Země je hříšná píseň; Píseň o dětech Sipirje

Země je hříšná píseň; Píseň o dětech Sipirje https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/102334/zeme-je-hrisna-pisen-pisen-o-detech-102334.jpg 3 9 4

Dva romány, vydané spolu v jedné knize, zavádějí čtenáře do Laponska – syrové země, kde po krátkém létě přichází temná polární noc, stejně jako v životě plném citů a vášní radost střídá beznaděj, trest či smrt. Obě knihy vzbudily v šedesátých letech rozruch nad autorovým obnaženým zobrazováním sexuálních vztahů. Sám Timo K. Mukka o své prvotině Země je hříšná píseň říká: ,,...je to jen depresivní obraz lidské beznaděje, připoutanosti k zemi, náboženské zaslepenosti, tuposti, nevzdělanosti a konec konců hluboké lidskosti."... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ivo Železný
Originální název:

Maa on syntinen laulu; Laulu Sipirjan lapsista , 1964


více info...

Přidat komentář

SynD
11.05.2022 odpad!

(SPOILER) ze čtení knih jsem si odnesla velmi nepříjemný pocit. čiší z ní nenávist k ženám a sexuální frustrovanost. za vše mluví scéna, v níž umírá vesnická lehká žena. umírá na následky svého (předtím donekonečna propíraného) poběhlictví, v jedné ruce třímá vlastní ňadro, na tváři přihlouplý úsměv. výjev stejně tak misogynní, jako slabomyslný.

Víla
29.01.2022

První příběh geniálně napsané naturalistické dílo, krása. Druhá povídka naturalismus, zacházející do odporna, že bych nikomu nedoporučovala u toho jíst, do nechutna a do brutálna, hezká není ani trochu.


Abia
17.05.2020 3 z 5

Kniha má dvě části. První se mi líbila, drsný život na severu, příběh je jasný. Hodně násilí a sexu a divného náboženství. Druhá je více zmatená. Obecně jsem měla problém se jmény a počtem postav, špatně se mi v příběhu orientovalo. A nemůžu se zbavit dojmu, že autor ty lidi vlastně moc nemusí a píše o nich spíše negativně, ale třeba se mýlím.

MOu598
07.07.2017 4 z 5

Četla jsem v březnu 2008?. Podle mých poznámek:
Dva romány (bohužel jsem si nic dalšího nepoznamenala).

Štítky knihy

Finsko Sámové (Laponci)

Autorovy další knížky

Timo K. Mukka
finská, 1944 - 1973
1980  81%Země je hříšná píseň
1993  64%Země je hříšná píseň; Píseň o dětech Sipirje

Kniha Země je hříšná píseň; Píseň o dětech Sipirje je v

Přečtených14x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce3x
Chystám se číst5x
Chci si koupit2x