Železo a rez

Železo a rez https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/291097/bmid_zelezo-a-rez-o6P-291097.jpg 4 45 20

Trůn Caesarů série

1. díl >

Píše se rok 235 n. l. a nečekaným převratem a vraždou císaře Severa Alexandra i jeho matky končí nejen severovská dynastie, ale též čtyřicet let relativního klidu, který v říši panoval. Novým císařem se stává vojenský hrdina Maximinus, zvaný pro svůj původ Thrák, první císař, který se na trůn povznesl z řad prostého vojska. Senátoři ho vítají květnatými projevy, ale dokáží se opravdu smířit s Caesarem, který jako chlapec pásl kdesi v Thrákii kozy? Nelítostná válka s barbary na severu si žádá stejně nelítostná opatření. Císař potřebuje další vojáky i peníze. A povinné konfiskace mu příliš přátel nezískají. Odhalené spiknutí rozpoutá nemilosrdnou odvetu. Svět kolem císaře zešílel a topí se v krvi. První díl trilogie nám představuje civilizaci, která je stejně jak vyspělá, tak krutá. Autor se věrně drží historie a maluje před námi obraz světa plného intrik, vražedných spiknutí, vášně i krvavých válečných střetů a bitev, světa, kde se ti nejmocnější bez milosti vraždí jen proto, aby i oni dosedli na císařský trůn. Čtenáři se již v první knize nové série setkají i se jmény bojovníků z kmene Anglů, s nimiž se poprvé seznámili v zatím posledním díle Římského válečníka. V těch dalších se pak poprvé objeví i mladý Dernhelm, později přezdívaný Balista, hrdina Sidebottomovy řady Římský válečník. Právě on Maximinovo pak panování ukončí.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , BB art
Originální název:

Iron and Rust , 2014


více info...

RaDaR26
RaDaR26
30.08.2023 1 z 5

Překvapuje mě tak dobré hodnocení. Za mě velmi nepřehledné a místy nepropojené do jednoho celku, který by byl pro čtenáře atraktivní a dával by mu větší smysl. V porovnání s druhou autorovou knižní sérií mi tato přijde o dost horší : (

bleekemolen
bleekemolen
02.01.2021 4 z 5

Prijemne prekvapeni, z knihy je patrne, ze autor je historik. Pro ctenare mene obeznamene se starovekou historii muze byt obtiznejsi orientovat se ve velkem mnozstvi postav, pripadne mohou uniknout nektere jiz tehdy historicke narazky. Mene pozitivne bych hodnotil preklad (svoje x jeho, spatne pouzivani slova "zevrubne" atp)


martin č.
martin č.
29.09.2020 5 z 5

(SPOILER) Perfektní třídílný historický román (zde teda 1. díl) z turbulentních let 235-238 n.l. Pravda, chápu i pohled, že je to spíš románová rekonstrukce dějin pro znalce Říma a z pohledu laika se to (hlavně první díl) čte špatně, protože je tam fakt hodně postav.
Žádná z nich není úplně hlavní, žádná vysloveně kladná, císař Maximinus je naopak líčen o poznání lépe, než co mu naložila senátorská tradice v dochované antické literatuře. Vlastně smyšlené jsou pouze menší vedlejší postavy. Kdo se v tom ale dokáže zorientovat, bude podle mne náležitě odměněn.
Ve srovnání s historicky podobně precizní ságou paní McCulloug - Masters of Rome hodnotím tohle dílo H. Sidebottoma osobně lépe po literární stránce. Působí to na mne "uvěřitelněji". Vlastně nejkýčovitější je na tom všem samotný název a obálky jednotlivých knih. Zapmatovatelné myšlenky a věty suplují překlady z Iliady a dalších klasik.
Jako sběratel římských mincí jsem si vysloveně medil při kapitolách kovorytce - to byl báječný exkurz do numismatiky této doby.

soukroma
soukroma
02.09.2020 4 z 5

Trilogie výborně vyplňuje informační vakuum z doby imperiálního Říma v úpadku. Dávno je doba zlatá, kterou známe skrz naskrz od dob Caesarových přes jeho nástupce v linii, a poté v podobě sporadicky pár císařů, jejichž jména se někde doslova zapsala. Ve 3. století našeho letopočtu z toho rozkvětu nezbylo nic, a podle toho taky vypadá trůn císařů, jejich kvality a výběr a schopnost na trůnu setrvat.
Tohle není historická fikce, proto tolik postav a rozehraných politicko-vojenských linek, a k tomu padesátistránkový historický doslov, vysvětlivky a seznam postav. Vysvětlivky je třeba hledat skoro pořád, a přestože jsou opravdu obsažné, záhy jsem zjistila, že tam všechno vysvětleníhodné uvedené v textu stejně není. Mapky jsou fajn doplňkem, ale je na nich tolik místa, že by se určitě hodilo uvádět toponyma tehdejší i dnešní, pro lepší orientaci (ne všechna jsou totiž ve vysvětlivkách, kde si je jinak čtenář může - složitěji - dohledat).
Nečte se to jako čirá fikce, snadno a svižně, ale zase mám lepší pocit, že co čtu, má smysl - tedy nejsem obluzovaná nějakými autorskými pohádkami o minulosti. Autor je historik a podle toho je třeba k trilogii přistupovat a hodnotit ji.

zdenda75
zdenda75
13.09.2019 3 z 5

Nebylo to úplně zlé. Pár historických detailů mě potěšilo, ale jak píše Etranger, je poznat, že to napsal historik. Celé je to trochu didaktické a suchopárné, jako taková lepší učebnice dějepisu. Kapitoly jsou krátké a postav je velké množství, takže nezbývá prostor na nějaké hlubší charaktery, víme jen, že ten je tlustý, ten epikurejec a onen má zase velkou bradu. Je to škoda, trocha života by z knihy udělalo luxusní počtení.

etranger
etranger
27.08.2019 1 z 5

Historik píše beletrii a podle toho kniha vypadá. Celkový dojem je, jako by autor moderně převyprávěl antického letopisce. Umění se zde téměř nevyskytuje.

Razič
Razič
18.08.2019 2 z 5

Historické romány nejsou nic, co bych nějak vyhledával, ale když jsem tuhle knížku dostal, vypadalo to docela zajímavě. Nějak jsem se do ní ale nemohl začíst, prvním problémem je příliš mnoho postav s nezapamatovatelnými římskými jmény (na konci knihy je rejstřík postav o jedenácti - ano jedenácti - stránkách, tak budiž), děj roztahaný na příliš mnoho místech, některé dějové linky jsou prakticky bez významu, některé jsou nedořešené. Během čtení jsem se už ani netěšil na závěr a udělal jsem dobře, prakticky žádný jsem nedostal. Až někde v doslovu mi došlo v čem je zakopaný pes - autor sám píše, že se pokusil o "rekonstrukci historických událostí" - z toho pramení např. i snaha za každou cenu obsadit velké množství skutečných postav. Takže pokud od této knížky nebudete čekat román a spokojíte se s popisem děje (prakticky to nemá zápletku), bude to v cajchu.
Obscénní odkazy na římské orgie už to nevytrhnou.
Na druhou stranu velkým plusem budiž líčení bitevní vřavy, zde zažijete i nějaké napětí. Občas je zdařilejší i pokus o vypracování psychologie postav.

lampernaqui
lampernaqui
28.06.2019 4 z 5

Začal jsem novou trilogii od oblíbeného autora historických románů a znovu musím konstatovat, že se čtou jedna báseň. Tentokrát jde o uzavřený příběh rozdělený do tří knih, ve kterém se dozvíme, jak to bylo ve válce císařů, když se senátu znelíbil jím osobně zvolený Caesar, který je pouhopouhý voják. Příběh se rozvíjí pohledem několik účastníků na několika kontinentech a určitě se všechno jedno po druhém propojí. Zatím veliká spokojenost.

adam6249
adam6249
03.01.2019 5 z 5

Vítejte v turbulentním římě Římě v roce 235 AD. Trůn Caesarů je mistrovské dílo historické fikce a kdybych měl použít zkratku, tato trilogie je v tom nejlepším slova smyslu něco jako Hra o trůny v antickém světě. Harry Sidebottom po zatím neukončené sáze Římského válečníka vystřihl fantastický příběh, ve které se vrátil ke hře na struny, na které to umí úplně nejlíp: intriky, zrady, napětí, loajalita, dýky bodnuté do zad, vyjednávání a nečekaná spojenectví v boji o římský trůn. Do toho epické (a krvavé) bitvy polních armád, boje s barbary i obléhání měst. Železo a rez, tedy první část trilogie ještě není dějově tak strhující, protože jsou představovány postavy. Těch je dost, ale není problém si ty hlavní zapamatovat a čtenář si může být jistý, že budou mít důležitou roli v dalším vývoji příběhu.

Jaruš7
Jaruš7
18.08.2018 5 z 5

Upletla jsem si na sebe bič. Výběr byl supr, ale v e-knize tolik vad (Žel ez o a Re z), že jenom téma, udrželo mou chuť překousnout tu averzi.
Přes sílu (neskutečné množství postav), které musíte nechat příběhem proplout, mi nadšení na další nechybí. Líbí se mi přiznání v závěru na četnou spolupráci s odborníky i se studenty ( studijní reálie historie té doby).Je fajn vyplnit dodatečně příběhem historii z nově nabytých poznatků v archeologii.
Citace :" Sebezáchova kráčela ruku v ruce s povinností." (Zmizet z postu nelze).
" Ti všichni se teď třesou strachy, protože před vlastním bohatstvím tě žádná nevina nezachrání."
Změna imperátora silou vojska - legií, musí projít senátem, což je jádro boje o Moc.
Každá změna má své vyvolené a zatracené, v další se tito vymění.
Skvělé a náročné.

Michal1992
Michal1992
17.07.2018 5 z 5

Fantastická kniha. Ale doporučuji si nastudovat toto období dějin Římské říše, jinak se v tom člověk ztratí, týká se to celé trilogie.

Ramiel
Ramiel
18.05.2018 3 z 5

Románově pojaté vyprávění o dění v Římské říši ve 3. st. n. l., kdy se každou chvíli někdo prohlásil (byl prohlášen) císařem. Děj se odehrává v několika provinciích zároveň. A bohužel neustálé přeskakování z Říma přes Germánii, Balkán, Řecko až po Afriku a Mezopotámii mi příliš nevyhovovalo. Obzvlášť v případě, když jsem rozečtenou knihu byl nucen přes týden odložit, tak jsem se jen velmi zvolna rozpomínal, co že se to v dané provincii v předchozích kapitolách vlastně událo. Snad kdybych mě možnost knihu přečíst bez delších mezer, bylo by mé hodnocení lepší.

Zmitko.m
Zmitko.m
21.03.2018

Železo a Rez měla podle mne trochu pomalejší rozjezd, než jsem přesně pochopil, kdo je kdo, ale pak se to rozjelo a přečetl jsem ji velice rychle...Jedna z nejlepších částí je zcela určitě bitva v Germánii....

Richie1
Richie1
07.11.2017 5 z 5

Vynikající! Harry Sidebottom se kvalitou svých historických románů přibližuje k mé oblíbené McCulloughové, kterou považuji za téměř nepřekonatelnou.
V této nové sérii se opět věnuje období krize římské říše, a to o cca 20 let zpátky oproti své první sérii Římský válečník. Autor prokazuje skvělé znalosti historie, kdy vůbec nepochybuji o popisovaných událostech či reáliích a naplno si tak mohu vychutnat příběh. Ten se odehrává na více místech obrovské římské říše, přičemž v podstatě neexistuje hlavní hrdina. Může za něj být považován císař Maximianus Thrák, ale stejně tak někteří správcové provincií nebo legáti, jimž je v románu rovněž dán velký prostor. Díky tomu se můžeme seznámit s různými kulturními prostředími říše (Řím, sever Evropy, východní provincie či severní Afrika), které spojuje římská moc a její schopná administrativa.
Samotný příběh se točí okolo let panování "barbarského" císaře Maximiana (235-238 n.l.), který je vykreslen vcelku pozitivně, jakkoli se jeho vláda vyznačovala tvrdým pronásledováním jeho odpůrců, přičemž hlavním důvodem represí bylo nejspíše shromažďování peněz z konfiskací majetku pro císařovy nákladné války.
Oceňuji také fakt, že se jedná o období méně popisované jak v literatuře faktu, tak v románové podobě.
Sidebottom se stává mým velice oblíbeným autorem a už se těším na další díly této skvělé série. 90%

francouz
francouz
03.09.2017 4 z 5

Na mě zde bylo opravdu hodně postav, které spolu úplně nebyly propojeny a někdy bylo opravdu velmi těžké se vyznat v tom kdo je vlastně kdo. Doba to byla opravdu velmi zajímavá, a tak jako vždy i zde nám historie nastavuje zrcadlo dnešní doby, jenom se obávám, že to úplně nevnímáme. Co se týče reálií, tak ty byly vykresleny opravdu dokonale a značí, to, že si autor udělal řádně přípravu před psaním. Až na to značné množství postav a tak trochu nejasnost, kdo je nosnou linkou celého příběhu se to četlo docela dobře.

čef
čef
08.07.2017 5 z 5

Velmi pěkně vypravená historická kniha - mapy, rejstříky, vysvětlivky z doby počátku konce původní římské říše. Literárně široce založené vyprávění na tři díly, může leckoho od čtení odradit. Střídání jmen a událostí z tehdy celého civilizovaného světa je někdy na okraji přehlednosti - Cornwell nebo Scarrow autor prostě není. Samozřejmě, že nás, fandy tohoto druhu literatury, to nemůže odradit, naopak si to užíváme a těšíme se na přídavek.

Harold
Harold
21.02.2017 5 z 5

V klidu bez výčitek mohu říci, že se jedná zatím o nejlepší historický román autora z období méně probádaných římských dějin 3. století. Je pravda, že v průběhu čtení jsem velmi často listoval na konec knihy abych se znovu podíval na rejstřík a zjistil kdo je kdo, ale po určité době jsem se už v klíčových postavách(je jich opravdu hodně) orientoval. Ovšem kniha je napsána velmi čtivě a zajímavě, jednotlivé události se prolínají napříč celou říší chronologicky. Takže zatímco císař bojuje na severu v Germánii, v Africe se dějí věci...Z historického hlediska jsou dále velmi trefně nastíněny problémy impéria a zároveň důvody, proč nedošlo k jejich řešení.
Oproti předchozí řadě románů tohoto autora, zde nevystupuje jeden pravý hrdina ale naopak množství postav s různými charaktery. Každá postava má pro své postupy jasné důvody. Intrika střídá bitvu, vášeň nahrazuje hádku. Mohu říct, že díky tomuto románu jsem si dokázal plasticky představit dění v Římské říši dané doby.

Zdenda20
Zdenda20
06.08.2016 3 z 5

Historicky dobře napsáno. Osobně jsem se ztrácel v množství postav a místě děje. Vláda císaře Maximina je velmi pěkně popsána, ale osobně dávám přednost následné řadě románů.

nero 13
nero 13
22.06.2016 5 z 5

Musím se přidat k chvále. Železo a rez je velmi kvalitní historický román z římské říše, z období velké krize třetího století. Je to vlastně reálná Hra o trůny, protože v tomto období se na římském trůnu střídaly Caésarové až neskutečně často. Jenom v roce 238. n.l se jich vystřídalo na trůnu šest, ale o tom by měly pojednávat další dva díly této série. Už se na ně těším.

braunerova
braunerova
19.06.2016 5 z 5

Výborný historicky věrný román, přečetl jsem za 2 dny. Kniha se mi líbila o dost víc než předchozí řada Římský válečník. Příběh nemá kladné ani záporné hrdiny. Autor na osudech celé řady postav z římské nobility velmi reálně popisuje Impérium za vlády císaře Maximina.Thraxe. Jednotlivé kapitoly jsou členěné chronologicky a geograficky - Sever, Řím, Afrika a Východ.

Naše historie přechází nyní z období zlatého do období železa a rzi.
CASSIUS DIÓN LXXII, 36, 4