Nejvzdálenější pobřeží

Nejvzdálenější pobřeží https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45256/bmid_nejvzdalenejsi-pobrezi-4v3-45256.jpg 4 228 25

V Nejvzdálenějším pobřeží, třetím pokračování cyklu ze Zeměmoří, vyjíždí čaroděj Ged opět na cesty, doprovázen mladičkým princem Arrenem, neboť v Zeměmoří se děje něco podivného - kouzla přestávají působit, pramínky čarodějné moci vysychají, lidé ztrácejí své dovednosti a na mnoha ostrovech propuká násilí. Oběma hrdinům nezbývá než podniknout nebezpečnou a strastiplnou pouť do země mrtvých...... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Triton
Originální název:

The Farthest Shore , 1972


více info...

Přidat komentář

Denča__02
03.04.2024 4 z 5

Tento díl byl naprosto kouzelný, co se týče filozofických otázek o smrti a jak si ji vlastně představujeme.
Arren byl sympatický už od začátku. Hrozně mě bavil, tím jak přemýšlel o sobě a měnil na sebe názor.
Ged, už jako starý arcimág byl pořád ohromující, co se týče jeho vlastností.
Líbil se mi opět vývoj postav a odkazy na předchozí díly. A konec... ten byl perfektní.
4,5*
„Arrene, nejenom ve snech se setkáváme s něčím, co trvá, přestože to dávno upadlo v zapomnění, a říkáme věci které nám připadají nesmyslné, protože ještě neznáme jejich pravý význam.“
„Myslím že vím, proč jsi řekl že jenom lidé konají zlo. Dokonce i žralok je nevinný -zabíjí, protože musí.“
„Bylo to tím, že srdcem poznal, jak je realita prázdná: bez života, bez tepla, bez barvy či zvuku, beze smyslu. Žádné výšiny, žádné hlubiny. Celá ta krásná hra tvarů, světel a barev na moři a v očích lidí nebylo nic víc než hra iluzí v mělké prázdnotě.“

Luigi1
09.02.2024 4 z 5

Ne scénu přišli draci a moc se mi líbila zápletka


postoran-CZ
25.12.2023 3 z 5

Další příběh Čaroděje Krahujce. Nyní je o dost starší a již je z něj arcimág na Roke. Vydává se do západních dálav hledat původ problémů ztráty magie.
Kniha je částečně i reakcí spisovatelky na dobu, ve které vznikla. Úvahy nad drogami, otrokářstvím, nerovností. Tím vším prochází jako vinoucí se vlákno hledání Krahujce a jeho společníka prince Arrena po původu ztráty magie. Cesta, která končí až na "nejvzdálenějším pobřeží". Až tam musí dorazit, aby pochopili, co se děje. A proč.

Nifredil
30.07.2023 4 z 5

Po letech jsem si vzala Čaroděje a rozhodla se pročíst celou sérii. Je to klasika nejklasičtější. Něco, co by měl každý fanda fantasy číst a pořád je to prostě dobré. Na tomhle díle jde vidět, jak je celý ten svět promyšlený a jak by bez něj nedrželo vyprávění pohromadě.

JerryW.
29.07.2023 4 z 5

Oproti předešlým dvěma dílům trošku váhám, jestli nedat o trochu nižší známku. Tento díl jsem četl o dost déle, některé pasáže pro mě byly takové pomalejší a snadno jsem ztrácel pozornost.

Pořád je to ale Le Guinová a zvědavost mě vedla jako mladého Arrena příběhem. Na jednu stranu je super, že děj je poněkud volný a nenucený, oproti běžnému "Hrdinové jdou do bodu B, zjistí nějakou informaci a jdou do bodu C", tady volí arcimág s princem takovou střídavě náhodnou cestu a "Ty vedeš mě, princi, ne já tebe" cestu.

Opět je to příběh našlapaný filozofickými úvahami nad životem, chováním, sebou samotným a práci s mocí. Mnoho z nich jsem si i chtěl poznačit.

Pokud budete při čtení strádat, pamatujte, že "Cesta, kterou jste vstoupili, je už uzavřená. Můžete jít pouze dál". A stojí to za to.

Elea
21.02.2023 4 z 5

Zajímavý příběh i úvahy o nesmrtelnosti, líbila se mi zápletka, popis cesty a samozřejmě draci.

Rilian
18.02.2023 3 z 5

Dle mého názoru uspokojivé zakončení původní trilogie o čaroději Zeměmoří. Autorčin styl je spíše stručný a mnohdy dává spíše přednost čtenářově fantazii. Z tohoto důvodu se v textu můžeme dočíst o mnohých Gedových dobrodružstvích, které ovšem autora předtím nikde nerozepsala. O to více bohužel stále nemám rád Hrobky Atuánu.
Zároveň se mi líbí autorčin talent rozebrat vždy nějaké klišé literárního fantasy. Mladý Arren není Gedem vybrán jako jeho společník, protože by ho chtěl naučit a předat své schopnosti, ani pro jeho dosud neobjevený talent, který by se projevil v té nejvypjatější době. Arren prostě doprovází Geda, aby dospěl a připravil se na svoji budoucí roli krále a naučil se zodpovědnosti.

Ran
23.05.2022 5 z 5

Autorčin styl psaní a vyprávění byl prostě úžasný. Hodně se mi líbilo, jak byly zvraty v ději napsané a i to jak byly umístěné. Vývoj postav byl také velmi dobře napsaný a zvláště u jedné to bylo zajímavé.

Zelený_Drak
25.11.2021 3 z 5

Zdařilý příběh o nesmrtelnosti. Knihu jsem měla rozečtenou dlouho (zasekla jsem se kvůli konci dovolené), takže ji nemohu tak úplně objektivně hodnotit. Asi mě neoslnila tolik jako první díl, ale zase jde o plynulé vyprávění bez velkých časových skoků, takže se svým způsobem čte o něco lépe.

marvarid
10.10.2021 5 z 5

Skvělé, skvělé, skvělé. Ze stejných důvodů jako předchozí díly. Ale tenhle se mi zatím líbil nejvíc. Dobrodružné, tajemné, děsivé.

Jarka_rybář
16.08.2021 5 z 5

Super kniha. Zápletka je zajímavá, dramatická, cesta dost náročná. Líbí se mi mladý princ Arren a jeho vztah ke Gedovi. Ged je trochu smutný, hodně tajemný, ale správný. A draci... Ti jsou jako vždy super. Hlavní záporák je samozřejmě pořádně hnusný - to jak dokázal vysávat svět... Myslím, že pouze magie by jeho žízeň utišit nedokázala.

smazenaryba
28.05.2021 5 z 5

Veľa autorov sa vo svojej nevyzretosti, neschopnosti, či strachu, že stratia čitateľovu pozornosť, utiekajú vo svojich dielach k stálej akcii, či početným dejovým zvratom. Čítanie takéhoto románu býva často ako jazda v naleštenom športiaku. A často tak aj končí. Haváriou v prvej zákrute.

Romány z cyklu Zememoria sú naopak ako jazda na cestárskom valci. Rýchlosť valca síce nikdy poriadne nestúpne, zato sebavedome prekĺzne všetkými zatáčkami a šofér si popri jazde môže všimnúť veľa zaujímavého.

Je v tom veľké čaro. Ak vám autorkin štýl podobne ako mne sadne, o príjemný, oddychový, ale zároveň pútavý zážitok máte postarané. Na ďalší diel sa veľmi teším a už teraz s istotou môžem povedať, že k sérii sa znova vrátim.

Nech sú ambície začínajúcich autorov fantastiky akékoľvek, nemali by sa inšpirovať iba Kotletom a podobnými, ale mali by si naštudovať aj Le Guin.

š.m.i.k
26.03.2021 5 z 5

Dějová linka se mi zdála tentokrát trochu slabší, ale zato byl příběh přímo "našlapaný" moudrostí. Moc jsem si to užila. Jen se nějak špatně smiřuji se zestárnutím Geda, byl to na mě oproti Atuánu moc velký skok a nedělá mi to dobře (se o něho bojím... :) ). Zase to ale působí přirozeněji, když hlavní postava i stárne, to chápu... Ach jo.

Rooz
18.04.2020 4 z 5

Kouzelná, kouzelná kniha...

OUTbrain
08.09.2019 4 z 5

Slabší konec, ale asi silnější celek než v předchozích knihách. Nicméně stále skvělé.

Miro.slav
21.09.2018 5 z 5

Tretí diel o Gedovi čarodejníkovi, teraz už starom arcimágovi, pokračuje v načrtnutom smere. Svet príbehu je skvelý, atmosféra putovania vtiahne do deja a opäť sa treba vydať za dobrodružstvom. Škoda, že autorka neukončila celú sériu týmto príbehom.

NemmamSlov
01.03.2018 5 z 5

Ursula Le Guin, dalsi velikan fantasy pribehou a Pribehy Zememori patri medzi jej najlepsie diela. S Gedom sa tu stretavame uz ako so starym arcimagom. V pribehu sa objavuje aj nova postava Arren, ktory ziada velkeho arcimaga o pomoc. Tato dvojca sa vrha do velkej ulohy a to zachranit svet.

yerry
18.11.2015 4 z 5

Čas od Atuánskych hrobiek pokročil a Geda tu stretávame už ako starého arcimága. Cestovania si užijeme do sýtosti počas záchrannej výpravy, keď treba zachrániť nič menšie ako svet, lebo Zememorie sa prepadáva do temnoty a kúzelníkom to už akosi nečaruje.

Ursula tu opäť produkuje svojský text, ktorého dĺžka sa nám o máličko predĺžila, ale stále je v nízkych číslach vzhľadom na ostatných fantasy autorov. Číta sa to dobre. Text je jednoduchý a jednovláknový. Autorka do neho zakomponovala aj niekoľko fylozofických myšlienok ohľadom bytia. Zamýšľa sa nad životom a smrťou. Paradoxom je, a to sa prejavuje aj v jej ďalších knihách, že v rámci boja medzi stranami svetla a temnoty nepreferuje víťazstvo jednej z nich, ale snaží sa dať veci do rovnovážneho stavu. Niet svetla bez temnoty… Podobných taoistických myšlienok je v texte viac. Autorka uprednostňuje príbeh na úkor akčnosti. Samoúčelné násilie tu prakticky absentuje. Robí to však pútavo a miesto násilia uprednostňuje iné prvky príbehu, aj keď ani tomu sa niekedy nevyhne.

Pozn.: Draci tu už nie sú typickými záporákmi ale prejavia tu aj svoje kladné vlastnosti. Ten záver bol fakt ukážkový.

Je to dobré čítanie pre mládež ale aj ako oddychovka pre tých starších s tým, že autorka tu nechá svojmu čitateľovi aj priestor na premýšľanie. Na plný počet hviezd však príbeh nemá, Atuánske hrobky sa mi páčili viac. Stále si to však drží svoju úroveň a vyčnieva nad priemer.

Vlčice.N
12.08.2015 5 z 5

Byla jsem zvědavá, zda tento díl předčí Atuán... A nakonec musím říct, že obě knihy hodnotím úplně stejně, obě na mě vážně zapůsobily a nedokážu určit, která z nich je lepší.

lord-artoo
09.08.2014 4 z 5

Prostý a přesto pestrý styl paní Uršuly je věčným křížem pro člověka, který se snaží hodnotit její knihy - nebo minimálně ty ze Zeměmoří. Knihu jako vždy táhne jedna vyprávěcí linie a ani o chlup víc. Příběh je prostý a o osudu světa se rozhoduje bez veškeré pompy. Přestože čtenář ví, že Zeměmoří je velký a barevný svět, moc z jeho barev nevidí, přestože ví, že je ovládán mýty a historií, moc se o nich nedozví - vše je zatopený ledovec a patrná je jen špička. Pro mě osobně jsou knihy - tuto nevyjímaje - skvělou alegorií našeho života a v tom paní Uršula dominuje. Každý díl z cyklu řeší jinou otázku, tento se zabývá lidskou odpovědí na věci poslední a činí to znamenitě. Pro mé křesťanské oči je Ged v určitých momentech doslova christologickou postavou, k níž mladý princ Arren zaujímá rozličné postoje, tak jak to v duchovním životě bývá. Ale abych paní Uršulu nepokřtil (to by určitě nerada), je zde i mnoho taoistické moudrosti, jež je rovněž hodna zamyšlení. Vysoké hodnocení ode mne dílo dostává právě pro tento moment. Kdybych knihu hodnotil jen z hlediska žánru fantasy, pak bych ji asi zahodil do krabice nadepsané "průměr". Proto čtěte obezřetně, ať vytěžíte pravé jádro knihy!

Štítky knihy

hrdinská fantasy

Autorovy další knížky

Ursula K. Le Guin
americká, 1929 - 2018
2003  83%Čaroděj Zeměmoří
1995  76%Levá ruka tmy
2003  83%Atuánské hrobky
2022  93%Velká kniha Zeměmoří. Svazek první
2005  82%Nejvzdálenější pobřeží

Kniha Nejvzdálenější pobřeží je v

Právě čtených3x
Přečtených346x
Čtenářské výzvě14x
Doporučených10x
Knihotéce159x
Chystám se číst37x
Chci si koupit12x
dalších seznamech5x