám ve valné většině z těch desítek …

March
30.01.2022 3 z 5

Dotčeno a po pravdě nesdílím nadšení, jako většina, co hodnotila. Musím říct, že v knize bylo dle mého více "vaty", než nějaký poradny děj. Detektiv VV, více řešil jeho myšlenky, šachy, nálady...no, neurazí, nenadchne.

harena
12.01.2022 5 z 5

Další detektivka se sympatickým komisařem Van Veeterenem, kde už od prvních stránek známe vraha. Děj nijak nepádí kupředu, ale rozhodně nenudí, postupně se rozmotává celý příběh, ale policisté dlouho nemají tušení, kdo ten neznámý vrah je. Humorné dialogy kriminalistů a sarkastické vtípky pobaví. Jedná se o dobrou, čtivou a pohodovou detektivku, která se mi líbí stejně, jako předchozí díly.

Eistee
06.11.2021 4 z 5

Příjemné a vtipné počtení. Příběh nenudí, ale ani příliš neulpí v paměti.

ajasin
12.07.2021 4 z 5

Dobře napsané. S vtipem, nadhledem a troškou černého humoru. Nejspíš patří velký dík i překladateli. Zápletka nic překombinovaného, jasná a uvěřitelná. Zrovna tak uvěřitelná je i práce vyšetřovatelů. Za mě super.

Simstr
26.04.2021 5 z 5

Nessera mám ráda, píše stylem, který se mi moc líbí. Doporučuji od něj COKOLIV :-)

jana8352
21.11.2020 4 z 5

Kniha se mi líbila

ZuK1
28.06.2020 4 z 5

Další velmi příjemná, vtipná a pohodová knížka Håkana Nessera. Předcházející Hlavolam se mi líbil víc, takže tentokrát dávám "jen" 4*, každopádně všechny autorovy knížky se výborně čtou.

renefer
13.04.2020 4 z 5

Moje první kniha od tohoto spisovatele. Úplně postrádá ponurost severských krimi. Naopak je plná vtipných hlášek, což mi vyhovuje víc. Jen mi tam chybí hledání vraha, protože ten je od začátku jasný, stejně jako jeho skutky. Detektivní žánr by zasloužil trochu překvapení.

Kristulda
30.01.2020 4 z 5

Je to má třetí kniha od tohoto spisovatele, do pulky s tím trošku bojuju, a musím se nutit číst,občas přeskočím odstavec, ale pak se to pěkně rozjede, zapletka dobrá.Na konci si vždy řeknu, že to byla docela dobrá detektivka.

ArwenAragorn
24.07.2019 5 z 5

Detektivky Hakana Nessera mě baví.
Hned od začátku doprovázíme vražedkyni chlapů, po které pátrá Van Veeteren a spol. Zatím neznáme motiv.
I tento příběh mě bavil a to doslova, u některých dialogů policistů jsem se smála. Napětí sice nic moc, ale zápletka jasně vysvětlena, mně to ke spokojenosti stačí a doporučím.

Aspoň tam dole je závětří. Tam v hrobě nemusí člověk snášet fujavici a tenhle zatracený déšť. Vždycky se něco najde. Všechno má světlou stránku.

Van Veeteren:
....."Jinak teď bude nejlepší, když se půjdeme domů vyspat. Zítra v devět vás tu všechny chci mít. Zavalí nás tipy a spekulace. S trochou štěstí ji zítra dopadneme.
"To teda pochybuju," řekl Reinhart.
"Já taky," opáčil komisař. "Jenom se snažím šířit optimismus a víru v budoucnost. "......

Michaeles
11.07.2019 4 z 5

Oddychovka na pár hodin, jednoduché čtení, zápletka dobrá.

broskev28
22.06.2019 3 z 5

Naprosto se ztotožňuji s komentářem trudoš (a nic jiného než právě ztotožnění mi nezbývá, neb na takovou nádherně stručnou a výstižnou analýzu bych se nezmohla ani omylem) a z duše mi mluví i soukroma (nikoli poprvé a doufám, že ani naposledy).
Po Hlavolamu mírná nuda, žádný tah na branku, ale komisař v.V. opět nešetří suchým humorem, takže už jen kvůli jeho skvělým postřehům stojí tahle kniha za přečtení.

trudoš
05.06.2019 4 z 5

Pro jednou autor upřednostnil dojemnou zápletku před suchopárným vyšetřováním. Naneštěstí to má za následek, že policisté jsou v kriminálce vlastně jen do počtu. Bez jakékoliv nadsázky by se totiž vyprávění klidně obešlo bez nich. Sice tu přibývají mrtví a oni nad tím ostentativně kroutí hlavou, jenže tak dlouho jsou o krok pozadu, až už je na nějakou „spravedlnost“ pozdě. Dost přitom selhává i samotný komisař, který jindy bez problémů vytuší vraha hned zkraje, ale tentokrát se v případu motá stejně, jako všichni ostatní.
Håkan Nesser tak přímo odkazuje na Nevěstu v černém Cornella Woolricha, přičemž znáte-li tuhle parádní noir klasiku, Žena s mateřským znaménkem vás ani při dobré vůli ze židle pravděpodobně nezvedne. Napsané je to skvěle a Van Veeteren opět perlí svým cynickým ostrovtipem, ovšem stinnou stránkou je, že chybí jakékoliv překvapení. Což u dvěstěpadesátistránkové knížky trošku zaskočí. Jste-li však fanouškem jako já, s benevolencí premiéra tenhle drobný nešvar přehlédnete.

ElleNora
01.06.2019 4 z 5

Vraha sice tak trochu známe, ale i tak mě bavilo sledovat, kdo bude další obětí. A pořád jsem doufala, že lidé přijdou na policii, která by jim jistě nabídla pomoc. Navíc by se předešlo ztrátě několika životů.

soukroma
16.05.2019 4 z 5

Po výborném Hlavolamu, předcházejícím dílu série, trošku útlum. Tady víme hned, kdo za tím stojí, jak na to jde, a dokonce vydedukujeme mnohem dříve než policie proč. Jak se říká: staré hříchy vrhají dlouhé stíny.
Van Veeteren a jeho suita zde mají naneštěstí menší prostor - dokonce mi nenabídli sdostatek citátů a bonmotů, na což se už tradičně těším. Ovšem s pořádnou dávkou černého humoru mohu (trochu za ně) podotknout, že aspoň jeden život došel naplnění a uzavřel se se stoprocentní bilancí, tedy ku spokojenosti dotyčné osoby...
85%

čef
04.02.2019 5 z 5

Je to skoro jako 56.díl série o 87. revíru Eda McBaina samozřejmě s jinými postavami v jiné zemi. Princip je ale stejný, policejní pátrači hledají sériového vraha, vedlejších motivů je pomálu a psychologií se autor také moc nezabývá. Zůstává ryzí pátrání a to je pro mne to pravé. Pomalu se odkrývá motiv pachatele, kterého od počátku známe a možná i obdivujeme jeho vynalézavost a odhodlání. Nakonec má čtenář skoro chuť mu i zatleskat, kdyby zde nebylo biblické(Dt 32:35) – „Má je pomsta i odplata, přijde včas a jejich noha zakolísá, den jejich běd se blíží, řítí se na ně, co je jim uchystáno.“

Autorovy další knížky

Håkan Nesser
švédská, 1950
2015  77%Muž bez psa
2012  71%Síť
2016  74%Dívka, která nikomu nechyběla
2013  70%Hlavolam
2013  71%Čtvrtá oběť

Kniha Žena s mateřským znaménkem je v

Právě čtených2x
Přečtených266x
Čtenářské výzvě17x
Doporučených10x
Knihotéce192x
Chystám se číst89x
Chci si koupit8x
dalších seznamech4x