Zen je právě tady - Poučné příběhy a anekdoty Shunryu Suzukiho

Zen je právě tady - Poučné příběhy a anekdoty Shunryu Suzukiho https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/180375/bmid_zen-je-prave-tady-poucne-pribehy-a--ftT-180375.jpg 4 16 3

O výjimečném daru Shunrya Suzukiho zprostředkovat tradiční zenové učení pomocí běžně používaného jazyka není pochyb. V této knize ožívá v příhodách, které o něm vyprávějí jeho žáci. Tato živá setkání se zenem jsou naléhavá, bezprostřední, vtipná, paradoxní a poučná. Souzní se skutečným životem, a proto jsou velmi působivá. Ukazují nám, že možnost dosáhnout osvícení existuje právě tady, právě teď, v tomto jedinečném okamžiku.... celý text

Duchovní literatura Esoterika, astrologie, okultismus
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Zen is right here , 2007


více info...

Přidat komentář

witiko
24.04.2023 5 z 5

Jestli je zen v něčem půvabný, pak je to právě v přístupu těch zenových mistrů, kteří z něj nedělají žádnou vědu ani mystiku. Suzukiho civilní, neokázalé, nedramatické a všední pojetí zenu s důrazem na každodennost je mi velice blízké. Na druhou stranu jsem rád, že z typicky japonského "samurajského" pojetí meditace vsedě i za cenu bolesti (který je i tady hodně znát), mě vyléčil korejský mistr Seung Sahn, který to např. trefně kritizuje v Zenovém kompasu. Mimochodem, i od něj existuje podobně koncipovaná kniha s názvem Wanting Enlightenment Is a Big Mistake, třeba jednou vyjde i v češtině. Tyto cesty k zenu přes "zadní schodiště", tedy přes každodenní příhody, které žáci prožili se svými učiteli, jsou možná ještě lepší než samotné úvodní a teoretické texty a přednášky - právě v tom, že tu můžeme zakusit opravdu všední, žitý a každodenní zen.

anansie
13.06.2020 4 z 5

Je potřeba nejprve pochopit, co to je zen. Potom je možné si díky této knížce ověřit, jestli ho člověk možná trochu pochopil: když se pousmějete nad moudrostí stručných -Suzukiho odpovědí, které zároveň poučují o tom, jak žít zen.


Shindo
04.12.2017 5 z 5

Kniha pekne ukazuje, že róši Suzuki bol aj napriek svojej autorite učiteľa človek ako každý iný. Zachytáva rozličné príbehy a anekdoty z jeho života, mnohé až "príliš civilné", čo však nie je na škodu - jemne človeka prefacká aby sa vzdal svojich romantických predstáv o zene a pochopil, že zen je predovšetkým o každodennom živote a zenový učiteľ nie je niekto nedosiahnutelný a svatý, na koho sa treba pozerať s nekritickou úctou.

Štítky knihy

zen buddhismus kóany

Autoři knihy

Shunryū Suzuki
japonská, 1905 - 1971

Kniha Zen je právě tady - Poučné příběhy a anekdoty Shunryu Suzukiho je v

Právě čtených1x
Přečtených24x
Knihotéce28x
Chystám se číst14x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x